Ieder spel is welkom op Wii Ware


Ik kom er niet uit. Is dit nu goed nieuws of moet ik me juist ernstig zorgen maken als ik dit lees? Het is een interview met ontwikkelaar Nnooo die probeerden een spelletje te maken voor Microsoft's XBLA service. Uiteindelijk kozen ze voor Wii Ware van Nintendo om "Pop" uit te brengen:

"We waren bij Microsoft een hoop tijd kwijt aan oeverloos gepraat. Het hele proces om goedkeuring te krijgen was erg tijdrovend. De verwachtingen die zij hebben, vooral als het gaat om een service die eigenlijk bedoeld is om kleine ontwikkelaars te helpen, zijn erg hoog. Ze vroegen constant om speelbare demo's, heel veel concept art, design documents, dat soort dingen. En ondertussen waren we ook in gesprek met Nintendo, en op een dag vroeg iemand van Nintendo opeens: 'hebben jullie eigenlijk al een NDA (contract voor geheimhouding) ondertekend?' Ik zei 'nee'; zij stuurden me er eentje op, ik ondertekende het en dat was dat. De volgende dag kon ik mijn Wii development kits bestellen"

Het is sympathiek dat Nintendo kleine ontwikkelaars een kans geeft, maar een beetje kwaliteitscontrole is wel zo prettig. Zeker nu de roep om een terugkeer van het Official Seal of Quality voor reguliere Wii-spellen steeds luider wordt. De rekken in speelgoedwinkels puilen uit met derderangs-software voor twintig of dertig Euro. En terwijl jij en ik de pareltjes er misschien nog wel tussenuit kunnen vissen, heeft iedere ontwikkelaar die bereid is om tijd en geld te steken in een volwaardig Wii-spel een groot probleem. Probeer nu nog maar eens een Wii-spel te verkopen voor vijftig Euro als er geen Mario of Pokémon op de hoes staat.

Hopelijk wordt dat op Wii Ware beter aangepakt. Die leuke originele spellen komen er heus wel, maar ze zullen moeten opboksen tegen titels als Pop, waarin spelers letterlijk niets anders doen dan bellen kapot prikken.

Of bekijk deze platformer eens. "Eternity's Child" werd volgens de maker geweigerd door Microsoft omdat het groter zou zijn dan de XBLA-limiet van 150MB. Op z'n minst een sterk verhaal, voor een platformspel dat er amper beter uitziet dan een Flash-spelletje (waar moet de Wii bovendien méér dan 150MB opslaan!?). Na het lezen van dit interview zou ik eerder gokken dat Microsoft Eternity's Child gewoon niet goed genoeg vond. Bij Nintendo was het ondertussen een kwestie van alleen even een NDA tekenen. Nu ja, en dan koop je straks voor 500 Wii Points dus dit:

Edge maakt zich er ook zorgen over. Maar krijgt van Nintendo alleen maar enthousiaste verhalen dat alles draait om goede ideëen en dat "de nieuwe Tetris" er misschien wel tussenzit: een concept dat juist zo geniaal werkt dankzij de simpele uitvoering. Laten we dan maar hopen dat de nieuwe Tetris voldoende weet op te vallen tussen alle Dr. Mario remakes en goedkope Pokémon uitmelkerij.

Bron: Edge via Next-Gen

Zie ook:
- Nieuwe Final Fantasy Crystal Chronicles: The Young King and the Promised Lands screenshots
- Star Soldier R wordt Wii Ware titel, screenshots hier

Lees ook:Nederlands puzzelspel onderweg naar DSi Ware
Lees ook:Mizuguchi’s nieuwe spel Child of Eden in beweging
Lees ook:Videos: Bowser Castle 3, Waluigi Stadium
Lees ook:Microsoft: nog lang geen tijd voor een prijsdaling
Lees ook:Arkedo’s gecancelde Project Natal-spel: 2 Finger Heroes

8 reacties op “Ieder spel is welkom op Wii Ware

  1. nathan

    Je hebt echt een hekel aan nintendo he?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Mark

    @ Nathan: Volgens mij heeft ie dat niet.. maar hij maakt zich zorgen(denk ik) :)

      /   Beantwoorden  / 
  3. erik

    Ik hoop alleen dat Wii Ware af en toe ook een flOw, Geometry Wars of PacMan CE krijgt.

      /   Beantwoorden  / 
  4. otherotter

    ik ben nu aan het afstuderen met een Game,.. lijkt er op dat het een tetris beater “kan” worden. is tenminste een keer iets heel anders.
    we zullen zien. wens me sterkte.

      /   Beantwoorden  / 
  5. erik

    Succes! Ik ben erg benieuwd. Om het na je afstuderen op de Wii te publiceren klinkt niet erg moeilijk. ;)

      /   Beantwoorden  / 
  6. The Dude

    Dat Eternity’s Child ziet er echt héél slecht uit.

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    Uh oh! The Dude heeft ook een hekel aan Nintendo!

      /   Beantwoorden  / 
  8. oscar

    zo je met dit ook extra’s kunnen downloaden?
    bijv.: een extra personage voor SSBB en dat soort dingen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.