Drie filmpjes van Diddy Kong Racing DS en hebben we eigenlijk behoefte aan dit spel?


Dit is wat ik vind van Diddy Kong Racing: het baanontwerp was zoveel beter dan in Mario Kart 64 dat het niet eens grappig meer is. Nintendo sloofde zich uit in lange saaie gedrochten van banen met een veel te hoog kijk-ons-eens-creatief-zijn-gehalte. Ondertussen keek RareWare vooral goed naar wat het was dat Super Mario Kart zo geniaal maakte, en kwam op de proppen met een spel vol korte, ingenieuze banen met een paar briljante doorkijkjes en slim geplaatste boostpads. In Diddy Kong Racing hoef je niet bang te zijn voor gigantische sprongen waarbij je 10 seconden lang alleen maar toekijkt hoe je wagentje door de lucht vliegt. Er zijn geen tracks die zo achterlijk lang zijn dat een gemiddeld rondje boven de twee minuten klokt en er zijn al helemaal geen spoorwegovergangen waarvoor je moet stilstaan als er een trein langskomt.

Aan de andere kant was RareWare toch net geen Nintendo, en de controls zijn merkbaar slechter dan in Mario Kart. Powersliden voelt te simpel, en door bochten sturen zonder te sliden voelt ronduit vreemd. Ik zeg niet dat je er niet aan kunt wennen met veel oefening, maar een potje Mario Kart vlak na een potje Diddy Kong Racing is altijd een verademing omdat de controls zo veel strakker zijn en, op de lange duur, ook veel meer diepgang hebben. Verwacht in Diddy Kong Racing geen verschillende stuurtechnieken, geen mogelijkheid om in de slipstream van mensen voor je te rijden en ook geen miniboosts. Het spel voelt redelijk ééndimensionaal. Toen ik het eenmaal had uitgespeeld (Ja Diddy Kong Racing heeft een heuse Adventure-mode met echte (moeilijke!) eindbazen die je kunt uitspelen), kwam ik veel minder vaak terug naar het spel dan ik had verwacht. Mario Kart blijf je spelen omdat je altijd je techniek verder kunt verbeteren, zoveel diepgang heeft Diddy Kong helaas niet.

Ik en iedereen waar ik het spel mee speelde vonden de vliegtuigjes altijd een fantastische toevoeging. De banen waarin alleen maar over gevlogen kan worden zijn geweldig leuk om te spelen en de besturing van zo’n klein vliegtuigje is werkelijk fenomenaal. Het spel presenteert je af en toe met behoorlijk lastige kronkelgangetjes om doorheen te manoeuvreren, maar dankzij de goede besturing lukt dat altijd probleemloos. De hoovercrafts daarentegen…

Iedereen had een hekel aan de hoovercrafts. Het spel heeft een paar waterlevels waarin je gedwongen word om te varen, en bereid je daar maar voor op heel wat frustrerende uurtjes. Verderop wordt het spel echt verschrikkelijk moeilijk (uitdagend = goed). Maar waar je door te oefenen simpelweg goed genoeg kunt worden om op de andere banen te winnen, blijven de hoovercraft-levels een kwestie van geluk. Vaak begon ik een moeilijke cup meteen met het waterlevel zodat ik die maar alvast achter de rug had. Daarna kon voor mijn gevoel de cup dan pas écht beginnen. De hoovercrafts zijn irritant en overbodig.

Mario Kart DS op de eh… DS is een fantastisch spel. Oneindig veel beter dan Mario Kart 64 en met veel leukere banen. In die zin heb ik eigenlijk helemaal niet zoveel behoefte aan Diddy Kong Racing. Ik ben nog lang niet uitgekeken op Mario Kart en bovendien heeft Rare een aantal bonuslevels met touchscreen controls aan het spel toegevoegd. Daar zit ik al helemaal niet op te wachten.

Aan de andere kant, als Rare ook de moeite heeft genomen om de online Wi-Fi stand goed uit te werken, zodat ik bijvoorbeeld een friend-list kan aanleggen, met mensen kan chatten en ervoor kan kiezen om vreemden die ik toevallig online ontmoet aan die friend-list toe te voegen, dan wordt Diddy Kong Racing DS opeens toch wel een interessant spel. Je zou denken dat Rare in al hun jaren bij Microsoft genoeg ervaring op heeft kunnen doen met het maken van leuke online-interfaces, dus ik ben erg benieuwd en redelijk hoopvol.

De drie filmpjes op deze pagina zijn uiteraard allemaal afkomstig uit Diddy Kong Racing DS.

Bron: gametrailers

Zie ook:
- Pokemon Diamond en Pearl Video Preview
- Hotel Dusk veroorzaakt kleine hype in Amerika (Opgelet DS-eigenaren!)

Lees ook:Diddy Kong Racing DS video review
Lees ook:Diddy Kong Racing DS weer gemaakt door Rare
Lees ook:Nooit uitgebracht: Diddy Kong Racing Adventure voor GameCube
Lees ook:Nieuwe Mario Kart Wii filmpjes
Lees ook:Alle banen van Mario Kart Wii online speelbaar

14 reacties op “Drie filmpjes van Diddy Kong Racing DS en hebben we eigenlijk behoefte aan dit spel?

  1. micha

    jammer dat je zo te zien niet per caracter meer een andere kleur voertuig hebt:(da hoevercraft owned)

      /   Beantwoorden  / 
  2. MetroidPrime

    Die touchscreen controls zien er erg geforceerd uit, met name bij de start van een race.

    Ik wacht wel op de Virtual Console versie.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Mithrandir

    “Aan de andere kant was RareWare toch net geen Nintendo, en de controls zijn merkbaar slechter dan in Mario Kart. Powersliden voelt te simpel, en door bochten sturen zonder te sliden voelt ronduit vreemd. Ik zeg niet dat je er niet aan kunt wennen met veel oefening, maar een potje Mario Kart vlak na een potje Diddy Kong Racing is altijd een verademing omdat de controls zo veel strakker zijn”

    Wat ik me dus kan herinneren is dat het juist harstikke lekker speelde! (Maar wel een tijd geleden al) Vliegen ging super :)

      /   Beantwoorden  / 
  4. erik

    Na het bekijken van deze filmpjes heb ik de game zojuist nog even gespeeld. Het is toch echt een stapje terug van MarioKart wat mij betreft. :p

    Niet dat het slecht speelt… maar ook niet briljant.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Spaak

    Wordt dit gewoon een port dan? Ik hoopte op een soort re-incarnatie met volop nieuwe tracks en online mogelijkheden.

      /   Beantwoorden  / 
  6. anthony_wii_man

    ik weet nog dat ik diddy kong racing bijna haalde :) alleen raket wizpig stopte me :( ik weet nog dat ik op dat moment voor het eerst in mijn leven f*ck zei, prachtig moment XD

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    “Ik hoopte op een soort re-incarnatie met volop nieuwe tracks en online mogelijkheden.”

    Wel online mogelijkhheden, maar helaas geen nieuwe tracks. Wel een paar nieuwe personages maar ja… een extre cup was leuker geweest. :p

      /   Beantwoorden  / 
  8. viktor

    het is gewoon precies hetzelfde:S vroeger ging ik altijd met mijn vriend met z’n 2en adventure doen (daar is een code voor) en dan schoot hij iedereen neer en pakte ik de muntjes en won de race:p bij dat lava level in dat 3de filmpje zingt die gast trouwens hoerenpotje he:p

      /   Beantwoorden  / 
  9. IR

    Ja, misschien speelde het iets minder lekker dan Mario Kart, maar het bleef wel veel langer leuk. Mario Kart speelde ik inmiddels bijna 10 jaar geleden binnen een paar dagen uit, terwijl ik met mijn huisgenoten maanden bezig ben geweest voor we Wizpig hadden verslagen met Diddy Kong Racing. Alleen op die manier weet je een spel al enorm uitdagend te houden (met andere woorden, alle Mario Karts na de SNES zijn te makkelijk (en misschien is de SNESversie ook wel makkelijk, maar toen was ik nog niet zo’n begaafde speler).

      /   Beantwoorden  / 
  10. IR

    Oh, en ik ben het to-taal oneens wat betreft de hoovercraft levels. Misschien had het er mee te maken dat ik daar enorm goed in was en ze altijd won, terwijl ik met de karts en zeker met de vliegtuigen geen schijn van kans maakte, maar toch wil ik even zeggen dat ook de hoovercraftlevels afhangen van skills, en niet alleen van geluk.

      /   Beantwoorden  / 
  11. hiku

    nintendo – mario 64
    rareware – mario 64-kloon: banjo

    nintendo – mario kart 64
    rareware – mario kart 64-kloon: diddy kong racing

    Ik zag de 2 kloon-games als: niet slecht, betere graphics, maar uiteindelijk speelde ik de kloon-games absoluut nooit meer.

      /   Beantwoorden  / 
  12. erik

    “(en misschien is de SNESversie ook wel makkelijk, maar toen was ik nog niet zo’n begaafde speler).”

    Dat zou je vies tegenvallen. Super Mario Kart is nog steeds heel erg moeilijk. 150CC Special Cup? Een nachtmerrie! (Maar wel een leuke nachtmerrie).

    “binnen een paar dagen uit, terwijl ik met mijn huisgenoten maanden bezig ben geweest voor we Wizpig hadden verslagen met Diddy Kong Racing.”

    Daar heb je helemaal gelijk in. Om hem helemaal uit te spelen ben je veel langer bezig met Diddy Kong (al wordt de speelduur wel opgerekt op de typische Rare-manier… verplicht muntjes verzamelen!). Maar eenmaal uitgespeeld heb ik Diddy Kong Racing bijna nooit meer aangeraakt terwijl ik wel steeds opnieuw Mario Kart bleef spelen, lang nadat ik alles al had vrijgespeeld.

    “Misschien had het er mee te maken dat ik daar enorm goed in was en ze altijd won, terwijl ik met de karts en zeker met de vliegtuigen geen schijn van kans”

    Wow. Dat is eerlijk waar de eerste keer dat ik die mening tegenkom. :) Iedereen die ik ken vond die levels vreselijk. Blijkbaar hebben we dan toch iets gemist!

      /   Beantwoorden  / 
  13. ShakerZero

    Ik denk niet dat deze game beter is dan Mario Kart.
    Zelf zit ik te twijfelen tussen DKR of MK

      /   Beantwoorden  / 
  14. SNEEP

    @ IR

    Ik was ook beestachtig goed met de hoover. (met de kart en het vliegtuig trouwens ook).

    Om met de hoover goed te kunnen ‘blazen’ had je tenminste echte skills nodig.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.