Hotel Dusk veroorzaakt kleine hype in Amerika (Opgelet DS-eigenaren!)


Electronic Gaming Monthly beoordeelt het Nintendo DS spel Hotel Dusk: Room 215 deze maand met een 10/10. De hoogst mogelijke score voor een, in EGM’s ogen, in alle opzichten perfecte game. Dat is nogal wat. Schijnbaar vanuit het niets komt de game vandaag uit in Amerika, en plotseling heeft iedereen het erover. De boodschap is iedere keer hetzelfde: “Dit spel is heel erg de moeite waard, koop Hotel Duskl!

Is hier dan echt wat bijzonders aan de hand?

Hotel Dusk: Room 215 is afkomstig van dezelfde ontwikkelaar als Another Code, die game die vlak na de lancering op de DS werd uitgebracht. Het spel was veel te kort, het verhaal minder sterk dan je zou verwachten en op een aantal erg creatieve puzzels na viel het enigszins tegen. Terugkijkend was Another Code eerder veelbelovend dan echt geslaagd.

Als we de bescheiden Amerikaanse hype mogen geloven gaat ontwikkelaar Cing met Hotel Dusk eindelijk die belofte inlossen. Het is moeilijker, langer, de graphics zijn mooier, het verhaal is deze keer echt goed en dit is weer zo’n DS game die ook mensen gaat aanspreken die normaal gesproken nooit gamen. De unieke mogelijkheden van de DS worden ook maximaal ingezet. Je pakt voorwerpen op door ze op te pakken met je stylus. Je klopt op deuren door op deuren te kloppen met je stylus, en je maakt aantekeningen door daadwerkelijk met je eigen handschrift aantekeningen te maken in je dagboek.

1Up besluit hun preview met de woorden: “We kunnen rustig aannemen dat dit de komende weken hét spel gaat worden dat iedere zelfrespecterende DS-bezitter zal willen kopen. Hopelijk gaan goede recensies, positieve mond-op-mond reclame, heel veel blogposts en laaiendenthousiaste podcasts ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen over het spel te weten komen.

De schrijver van de 10/10 recensie in EGM voegt daar op zijn eigen blog nog aan toe: “Daarom was ik zo blij dat ik Hotel Dusk mocht reviewen — eindelijk krijg ik de kans om hardcore gamers een fantastisch spel aan te bevelen waar ze vooraf waarschijnlijk nog nooit van gehoord hadden (hoe vaak komt dat voor?) Man, terwijl ik het spel speelde voelde ik al dat ik écht mijn best moest doen om hier zoveel mogelijk aandacht voor te trekken.

Ook NextGen heeft gemerkt dat er iets bijzonders aan de hand is. “Het tijdschrift prees de unieke handgetekende graphics van het spel, de goed geschreven interessante personages en de slim doordachte puzzels. En in een periode waarin er toch weinig andere goede games uitkomen heeft EGM’s recensie gezorgd voor een grote online hype voor deze unieke game. Nog meer positieve recensies volgens ongetwijfeld deze week.

Jeremy Parish tenslotte, maakt zich er op zijn blog kwaad over dat Nintendo zelf geen enkele moeite doet om Hotel Dusk te promoten. “Deze week moeten we even onze aandacht richten op een klein spelletje dat Hotel Dusk heet. Een spel waar Nintendo geen enkele promotie voor heeft gedaan omdat het ze, blijkbaar, niks kan schelen als hun eigen spellen floppen. 20 Jaar lang werken aan franchises die alleen al door hun naam automatisch goed verkopen maakt je blijkbaar een beetje lui.

Ouch. Maar hij sluit zijn blogpost wel af met de woorden: “Jullie zullen het waarschijnlijk ook wel leuk vinden jongens. Dus, zegmaar, koop het. Het is goed. Het is anders. Het is bevredigend. (En het is véél beter dan Another Code, dus laat je niet afschrikken als je dat spel niet leuk vond).

Het lijkt er dus op dat, ja, hier inderdaad iets bijzonders aan de hand is. Het besef was bij mij nog niet echt doorgedrongen dat Hotel Dusk echt zo goed zou worden. Het feit dat het van de makers van Another Code was en dat Nintendo het zelf omschreef als “het voelt meer als een echt goed boek dan als een computerspel” stond me een beetje tegen, maar het ziet ernaar uit dat we Hotel Dusk: Room 215 vanaf nu goed in de gaten moet houden. Wees gewaarschuwd!

Volgens hun eigen site weet Nintendo zelf nog niet wanneer de game in Europa uitkomt. Dat is dan wel weer typisch. Ik vrees dat ook hier ook wel kunnen fluiten naar een mooie reclamecampagne.

Zie ook:
- Dr. Kawashima, Animal Crossing & Mario Kart meer dan een jaar in top 10
- Jump Ultimate Stars trailer

Lees ook:Eerste trailer Last Window (Hotel Dusk 2)
Lees ook:Hotel Dusk 2 aangekondigd
Lees ook:Project O wordt King Story, nog steeds onderweg naar Wii
Lees ook:Pokemon Diamond en Pearl Video Preview
Lees ook:Nintendo Q3 releaselijst: Last Window, My Aquarium 2, A Shadow’s Tale

9 reacties op “Hotel Dusk veroorzaakt kleine hype in Amerika (Opgelet DS-eigenaren!)

  1. The Dude

    Taaaake oooon meeee (take on me),
    Taaaake meeee oooon (take on me)…

      /   Beantwoorden  / 
  2. The Dude

    Sorry, ik had even een aha-erlebnis. Ik zou het mooier vinden als ze dat stijltje wat consequenter zouden uitvoeren ipv een handgetekende character in zwart/wit over een gekleurde, realistische, ruimtelijke achtergond. Maar het spel klinkt wel leuk.

      /   Beantwoorden  / 
  3. erik

    “Ik zou het mooier vinden als ze dat stijltje wat consequenter zouden uitvoeren ipv een handgetekende character in zwart/wit over een gekleurde, realistische, ruimtelijke achtergond.”

    Mee eens, eigenlijk. Vergeleken met andere computerspellen vind ik de graphics erg mooi, vergeleken met het gemiddelde stripboek is het niet veel bijzonders. Al ziet het er in beweging dan toch wel weer interessant uit af en toe.

    Het stijltje werkt imo het beste als de achtergrond ook een beetje grof geschetst is zoals in een paar scenes. Met hele realistische achtergronden vloekt het personage een beetje.

      /   Beantwoorden  / 
  4. otherotter

    spannend hoor,. denk dat het importeren word. ziet er erg mooi uit. gisteren nog een artikel gelezen dat artistieke games stoppen,.. ik denk dat het wel mee valt. als dit een klapper word dan gaat EA bijvoorbeeld misschien ook nog eens kwaliteit spellen maken. net waar er vraag naar is.

      /   Beantwoorden  / 
  5. WouterV

    Dit klinkt iid als een spel wat ik graag wil hebben, en er is nog niets bekend over een NL release?
    Dat importeren hoe duur is dat ongeveer en waar kan ik dat doen?

      /   Beantwoorden  / 
  6. erik

    Kan op verschillende plaatsen Wouter. Play-Asia heeft het spel bijvoorbeeld voor 31.10 Euro + nog ongeveer 2 euro verzendkosten. Dat is een Japanse winkel maar ze verkopen wel gewoon de Amerikaanse versie:

    http://www.play-asia.com/paOS-13-71-ba-49-en-15-hotel%2Bdusk-70-1iwq.html

    En ik heb ook goede ervaringen met Videogamesplus in Canada. Daar kost het spel zelf 26 euro, en hoe hoog de verzendkosten zijn kan ik zo snel niet vinden… dan moet je even zoeken.

    http://www.videogamesplus.ca/product_info.php?currency=EUR&osCsid=70f3b9902d5d21edbdeb0cf8ef49b08e&products_id=12324

      /   Beantwoorden  / 
  7. Anne

    Neem Yesasia! Geen verzenkosten!

    Het stijltje lijkt me echt perfect en hij is dan ook naar mijn brievenbus onderweg. De zwart wit karakters en realistische achtergrond spreken me juist aan. Zo’n gedurfde keuze maken en het dan goed laten komen is een prestatie.

    En eindelijk, ja eindelijk, schrijven op je DS!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Rens

    Ik heb hem ook besteld, komt vanmiddag of morgen!

      /   Beantwoorden  / 
  9. Am

    ik heb het uitgespeeld het is echt een goed spel het ziet er mooi uit en het verhaal is goed het is ook wel grapig dat je de DS op zijn kop moet houden na dit spel moest ik weer even wenen aan het gewoon rechtophouden van de ds

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.