Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 21

Nog 9 nachtjes slapen.

Voor de levels in Mario’s spellen die zich onder water afspelen heb ik een speciaal plekje in mijn hart gereserveerd. Tot op de dag van vandaag sta ik ervan te kijken hoe gemakkelijk je zulke grove en onnauwkeurige controls in de vingers krijgt.

Op het eerste gezicht lijkt het vrijwel onspeelbaar. Bij iedere aanraking van de jump knop schiet Mario akelig ver omhoog. Maar blijf iets te lang van de knoppen af en hij begint juist te zinken. Tel daarbij op dat hij altijd net iets verder doorschiet dan je zou verwachten, en je begrijpt dat we het hier hebben over een uiterst gevoelige balanceer act. In het begin schiet je werkelijk alle kanten op en vraag je je af hoe dat ooit goed moet komen.
Vraag me niet hoe het mogelijk is, maar met een klein beetje oefening beginnen de controls steeds natuurlijker aan te voelen. Al snel manoeuvreer je jezelf probleemloos door de onderwater werelden. Alsof je al jaren niks anders doet laat je Mario perfect stil hangen in het water, zwem je rakelings tussen twee gevaarlijke vijanden door en raap je ondertussen zonder erbij na te denken ook nog even alle muntjes op. Van frustrerend naar leuk in onder vijftien minuten.

De onderwater levels in New Super Mario Bros doen niet zo heel erg veel nieuwe dingen, maar voeren toch een aantal fijne verbeteringen door. Mijn voorlopige favoriet is level 3 – 1. Daar krijgt Mario te maken met een oude bekende, de grote hongerige vis! Dit monster, dat menigeen in Super Mario Bros 3 de stuipen op het lijf joeg door op onverwachte momenten uit het water te springen, is terug! Hij is nu paars, nog net zo hongerig als vroeger en minstens zo gevaarlijk. Anders dan andere vijanden probeert deze vis actief om Mario op te eten, en daar is geen paddestoel of vuurbloem tegen bestand. Zodra Mario in zijn mond verdwijnt verliest hij zonder pardon een leven. Daar bovenop heeft onze hongerige vriend zich in NSMB ook nog eens aangeleerd om hardnekkig de achtervolging in te zetten. Gedurende het hele level zit hij je op de hielen en ik mag wel zeggen dat dat een bijzonder spannende ervaring oplevert. Helemaal als je ook nog probeert om onderweg de drie lastig geplaatste Star Coins op te rapen. Dat is iedere keer weer een intens gevecht op de vierkante millimeter. En hoe vaak je daarbij ook van richting veranderd, de vis geeft nooit op en zet telkens een nieuwe aanval in. Het lome en gemoedelijke ‘hhhaaap” geluid als hij toeslaat, hoe grappig ook, zal je nog lang blijven heugen. Wat een eng beest!

Toen ik na een paar pogingen eindelijk met klamme handjes (maar wel met drie Star Coins!) in de vlaggenmast sprong was ik weer heel even 10 jaar oud en had ik net voor de allereerste keer level 2 – 2 in Super Mario Bros gehaald. De eerste onderwater wereld. Nog nahijgend veegde ik de zweetdruppels van mijn voorhoofd en keek ik om me heen. Niemand had mijn prestatie gezien, maar ik was wel ouderwets trots op mezelf. Zo beleef je nog eens plezier aan je DS!

- (Overzichtspagina met links naar alle voorgaande berichten).
- Geïllustreerd Animal Crossing dagboek

Lees ook:Japanse verpakking New Super Mario Bros wordt GEEL
Lees ook:Meer New Super Mario Bros kaartschermen
Lees ook:Amerikaanse New Super Mario Bros boxart
Lees ook:Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 6
Lees ook:Dit is de wereldkaart van New Super Mario Bros.

Eén reactie op “Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 21

  1. Nick

    Onderwaterlevels vond ik altijd de leukste levels van Mario Bros! :D Ze zijn gewoon anders dan de normale levels!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.