Scribblenauts is een spel over alles

5th Cell is het soort ontwikkelaar waar we er niet genoeg van kunnen hebben: een ambitieus bedrijf dat vastbesloten is om naam te maken met innovatieve originele spelideeën. Het begon een paar jaar geleden met eenvoudige spelletjes voor de mobiele telefoon, maar het roer ging drastisch om op de dag dat de Nintendo DS werd aangekondigd. Sinsdien is het 5th Cell’s zelfgekozen missie om het maximale uit dat touchscreen te halen. Eerst met Drawn To Life, een platformspel waarin we de hoofdpersoon en zijn hulpmiddelen zelf mochten tekenen, en daarna met Lock’s Quest, een Real Time Strategy spel waarin we eerst een fort mochten bouwen om het daarna met Lock te verdedigen.

5th Cell’s derde spel voor de Nintendo DS heet Scribblenauts en is hun vreemdste, uitgebreidste en meest ambitieuze project tot nu toe. Je moet als ontwikkelaar wel een steekje los hebben zitten om je hier serieus aan te wagen. Bekijk de trailer om te zien wat hoofdontwerper Jeremiah Slaczka zich nu weer op de hals heeft gehaald.

Het idee is inderdaad om een willekeurig woord op te schrijven en met dat voorwerp een puzzel op te lossen. Alles is mogelijk en spelers mogen aangemoedigd om creatief te denken. 5th Cell beweert dat ze woordenboeken en enceclopedieën hebben gebruikt om van letterlijk ieder denkbaar woord de juiste eigenschappen in te voeren zodat alles realistisch op elkaar reageert. Niet alleen wat betreft de zwaartekracht, maar ook in die zin dat politiemannen van donuts houden. En een Tyranosaurus Rex dol is op vlees, schapen worden opgegeten door wolven, bomen worden omgehakt door houthakkers en vuur wordt geblust door brandweermannen. Als je het kunt verzinnen kun je het gebruiken.

IGN had een interview met Jeremiah dat er min of meer op neerkomt dat IGN vier pagina’s lang vraagt: ‘Kan dit ook?’ en Jeremiah iedere keer lachend antwoordt: ‘Ja natuurlijk kan dat!’

IGN: Hoe kan ik nou een olifant opeten?

Jeremiah: Jij misschien niet, maar tijgers of haaien wel.

IGN: Haaien? Zonder water?

Jeremiah: Dit is Scribblenauts! Maak eerst een zwembad, gooi de olifant erin en schrijf dan ‘haai’. Zo eenvoudig is het.

De levels zelf (‘honderden’ volgens de trailer) zijn klein en eenvoudig, maar de manieren om ze op te lossen bijna eindeloos. Sterker nog: één van de interessantste eigenschappen van Scribblenauts is dat een level geen twee keer op dezelfde manier opgelost mag worden. Het spel weet welke woorden je de vorige keer hebt gebruikt en eist dat je de volgende keer weer een nieuwe oplossing verzint.

Het klinkt eigenlijk onmogelijk. Totdat het tegendeel is bewezen houd ik rekening met veel foutmeldingen en niet herkende woorden, al beweert Jeremiah dat het tegenovergestelde eerder het geval zal zijn (zoveel mogelijkheden dat geen enkele speler ze ooit allemaal zal bedenken (met uitzondering van obscene woorden en dingen waar copyright op zit)). We zullen zien Jeremiah, we zullen zien.

Maar voorlopig nog niet, want Scribblenauts wordt pas verwacht in de herfst van 2009. Jeremiah en zijn team hebben dus nog even de tijd om bladzijde voor bladzijde de Dikke van Dale na te lopen en ieder zelfstandig naamwoord over te nemen.

Zie ook:
- Engelstalige Enchanted Folk screenshots
- Retro Game Challenge 2 screenshots

[games.blog forum]

Lees ook:Hoe maak je een vervolg op Scribblenauts?
Lees ook:Kijken: Super Scribblenauts gebruikt bijvoeglijke naamwoorden
Lees ook:Einstein vs. een vlammenwerper, maak het mee in Scribblenauts
Lees ook:Wat is er mis met Super Scribblenauts?
Lees ook:Nieuwe Scribblenauts trailer

3 reacties op “Scribblenauts is een spel over alles

  1. Marcia

    wow, idd ambitieus, maar wel goed gevonden zeg!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Airliner

    Ik dacht in het begin van dat er maar een ppar voorwerpen zouden zijn. Zoals die ladder enzo. Totdat hij die bever deed. Geniaal, nu maar hopen dat dit goed uitgewerkt wordt. niet zoals in drawn to life.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Kikujiro

    Drawn to Life voor de DS is in de week van 15 december voor 12 euro bij Bart Smit te koop. Voor die prijs een echter aanrader.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.