Patent op laadscherm-minigames verloopt morgen


Wist je dat Namco Bandai patent heeft op het gebruik van minigames tijdens laadschermen? Ze bedachten dat trucje in 1995, voor de eerste Ridge Racer. Om de lange laadtijden van de PlayStation te verbloemen, mochten spelers tijdens het wachten Namco’s oude arcadespel Galaxian spelen. Een slimme oplossing, waar Namco helaas meteen patent op aanvroeg. Sindsdien mag niemand anders spelletjes aanbieden tijdens laadschermen. Zodoende krijgen wachtende gamers nu nog steeds saaie illustraties of lijsten met speltips voorgeschoteld.

Het leuke van patenten is echter dat ze ook weer verlopen. Na 20 jaar om precies te zijn. En aangezien Namco hun patent aanvroeg op 27 november 1995, is vandaag de allerlaatste dag waarop het nog geldig is. Nog een paar uur, en dan mogen alle ontwikkelaars hun laadschermen weer opleuken met minigames. Goed nieuws lijkt me. Laadtijden zijn de afgelopen 20 jaar nog niet veel korter geworden, maar een toffe minigame kan de pijn wel verzachten.

 • Minigames kunnen ook nuttig zijn. In Ridge Racer konden spelers bijvoorbeeld extra auto’s verdienen door Galaxian uit te spelen vóór het spel klaar was met laden. Met dat soort kleine beloningen wordt een laadscherm bijna iets om je op te verheugen.

Kijken op YouTube
Een potje Galaxian op het laadscherm van Ridge Racer.

Neo-games.blog forum

Lees ook:Zelf steden bouwen en verwoesten in Ridge Racer Unbounded
Lees ook:Ridge Racer 7 video review
Lees ook:Ridge Racer 7 komt naar PS3 (Famitsu scans)
Lees ook:Xbox360 verkoopt maar 40% van totale voorraad in Japan
Lees ook:Vijfjarige speler: Wii leuker omdat het moeilijk is

3 reacties op “Patent op laadscherm-minigames verloopt morgen

 1. BassFight

  Hoe werkt dat vervolgens? Is het nu voor altijd vrij voor iedereen om te gebruiken of kan het recht weer ergens anders in handen vallen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Wouwter

   Ik weet niet precies hoe het Amerikaanse systeem werkt, maar in een reactie op het artikel van Kotaku wordt gezegd dat een patent niet vernieuwd kan worden. Dus in principe is het nu vrij voor iedereen (maar je zal net zien dat een of ander sluw bedrijf een loophole vindt).

     /   Beantwoorden  / 
  2. Erik

   Je kunt alleen patent aanvragen op nieuwe uitvindingen. Dat is dit idee nu niet meer, dus het kan gelukkig niet opnieuw geclaimd worden.

   Als iemand een nieuw soort minigame verzint, die daadwerkelijk iets toevoegt, zou dáár wel weer patent op verleend kunnen worden. Maar het basisidee van een spelletje tijdens het wachten is vanaf nu voor iedereen beschikbaar.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.