Een Wii voor moeder


Het jaar 2003. Nintendo ontwerpers en technici komen bij elkaar om de toekomst van videogames te bespreken. Ze spreken uitgebreid over welke specs en wat voor eigenschappen een console moest hebben. Maar ze weten dat het allerbelangrijkste is om moeder’s goedkeuring te krijgen..
Vele gesprekken volgen om te bepalen wat moeders zou kunnen overhalen om deze toekomstige console voor hun kinderen te kopen. Als het eenmaal duidelijk is dat dit het einddoel wordt, zijn de technische specificaties plotseling ook geen issue meer. Alle gesprekken gaan alleen nog maar over basisconcepten, de rest komt later wel.

Uiteindelijk heeft dit natuurlijk geleid tot de Wii, maar als je het interview met Shigeru Miyamoto op Business Week leest is het ronduit opvallend hoe vaak die moeders ter sprake komen:


De console moest zo goedkoop mogelijk te worden om moeders tevreden te stellen.


De console moest in staat zijn om alle Nintendo-spellen ooit gemaakt te spelen, omdat moeders er een hekel aan hebben wanneer er verschillende consoles rondzwerven in hun huis.

De controller moest draadloos worden omdat moeders boos zou worden over al die kabels in hun huiskamer.

Business Week vraagt: "Dus moeders waren de belangrijkste doelgroep voor deze console?"

Miyamoto: "Ons doel was om een machine te verzinnen die moeders zouden willen hebben – makkelijk te gebruiken, snel op te starten, laag energieverbruik, en fluisterstil als hij aan staat.

Het hele interview is erg interessant (lees!), maar ik vond het vooral grappig om te zien dat men zich zo op moeders heeft gericht. Of dat een succesvolle tactiek is weet ik niet, maar ik ben er wel van overtuigd dat als de gemiddelde moeder het voor het zeggen had (en zich erin zou verdiepen) zij liever een Wii voor haar kinderen zou kopen dan een PS3 of een Xbox360. Nu is het afwachten of moeders wereldwijd inderdaad zoveel invloed hebben.

Bron: Business Week

Zie ook:
- Zien Spelen, Doet Spelen
- Shin Chan Wii site geopend
- Wii handleiding
- Excitetruck Finland trailer

- Classic controller verplicht voor VC Megadrive games?
- DVD-editie Wii ook buiten Japan
- Verpakkingen Wii accessoires PAL regio

Lees ook:Draadloze bereik Wii U-controller waarschijnlijk beperkt tot één kamer
Lees ook:Peter Moore hoopt op succes voor Wii
Lees ook:Hoe de Wii ontsnapte aan een port van Sonic the Hedgehog
Lees ook:Je moeder haat Dead Space 2
Lees ook:Microsoft: 199 dollar is de perfecte prijs voor een console

10 reacties op “Een Wii voor moeder

  1. N Stone

    hoewel het een mooie streven is, en hij heeft hellemaal gelijk dit zijn altijd de dingen waar vrouwen (niet alleen moeders maar ook vriendinen) over vallen. vooral de draadloze controller. (hé die is dubbel zinnig. over vallen/controller draad. hé, hé vat je hem! wat een dijen-kletser)

    Maar het laat vooral zien wie nog steeds de echte doelgroep van nintendo is. een hoop mooie verhallen hoe zij zicht zowel richten op non-gamers, “hardcore” gamer enz. maar in werkelijkheid richten ze zich dus gewoon nog steeds op kinderen, de groep 5 tot 12 jaar. Damm!

    Hallo meneer Miyamoto word wakker. kijk eens om uw heen. de gemiddelde gamer is bijna 30 jaar oud. 20% is zelf boven de 50! zou je niet eens denken aan deze enorm grote groep gamers? dan moet je ook niet zeuren als het straks niet luk om de NON-gamer aan te spreken en de wii na een goede start enkel nog verkoopt aan oud nintendo gebruikens (de fan’s) een moeder met kinderen onder de 12.

    kijk de Wii is een mooi consept, een leuke controller en een goedkope prijs, maar als je weer met de zelfde line up aan games komt ga je gewoon op je bek! kijk de (jong)volwassene causule gamer is niet geinteresert in zelda, en kotst op mario spin-off games. ze willen wat EA hun bied, Racen, sporten (maden, fifa enz) en vooral schieten, maar het belangrijkste is dat het in een mooie jasje wordt gestoken en ik er reclame voor zie op tv en het liefst net enkel tijdens die gameshow waar enkel de hardcore gamers naar kijken, maar na Walker Taxes ranger of iets dergelijks.

    kijk ook ik zal er volgend jaar waarschijnlijke een kopen en deze prachtig tussen mijn 360 en ps3 neer zetten. maar kom niet bij mijn miepen als het voor de derde keer alweer niet lukt.

    meneer Miyamoto ik dank uw voor us aandacht,
    MVG,
    N Stone

      /   Beantwoorden  / 
  2. Cailin Coilleach

    > maar ik vond het vooral grappig om te zien dat
    > men zich zo op moeders heeft gericht.
    Heh, wie denk je dat er thuis de broek aan heeft? Papa? De kinderen? Nee hoor, in veel gevallen toch niet hoor.

    @ N Stone:
    Waar haal je je statistieken vandaan wat betreft de leeftijdsspreiding en de game voorkeuren van gamers? Een bron vermelding zou handig zijn.

    Ik vind namelijk dat je wel heel erg generaliserend bent. Mijn vriendenkring zit namelijk vol met casual gamers en die zijn maar wat blij als ze bij ons thuis met de Cube kunnen komen spelen. De een houd van DDR, de ander van Mario Kart, weer een ander van Mario Party of Wario Ware.

    Ja, thuis spelen ze graag een MMORPGtje, of een FPSje, maar dat betekent helemaal niet dat ze “geen interesse hebben in, of kosten op” de meer cliche Nintendo games.

    Wat betreft de graphics:
    Mij zal het niet zoveel storen dat de Wii ver achter de 360 of de PS3 aan loopt. Ik ben alleen de Cube gewend :) Maar ik weet inderdaad dat een aantal mensen echt afknappen op de slappere graphics van de Wii. Het maakt schijnbaar voor sommigen toch wel uit.

    Gelukkig lang niet voor iedereen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. N Stone

    voor de games verkeuren van gamers, kijk bijv de kerstverkoopen van de laatste 6 jaar er maar eens op na. bijna elk jaar is de top 3 in het bezit van EA (vaak zelfs 7 plaatsten van de 10) en elk jaar hebben ze iedergeval de 1 plaatst.

    het is vraag algemeen bekent dat gegemiddelde gamer 29 jaar oud is. (vergeet niet dat WOW en Second life, hatrick en sims hierin ook mee tellen.) over de 50+ cijfers moet ik eerlijk toe voegen dat deze enkel gehaal wordt als je games als freecell en patience mee telt. maar games zijn games en gamers zijn gamers

      /   Beantwoorden  / 
  4. Erik

    Moeders kopen wel vaak de kerstcadeaus natuurlijk;)

      /   Beantwoorden  / 
  5. micha

    gefeliciteerd Miyamoto :D (hij was gister jarig)

      /   Beantwoorden  / 
  6. denise

    hahaha, eigenlijk vind ik het wel cool klinken maar volgends mij heeft mijn moeder van de helft van de ds spelletjes die ik heb niet eens in de gaten dat ik die heb…

      /   Beantwoorden  / 
  7. Nathan

    Jullie vergeten ook nog dat de controller zo veel diepgang geeft aan een spel als wii sports, dat zelfs de hardcore gamer voor de Wii valt.

    De DS heeft mij bewezen dat ze ouderen aanspreken en daarmee het gros van de gezinnen in de werelddelen met welvaart. Als moeders en vaders/ opa’s en oma’s het leuk vinden (de echt oudere mensen niet want die zijn simpelweg niet geïnteresseerd in technologie), dan betekend dat dat de kinderen dit meekrijgen. Het is ook echt niet zo dat de Wii een Kiddy systeem wordt. Tuurlijk, Mario, Kirby, en filmgames zijn interessant voor de kleinere gamers, maar ook voor de gamer die puur kijkt naar het spel.
    Mijn inziens ligt het helemaal niet aan de games maar juist aan de gamers. Veel van hen die zijn bang om uitgelachen te worden als ze zeggen dat ze Mario leuk vinden, en daarom ‘leren’ ze geen interesse te hebben in zogehete kiddygames.
    Een beetje volwassen gamer (vader, moeder, jongeren) zal de Wii zien als een vette console. Toch?

      /   Beantwoorden  / 
  8. N Stone

    Jullie vergeten ook nog dat de controller zo veel diepgang geeft aan een spel als wii sports, dat zelfs de hardcore gamer voor de Wii valt

    werkelijk? ben jij dan die ene hardcore gamer die WII sport had aangeschaft voor €50,- als die niet bij de console zelf zat? of geloof je echt dat je langer dat twee misschien drie avonden dit speelt (die verjaardag niet mee geteld)?

    “De DS heeft mij bewezen dat ze ouderen aanspreken”
    Hoe komt het dan dat ik geen volwassenen ken met een DS. (behalve mijn zelf maar ik koop alles wat maar met game te maken heeft, en heb hem al in geen half jaar aangeraakt) jij wel? kan je echt 5 mensen van bovende 18 op noemen die een DS bezitten?

    “Mijn inziens ligt het helemaal niet aan de games maar juist aan de gamers.”
    dat kan wel zijn, maar dat verander niets aan het feit dat als je niet die gamer aansprekt (lees die gamer over haalt tot aanschaf) het finaciel gezien een slechte game is. het gaat in de grote volwassen industrie niet zo zeer om kwaliteit maar om de harde knikkers dus kwanteit.

    Een beetje volwassen gamer (vader, moeder, jongeren) zal de Wii zien als een vette console?
    Oo ja het is een vette console, ik vraag mijn alleen af of ze ook vette games gaan brengen. spin-off games van final fantasy, Dragon Qeust, en resendent evil zijn aardig. maar waarom gaan de echte series naar de ps3 (RE ook 360) zelda ik geweldig maar wat daarna? Red Steel misschien hmm leuk maar waarom ziet de gameplay er zo traag uit? een er had best een AA over heen gegooid mogen worden want het ziet er gewoon niet echt goed uit. Mario? vond het vroeger echt geweldig maar heeft voor mijn nooit de 2d naar 3d omschakeling overleeft (en dat heeft niets met kiddy te maken want de meeste platformers zijn kiddy en die speel ik wel allemaal). Ramon dan? ja het een platformer was gebleven had ik volmondig ja gezegt, maar mini games? kom op als ik daar interesse in heb koop ik wel mario party 8. ik hoop het echt dat de Wii goede games krijgt want ik gun het nintendo best, maar ik ben nog geen overtuigde volgeling. spellen is geloven! ik hoop het, maar dan moet het wel de moeiten waar zijn om te spellen.

      /   Beantwoorden  / 
  9. N Stone

    Ramon dan? uhm hier bedoelde ik rayman. slip off the keyboard zeg maar.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Kikujiro

    Ik ga mijn moeder vragen of ze een Wii voor me koopt… ja… dat ga ik doen… *droomt verder*

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.