Kane & Lynch niet, Saints Row wel, DMC4 toch niet


Platform-exclusiviteit. Het woord klinkt als een vreselijke marketing-term. Dat is het eigenlijk ook, maar toch nemen veel gamers het onderwerp behoorlijk serieus. Zie bijvoorbeeld de felle reacties toen ik gisteren schreef over het gerucht dat Devil May Cry 4 misschien ook naar de Xbox360 zou komen. Daar waren de Playstation 3 fans niet blij mee. (Voorlopig kunnen die trouwens weer even opgelucht ademhalen, maar daar komen we zo op terug).

Voor wie heel logisch redeneert is het absoluut waar wat MetroidPrime gisteren schreef als reactie onder dat bericht. Waarom zou het jouw persoonlijke plezier met een game moeten vergallen als je weet dat bezitters van een andere console hetzelfde spel ook kunnen spelen? De game wordt er niet minder leuk om. Waarover maken we ons dan zo druk?

Dat is lastig te beantwoorden, maar feit is dat we ons er druk over maken. En niet zo’n klein beetje ook.

Je kunt daar allerlei excuses en redenen voor verzinnen. Multiplatformgames zullen technisch nooit het onderste uit de kan halen. Hoe meer exclusieve games hoe groter de kans dat jouw console het grootste marktaandeel krijgt (waardoor hij vervolgens weer meer ontwikkelaars aantrekt – exclusieve games leiden tot nóg meer exclusieve games). Maar ik geloof daar niet zo in.

Ik geloof niet dat Xbox360-gamers er werkelijk zo diep over nadenken wanneer ze die steek van jaloezie voelen bij het lezen van het nieuws dat Saints Row definitief ook naar de Playstation 3 komt.

De echte reden is veel oppervlakkiger. Het geeft mensen simpelweg een goed gevoel om te weten dat een spel alleen op hun computer speelbaar is. Playstation 3-bezitters lezen dat Capcom ontkent dat er een Xbox360 versie van DMC4 in de maak is, en krijgen een warm gevoel van binnen waar geen logische redenatie tegenop kan. Yes! Ik wist wel dat Sony die franchise niet zou laten schieten. Goed dat ik toch op de PS3 heb gewacht.

Mijn console is beter dan de jouwe.

Natuurlijk, er zijn (rijke) mensen die alledrie de consoles aanschaffen, maar de gemiddelde gamer zal een keuze moeten maken en wil vervolgens graag en vaak bevestigd zien worden dat die vele honderden Euro’s goed besteed waren.

Want “misschien had ik toch beter een Playstation 3 kunnen kopen…” is natuurlijk geen fijne gedachte. Vandaar dat het Xbox360-eigenaren, ondanks alles, ondanks dat zij er persoonlijk geen last van zouden hebben en ook al weten ze dat het kinderachtig is, toch zal verheugen om te horen dat Kane & Lynch: Dead Men wel degelijk een exclusieve Xbox360 titel blijft.

Kinderachtig maar waar.

Zie ook:
- Devil May Cry naar Xbox360? Ik begin het steeds meer te geloven
- Foutje van Atari? Kane & Lynch naar PS2, PS3 & PSP
- BioWare wil ook op de PS3

Lees ook:KOEI gaat multiplatform. Fatal Inertia, Blade Storm ook op Xbox360
Lees ook:Xbox 360 prijsdaling: €199,95 / €299,95 / €399,95
Lees ook:Sony weigert te betalen voor exclusivity
Lees ook:Verkoop Xbox 360 verdubbeld sinds prijsdaling
Lees ook:Je Xbox 360 veroorzaakt krassen? Bel Kassa!

3 reacties op “Kane & Lynch niet, Saints Row wel, DMC4 toch niet

  1. Bou

    mee eens, het geeft een goed gevoel om te denken dat bijv. je vrienden geen ff10 kunnen spelen omdat zij een cube hebben en jij een ps2. en waarscheinlijk ook andersom.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Poeh

    Wat vreselijk oppervlakking om niets eigenlijk. Het gaat uiteindelijk om het spel zelf, of je het nou op een nintendo, xbox360 of ps3 speelt, het doet er niet toe.

      /   Beantwoorden  / 
  3. tristan

    Klinklare onzin waarom zou je andere consoles bepaalde spellen niet hebben… waarom zou je opgelucht zijn omdat een console een bepaalt spel niet had… ik heb een pc en ps2 (binnenkort ps3 als dmc4 uitkomt) en ik zat echt te balen omdat ik fable niet kon spelen omdat die voor de Xbox was… toch kwam hij gellukig op de pc uit later :D maar waarom andere mensen iets misgunnen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.