De Playstation 3 verkoopcijfers


We zijn inmiddels al zover dat het niet eens verrassend meer is om te zien hoe goed Nintendo het wereldwijd doet. Zowel in Japan als in Amerika blijven de Wii en de DS de console charts domineren. Dat begint al te wennen. Het is aan de andere kant bijna surrealistisch om te zien hoe slecht Sony's Playstation 3 momenteel verkoopt. Dat de opvolger van de populairste spelcomputer allertijden momenteel zelfs minder populair is dan de stokoude Game Boy Advance had ik echt niet zien aankomen, en toch is het zo. Bekijk de lijstjes:

Amerikaanse verkopen in April:

Nintendo DS – 471.000
Wii – 360.000
PlayStation 2 194.000
PlayStation Portable 183.000
Xbox 360 174.000
Game Boy Advance – 84.000
PlayStation 3 – 82.000
GameCube – 13.000

(De software Top 10 geeft een vergelijkbaar beeld. De vier bestverkopende spellen zijn van Nintendo (Pokémon Diamond, Pokémon Pearl, Super Paper Mario, Wii Play) en geen enkel PS3-spel haalt de top 10).

Japanse verkopen van vorige week:

DS Lite – 163.785
Wii – 52.544
PSP – 34.433
PS2 – 10.414
PS3 – 8.839
Xbox 360 – 2.105
GBA – 769
GameCube – 315

De PSP beleefde een goede week dankzij Final Fantasy Tactics (ook het bestverkochte spel van vorige week) maar nogmaals, kijk die Playstation 3 eens. Voor het eerst vallen de verkoopcijfers onder de 10.000 exemplaren. Wat is er aan de hand?

Volgens de directeur van Ubisoft komt het omdat hij te duur is. Analist Michael Pachter denkt dat Sony te ambitieus is geweest met de dure Cell-processor en de Blu-Ray speler en volgens de geestelijk vader van Parappa the Rapper is hij gewoon te groot om in een gemiddeld Japans appartement te passen.

Sony zelf geeft de schuld aan het gebrek aan goede games, en voegt daaraan toe dat er momenteel hard wordt gewerkt om dat op te lossen.

Een paar van Sony's beste argumenten:

Lair

Warhawk

Uncharted: Drakes Fortune

Folklore

LittleBigPlanet

Heavenly Sword

Playstation Home

Ratchet & Clank Future

Overtuigende argumenten van Sony. Mijn gevoel zegt dat deze spellen inderdaad zouden helpen om meer PS3's te verkopen, maar ze zijn allemaal nog zo ver weg! Is Sony tegen de tijd dat ze uitkomen nog in staat om de Xbox 360 en de Wii in te halen?

Zie ook:
- Eerste videobeelden Beautiful Katamari
- Excitetruck meets third person shooter

Lees ook:Verkoopcijfers Amerika: DS populairder dan alles
Lees ook:Honderdduizend nieuwe DS-bezitters in een week
Lees ook:Xbox 360 verslaat Playstation 3 in Japanse Weekly Sales chart
Lees ook:Nintendo beleeft meest succesvolle week ooit
Lees ook:Japan: Wii verkoopt vier keer beter dan PS3

17 reacties op “De Playstation 3 verkoopcijfers

  1. viktor

    zolang de 360 de ps3 maar voorblijft ben ik tevree

      /   Beantwoorden  / 
  2. Oscar Mopperkont

    Metal Gear Solid 4 is ook geen goed argument? De PS3 doet het inderdaad teleurstellend, maar ik ben het met je eens dat als er goede spellen uitkomen, dat hij echt wel gaat verkopen. Consoles hebben gewoon systemsellers nodig en Sony heeft het geluk dat die al in ontwikkeling waren voordat bekend was dat de PS3 het niet zo goed zou doen. De Wii heeft van het omgekeerde last, pas nu gaat men spellen ontwikkelen, dus het is voor Nintendo even hopen dat ze het momenten lang genoeg kunnen vasthouden totdat de systemsellers komen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Lottie

    Ik begin het gewoon zielig te viden voor Sony dat eht zo slecht gaat.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Thomas

    grappig dat Sony zelf ook inziet dat games de consoles verkopen en niet andersom. Hebben ze toch iets geleerd van de PSP zou je denken, maar waar blijven de AAA first-party titels?

    Toch denk ik niet dat er zoveel gehamerd moet worden op het feit dat de PS3 sinds launch niet zo goed verkoopt; op de lange termijn heeft hij toch de beste papieren. En was het niet de Saturn die de eerste paar jaar van het Playstation tijdperk in Japan domineerde?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Martin

    Volgens mij praat iedereen de media en MS maar gewoon na want het gaat helemaal niet zo slecht met Sony en haar PS. De PS2 verkoopt nog steeds als een gek en staat nog steeds op alle continenten boven de verkopen van MS haar 360. alleen de DS en Wii verkopen beter. De PS# is koud 3 maanden te verkrigen in europa en 8 maanden in de rest van de wereld. Nu heeft Sony al een kwart van de voorsprong van MS ingehaald en de echt system sellers zijn nog niet eens uit gekomen. Sony financieel in de problemen? hou toch op! kijk eens naar je jaarcijfers de eerste twee jaar nadat de PS2 en PS uit waren gekomen. investering verdien je niet gelijk terug mensen! Nu BLu-ray duidelijk de overhand heeft (toshiba heeft de HDDVD boel zelfs al verkocht aan MS) kan Sony de komende 20 jaar royalties tegemoet zien terwijl de verkopen van de PSP en PS3 zeker niet slechter zullen worden als de toppers GT%, FF13, MGS4 en Killzone 2 er aan zitten te komen… zielig voor Sony? medelijden? kijk liever naar de toekomst en zie hoe Sony de merkt weer zal proberen over te nemen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Spaak

    Doet mij een beetje denken aan de gamecube. Daar bleven de roze-bril-fans ook maar hameren op die ene game die aan alle tegenvallende cijfers een eind zou maken en de grote ommekeer zou inluiden…..

    Voor ons als consument is het alleen maar mooi dat de PS3 een hoop terrein inlevert. Let maar op.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Altasia

    IS op het moment de trend om de PS3 te bashen… Ik ben altijd lekker tegendraads dus ik zie juist wel dat de PS3 wat gaat worden.

    Sony maakt Eerst een console voor de ‘hardcore’ gamer doorat het je bijna een nier kost om hem te kunnen kopen en er maar weinig spellen voor zijn. het apperaat word na 2/3 jaar betaalbaar en omdat er op dat moment veel spellen te koop zijn waaronder ook al een hoop goedkopere titels is de PS ook intressant voor de normale mens.

    Dit systeem werkte perfect voor de PS en de PS2 was ondangs dit uitstand punt zo populair dat die toch wel verkocht ondaks de prijs. Maar door de DS zijn ze binnen het bedrijf gaan twijfelen doordat de PSP is verpletterd op de thuis markt, wie nu zover achter licht en ontwikkelaars er liever voor kiezen iets naar de DS te brengen ipv de PSP.

    Het beeld lijkt nu hetzelfde voor de PS3 maar ik denk dat de PS3 wel eens heel krachig kan zijn en je goed gaat zien wat er meer mogelijk is op de PS3 (je hoort het nu al een beetje (GTA)), tevens lijkt mij Home echt iets toevoegen aan online spelen mits het goed word uitgevoerd natuurlijk.

    Ik kies pas in iedergeval pas in 2 jaar ofzo pas als ik er het waqard vind om er een te kopen. Zolang speel ik nog alleen op de Wii wat miss ook wel de enige blijft.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Chuck

    @Erik,

    Ik weet niet of je naar sites mag linken, maar ik doe het toch even:

    http://www.vgchartz.com/japweekly.php?date=36590

    Ik weet niet of je hem al kent (ik heb hem net gevonden), op deze site staan alle hard/software verkopen van de hele wereld, hij wordt dagelijks geupdate.

    Op die site kan je ook alle verkopen zien tot 23 april 1989!! Helaas is dit wel alleen van Japan.

    Zo kan je dus ook zien hoe de andere playstations enzo vroeger verkochten. Ik heb de site pas net ondekt, dus ik ga er ook ff op kijken ;)

    Chuck

      /   Beantwoorden  / 
  9. Chuck

    O haha, ik had toevallig de link gegeven van 05 maart 2000, toen de PS2 uit kwam. Toen heeft die in 1 week 750.000 keert verkocht, maar dat is natuurlijk logisch voor een launch (al is dit wel erg veel!!).

    Maarja, de site is dus: http://www.vgchartz.com

      /   Beantwoorden  / 
  10. benjamin

    Het ziet er allemaal fris en gevarieerd uit!

      /   Beantwoorden  / 
  11. scallion

    Zal pijn doen bij sony die slechte verkopen
    Heb zelf verschillende consoles waaronder de xbox360 zou ook niet nog het keer hetzelfde willen of iets beter!! voor 600
    En hd stream ik gewoon met een xbox wmvhd 4 tot 8 gb groot 1080p geen dure disks of wat dan ook.
    Dit op een full hd lcd is niet te verslaan ik hoef geen blueray veel te duur den
    Dat zag je ook met mp3 en divx bevoorbeeld
    Wie koopt er nog muziek cd;s of films
    Iedere normale nederlander download toch zeker 95% zelf.
    Zelf branden op hoogstens dl dvd met al bestaande dvd branders

      /   Beantwoorden  / 
  12. mike

    Xbox fans zijn Sukkels. MS maakt op iedere euro 50% nettowinst! Met dit geld kopen ze nieuwe marketen en Bill Gates maakt goede sier maar het is wel geld van jou en niet van mij. Als morgen Heineken of Shell beslist dat het bier en de benzine 50% duurder wordt, dan staat de Xbox fan op zijn achterste benen, want hij wordt opgelicht! Dat hij wordt opgelicht door MS hebben deze slimme mensen niet door, want ze hebben een Xbox.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Killer

    Die knaap die meent de 360 ff 1080p kan afspelen.

    Wakeer worden!! DE 360 Heeft geen 1080p support en kom niet zeuren met componenten hier en daar,dat is geen full HD.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Killer

    Die knaap die meent de 360 ff 1080p kan afspelen.

    Wakeer worden!! DE 360 Heeft geen 1080p support en kom niet zeuren met componenten hier en daar,dat is geen full HD.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Wouter

    De 360 kan wel 1080p afspelen, je moet dan wel de elite versie hebben.

      /   Beantwoorden  / 
  16. skoope

    zozo je nachtmerrie is uitgekome

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.