Nintendo onderzoekt nieuw zakenmodel na slechte jaarcijfers

iwata
“We cannot continue a business without winning,” Iwata said. “We must take a skeptical approach whether we can still simply make game players, offer them in the same way as in the past for 20,000 yen or 30,000 yen, and sell titles for a couple of thousand yen each.”

Ja zeg, zo’n uitspraak kan ik natuurlijk niet negeren. Ik vind nog steeds dat begrippen als ‘zakenmodel’ en ‘jaarcijfers’ niets te zoeken hebben op een blog over games (om toch een idee te geven: de Wii U verkoopt veel slechter dan verwacht waardoor Nintendo afstevent op een jaarverlies van 247 miljoen euro), maar het klinkt alsof we de gevolgen van deze jaarcijfers allemaal gaan merken. Op een persconferentie in Japan vroeg Satoru Iwata zich deze week zelfs hardop af of Nintendo nog wel dure consoles (“game players”) moet maken met spellen die een paar tientjes per stuk kosten. Dat is niet meer van deze tijd, aldus de directeur. Spelers verplaatsen ze zich steeds meer naar smartphones en tablets, en Nintendo onderzoekt nieuwe zakenmodellen die daarop inspelen. Al betekent dat niet dat Mario en Zelda binnenkort naar de App Store komen: It’s not as simple as enabling Mario to move on a smartphone.”

De vraag is natuurlijk wat Nintendo dan wel onderzoekt. Een goedkoop Ouya-achtig apparaat met downloadbare spellen? Een handheld die je ook aan de televisie kunt koppelen? Een op zichzelf staande Nintendo-tablet? Als we Iwata mogen geloven wordt de opvolger van de Wii U in ieder geval geen traditionele spelcomputer.

Voor de nabije toekomst verwacht ik trouwens nog geen overhaaste beslissingen. Gamesjournalist Chris Kohler vergeleek de Wii U vorig jaar met de GameCube: ook een min of meer geflopte spelcomputer die Nintendo desondanks gewoon bleef ondersteunen met nieuwe spellen terwijl achter de schermen de Wii werd voorbereid. Als die analyse klopt hoeven Wii U-bezitters zich de komende jaren nog geen zorgen te maken.

[g.forum]

Lees ook:Downloadable content wordt mogelijk op de 3DS en de Wii U
Lees ook:Schokkend: Shigeru Miyamoto werkt aan Super Mario Bros. voor de 3DS
Lees ook:Super Mario Galaxy 2 krijgt een ouderwetse worldmap
Lees ook:Satoru Iwata over Nintendo’s toekomstplannen
Lees ook:Satoru Iwata: niet genoeg goede Wii-spellen in 2009

6 reacties op “Nintendo onderzoekt nieuw zakenmodel na slechte jaarcijfers

  1. G.Tom

    Dit zijn natuurlijk zorgelijke cijfers, maar ik blijf hopen dat Nintendo nog een keer een 3DS pullt, of in ieder geval een GameCube…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Ik hoop het ook. Ze hebben gelukkig nog heel veel geld (echt heel veel) om wat nieuws te proberen en het zou niet de eerste keer zijn dat Nintendo een comeback maakt. “Never count Nintendo out,” is niet voor niets een populaire uitspraak onder analisten.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Jordie

      Het lijkt erop dat Pokemon go redding gaat brengen.
      Deze hype bewijst dat leuke Nintendo games een succes zijn op andere mobiele platformen. En als wij allemaal Nintendo games draaien op miljoenen mobiele apparaten, kan Nintendo de hardware apparaten verkopen die dit weer ondersteunen. Pokemon horloges bijvoorbeeld om de Pokemon in Pokemon Go nog sneller te vangen. Ook aankopen in de games zelf kunnen een goed verdienmodel zijn (zie Rovio). Dus die spelcomputers worden een niche. Introduceer oude en nieuwe games voor de mobiele platforms, Nintendo Nintendo kan dan nog jaren mee. Over classics gesproken, in november de Nintendo NES mini, ook dit gaat een rage worden. Hele generaties zijn opgegroeid met de NES

        /   Beantwoorden  / 
  2. Wormpaul

    Ik zat juist in 2014 te overwegen een WiiU aan te schaffen i.v.m. het steeds beter wordende aanbod qua games, hopelijk blijven ze de WiiU nog wel een x aantal jaar goed ondersteunen!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Ik hoop het ook. Van de third party ontwikkelaars hoeven we waarschijnlijk niet veel meer te verwachten, maar ik reken erop dat Nintendo hun eigen console gewoon blijft ondersteunen. De enige keer dat ze een spelcomputer zo drastisch lieten vallen was met de Virtual Boy, en zo slecht loopt de Wii U gelukkig nog niet. (Zoiets lijkt me als bedrijf ook heel slecht voor je reputatie. Als je te vaak voortijdig afscheid neemt van oude hardware durft op een gegeven niemand je nieuwe spelcomputers meer te kopen. Een betrouwbare toevoer van nieuwe games lijkt me essentieel voor Nintendo’s succes).
      .
      Aan de andere kant: ik ben geen professionele analist, dus vaar je ook niet blind op mijn advies. ;)

        /   Beantwoorden  / 
  3. Inno Vation

    Ik verwacht geen radicale verandering of koers van Nintendo.
    Maar ze hebben de kracht van internet onderschat. Waar ik ook kijk, het internet staat vol met “Nintendoom”, “Nintendo is doomed” aanhangers en analisten die dé oplossing menen te weten (Michel Pachter bijvoorbeeld).
    Nintendo zou meer openheid moeten geven, over de projecten waar ze mee bezig zijn. Meer hype creëren door trailers of gameplay beelden van games te laten zien die in ontwikkeling zijn. Zo hebben we meer gezien van Destiny en Titanfall, dan van Monolith Software’s X.
    Nintendo Direct is een prima medium hiervoor en wellicht zien we die eind deze maand.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.