Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 26

Nog 4 nachtjes slapen.

Waar zijn mijn reuzengoomba’s eigenlijk gebleven? In de aanloop naar New Super Mario Bros werden er zoveel filmpjes over ons uitgestort dat je het bijna zou vergeten, maar terwijl ik mijn tanden stond te poetsen moest ik er vandaag toch ineens weer aan denken. In het aller- aller- allereerste filmpje van het spel dat Nintendo ons ooit toonde, was te zien, ik herinner het me nog goed (en heus niet alleen omdat ik het filmpje net weer heb opgezocht. Ook daarvoor herinnerde ik het me echt nog héél goed) hoe Mario op een paddestoel afloopt. Maar vlak voordat hij hem op kan pakken wordt die paddestoel onder zijn neus weggekaapt door een Goomba, die er vervolgens heel groot van wordt. Dat leek me een grappig nieuw spelmechanisme. Vechten voor je power-ups omdat je vijanden ze anders tegen je gebruiken!

Maar in het uiteindelijke spel is er helemaal niks van terug te vinden. Paddestoelen en vijanden schuiven gewoon langs elkaar heen zoals dat alleen in een 2D spel mogelijk is. Ik heb nog geen enkele keer meegemaakt dat een tegenstander een power-up van me afpakte, laat staan dat ze hem voor zichzelf gebruiken.

Nu ik het filmpje weer terug zie (het is echt al heel oud, er is zelfs nog een allereerste prototype van de DS te zien) vallen wel meer dingen op. Alledrie de getoonde levels zitten bijvoorbeeld niet in het spel en de graphics zijn compleet anders. Al die realistische bomen en grassprietjes zijn uit het uiteindelijke spel verdwenen om plaats te maken voor een veel klassiekere Mario-look. Gelukkig maar! Mario maakt hier ook een paar keer een backflip, ook een beweging die Nintendo wijselijk achterwege heeft gelaten in de definitieve versie. En tot slot de confrontatie met Bowser op het einde, waarbij de beroemde draak niet eens fatsoenlijk is geanimeerd. Het is gewoon een statisch plaatje dat stokstijf blijft staan terwijl MegaMario op hem af komt rennen.

Dit filmpje komt uit november 2004. Ik heb het idee dat Nintendo toen een stuk minder ver gevorderd was met New Super Mario Bros dan ze ons wilde doen geloven. Nu ik het filmpje uitgebreid kan vergelijken met het spel, zijn ze eigenlijk zo ver van elkaar verwijderd dat ik eerder het idee krijg dat dit filmpje los van het spel, haastig in elkaar is gezet om te laten zien dat er, waarschijnlijk, ooit, een echt nieuw Mario spel naar de DS zou komen. Een daadwerkelijke demo-versie om beelden vanaf te halen kan er toen haast nog niet geweest zijn.

Ik herinner me uit die tijd ook twee totaal verschillende reacties op de video, die me in lieten zien hoe gemakkelijk je als lezer te beïnvloeden bent door een paar goed gekozen woordjes. Een eerste, uiterst kritische, reactie op de onthulling van de DS had het erover dat Nintendo blijkbaar zelf ook niet echt wist wat ze met het tweede schermpje moesten aanvangen, aangezien het bij New Super Mario Bros niet eens in beeld was gebracht. “Goed punt,” dacht ik, “misschien had Nintendo beter simpelweg voor één groot touchscreen kunnen kiezen.”

Maar een paar weken later las ik in de N-Gamer een voorbespreking waarin eerbiedig werd voorspeld dat New Super Mario Bros op een wel hele revolutionaire manier van het extra scherm gebruik moest maken, aangezien Nintendo, zoals altijd bang en paranoïde dat anderen er met hun ideeën vandoor zouden gaan, nog geheim wilde houden wat daarop te zien zou zijn. En ik herinner me nog goed hoe ik daar daadwerkelijk vrolijker en optimistischer van werd, terwijl ik me tegelijkertijd wel degelijk besefte dat het alleen maar twee verschillende impressies waren van hetzelfde filmpje. Zoals de bovenstaande tekst ook alleen maar mijn persoonlijke analyse is van een oud filmpje. Hoe dan ook, hoe het in werkelijkheid ook gegaan is, het spel is er vast en zeker beter van geworden.

Maar toch toch jammer van die reuzengoomba’s.

- (Overzichtspagina met links naar alle voorgaande berichten).
- Geïllustreerd Animal Crossing dagboek

Lees ook:Amerikaanse New Super Mario Bros boxart
Lees ook:New Super Mario Bros later in Japan als in Amerika?
Lees ook:Dit is de wereldkaart van New Super Mario Bros.
Lees ook:Japanse verpakking New Super Mario Bros wordt GEEL
Lees ook:Japanse New Super Mario Bros releasedatum (maand)

11 reacties op “Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 26

  1. Wisse

    ik vind de 2 schermpjes zeker niet onnodig, het is orgineel en leuk! Ik heb een broer die soms nog wel eens op het bovenste scherm drukt met de stylus als hij op me ds speelt :P

      /   Beantwoorden  / 
  2. Et

    He Erik,
    lees altijd vol bewondering je weblog, plaats alleen niet zo vaak een reactie (sorry..). Ik had een NintedoDS Lite besteld bij de Bartsmit incl. New Super Mario en kreeg heb vandaag al in de bus :-) . Vanavond even lekker gamen :P .

      /   Beantwoorden  / 
  3. wackman

    Niks aftellen… Ik heb hem binnen!!!! WOOHOOO!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Rubdstar

    ey erik klopt nie nog 4 nachjes slapen.
    mijn vriend en ik hebben hem NET samen gekocht bij de Bart Smit.
    Hij lag gewoon in de rekker.
    en bij de Marskramer kwam die pas vrijdag.
    klopt dus nie.
    ik heb hem dus al gespeeld, hij is echt heel maar dan ook heel leuk…..

      /   Beantwoorden  / 
  5. Adam

    sommige winkels hebben het wel maar dat mag niet als Nintendo er achter komt dan heeft die winkel een boete of raken ze hun vergunning kwijt

      /   Beantwoorden  / 
  6. Mylène

    Champignon is zooooo lekker XD

      /   Beantwoorden  / 
  7. Eline

    Wij hadden vanaf 2 weken geleden all een Cup-A-Soup kast iin onze sch0owl staan .. iedereen natuurlijk een kijkjJ nemen en wat een drukte !! :O
    iik geloof dat daar 60 mensen 9licht geschat) stonden .. allemaal met een portomneetjJ in de hand en wachtend om dat apparaat te gebruiken. ze konden de geur al ruiken .. EN PATS BOEM .. hij was kapot .. maar hij is weer gemaakt en der staan gelukkig neit meer zulke grote rijen en ik kan rustig genieten van een bakje cup-a-soup.. der staan nu denk iiCk gem. 5 mensen per x in de aula voor de machine.
    zelf neem ik niet zo heel veel uit de apparaten .. heb der nooit zoveel zin in.

    Z0ow .. uitvertelddd [aA]
    (dat moest je tog altijd zeggen in groep 3 ofz0ow .. een paar vaage herinneringen komen naar boven :P )

    Kus

      /   Beantwoorden  / 
  8. SinnardoCode

    ik ga toch liever voor een blik romige champignonsoep van unox… maar ik begrijp dat een blik moeilijk te plakken valt

      /   Beantwoorden  / 
  9. erik

    “lees altijd vol bewondering je weblog, plaats alleen niet zo vaak een reactie (sorry..).”

    Geen probleem hoor. Reageren mag, het moet niet. :) Ik ben sowieso blij met iedere bezoeker.

    “Ik had een NintedoDS Lite besteld bij de Bartsmit incl. New Super Mario en kreeg heb vandaag al in de bus :-) . “

    Dat is lekker snel! Ik heb ooit 1x een spel bij bartsmit.com besteld, maar het enige wat ik kreeg was een mailtje terug waarin stond dat dat spel helaas niet meer leverbaar was.

    Maar dat terzijde.

    Hoe bevalt Mario je? Goede game toch?

    “sommige winkels hebben het wel maar dat mag niet als Nintendo er achter komt dan heeft die winkel een boete of raken ze hun vergunning kwijt”

    Dat is eerder theoretisch. Het gebeurt zo verschrikkelijk vaak dat winkels al eerder dan de releasedatum beginnen te verkopen, volgens mij weet Nintendo daar best van af. Dat moet wel. Ik kan me niet voorstellen dat het ze echt nog nooit opgevallen is. Maar er doen zoveel winkels aan mee dat ze al hun verkooppunten zouden kwijtraken als ze echt boetes uit begonnen te delen. ;)

    “ik ga toch liever voor een blik romige champignonsoep van unox… maar ik begrijp dat een blik moeilijk te plakken valt”

    Och, je kan dan altijd nog het etiket er vanaf pulken. Maar deze verpakking was toevallig voorhanden toen ik gisteren begon te schilderen.

    Cup-a-soup ziet er op de verpakking wel altijd veel smakelijker uit als in het echt.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Adam

    Vandaag zou het dan dag 27 zijn en morgen 28 en 29 en 30 dan? Morgen komt het al uit.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Nintendowesley

    leuke filmpjes enzo…/
    maar helaas ben ik het spel nu aan het spelen :D

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.