De Ouya: een Android-spelcomputer voor 99 dollar

Krijgen Sony, Microsoft en Nintendo concurrentie uit onverwachte hoek? Dit is een ontwerpschets van de Ouya, een nieuwe spelcomputer die de makers willen verkopen voor maar 99 dollar. Het apparaat draait op Google’s besturingssysteem Android en de bedoeling is om alle spellen gratis aan te bieden. Iedereen mag bovendien voor de Ouya ontwikkelen. De console wordt standaard geleverd met een dev kit zodat hobbyisten vrijblijvend kunnen experimenteren en professionele ontwikkelaars meteen aan de slag kunnen. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn.

Het vervelende is dat de ouya nog niet officieel is aangekondigd. Technologieblog The Verge vond deze informatie op een investeerderssite en veel details zijn dus nog niet bekend. Hoe gaan ontwikkelaars bijvoorbeeld geld verdienen aan al die gratis spellen? Een spelcomputer kan niet draaien op liefdadigheid dus Ouya zal een andere inkomstenbron moeten verzinnen. Maar wat? Reclame? Abonnementen? Betaalde DLC? En welke winkels gaan zo’n spelcomputer verkopen? En hoe ziet de controller er eigenlijk uit? Antwoorden op al die vragen volgen hopelijk binnenkort, als de mensen achter Ouya hun console officieel onthullen.



Achter de schermen werken er een paar grote namen aan de Ouya. Initiatiefneemster Julie Uhrman was hiervoor in dienst bij IGN, de grootste entertainmentwebsite ter wereld, en ze wordt geadviseerd door Ed Fries, de man die Microsoft hielp om de Xbox te lanceren. De console zelf wordt ontworpen door designer Yves Béhar, die beroemd werd met zijn “100 dollar Laptop” (een goedkope computer voor kinderen in derdewereldlanden).

Dus ik ben enthousiast, maar ik vrees dat ik hoor bij een uitstervende doelgroep: mensen zonder smartphone. Voor mij zou een spelcomputer die mobiele spelletjes afspeelt op de televisie (met een echte controller!) ideaal zijn, maar ik kan me voorstellen dat de Ouya minder aantrekkelijk wordt als alle beschikbare spellen ook al op je Galaxy S II staan.


Om een idee te krijgen van het aanbod op de ouya volgen hier trailers van alle spellen in deze mock-up van het dashboard: Samurai Vengeance II, Shadowgun, Dead Trigger en Madden NFL 12.

Samurai Vengeance II

Kijken op YouTube

Shadowgun

Kijken op YouTube

Dead Trigger

Kijken op YouTube

Madden NFL 12

Kijken op YouTube

[g.forum]

Lees ook:Ouya, de 99 dollar spelcomputer, begint een Kickstarter-campagne
Lees ook:En zo ziet de controller van de Ouya eruit
Lees ook:Nvidia maakt een eigen handheld spelcomputer
Lees ook:Google kondigt een soort spelcomputer aan
Lees ook:Een natuurgebied inrichten in Ecolibrium op de Vita

0 reacties op “De Ouya: een Android-spelcomputer voor 99 dollar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.