GameSpot-schrijver ontslagen, vermoedelijk vanwege lage review-score


Het klinkt ongelooflijk, maar het is blijkbaar toch echt gebeurd. Jeff Gerstmann, een schrijver en reviewer die al meer dan tien jaar voor GameSpot werkte is gisteren ontslagen (dat is bevestigd) omdat hij het spel Kane & Lynch: Dead Men een 6,0 heeft gegeven.

Verschillende bronnen melden dat toen Eidos, de uitgever van het spel, die review onder ogen kreeg, er onmiddellijk werd gedreigd dat alle Kane & Lynch-banners verwijderd zouden worden (en dat, zoals je op het plaatje ziet, zijn er nogal wat).

Webcomic Penny Arcade kwam als eerste met dit nieuws. En poster "mosaic" op NeoGAF (die in het dagelijks leven Frank Provo heet en als freelance schrijver ook voor GameSpot werkt) bevestigt dat Gerstmann echt is ontslagen.

Ondertussen heeft Kotaku hetzelfde verhaal gehoord van hun eigen anonieme bron, die er aan toevoegt: "Voor ons als schrijvers van wat nog steeds bedoeld is als objectieve recensies, is dit onze ergste nachtmerrie die waarheid wordt."

En inderdaad, je vraagt je af hoe serieus je GameSpot nu nog kunt nemen, als het spel waarover ze schrijven toevallig ook wordt geadverteerd op de site? Het is een trieste zaak als adverteerders zoveel macht hebben dat ze positieve recensies blijkbaar kunnen afdwingen.

Dit is Jeff Gerstmann in zijn gewraakte video-review van Kane & Lynch die (hoe verdacht!) ondertussen al van GameSpot is verwijderd, maar gelukkig nog wel via YouTube is te bekijken.

Inderdaad erg negatief (je vraagt je af of een 6,0, na zo'n vernietigende recensie, eigenlijk niet nog een beetje te hoog is). Jeff Gerstmann is ook de recencist die het waagde om The Legend Of Zelda: Twilight Princess geen 10 te geven maar een (schrik niet) 8,8.

Zie ook:
- Games Radar werpt een blik op water (in games)
- Nintendo scoort laagst op Greenpeace "Guide To Greener Electronics"

Lees ook:Destructoid wordt Cashwh0re, staat achter Jeff Gerstmann
Lees ook:Nieuwe Kane & Lynch trailer
Lees ook:Army Of Two is uit, launchtrailer
Lees ook:Zelfs Howard Stringer denkt na over prijsverlaging
Lees ook:Halo Wars gameplay demonstratie

7 reacties op “GameSpot-schrijver ontslagen, vermoedelijk vanwege lage review-score

  1. Niels de Rijk

    Als het verhaal klopt, dan is dat zeer ernstig. Een adverteerder mag nooit invloed hebben op de inhoud van een review, laat staan op het cijfer van een spel. Erg zwak van Gamespot.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Shiver23

    Mja, zo gaat het helaas. Hoe objectief is een website die voor een heel groot deel de inkomsten haal uit advertenties van het product waarover gepubliceerd wordt?

    “Do you bite the hand that feeds?” is wel een toepasselijke quote.

      /   Beantwoorden  / 
  3. erik

    “Do you bite the hand that feeds?” is wel een toepasselijke quote.

    Nou ja, ik snap wel wat je bedoelt. En in eerste instantie zijn adverteerders ook de belangrijkste inkomstenbron voor gamesites.

    Maar als je als site een paar keer achter elkaar een slecht spel een 8 of een 9 geeft omdat de adverteerder dat graag wil, dan lopen de lezers op een gegeven moment toch ook weg? Je hebt het toch over 60 euro die je je lezers aanraadt om wel of niet uit te geven. Zodra die merken dat je niet betrouwbaar bent zoeken ze wel een andere site, en dan zijn de adverteerders ook snel genoeg vertrokken.

      /   Beantwoorden  / 
  4. N Stone

    Dit is inderdaad ernstig.
    Ik kan mijn het dilemma van gamespot wel ergens begrijpen. Het blijf uiteraard een bedrijf. En inkosten zijn nu eenmaal van levens belang. En als een add-inkoper dan dreigt om zijn add’s van een bepaalt spel (of misschien zelfs al zijn spellen) weg te trekken kan dat een inkomsten verlies van in de miljoenen schellen. Maar dit is absoluut de verkeerde reactie. Het vernietigt de geloofwaardigheid van gamespot en in mindere maten de geloofwaardigheid van de gamejournalistiek in het algemeen.
    Maar de echte vraag is waarom is hij ontslagen. Want ik kan mijn niet voorstellen dat ze hem hebben ontslagen puur en alleen omdat hij het spel een slecht cijfer heeft gegeven. Want laten we eerlijk zijn dat was zijn baan. En dat moeten ze ook bij gamespot moeten hebben beseft. Nee, het kan maar twee redenen hebben dat hij is ontslagen. Ten eerst zouden ze hem hebben kunnen opofferen als zondebok in de hoop zo de add te behouden. Maar de andere mogelijkheid is nog veel erger. (maar is vind ik wel waarschijnlijker) hij is ontslagen omdat hij niet op zijn cijfer/review wilde terug komen. Ik denk dat gamespot hem heeft gevraag om de review op nieuw te maken met een positiever oordeel, wat hij heeft geweigerd zelf nadat ze met een ontslag hadden gedreigd
    Persoonlijk kan ik mij beter vinden in de add beleid van penny arcade. Zij plaatsten geen add van games die ze niet zelf zouden willen spellen. Maar aan de andere kant is penny arcade een veel kleiner bedrijf met maar een tiental mensen in dienst. Ipv de honderden van gamespot daardoor kunnen zij zich veel eenvoudigere inkomsten verliezen kunnen permitteren.

      /   Beantwoorden  / 
  5. erik

    Wow, op NeoGAF mag uit protest tegen deze actie voor de rest van 2007 niet meer worden gepraat over websites die eigendom zijn van Cnet (eigenaar van gamespot) of spellen die worden uitgegeven door Eidos.

    Link

    In support of Jeff Gerstmann and in protest of the alleged wrongful termination, NeoGAF will be filtering CNET websites and Eidos properties from our site for the remainder of 2007. I realize that Gamespot remains a major source of news, and Eidos has some games that someone here may possibly care about, but I request that no member starts a thread about a Cnet website or an Eidos game for the duration of the protest unless it is related to the Gerstmann/K&L controversy. If you’re unsure, just preview your thread and check for asterisks.

    This will include:

    Gamespot.com
    GameFAQs.com
    Metacritic.com
    Gamerankings.com
    CNET.com
    News.com
    Eidos.com

    Kane & Lynch
    Tomb Raider
    Hitman
    Commandos
    Deus Ex
    Legacy of Kain
    Thief
    Fear Effect
    Just Cause
    Age of Conan

    Iets zegt me dat deze gebeurtenis Eidos veel meer slechte publiciteit gaat opleveren dan die ene 6,0 van GameSpot.

      /   Beantwoorden  / 
  6. mensje

    Ik vond Twillight princess eigenlijk ook wel een 8.8 waard. Ik heb erg genoten van the Wind Waker, maar Twillight princess vind ik al een stuk minder leuk.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Shitbull55

    Het blijft natuurlijk speculeren of dit de ware reden van z’n ontslag is.

    Misschien heeft ‘ie wel een ‘hands-on’ met mevrouw Gamestop gehad…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.