Nu in het winkelkanaal: The Legend of Zelda – Majora’s Mask

De maan (zie screenshot) komt steeds dichterbij. Over drie dagen zal hij met de aarde botsen. Over 72 uur vergaat de wereld! Met dat onheilspellende vooruitzicht begon in het jaar 2000 één van de meest gewaagde Zelda-spellen die Nintendo ooit heeft gemaakt. Of je vond het concept meteen geweldig, of je kon het spel niet uitstaan, een tussenweg bestond er niet.

Wat wil namelijk het geval? Een dag in Majora’s Mask duurt ongeveer twintig minuten in echte-wereld-tijd. Normaal gesproken zou de apocalyps dus plaatsvinden na een klein uurtje spelen. Al vroeg in het spel vindt Link echter een voorwerp waarmee hij drie dagen terug in de tijd kan reizen. En dan openbaart zich de Groundhog Day-achtige gimmick van Majora’s Mask: Link blijft dezelfde drie dagen overnieuw beleven totdat hij een manier heeft gevonden om de maan tegen te houden.

En ja, Majora’s Mask-haters, dat betekent inderdaad dat dit een Zelda is met een tijdslimiet. Ook de dungeons moeten binnen drie dagen worden uitgespeeld anders kan Link weer overnieuw beginnen (al mag hij de voorwerpen die hij heeft gevonden wel bij zich houden, het is dus niet noodzakelijk om alle dungeons binnen één periode van drie dagen uit te spelen). Sommige mensen werden al bij voorbaat nerveus van dat concept, terwijl het in de praktijk allemaal heel erg meevalt. De dungeons in Majora’s Mask zijn niet zo groot en de eindbazen niet zo moeilijk. Met een klein beetje vooruit plannen (niet halverwege de derde dag nog aan een nieuwe dungeon beginnen) hoef je nooit in tijdnood te komen.

Bovendien is de diepgang die Majora’s Mask krijgt dankzij het tijdreizen ongeëvenaard. De dungeons zijn eigenlijk maar bijzaak, meer dan iedere andere Zelda draait dit spel om de side-quests en Link’s avonturen in de bovenwereld. Alle inwoners van Clock Town hebben hun eigen unieke verhaallijn en tijdens iedere cyclus van drie dagen kun je weer iemand anders uitkiezen om te volgen en beter te leren kennen. Er zijn verboden liefdes, een dementerende oma die misschien toch niet zo vergeetachtig is als ze doet voorkomen en zelfs een boerderij die last heeft van cow abduction-plegende UFO’s.

Majora’s Mask is een Zelda als geen ander. Ik moest er destijds ruim tweehonderd gulden voor betalen (ik bleek ook een Expansion Pack nodig te hebben om hem te kunnen spelen, mopper mopper) maar ik heb geen moment spijt gehad. De jeugd van tegenwoordig heeft het helemaal makkelijk: vanaf heden kan iedereen deze onmisbare klassieker vanuit zijn luie stoel downloaden voor maar 1000 Wii Points Nintendo Points. Niet over twijfelen, gewoon doen!

[games.blog forum]

Lees ook:Legend of Zelda: Majora’s Mask remake voor 3DS
Lees ook:Iwata vraagt: Legend of Zelda – Majora’s Mask 3D
Lees ook:2008 was het eerste Zelda-loze jaar van deze eeuw
Lees ook:Dit zit in de Special Edition van Majora’s Mask 3D
Lees ook:Citaat: Eiji Aonuma over de E3-demo voor Zelda Wii

18 reacties op “Nu in het winkelkanaal: The Legend of Zelda – Majora’s Mask

  1. Kikujiro

    Nee… het spel heeft mij destijds niet kunnen pakken. Alhoewel ik moet toegeven dat dit wel een Zelda klassieker is. Hulde aan Eiji Aonuma voor het feit dat hij van het geijkte pad heeft durven afwijken. Waarom heb jij zoveel voor dit spel betaald eigenlijk? Door wie ben je opgelicht? Ik heb ‘m op mijn Zelda Limited Edition Bonus Disc staan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Ja maar ik kocht hem ongeveer toen hij uitkwam. Tegen nieuwprijs. Dat was geen 200 gulden, maar om hem te spelen moest ik toen ook nog een Expansion Pack kopen en daarmee kwam de totaalprijs nogal hoog te liggen. Vandaar. ;) En aangezien ik nooit enige andere N64-spellen heb gekocht die gebruik maakten van dat ding heb ik min of meer 200 gulden betaald om Majora’s Mask te mogen spelen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Kikujiro

        Wees gerust… volgens mij kostte Conker’s Quest destijds ook Hfl. 229,=.

          /   Beantwoorden  / 
  2. berend jan

    ik heb hem op mijn wind waker bonus disk voor het eerst gespeeld en ik werd er helemaal GEK van. Wat een slechte zelda in mijn ogen :)
    .
    Ik sta duidelijk aan de Whaaaaaaaaaarrrrgggggg kant van het spectrum…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Jij ook al! Ik wist niet dat mijn blog werd bezocht door zulke cultuurbarbaren. ;)

        /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Ik kan niet geloven dat er geen filmpjes zijn van die Mario Rube Goldberg Machine. :( Ik bedoel foto’s zijn leuk maar…
      .
      Je wilt hem toch het liefst in beweging zien! :p
      .
      *blijft zoeken*

        /   Beantwoorden  / 
      1. Kikujiro

        Inderdaad, ik heb me ook al een ongeluk gezocht. Één van de commentaren op ‘boingboing’ was ook: What, no videos of these things in action? Thats as silly as a Rube Goldberg machine.

        Op YouTube staat wel een filmpje van de machine toen die nog niet was afgebouwd, maar dat is niet echt de moeite waard. In Fallout 3 zit trouwens ook een Rube Goldberg Machine (zie mijn Fallout 3 post in het forum).

          /   Beantwoorden  / 
  3. Mindcircus

    Voor mij persoonlijk beter dan Ocarina of time. Ik vond het gegeven van “het tegen de tijd gamen” zo briljant. En het was ook een feest van herkennning als je hiervoor Ocarina of time had gespeeld. Alleen net wat intiemer. Beste Zelda ooit (again, persoonlijk)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Linkster/G.Tom

    dit was geweldig. ik vond dit spel helemaal het einde. in animal crossing deja vu is trouwens voor 5000 nook points majora’s mask als pet te koop! kan je ermee rondlopen!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Linkster/G.Tom

    BURN THE FOOLISH MONKEY!

      /   Beantwoorden  / 
  6. MazeMe

    YES!! EINDELIJK! Ik heb dit spel al zo vaak net aan m’n neus voorbij zien gaan, en heb ‘m zelfs één keer gekocht, maar toen had ik geen Expansion Pak, en moest ik ‘m terug brengen -_-’…

    Nu is het eindelijk zo ver!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Daniel

    Woehoe, hier zit ik al sinds het begin van de VC op te wachten :D . Misschien wel de beste Zelda ooit, gelijk downloaden!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Kars

    hmm ik weet het niet.. Ik begin meestal al te zweten als ik een timer in beeld zie komen. Is het dan wel een goed idee?
    (P.S. volgens mij heb ik Majora’s mask samen met ocarina of time op een bonus-disk gekregen bij mario kart op de cube destijds…da’s natuurlijk nog veel goedkoper;)

      /   Beantwoorden  / 
  9. Lufia Comic

    ghe moet eerst nog beginnen aan Zelda OoT voordat ik uberhaupt aan deze begin. Ze zeggen dat OoT een goed spel is XD (had destijds een playstation, maar liever een SNES cdrom uitbreiding :S)

      /   Beantwoorden  / 
    1. G.Gulzt

      ‘t is een geweldige Zelda, tot een bepaald moment :) Ik heb m wel 5 of 6x opnieuw gespeeld, met veel enthousiasme, maar meestal stopte ik er gewoon maar mee na ongeveer de derde dungeon als “Volwassen link”. De laatste poging heb ik me er doorheen geworsteld om ‘m echt helemaal af te maken.. ik weet niet goed waarom het nou langdradig werd, maar een vriend van mij had precies hetzelfde :)

      OoT heb ik nooit gehad :S Ik had wel zo’n expansion pack voor Starwars Racer N64.. ik zal m nu weer moeten missen, bij het gebrek aan een wii. Ik wacht wel tot ie op de DS verschijnt :)

        /   Beantwoorden  / 
  10. Linkster/G.Tom

    gulzt! heb je oot nooit gehad?! schande! ga nu via virtual console dat ding downloaden!

      /   Beantwoorden  / 
  11. Jorg

    Ik heb net oot uitgespeeld.
    Echt suuuuper mooie game ! veel actie en raadsels en een leuk avontuur ( persoonlijke mening ) Maar is Majora’s mask wel leuk ? mij lijkt de tijdbalk niet zo leuk onderin maar ik heb het nog nooit gespeeld, iemand suggesties?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.