Ik vs. Smash Bros Brawl. In Costanza


Ik kijk omlaag. Costanza ligt er verlaten bij. Alle inwoners bevinden zich hoog in de lucht, op iets dat ik alleen maar kan omschrijven als een grote zwevende boomstam, om het zaterdagavondconcert van K.K. Slider te bekijken. Tom Nook, Meneer Resetti, poedel Harriet en Phyllis verdringen zich voor het podium. De muziek is zo mooi dat ze niet eens merken dat er achter hun rug bommen ontploffen en motorfietsen door de lucht vliegen.

Daar doet Wario op hetzelfde moment namelijk verwoede pogingen om een klein groen mannetje van de boomstam te slaan. Maar hoe vaak hij hem ook in de afgrond schopt en duwt, Link weet steeds weer omhoog te springen. Sir Isaac Newton zou zich omdraaien in zijn graf als hij dit moest meemaken.

Aan de andere kant zou Sir Isaac waarschijnlijk wel even goedkeurend mompelen als hij kon zien hoe braaf Wario keer op keer te pletter valt. Soms hoeft Link zelfs niets te doen, dan duikelt Mario's kwaadaardige evenbeeld helemaal door zijn eigen onhandigheid van het platform. Eindelijk een speler die zich wél houdt aan de wetten van de zwaartekracht!

Die speler ben ik. Ik voel me alsof ik per ongeluk een verkeerde deur heb geopend en nu ben terechtgekomen in het toernooi Super Smash Bros. Brawl voor gevorderden. Dat is natuurlijk onmogelijk, G.Mark kan hooguit een paar dagen meer ervaring hebben dan ik, maar toch: hij doet niets anders dan winnen. Toon Link moet wel een verdomd goed personage zijn.

Eigenlijk zou ik ook weleens willen winnen, maar ik weet niet precies hoe. Welk poppetje ik ook kies, Toon Link is altijd beter. Het is om moedeloos van te worden. Niet zozeer omdat ik telkens verlies, maar vooral omdat ik het eigenlijk niet echt naar mijn zin heb, hoe hard ik mezelf ook van het tegendeel probeer te overtuigen (bijvoorbeeld door herhaaldelijk hardop te zeggen: 'Je vindt dit leuk, je hebt het naar je zin!').

Want nu sta ik hier toevallig als Wario in mijn Animal Crossing dorp Costanza, maar een paar minuten geleden was ik nog Samus Aran. We vochten in de lift van Wario Ware (inclusief minigames!) en een paar minuten dáárvoor droeg ik de ruimtehelm van Captain Olimar en gooide Pikmin's naar Toon Link op Delfino Plaza. Ik ben in het Nintendo-paradijs! Al die onmogelijke combinaties zijn fantastisch voor iemand als ik. Ik hou van Nintendo en Brawl loopt over van de Nintendo-liefde. Ieder klein detail in het hele spel is verbonden met de geschiedenis van the big N. Unlock alles, lees de omschrijvingen van alle trofeeën en je haalt met gemak een tien voor die Nintendo-spreekbeurt. Het is overweldigend. Had Mario Kart maar zo'n goede presentatie!

En dat maakt het extra frustrerend dat Brawl tegelijkertijd één van de vervelendste spellen is die ik ooit heb gespeeld. Hoe zal ik het zeggen: de besturing voelt gewoon verkeerd. Niets heeft gewicht. Alle poppetjes bewegen alsof ze zijn gevuld met helium en dat maakt de controls vreselijk overgevoelig. Aanvallen komen altijd een fractie van een seconde te vroeg of te laat en zelfs een simpele taak als het vangen van een Smash Ball is mateloos frustrerend omdat geen enkel personage reageert zoals ik wil (om nog maar te zwijgen over het feit dat er op ieder willekeurig moment zoveel op het scherm gebeurt dat ik de Smash Ball regelmatig uit het oog verlies).

In andere vechtspellen kost het weliswaar tijd om de speciale aanvallen te leren, ik heb in ieder geval vanaf het begin een duidelijk gevoel van controle. Vechters hebben merkbaar gewicht zodat rondlopen en springen lekker solide aanvoelt. Zelfs als ik nog slecht ben in het spel voel ik me al stoer.

Super Smash Bros. Brawl is bijna het exacte tegenovergestelde. Speciale aanvallen uitvoeren is een koud kunstje en voor ieder personage hetzelfde; knop 1 of 2 plus een richting. Simpeler kan niet. Hier zijn het juist de basisdingen die ik maar niet onder de knie krijg. Lopen en springen gaat na een paar uur spelen nog steeds vervelend onnauwkeurig en ik wordt lichtelijk wanhopig van de hypergevoelige auto-grab die me naar ieder uistekend richeltje sleurt.

Nee, ik ben nog niet klaar om het spel al definitief op te geven, maar experiment 'Smash Bros' is voorlopig nog geen doorslaand succes.

Zie ook:
- Zelfs een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen
- Alfonso en de roze meubels

[games.blog forum]

Lees ook:Super Smash Bros. Brawl SPOILERS!
Lees ook:Hackers stoppen Meat Boy in Super Smash Bros. Brawl
Lees ook:Oude Melee levels ook speelbaar in Brawl
Lees ook:Ridley, Wind Waker Link & Bowser Jr. in Super Smash Bros. Brawl
Lees ook:A challenger appears…

19 reacties op “Ik vs. Smash Bros Brawl. In Costanza

  1. mark

    heb je melee wel gespeeld dan?
    het voelt wel iets anders aan dan melee maar ik was al best snel gewend aan brawl

    heerlijk spel
    luigi, diddy kong, meta knight, pit, sonic(L)

      /   Beantwoorden  / 
  2. PaulyWauly

    hehe dat wat jij met toonlink hebt ervaren heb ik dus altijd met ike :D haha. zo vaak kom ik die tegen als ik met een brawl anyone online potje bezig ben bah.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Niels

    Erik, heb je al met alle (basis) characters gespeeld? Het is het beste om eerst een lekker vechtende nintendoheldje te vinden! Ik gebruik vaak Meta Knight bijvoorbeeld. Maar als je tussen de basis characters geen goeie vind, speel dan (want met jouw afkeur voor brawl weet ik niet of je dat al gedaan hebt) de adventure mode eens. Die wordt uiteindelijk wel wat eentonig maar je kan wel alle characters er in unlocken. (Toon link wel op speciale wijze) En je zult de cutscenes geweldig vinden als je ze nog niet hebt gezien. (Met teams zoals Captain Falcon- Olimar :) )

    Ik wens je nog veel suc7 met deze Nintendo bijbel!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Mark

    Haha, was wel leuk gevecht :P
    Ben het eens over het helium gedeelte.
    Leuke tekening trouwes!
    Maare als je wil dat ik met een ander poppetje tegen je vecht moet je het zeggen want we moeten het allebei wel leuk vinden.
    Nouja als je maar een beetje plezier heb gehad he? :D

      /   Beantwoorden  / 
  5. Gulzt

    Hey Erik,

    Geen wonder dat de besturing verrot voelt, je speelt met de wiimote!!! Dat is voor pappa & mamma en grootmoeder die een potje meespelen. Dit spel is ontworpen voor de gamecube controller!

    Ik speel het nu zelf met de traditionele controller (wat ik nu heerlijk vind) omdat ik geen wavebird heb en daarnaast een hekel aan te korte snoeren. Maar je moet het echt met een conventionele controller spelen.

    Hoop dat dat helpt :)

      /   Beantwoorden  / 
  6. Nigel

    hey,
    ik ken mark ik ben bijna even goed.
    moest ik ff kwijt :P xD

      /   Beantwoorden  / 
  7. Mark

    “Hey Erik,

    Geen wonder dat de besturing verrot voelt, je speelt met de wiimote!!! Dat is voor pappa & mamma en grootmoeder die een potje meespelen. Dit spel is ontworpen voor de gamecube controller!

    Ik speel het nu zelf met de traditionele controller (wat ik nu heerlijk vind) omdat ik geen wavebird heb en daarnaast een hekel aan te korte snoeren. Maar je moet het echt met een conventionele controller spelen.

    Hoop dat dat helpt :)

    Ik speel zelf met de Wiimote + Nunchuck :D
    Vind ik zelf erg lekker werken :D
    Heb de gamecube contr. nog niet geprobeert..
    Ik zit net te ver weg voor dat snoer :P
    En om nou een wavebird te kopen :P

      /   Beantwoorden  / 
  8. Jeffrey

    Ik speel het ook met de wiimote + nunchuk. Werkt perfect!

      /   Beantwoorden  / 
  9. MonkeyCrossing2

    Erik speel het met een gamecube controller…als je melee gespeeld heb en je kunt de besturing veranderen bijvoorbeeld dat je alleen springt met x en Y en niet met de omhoog knop..zo kun je omhoog aanvallen op de grond doen…kijk naar het how to play filmpje op het spel…vecht eerst tegen computers

    and btw… toon link is ook het beste,snelste meest effectief (in combinatie)

    probeer het niet met een sloom poppetje zoals wario
    doe het met een poppetje dat kan vliegen…ik kan kirby aanbevelen

      /   Beantwoorden  / 
  10. erik

    Ik heb Melee alles bij elkaar misschien twee of drie uur gespeeld, dus die ervaring telt eigenlijk niet echt mee.

    Het is niet alsof ik me de hele avond op Wario heb gefixeerd. Ik roteerde juist de hele tijd. Heb alle poppetjes geprobeerd maar voorlopig was er nog niet één waar het echt goed mee klikte.

    Subspace Emissary ben ik aan begonnen maar vind ik echt vreselijk. :( De filmpjes zijn leuk gedaan maar allemachtig wat speelt het rottig. Het voelt als een lowbudget, derderangs platforgame van D3 publisher. De besturing werkt totaal niet in zo’n omgeving en ook het leveldesign is slaapverwekkend. Onbegrijpelijk dat Nintendo met zoveel talent in huis niets beters kon maken dan dit. Waarom speelt het niet zoals New Super Mario Bros? Ik las dat het tien uur duurt om uit te spelen… ik weet niet of ik dat ga volhouden.

    “Maare als je wil dat ik met een ander poppetje tegen je vecht moet je het zeggen want we moeten het allebei wel leuk vinden.”

    Ach, jij bent er gewoon beter in. ;) Ik weet vrijwel zeker dat het resultaat niet veel anders was geweest met andere personages.

    Ik ben nu inderdaad overgestapt op GameCube controller. En ik kwam er gisteravond ook al achter dat je de controller kunt configureren. Dat helpt… alleen jammer dat ik de Classic Controller niet kon instellen zodat je met de vierpuntsdruktoets kunt lopen… dan zou het echt de ideale controller zijn. De controlsticks op dat ding zitten echt op een rotplaats.

    GameCube controller gaat opzich goed, alleen is de Wii al drie keer BIJNA op de grond gevallen. Dat snoer is eigenlijk net iets te kort.

    “en je kunt de besturing veranderen bijvoorbeeld dat je alleen springt met x en Y en niet met de omhoog knop..”

    JA! Vooral dat is een grote verbetering.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Mark

    Gulzt en ik gaan om 1 uur een potje brawl doen.
    Kom je ook erik? :D

      /   Beantwoorden  / 
  12. Wisse

    Geweldig spel, SSBB maar in je eentje is het inderdaad saai, wat ik altijd doe is wat vrienden uitnodigen en dan flink brawlen :D

    Erik, als je het spel doorhebt, en niet met de wiimote maar met wiimote+nunchuck of gamecube, dan wordt het steeds leuker, vooral als je je vrienden blijft hooghouden in de lucht.

    Er is een filmpje die de controlls uitlegt maar ik zou als ik jou was training mode ingaan en een personage kiezen waar je echt goed mee kan spelen, ik neem altijd meta knight maar voor beginners zou ik captain Falcon aanraden.

    Probeer zo veel mogelijk de A knop te gebruiken en niet de special B want die lijken goed, maar als je goed in combos maken met A bent, kan je winnen! Prodeer verschillende A aanvallen in training mode zoals ‘Tap rechts+A’ in blijven drukken zodat je hem oplaadt. Met zo’n aanval schiet je iemand geheid van het level af als hij boven 100% zit. Het werkt natuurlijk ook met ‘Tap boven+A’ en ‘Tap onder+A’.

    Maar eerst moet je de tegenstander op ongeveer 100% zien te krijgen. dit doe je door gewone A aanvallen te doen zoals ‘rechts+A’. als het goed is valt je tegenstander dan op de grond, wacht niet tot hij opstaat maar ren erop af! doe ‘Tap rechts’ zodat je met een flinke vaart op hem af loopt en wanneer je bij hem bent, druk op a om een soort sliding te doen (ligt aan de karakter). Dit zorgt ervoor dat hij in de lucht vliegt. Als hij in de lucht is, spring op hem af! gebruik hiervoor de spring knop en niet dat lastige ‘tap omhoog’ dat is ‘C’ op nunchuck en ‘Y’ op gamecube controller. Wanneer je net onder de tegenstander zit, druk op ‘boven+a’ om hem nog wat hoger te brengen. Hou hem in de lucht!

    Probeer dit soort combo’s uit en na wat oefenen nodig je wat vrienden uit om lekker op elkaar in te hakken! ;)

    Eergisteren kwamen ook wat vrienden ‘super smash’-en. Het was echt super leuk en gezellig. Zou je ook eens moeten proberen. Maar stop er dan geen vervelende CPU bij!

    Ik hoop dat je dit leest, Erik! Want dit spel is een van de beste tot nu toe uitgebracht als je maar weet hoe je het moet spelen! Anders kom ik wel even bij je langs om het je te leren! :P

      /   Beantwoorden  / 
  13. Gulzt

    @wisse Als je meer vrienden zoekt om te komen brawlen, bezoek dan even ons het gamesblog forum op forum.blog.nl

    bijna 30 actieve spelers (en dan bedoel ik ook ECHT actief), join the brawl en show ons je kunsten :)

      /   Beantwoorden  / 
  14. gianny

    Goed gedaan erik zie je wel dat het toch leuk is?

      /   Beantwoorden  / 
  15. Wisse

    Leuk, Gultz, ik denk dat ik het later wel eens check, maar kijk uit want ik speel al sinds N64 volop Brawl ;) maar op dit momnt heb ik even geen tijd ;)

      /   Beantwoorden  / 
  16. Wisse

    Oeps foutje ik speel super smash vanaf N64 release, niet Brawl ^^

      /   Beantwoorden  / 
  17. Gulzt

    @Wisse

    De meeste spelers op het forum zijn ervaren melee spelers, maar tot op heden 1 gosu (Goten) die nogsteeds geen match verloren heeft! Is vast een uitdaging voor je :)

      /   Beantwoorden  / 
  18. nintendo

    ik vond melee al goed laatstaan hoe goed brawl is

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.