PS3 controller = dualshock met motion sensor. Sony noemt het “innovatief”

"Don’t you just love surprises?" vraagt Phil Harrison aan het publiek als de Playstation 3 controller net is onthuld. Tja, denk ik, dat hangt er vanaf Phil. Niet alle verrassingen zijn even aangenaam.

De eerste klap in ons gezicht kregen we een paar minuten eerder toen Ken Kutaragi een zilverkleurige PS2 dualshock controller uit zijn binnenzak haalde en verklaarde: "This is the PS3 controller." Nee he, zitten we weer tien jaar aan dat kreng vast.
Ik heb er geen problemen mee als ze het design van de controller niet aanpassen, daar was ook niets mis mee. Maar in hemelsnaam Sony, mijn duimen zitten niet met een hoek van 90 graden aan de zijkant van m’n hand geplakt! Zet die controlsticks nu toch eens wat hoger!

"Wow, it looks just like a PS2 controller… zegt Phil Harrison alsof hij hem nu pas voor het eerst ziet. Zodra hij begint over "extra functionaliteit" voel ik de bui al hangen. En jahoor, Sony heeft "6 degrees of motion-sensing movement" in de PS3 controller gebouwd. "It doesn’t need any sensors…" zegt Harrison met een veelbetekende blik richting de zaal. (Hint aan Phil: Nintendo’s losse sensoren zijn er met een goede reden).

De ontwerper van Warhawk mag op het podium komen om te demonstreren hoe die futuristische shooter werkt met Sony’s fantastische nieuwe uitvinding. Ongemakkelijk wiebelt en kantelt hij de controller tijdens het spelen, en het vliegtuig reageert daar inderdaad op. Het is dezelfde functionaliteit die Nintendo in het nunchuck-attachment van hun nieuwe controller wil bouwen. Maar niet dezelfde functionaliteit die de freehand controller in zich heeft. De PS3 controller registreert alleen in hoeveel graden hij gekanteld wordt. Hij kan niet merken of hij omhoog of omlaag beweegt. Iets dat pijnlijk duidelijk wordt als meneer Warhawk zijn toestel soepel wil laten landen op een uitstekende klif en bijna het ravijn in stort. Een gedeelte van het landingsgestel bungelt letterlijk over de rand. Misschien lag het aan de onkunde van de speler , maar het zag eruit als een ingewikkelde manier van besturen. Niet simpeler zoals Nintendo predikt.

Is de Wii nu overbodig geworden? Nee, zeker niet. De PS3 lijkt erop, maar de controller van de Wii heeft veel meer mogelijkheden. Alleen zal Nintendo nu harder moeten gaan werken om dat aan het publiek duidelijk te maken. Hun unieke ‘selling point’ zijn ze kwijt. Voor Jan met de pet hebben allebei de controllers motion sensors en dat is dat. Het verhaal dat Nintendo nu moet gaan verkopen (Ja maar die van ons registreert ook beweging) is veel ingewikkelder terwijl in marketing juist geldt dat simpel altijd beter is.

Ik ben benieuwd of Nintendo hier morgen nog op terug zal komen in hun presentatie. Ze moeten haast wel flink balen van dit nieuws.

Zie ook:
- Nieuw spel van Naughty Dog getoond
- Playstation 3 prijs en exacte releasedatum bekend
- Konami toont inktzwarte MGS4 trailer
- PSP als achteruitkijkspiegel
- Playstation 3 interface
- Eye of Judgment, next-gen EyeToy speeltje
- Nieuwe 15th Anniversary Sonic 2006 trailer

Lees ook:Downloadbare PS3 content zal fysiek verpakte games uiteindelijk vervangen
Lees ook:Nieuwe PS3 controller getoond op E3
Lees ook:Real-time MotorStorm demo getoond
Lees ook:Zo ziet de PS3 Online HUB interface eruit
Lees ook:Warhawk bestuurt goed met nieuwe PS3 controller

18 reacties op “PS3 controller = dualshock met motion sensor. Sony noemt het “innovatief”

  1. Mithrandir

    Nintendo heeft niet voor niets de boel zo lang geheim gehouden :) De boel wordt echt altijd gejat..

    Dit is meer een zwakke ripoff van de GBA tilt sensor :)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Brian

    NEEEE!! NEEEE! DIE SONY KAN DE (…) IK KAN DIE WOORDEN NIET UITSPREKEN IK BEN ECHT KWAAD, DE NA-APERS!!!!! KUNNEN JULLIE ORIGINELERS VERZINNEN?!!
    ik wou zelf een Wii kopen en kijken hoe goed de Wii het deed vergeleken met de andere. Maar nee sony komt weer met hun zielige controller!! (kan tenminste wel mijn sony-vrienden uitschelden:P)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Sule

    PS3 gedist, stort in de f’ing ravijn, YEAH. Een zwakke kopie inderdaad. Ik vraag me wel af hoe ze zich daar voelen, zomaar iets naapen en zeggendat het innovatief is.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Kikujiro

    Deze functionaliteit moet haast wel op het laatste moment zijn toegevoegd. De PSwii controller biedt overduidelijk niet dezelfde functionaliteiten als de Wiimote. Hopelijk heeft de gemiddelde consument dit ook door. Reden te meer voor Nintendo om de Wiimote functionaliteiten in reclames duidelijk te benadrukken.

      /   Beantwoorden  / 
  5. ik

    BBBBOOEEEEEEEEEEEEEE !!

    ik vind de banaan dan nog veel beter !!!!
    die is teminste modern en licht goed in de hand !!!

    bij de controller krijg je pijn na een tijdje !!!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Kairisan

    Dit is een oproep tot een internationale petitie!

    Iemand, please, iemand die er een beetje verstand van heeft, start een zo’n petitie, want dit wan-idee van sony is er zo ver over dat ik opeens geen zin meer heb om een ps3 te zien!

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    “Nintendo heeft niet voor niets de boel zo lang geheim gehouden :)

    Inderdaad. Ik vond het altijd een beetje paranoïde overkomen, maar blijkbaar waren ze daar terecht bang voor. Echt schaamteloos van Sony zeg.

    “Dit is meer een zwakke ripoff van de GBA tilt sensor :)

    Ja maar toch. Het lijkt me duidelijk dat de Wiimote de “inspiratiebron” is geweest en niet Kirby’s Tilt ‘n Tumble. ;)

    “Deze functionaliteit moet haast wel op het laatste moment zijn toegevoegd.”

    Ja, achteraf had Nintendo toch nog een paar maanden langer moeten wachten met de onthulling, dan had Sony er geen tijd voor gehad (en was de PS3 controller echt niks meer geweest dan een draadloze dualshock).

    “De PSwii controller biedt overduidelijk niet dezelfde functionaliteiten als de Wiimote.”

    Inderdaad. Heel veel leuke toepassingen van Nintendo maken gebruik van het feit dat je maar één hand nodig hebt om hun controller te bewegen. De PS3 controller heb je te allen tijden met twee handen vast, het is veel beperkter.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Marco

    IEDEREEN LIEP TE ZEIKEN OVER DIE BOOMERANG DUS NIET ZEUREN NOU HE, EN DAN NOG IETS DIT IS FANTASTISCH NIEUWS WANT DIT IS NOG STEEDS DE BESTE CONTROLLER WAAR IK OOIT MEE HEB GESPEELD DUS EEN DRAADLOZE VERSIE WERELDS!!!!
    ALLEEN DE MOTION FUNCTIE IS WEL EEN BEETJE GEPIKT VAN MICROSOFT WANT DIE HAD DESTIJDS MET HUN SIDEWINDER FREESTYLE PRO HET ZELFDE EFFECT. KORTOM LAAT MEER KOMEN MIJN €599,- LIGT AL KLAAR……….

      /   Beantwoorden  / 
  9. erik

    Ik was optimistisch over de boomerang controller. In tegenstelling tot de dualshock zag hij eruit alsof Sony echt had nagedacht over de ergonomie. Ik heb er ook een paar keer over geschreven op deze site.

    “DIT IS NOG STEEDS DE BESTE CONTROLLER WAAR IK OOIT MEE HEB GESPEELD”

    Weleens een Gamecube of Xbox360 controller in je handen gehad?

    “ALLEEN DE MOTION FUNCTIE IS WEL EEN BEETJE GEPIKT VAN MICROSOFT”

    Haha, okee… dat is ook een verfrissende kijk op de zaken.

      /   Beantwoorden  / 
  10. dude

    sow eh. wat zijn jullie allemaal chagarijnig zeg. er wordt alleen maar gezegd dat het slecht is, en gejat. nouw ik vind het perfect.

    iedereen zat te klagen over die banaancontroller. dus doen ze em weg. en ze gaan terug naar “de oude controller”, die het toevallig al jaren volhoud. dit is toch logisch, als de mensen klagen doe je het anders. persoonlijk vind ik de controller goed. de x360 controller is mischien iets lekkerder, maar de gaycube controller zeker niet. en die ziet er nog eens raar uit ook. en de wii controller vind ik nog gekker. je speelt games met een controller, niet met een afstandsbediening. en dan nog iets, ik weet zeker dat je de “beweging” uit kunt zetten op de PS3 controller. en lekker op de “oude” manier spelen.

    dan de bewegings sensoren. dit kan het spel alleen maar leuker maken. en dan zitten jullie weer te zeuren dat het gejat is. wie weet had sony het wel eerder. oke, ik denk het zelf ook niet. maar denk je dat Sony dan maar iets anders verzint behalve bewegings dingen. nee! het is het doel van Sony om gewoon domweg zo veel mogelijk geld te verdienen, het maakt hun niks uit dat er iets gejat is.

    Sony is al jaren marktleider op het gebied van consoles. ik verwacht niet van hun dat ze opeens iets “stoms” doen. waardoor het allemaal misloopt. nee, reken maar dat die PS3 als een trein verkoopt zodra hij uit is. de mensen zullen voor de winkeldeuren slapen todat hij open gaat. reken maar dat deze nieuwe spelcomputer een gigantisch succes word.

      /   Beantwoorden  / 
  11. erik

    “wie weet had sony het wel eerder. oke, ik denk het zelf ook niet.”

    Schrijven is schrappen…

    “als de mensen klagen doe je het anders. “

    Maar niemand had nog op die boemerang gespeeld! Dat is het belachelijke van de hele situatie. Als hij nou uitgebreid was getest en iedereen die er op speelde vond het niks dan was dat inderdaad een goede reden geweest om het anders te doen.

    Maar de enige kritiek die er op is geuit is: “Het lijkt me niks” en “hij ziet eruit als een banaan.” Heeft Sony dan echt zo weinig zelfvertrouwen dat ze niet eens de confrontatie aan durven met het publiek? Zeggen “probeer het nou eerst eens,” voordat je als een klein kind zegt: “Dat lust ik niet” terwijl je nog geen hap hebt geproefd.

    Ik vind het maar een zwaktebod.

      /   Beantwoorden  / 
  12. AC:WW fan :D

    Bij Wi-Fi heb ik een zwak sinaal van ons eigen wireless internet ik moet er toch eens beter naar gaan kijken:S

      /   Beantwoorden  / 
  13. AC:WW fan :D

    Oops daarboven typte m’n vriendin ik wou zeggen die controler lijkt verdacht veel op de ps2 controler.

      /   Beantwoorden  / 
  14. spacekees

    goh wat jammer, maar nie heus, nu word het nog duurder games te produceren vor de ps3 en zullen dus nog minder developers games uitbrengen op de ps3…. bter voor de wii
    echt triest al dat jatwerk van sony en daarmee de grootste worden ook, dat is net als iemand zn huiswerk jatten, het slecht inleveren en dan nog een goed cijfer krijgen ook bah, hier walg ik van, wilde een ps3 kopen maar nu niet meer

      /   Beantwoorden  / 
  15. HcT MaRc

    jawel je koopt lekker niet :D en mijn geld ligt al lang klaar voor Sony dan mag sony wat mijn geld ermee :P :D :D:D

      /   Beantwoorden  / 
  16. mensje

    Wedden dat als er een nieuwe psp komt hij 2 schermen en een touch screen heeft!

      /   Beantwoorden  / 
  17. warner

    wat een stomme sjembekken zijn het:@
    gaam ze een beetje zitten zeiken dat het innovatieve shit is… “laten we het idee jatten van Nintendo en hem slechter maken zodat het lijkt of we het zelf bedacht hebben”
    wat een stumpers…

      /   Beantwoorden  / 
  18. oscar

    ik hoop dat nintedo met nog meer verrassingen komt over de controller.
    en ik hoop ook dat sony het dan niet gaat na-apen. die vierpuntsdruktoets is ook door nintendo bedacht net zoals een tril pak in de gameboy die heeft sony ook gepikt vuile na-apers!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.