Welkom in Liberty City

En dan nu een verhaal dat al een tijdje op de spreekwoordelijke plank ligt. Dertien dagen om precies te zijn. Inmiddels zijn Niko en ik vanzelfsprekend al iets verder gevorderd met ons avontuur.


Neef Roman maakt zich nooit ergens zorgen over. Dat zit niet in zijn karakter. Kakkerlakken in de woonkamer? No problem. Ongure schuldeisers die binnen vierentwintig uur geld willen zien? No problem. Geen tijd om zijn vriendinnetje op te halen? No problem! Dat doet Niko wel even.

En dus is Niko nu onderweg naar het station om Mallorie en haar vriendin op te halen. Het is pas de vierde missie van Grand Theft Auto IV en ik ben nog niet helemaal gewend aan de besturing. Dingen als het gaspedaal niet volledig intrappen en zo nu en dan de rem gebruiken, voelen uiterst onnatuurlijk als je laatste twee racespellen bestonden uit Burnout Paradise en Mario Kart Wii.

Die bocht op het kruispunt tussen Huntington Street en Charleston Avenue bijvoorbeeld. Die blijkt net iets te scherp om er op volle snelheid doorheen te scheuren. Niko's auto raakt in een slip en schept een paar voorbijgangers van de stoep. Drie ofzo, ik ben er niet echt bij met mijn gedachten. Ik hoor Nico nog 'excuse me' roepen, maar dat is natuurlijk weer niet goed genoeg voor de politie. Voor ik het weet laat één agent zijn sirene loeien en zet het op een achtervolgen.

Normaal gesproken zou ik gewoon de boete betalen, maar de vorige keer dat ik in aanraking kwam met de Liberty City Police Department begon die pennenlikker meteen te schieten. Alleen omdat ik per ongeluk zijn collega had overreden! Nu moet ik alsnog het gaspedaal gevaarlijk diep intrappen om te blijven leven.

Op de radio vertelt intussen een vrouw hoe blij ze is dat ze door mag naar de volgende ronde van America's Next Top Hooker, de tv-show waarvan Liberty City al een paar weken in de ban is. Je lacht, maar op dit zelfde moment is John waarschijnlijk al bezig Beau te polsen als presentator van de Nederlandse versie.

Verveeld zet ik de radio op een andere zender en hoor hoe de Smashing Pumpkins hun hitsingle 1979 inzetten. Maar nog voordat Billy Corgan zijn mond kan opentrekken (shakedown nineteenseventynine, cool kids never have the time), knal ik bovenop één van die vervloekte spookrijders die ik hier al de hele tijd moet ontwijken. Het lijkt verdorie wel alsof iedereen aan de verkeerde kant van de weg rijdt.

Schreeuwend van de pijn vliegt Niko door de voorruit en smakt acht meter verder weinig zachtzinnig op het asfalt. Terwijl hij een paar tellen versuft blijft liggen ontstaat er achter hem een fikse kettingbotsing. Het wrak van neef Roman's auto staat overdwars op de weg en alle spookrijkers blijven er bovenop knallen. Net goed, denk ik. Met een wat-de-hel-was-dat-uitdrukking op zijn gezicht is Niko inmiddels weer overeind aan het krabbelen. Tijd om me uit de voeten te maken.


Ik loop naar de dichtstbijzijnde auto, ruk het portier open en sleur de verbaasde bestuurder op straat. "You're being robbed asshole," legt Niko behulpzaam uit. Echter, als ik wil wegrijden blijkt meneer een Bruce Willis-liefhebber. Als een ware John McClain grijpt hij naar het portier en blijft koppig vasthouden. Soms ga ik in zo'n geval wat langzamer rijden om te kijken hoelang ze dat volhouden, maar vandaag heb ik geen tijd voor spelletjes. Ik geef vol gas. Hij zal uiteindelijk wel een keer loslaten.

Om mijn achtervolgers te verwarren heb ik bedacht dat ik een stuk ga afsnijden. 'Een shortcut nemen,' noemen professionele coureurs dat. Ik beuk een taxi opzij, rij over een bromfiets heen en scheur door de toegangspoort van het openbare park, waar ik zie dat alle inwoners van Liberty City precies vandaag een vrije dag hebben opgenomen om te lummelen in het gras. Alsof ik nog niet genoeg problemen heb.

De blauwe auto die ik heb gestolen kleurt al snel bloedrood. Mannen, vrouwen, bejaarden: alles vliegt uiterst realistisch door de lucht. Ergens diep in de PlayStation 3 hoor ik de Euphoria Physics Engine spinnen van plezier.

Maar terwijl lantaarnpalen knappen als rietjes en ik ook brandkranen moeiteloos omver beuk, blijkt een simpele boom uiteindelijk teveel voor mijn arme auto. Piepend en krakend kom de bolide tot stilstand. De tweede keer binnen vijf minuten dat ik er vandaag één total loss heb gereden. Een nieuw record! Meestal doe ik er maar drie minuten over.

Volgens de radar ben ik nu bijna buiten het bereik van de politie. Ik kan het laatste stukje beter te voet afleggen, dat is onopvallender. Ik stap uit de auto en wordt meteen tegen de grond getrapt door een man die informeert of ik dat grappig vind. "You think this shit is funny?" Het is één van de mensen die ik net heb aangetikt tijdens het rijden, alleen heeft dit ongure type het blijkbaar overleefd. Hij kan er duidelijk niet om lachen.

Omdat ik het gezeur nu echt zat ben sla ik hem bewusteloos en steel al zijn geld. Een vrouw in een kort rokje die hysterisch begint te gillen leg ik eveneens het zwijgen op en voor de zekerheid vermoord ik ook die man met de baard omdat hij me raar aankijkt. Als door een wonder merkt de politie er niks van en even later sta ik veilig buiten het park. Tijd om Mallorie op te pikken.

Ik wandel naar de stoeprand om een nieuwe auto te stelen en bots per ongeluk tegen een man met een milkshake. Zijn milkshake valt op de grond en de man kijkt me woest aan. "Motherfucker!" sist hij tussen zijn tanden, trekt een mes en steekt Niko zomaar dood.

Wat zijn de mensen toch geweldadig in Liberty City!

[games.blog forum]

Lees ook:GTA IV DLC in februari met nieuwe hoofdrolspeler?
Lees ook:Guiness Book verwacht record-verkopen GTA IV
Lees ook:Grand Theft Auto IV gametrailers video-review
Lees ook:Jeremy St. Ives’ rondleiding door Liberty City
Lees ook:Video: vijftien dagen in GTA IV’s Liberty City in drie minuten

30 reacties op “Welkom in Liberty City

  1. pingu 007

    Goed stukje. Komen hier ook meerdere delen van?

      /   Beantwoorden  / 
  2. thom

    geweldig spel !!
    k bn nu aan het speren voor een PS3 alemaal dangzij dit spel :P
    denk dat het nog wel ff gaat duuren voor ik genoeg heb :O
    en nog 120 dagen voor mijn verjaardag :|
    ik denk dat ik over een half jaar het spel wel heb :P

      /   Beantwoorden  / 
  3. Anne Jan

    Oeh, klinkt goed allemaal. ^^ Ben benieuwd naar het spel!

    (Mooi geschreven trouwens. :O)

      /   Beantwoorden  / 
  4. E2TK

    Geweldig verhaal, kan ik me goed in vinden =P

      /   Beantwoorden  / 
  5. thom

    wtf denk je zelf dat er meerdere delen komen???

      /   Beantwoorden  / 
  6. Stein

    Haha, echt leuk geschreven!

    Kan niet wachten tot ik genoeg geld heb voor een PS3 en GTA IV :D
    Ben net als Thom speciaal gaan sparen voor een PS3 om GTA IV te spelen :P

    Verheug me op het volgende deel van je verhaal.
    Stein.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Kars

    Haha geweldig stukje! je kunt alles zo mooi relativeren;) Ik verheug me erop het spel ooit een keer door de brievenbus te krijgen..

      /   Beantwoorden  / 
  8. erik

    Wel nu, ik ben voorlopig nog niet uitgespeeld (alle bruggen zijn nog steeds afgesloten) dus GTA IV komt vast nog wel een paar keer aan bod. :)

    Het verbaast me wel enigszins dat mensen specifiek voor een PS3 sparen om dit spel te spelen. Jullie weten dat het ook voor de Xbox 360 is uitgekomen? En dat daar straks alle extra content voor verschijnt? Alle andere spellen op de PS3 spreken mij meer aan dan de andere spellen op de 360, maar als ik speciaal voor GTA een nieuwe console ging kopen zou ik het wel weten.

    Of zijn jullie gewoon bang dat die Xbox na twee weken zijn eerste rode ring krijgt?

      /   Beantwoorden  / 
  9. Murello

    Nou Erik, Mensen die kijken gwn naar de toekomst, de 360 zit al op de max van wat het kan en de ps3 nieteens op een kwart als voorbeeld te noemen. En al een aantal reviewers hebben gezegd dat de PS3 versie er beter uit ziet dan de 360 versie. De PS3 krijgt ook downloadable content maar niet zoveel als de 360… Maar wat jij zegt dat de politie je gelijk neerschiet als je iemand omverrijd klopt niet helemaal he, want ik word pas neergeschoten als Niko eerst met zijn handen omhoog staat en dan wilt gaan wegrennen of als ik zelf iemand neerschiet.(mischien toeval)en de spookrijders???? kheb er eerlijk gezegd nog geen één gezien, jah je hebt mensen die zelf vluchten enzo maar dat zijn er niet 10 achter elkaar

      /   Beantwoorden  / 
  10. jenke

    hoe sarcastischer moet je het vertellen met die spookrijders! Hij reed zelf tegen het verkeer in;) lekker snugger van je:P

      /   Beantwoorden  / 
  11. Stein

    Ik denk ook dat ik persoonlijk voor de PS3 ga, omdat ik een PS2 heb (waar ik heel tevreden over ben) en een PSP, en met al die dingen die je kunt doen tussen PSP en PS3 zou het zonde zijn om een Xbox te kopen.

    En ik denk ook omdat ik eerder producten van Sony heb gebruikt, stap ik niet ineens over.
    Dat heb ik hetzelfde met bijv. FIFA, dat speel ik al 5 jaar ofzo en stap niet zomaar over op PES, hoewel er van veel kanten wordt beweerd dat die beter zou zijn..

    Dus ik weet zeker dat ik voor die PS3 ga en kan eerlijk gezegd niet wachten!!

      /   Beantwoorden  / 
  12. Linkster

    hahaha geweldig stukje!

      /   Beantwoorden  / 
  13. Kars

    Ik hoop niet dat je een rijbewijs hebt ofzo Erik?:P

      /   Beantwoorden  / 
  14. thom

    @:erick
    ‘Of zijn jullie gewoon bang dat die Xbox na twee weken zijn eerste rode ring krijgt?’

    nej hooor :P k heb liever ps3 wand de meeste mense die ik ken hebben ook ps3 dus alls we dan zelfde spellen hebben online tegen elkaar spellen ;)

      /   Beantwoorden  / 
  15. thom

    hey erik je moet een filmpje maken van gta 4 waar in je zegmaar een zoort vn tour geeft door liberty city dat zou leuk zijn :P

      /   Beantwoorden  / 
  16. erik

    Je verwart games.blog waarschijnlijk met een andere site die wél beschikt over professionele video-apparatuur.

    Geloof me vrij, het laatste waar de wereld behoefte aan heeft is een YouTube filmpje waarin ik met mijn digitale fototoestel probeer een streeploos beeld vast te leggen van mijn ouderwetse beeldbuis terwijl ik ondertussen ook nog het spel moet spelen én een samenhangend verhaal moet vertellen.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Wouwter

    “sla ik hem bewusteloos en steel al zijn geld”

    Volgens mij is hij dan niet bewusteloos maar dood toch? :P

      /   Beantwoorden  / 
  18. erik

    Hij bewoog nog een beetje, dus ik denk het niet.

      /   Beantwoorden  / 
  19. Randolph

    hallo, ze gaan wel gelijk op je schieten als je een politie agent onderrijd, wat hij ook deed: ‘Alleen omdat ik per ongeluk zijn collega had overreden!’

    dus, duidelijk genoeg?

      /   Beantwoorden  / 
  20. Randolph

    Echt goed verhaal eric, no further comment.

      /   Beantwoorden  / 
  21. Chris van Hattem

    Whoehahahahahaha,

    Life in the LC ain’t shit…haha

    Michelle thuis opgepikt, omdat ik die lamme rasta weer eens niet te pakken krijg mobiel…lekker ff chille in de bowlingbaan. Sta ik daarbinnen, met m’n chicky, blijkt dat ik geen rooie stuiver op zak heb! Mede dankzij Roman tevaak in vuurgevechten belandt en het werd dus weer tijd voor een kogelvrijvest, maarja…ook deze dollars kan je maar een keer uitgeven…
    Fuck, in een fractie van een seconde bedenk ik mij dat ik niet kan afgaan voor mijn meisie…voordat ik het weet knal ik de hersenpaninhoud van de bowlingdude tegen de smetteloos witte muur omhoog. Wat blijkt: mag ik verdomme nog niet bowlen, en die stressende LC residents maar rondhollen door de zaak, totale paniek, wringen bij de uitgang…kippen zonder kop!
    Michelle over de pis…”take me home.” zegt ze verdrietig en hevig teleurgesteld.
    Damn, einde loveaffair dacht ik. Twee dagen later belt ze me weer op, of we uitgingen…
    Damn chicky…get ur mind right. Maar gelukkig zijn we weer on speaking terms.

    Life is a btch in the LC.

      /   Beantwoorden  / 
  22. Chris van Hattem

    Raakte even verzeild in jullie xbox, psx battle. Ik speel GTA IV op de xbox, daar ik nog geen PS3 heb…helaas.
    Nu hoor ik allemaal paniek rond de ps, dat dit spel hier vaak op stukloopt, vreemd…
    Als er bij mij iets vastloopt is het meestal op m’n xbox en zeker niet op mijn ouwe ps2. Echter, mijn kreunende, skwiekende xbox heeft totaal geen problemen met GTA IV…Hoe zit dat bij jullie?

      /   Beantwoorden  / 
  23. erik

    Ja, die Michelle vindt het op één of andere manier niet leuk als je mensen vermoord waar zij bij is. Ze wilde mij ook een paar dagen niet spreken na een ‘ongelukje’ op straat. ;)

      /   Beantwoorden  / 
  24. Randolph

    Michelle is een bitch

      /   Beantwoorden  / 
  25. thom

    hey erik
    waneerkomt er nog een verhaal over gta IV ?

      /   Beantwoorden  / 
  26. Chris van Hattem

    Haha ‘ongelukje op straat, ben benieuwd…Waanzinnig ook als je bezopen met Roman uit de kroeg komt…hahaha zeer knap gemaakt…

      /   Beantwoorden  / 
  27. basioh

    hahaha! geniaal. ik heb de slappe lach… a, buikpijn… te hard gelachen.

      /   Beantwoorden  / 
  28. G.Basioh

    triest dat je alles overleeft en dan doodgaat door een mes :P

      /   Beantwoorden  / 
  29. Linkster/G.Tom

    blijft hilarisch om te lezen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.