De nacht dat ik de Ratchet & Clank demo downloadde


Ja trouwe lezers, de geruchten zijn waar. Ik heb een Playstation 3 gekocht. Veel van jullie hebben me al mailtjes en blauw-oplichtende Wii-berichtjes gestuurd waarin jullie uitleggen dat jullie je boos en verward voelen omdat ik op deze website nog nooit een "echt" bericht over die Playstation 3 heb geschreven. Ik heb het alleen nog maar een paar keer terloops genoemd in het commentaarveld onder andere berichten. En dat terwijl het toch al ruim twee weken geleden is dat ik de Playstation 3 kocht.

Vrees niet, ik ga hier geen smoesjes verzinnen. In plaats daarvan ga ik een echt bericht schrijven over mijn Playstation 3. Hou jullie vast, hier ga ik!

Vorige week, toen ik om twee uur 's nachts Mario's Super Picross zat te spelen, keek ik naar mijn Playstation 3.

Over Mario's Super Picross: Een simpel puzzelspelletje dat ik een paar weken geleden heb gedownload uit Nintendo's Winkelkanaal. Echt spannend is het niet en eigenlijk weet ik niet eens waarom ik het zo graag speel. Maar spelen doe ik het, en vaak ook.

Over de Playstation 3: Een gloednieuwe spelcomputer die ik een paar dagen eerder had gekocht. Hij is groot, glimmend en zwart.

Over mij: Alles gaat nu eenmaal beter als het nacht is. Zelfs dit verhaal is ver na middernacht geschreven. Ja, als er één ding is waar wij niet van houden, hier bij games.blog, dan is het wel op tijd naar bed gaan.

Ik keek naar mijn Playstation 3, en opeens drong de absurditeit van de hele situatie tot me door. Hier zat ik een twaalf jaar oude puzzelspel te spelen terwijl de nieuwste spelcomputer die geld kan kopen vlak voor mijn neus neus stof stond te verzamelen.

(Dat laatste is niet zo dramatisch als het klinkt trouwens. Ik gebruik de Playstation 3 bijna dagelijks maar Jezus wat verzamelt dat ding veel stof.)


Ik wist wat me te doen stond. Ik had het al een paar dagen voor me uit geschoven omdat ik wist dat het irritant zou worden. Maar verdorie! 499 Euro! Ik moest! Ik moest die Ratchet & Clank demo downloaden! Dat was mijn missie voor die nacht. Niet Motorstorm spelen. Niet de Heavenly Sword demo spelen. Ratchet & Clank moest het worden. En daarvoor had ik een Amerikaanse account nodig. Of ik zou kunnen wachten tot de demo op 1 november ook in Europa te downloaden is maar waarom zou ik dat doen?

Precies. Er is geen reden om te wachten. En een Amerikaanse account aanmaken was eigenlijk ook niet zo heel erg irritant. Hooguit tien minuten werk. Waarom ik het nog niet eerder had gedaan, ik weet het niet. Misschien was ik wel gewoon lui. Mocht jij ook een Amerikaanse account willen -en we zijn net tot de conclusie dat er geen goede reden is om dat niet te willen- let er dan op dat je een bestaand Amerikaans adres opgeeft met een echte Amerikaanse zipcode. Daar is niet zo moeilijk aan te komen, je zoekt gewoon even op internet. Ik heb het adres opgegeven van een hotel in Seattle en de Playstation 3 trapte er met open ogen in. Ga vervolgens naar de Amerikaanse Playstation Store en download alle Amerikaanse demo's die je wilt.

Terwijl ik wachtte tot de Playstation 3 klaar was met downloaden speelde ik Mario's Super Picross. Even snel één puzzeltje. Eentje maar. Wat? Kijk niet zo. Ik ben heus niet verslaafd. Het is niet alsof ik het moet spelen, ik speel het gewoon graag. Daar is toch niets mis mee?

En buiten dat, ik moest toch iets doen terwijl de demo aan het downloaden was? Ik heb ook nog een glas water gedronken, als je het per se wilt weten.


En ja, het is waar dat de Playstation 3 ook op de achtergrond kan downloaden. In theorie had ik ook Motorstorm kunnen spelen terwijl de Playstation 3 bezig was Ratchet & Clank te downloaden. Wat een gemak. Het kost een paar miljard, maar dan heb je ook wel een Cell Processor die al dat soort dingen tegelijk kan doen. Ik vraag me af of de Wii het ook zou kunnen. Afgezien van het feit dat Nintendo tot nu toe alleen maar hele kleine spelletjes heeft aangeboden die binnen twee minuten zijn gedownload. Maar stél dat er later ook grotere spellen bij komen of misschien zelfs echt demo's van nieuwe Wii-spellen. Zouden we die dan ook op de achtergrond kunnen downloaden of laat de Wii ons een uur lang kijken hoe Mario muntjes verzameld?

Waarschijnlijk niet. Maar de Wii heeft Mario's Super Picross en dat heeft de Playstation 3 dan weer niet.

Uiteindelijk was de Playstation 3 klaar en stond Ratchet & clank Demo veilig op mijn harde schijf. En als een bonus, omdat ik niet had gekozen voor op de achtergrond downloaden, had het spel zichzelf ook maar alvast geïnstalleerd. De Playstation 3 blijft me verbazen met zijn gebruiksvriendelijkheid.


Dus. De demo begint met een filmpje dat ik ook al eens op deze site heb laten zien. Toen schreef ik al dat ik het erg grappig vond en, nou ja, dat vond ik nu nog steeds. Tot mijn verbazing hadden Ratchet, Clank en Captain Quark in deze demo plotseling Nederlandse stemmen. Ik wist helemaal niet dat Sony tegenwoordig ook de Ratchet & Clank franchise naar het Nederlands vertaalde? En dat zelfs een korte demo al helemaal is vernederlandst was helemaal een verrassing.

En het was achteraf (ik besefte het me pas later) een nog grotere verrassing dat zelfs een demo die officieel nog niet in Nederland is te downloaden al wel Nederlandse stemmen heeft. De efficiency van Sony kent -letterlijk!- geen grenzen.

Goede stemacteurs ook. Ratchet & Clank klonken bang op al de juiste momenten en alle grappen waren ook echt om te lachen. Ik moet bekennen dat ik in mijn carrière als gamer nog niet veel voorbeelden van slechte Nederlandse stemacteurs ben tegengekomen. Maar dat komt omdat ik mijn spellen altijd instel op Engels. Opgegroeid als ik ben met Engelse tekenfilms op zaterdagochtend, vind ik het nog steeds een wat vreemde en ongemakkelijke ervaring om spellen in het Nederlands te spelen. Niet per se een vervelende ervaring, maar als ik de keuze heb speel ik toch liever in het Engels.

Maar in dit geval had ik de keuze niet. Omdat ik de taal van mijn Playstation 3 heb ingesteld op Nederlands ging de demo er automatisch vanuit dat ik de stemmen van Ratchet & Clank dan ook in het Nederlands wilde horen. Er is geen optie om een andere taal te kiezen. Ook dat is de efficiency van Sony, alleen dan misschien een beetje te ver doorgeschoten. Maar dat is okee, het is nog maar een demo. Ik ben ervan overtuigd dat het volledige spel ons straks wel de keuze geeft uit alle talen die Sony op het Blu-Ray schijfje weet te proppen.


Over het spel

Het probleem met de nieuwe Ratchet & Clank is, als je het soort speler bent die zulke dingen als problemen omschrijft, dat het geen reuzenstap vooruit is. Het heet Ratchet & Clank Future, maar het speelt precies hetzelfde als Ratchet & Clank 1 t/m 3. Waarom Insomniac dus niet gewoon heeft gekozen voor Ratchet & Clank 4, ik weet het niet. Zo'n titel was in ieder geval een stuk eerlijker geweest. "Dit is ons nieuwe spel en het gaat gewoon verder waar Ratchet & Clank 3 ophield." En hey, daar hoeft niemand zich ook voor te schamen. Ratchet & Clank 3 was een prima spel. Wie zou er bezwaar kunnen hebben tegen nog een spel met zulke hapklare levels en een leuk gevoel voor humor?

Maar als het Ratchet & Clank Future heet en verschijnt op een console die veel krachtiger is dan de Playstation 2, dan gaan mensen bewust of onbewust toch op zoek naar vernieuwingen. Op het eerste gezicht valt Future in dat opzicht een beetje tegen en je zult zien dat dat in bijna alle recensies terug gaat komen. Erg leuk spel máár, meer van hetzelfde. Zo verschijnen er tijdens het demo-level niet noemenswaardig meer vijanden tegelijk in beeld en het level zelf ziet er ook niet opvallend veel groter uit dan het gemiddelde Ratchet & Clank level. Onze helden worden, zoals in ieder nieuw avontuur, wel uitgerust met veel nieuwe wapens maar besturen voor de rest nog precies hetzelfde als de vorige keer.


De eerste kennismaking met dit nieuwe spel voelt dan ook vooral heel erg vertrouwd. Omdat dat nu eenmaal zo hoort, wordt in het eerste level de besturing nog eens uitgelegd, maar iedereen die weleens een Ratchet & Clank heeft gespeeld zal zich meteen thuis voelen. Geen vervelend gevoel, maar ook niet echt spannend.

Aan de andere kant, ik zou liegen als ik zei dat ik me niet heb vermaakt met de demo. En het is ook zeker niet alsof Insomniac helemaal stil heeft gezeten. De formule is misschien niet vernieuwd maar wel van alle kanten geperfectioneerd. Het level in de demo is niets minder dan één van de beste Ratchet & Clank levels die ik ooit heb gespeeld. De afwisseling tussen schieten, rennen, springen en over rails glijden is uitgebalanceerder dan ooit. Je merkt aan alles dat de makers hebben nagedacht over hoe wij, als spelers, hun level zouden ervaren. Ze geven je de kans niet om je te vervelen, zelfs geen seconde.

Na iedere confrontatie met een groep vijanden staan er wel weer een paar rails op je te wachten om over te grinden. En net als je na twee keer grinden begint te denken dat je dat nu wel hebt gezien, zorgt Insomniac ervoor dat je de derde keer wordt achtervolgd door een groot ruimteschip. Geloof mij maar als ik zeg dat dat het grinden spannender maakt.


Er zijn ook speciale platforms waar Ratchet & Clank met een spectaculaire sprong worden gelanceerd, vele tientallen meters omhoog, naar het volgende gedeelte van het level. Je hebt tijdens die sprong geen controle over onze helden, maar verdomd als het er niet vreselijk indrukwekkend uitziet en op een vage onbestemde manier toch iets toevoegt aan de belevenis. En zelfs als jij vindt van niet, je krijgt geen tijd om je eraan te ergeren. Voor je het weet ren en spring je alweer over een instortende brug terwijl je een heel leger aan vijanden uitschakelt. (ik hou van die scene!) Het is de vraag of Insomniac dat adembenemende tempo het hele spel kan volhouden, maar het Metropolis-level in de demo speelt min of meer perfect.

Een leuke verrassing (als je het hebt over dingen die op de Playstation 2 niet mogelijk zouden zijn) is een gedeelte van het level waar Ratchet & Clank van een grote hoogte naar beneden vallen. De verrassing is dat jij ze met de motion sensors in de SIXAXIS door het drukke vliegverkeer moet loodsen. Simpeler kan bijna niet maar het is in al zijn eenvoud toch opmerkelijk leuk om te doen. Voordat het spel overschakelt op motion sensor controls verschijnt er eerst een waarschuwing in beeld dat je vanaf hier inderdaad de SIXAXIS moet kantelen om Ratchet te besturen. Begrijpelijk, maar eigenlijk overbodig (en hinderlijk). Ik hoop dat er verderop in het spel nog meer van dit scenes verwerkt zitten, maar dat we Ratchet daar zonder waarschuwingen mogen bijsturen tijdens zijn vrije val.


En ik ben bang dat we daarmee, trouw publiek, zijn uitgekomen bij de graphics. Een onderwerp dat ik tot nu toe heb geprobeerd te vermijden. Het leek me een interessant experiment. Zou ik over de nieuwe Ratchet & Clank kunnen vertellen zonder het over de beelden te hebben? De mooie plaatjes zouden niet uit moeten maken, toch? Dit spel moet meer bestaansrecht hebben dan er alleen goed uitzien, toch? Toch? Toch?

Wel, ik zeg niet dat het niet zo is, maar laten we het nu toch maar over die graphics hebben. Verdorie. Zelfs ik, die zijn PS3 met de bijgeleverde kabel heeft aangesloten op een ouderwetse televisie, ben al onder de indruk van de beelden (al zou het inderdaad superfijn zijn als ik eindelijk een winkel tegenkwam met de RGB-kabel in hun assortiment). Ik kan er onmogelijk omheen: Ratchet & Clank Future ziet er fantastisch uit.

Het Metropolis waarin dit eerste level zich afspeelt wordt van alle kanten aangevallen door ruimteschepen en Insomniac heeft zich helemaal kunnen uitleven om alle instortende gebouwen zo spectactulair mogelijk in beeld te brengen. Het is, in één woord, adembenemend.

Bommen slaan in, overal zijn ontploffingen, brokstukken van gebouwen vallen op straat en ik moet mezelf er constant aan herinneren dat dit geen cutscene is. Al die dingen gebeuren om je heen terwijl je aan het spelen bent. Het is niet gevaarlijk -dat wil zeggen, je loopt geen gevaar om een flatgebouw op je hoofd te krijgen- maar het brengt het level wel tot leven op een manier die je niet vaak meemaakt.


En nadat je over de eerste schok heen bent van hoe mooi en vol alles eruit ziet, beginnen de details je op te vallen. Dan pas worden de graphics écht indrukwekkend.


De kracht van de Playstation 3 is terug te zien in de losse planken die achterblijven als je een kist kapot slaat. In Ratchet & Clank Future verdwijnen die niet, maar blijven nog minstens een halve minuut liggen (voordat ze alsnog verdwijnen, maar het is evengoed indrukwekkend).


Het is ook terug te zien in de hulpeloos spartelende hoofdjes van je vijanden die op de grond vallen als je hun lichaam hebt verslagen. Echt waar. Met grote ogen kijken ze je aan. En stel dat je er op trapt (per ongeluk natuurlijk), dan hoor je hoe ze met een onsmakelijk geluidje uit elkaar spatten.


En de bomen! O, de bomen! Zulke bomen als in Ratchet & Clank Future heb je nog nooit gezien. Nog steeds bestaat het gebladerte uit een verzameling platte textures, maar het zijn er deze keer zoveel -en ze zijn allemaal zo scherp- dat het eruit ziet als veel meer dan dat. Alleen als je de moeite neemt om de camera langzaam om een boom heen te draaien krijg je het merkwaardige effect dat alle bladeren jouw kant op lijken te draaien. Maar dat is als je er op let. Tijdens het spelen zien ze eruit als echte driedimensionale bomen waar ieder blaadje apart wordt weergegeven. Je kijkt je ogen uit.

En dan is er het water. Het water in Ratchet & Clank Future is… eh… interessant. Wat de graphics van dit spel voor mij zo leuk maakt is dat het de eerste graphics zijn op de Playstation 3 die niet realistisch willen zijn. Het hele spel is vrolijk en kleurrijk, een verademing na al dat grauwe next-gen geweld van al die andere spellen.

Het water doet daar vrolijk aan mee en ziet er nogal onnatuurlijk uit. Realistisch is het niet en misschien is dat wel precies het punt: het past bij de rest van de graphics. Het heeft een vreemde blauwe kleur, het weerspiegelt niet en het stroomt zelfs niet als echt water.

En van een afstandje ziet dat er leuk uit. Echt, ik meen het. Het is alsof je zit te kijken naar een nostalgische oude poppenserie en iemand heeft een rivier gemaakt van huishoudfolie. Je ziet van een kilometer afstand dat het geen echt water is, maar je waardeert de creativiteit en stiekem ziet het er misschien zelfs leuker uit dan echt water.

Het is daarom erg jammer dat het water totaal niet reageert als Ratchet er in springt. Het plonst niet, het spettert niet, het stroomt gewoon door alsof er niks is gebeurd. Er verschijnen zelfs geen simpele witte rimpelingen om Ratchet heen, dat was toch wel het minste wat Insomniac had kunnen doen.


Ik voelde me net een spook toen ik in dat kleine riviertje sprong (vlak achter Ratchet, helemaal aan het begin van de demo) en het water dwars door me heen stroomde. Wat de fok Insomniac? Hadden jullie dat kleine detail nog over het hoofd gezien? Het was het enige gedeelte van de hele demo wat ik niet leuk vond om mee te maken.

Wat ook weer een soort compliment is, eigenlijk. Als dat de enige klacht is die ik kan verzinnen na de demo vijf keer gespeeld te hebben, dan heeft Imsomniac ergens toch iets goed gedaan. Blijf uit het water en het spel is perfect! Alleen reken maar dat ik straks meteen in die rivier zal springen, als ik het spel heb gekocht, om te kijken of dat ene kleine minpuntje is gefixt voor de definitieve versie.

En zo is het me helaas niet gelukt om over Ratchet & Clank Future te schrijven zonder het over de graphics te hebben. Shit! Maar hey, ik heb in ieder geval de Groovitron niet genoemd!

PS.: De adviesprijs van Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction is trouwens €79,99. Waar slaat dat op Sony? Hoezeer ik me er ook op verheug, tachtig euro is echt teveel!

PPS.: Als je de demo opstart en een tijdje van de controller afblijft krijg je een trailer te zien waarin ook wat andere werelden voorbij komen. En dat ziet er helemaal niet slecht uit.

Zie ook:
- Need For Speed: ProStreet trailers
- Ratchet & Clank Future video review

Lees ook:Lachen: Ratchet & Clank Future – Tools of Destruction
Lees ook:Plaatjes R&C Future: Tools Of Destruction
Lees ook:Ratchet & Clank Future screenshots
Lees ook:Kijk! Ratchet & Clank Future trailer
Lees ook:Nog één laatste Ratchet & Clank voor de PS3

24 reacties op “De nacht dat ik de Ratchet & Clank demo downloadde

  1. MNC

    Het feit dat het water niet meewerkte, daarvoor is het een demo :P

    Maarja… Oh, enne, hij vangt zoveel stof omdat ie zo groot is…

      /   Beantwoorden  / 
  2. denise

    nee dat is niet het probleem van het stof vangen.. ik – als expert op het gebied van glimend zwarte aparaten ( ze zijn gewoon zwaar ondweerstaanbaar (A) ) weet als geen ander dat de combinatie van zwart en glimmend stof aan trekt.. helaas is mijn computer levend ooggetuigen.. mijn toetsenbord beeldscherm en webcam zijn het roerend met elkaar eens.. nu die glimmend zwarte nintendo ds nog.. wachten tot er een wii in die kleur uit komt en ik ben compleet

    de ps3 is hier ookal binnen geslopen..

      /   Beantwoorden  / 
  3. maaike

    ik weet echt niet wat ik moet doen :(
    ik hoef voor de wii en de playstation 3 allebei maar zelf 250 te sparen maar ik weet niet welke ik moet kopen..
    ik ben bang dat op de wii geen kingdom hearts uit komt en ik ben echt een hele hele hele hele grote kingdom hearts fan.. maar mijn obsessie voor zelda is mischien nog wel groter.. en die komt voor de wii.. ik heb zelf nooit een nitendo 46 gehad maar het zoontje van een vriendin van mijn moeder had hem en als ik daar was was het eerste wat ik deed naar de nintendo 46 lopen om zelda,, paper mario en dat soort spellen te spelen.. wat moet ik doen :(
    k denk zelf dat ik toch voor de wii ga maar als jullie me over kunnen halen..

      /   Beantwoorden  / 
  4. Zupa Mario

    Heb je het nieteens op een HD tv gespeeld? Damn, daar kan je pas zien hoe goed de graphics zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Maarten

    die wii komt zeker uit denise;) had ik al erges geleze:P

      /   Beantwoorden  / 
  6. Erwin

    Bingo, dit is precies waar Sony naar zoekt! Koop bij U PS3 meteen een nieuwe HDTV bij! anders is het ding vrijwel niet vernieuwend!

    Maargoed, als je geld genoeg hebt is dat natuurlijk niet een belemmerende factor!

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    “Koop bij U PS3 meteen een nieuwe HDTV bij! anders is het ding vrijwel niet vernieuwend!”

    Uhuh, ik hoorde dat de PS3 EXTRA vernieuwend is op een Sony Bravia HDTV ;)

    Maar geloof mij kids, Ratchet & Clank is echt ook nog een mooi spel op een doodgewone PAL televisie!

      /   Beantwoorden  / 
  8. RemyZ

    hoe komt het dat mijn PS3 op vloerbedekking staat en helemaal geen stof aantrekt??mn schone moeder??ik weet ut niet:)magoe meneer de schrijver van het ellenlang verhaal ik raad u een fullhd scherm aan en dan nog een keer over R&C schrijven:)ik had de demo op een dinsdag gespeeld en de volgende dag op mn nieuwe LE37M86 FullHD van Samsung:)het verschil was FENOMENAAL!!de blaadjes aan de bomen de donshaartjes van Ratchet het is allemaal even scherp en geeft zoveel diepte!ik persoonlijk speel vaak op mn PS3 want ik krijg maar geen genoeg van MotorStorm en HS en RFoM,en nu eindelijk ben ik ook gewend aan PES2008 en vin ut toch weer een topper ondanks de lag en framerate problemen(hoop op een snelle oplossing)magoe ik kijk eg uit naar R&C,ik weet dat het niet perfect is en weinig vernieuwing maar dat het weer topvermaak word das zeker:)en ook nog HalfLife the OrangeBox en AssassinsCreed dit jaar oow jaaaa en Uncharted,maak me wakker!!

      /   Beantwoorden  / 
  9. erik

    Lieve Sinterklaas, dit jaar wil ik graag een LE37M86 FullHD van Samsung in mijn schoen! Bij voorbaat dank, erik roggeveen

      /   Beantwoorden  / 
  10. RemyZ

    eey Maaike ik las je berichtje,erg lastig..het probleem is dat KingdomHearts natuurlijk ERRUG goed is!!maar je Zelda fascinatie begrijp ik ook..maar hier begin ik met mijn visie op het verhaal,de Wii is een console die erg goed verkoopt maar de verwachtingen zijn dat het niet meer lang duurt en dat het aantal toptitels sterk zal dalen..de PS3 daarentegen zit in een langzame groei zeker omdat het gros vd mensen nog niet erg bekend is met blu-ray maar dat er heeeeel erg veel toppers voor de PS3 gaan komen is al zeker!!je houdt van KingdomHearts dus ik neem aan dat FinalFantasy ook op jouw steun kan rekenen;)dan moet je echt voor de PS3 gaan!dan heb je ut hele pakket,een goed werkende motion sensor in de sixaxis,de mooiste vd mooiste graphics en heeeel veel mogelijkheden!!en als je een HD tv thuis hebt dan moet je helemaal nie meer twijfelen!!maar ik zou dan wel proberen de 60gig PS3 te vinden want daar zitten ook de SD slots nog in(leuk voor heel de familie:)oow ja en er komen ook nog heeele leuke PSN spellen uit en online gamen is gratis;)

      /   Beantwoorden  / 
  11. RemyZ

    Erik je moet iedere week 50euro in een potje stoppen en stoppen met roken werkt ook:)(als je rookt;)

      /   Beantwoorden  / 
  12. erik

    “verwachtingen zijn dat het niet meer lang duurt en dat het aantal toptitels sterk zal dalen…”

    Dat zijn inderdaad de verwachtigen van de Playstation fanboys ja. ;) In werkelijkheid is de Wii de snelstverkopende van alle nextgen spelcomputers en kan Nintendo nog steeds nauwelijks aan de vraag voldoen. Er is echt geen enkele aanwijzing dat de Wii-markt binnenkort in gaat storten dus laat je niet gek maken.

    Kingdom Hearts is nog helemaal niet aangekondigd voor de Playstation 3 OF voor de Wii. De eerstkomende Kingdom Hearts spellen verschijnen voor de Nintendo DS en de PSP. Het is heel moeilijk te voorspellen op welke thuisconsole een eventueel volgende aflevering zal verschijnen. Dus het is waar dat er voor de Wii misschien geen Kingdom Hearts uitkomt, maar het is ook waar dat er voor de PS3 misschien geen Kingdom Hearts uitkomt. :p Niemand weet daar nog iets vanaf.

    Als ik naar jouw verhaal luister *denk* ik dat je het meeste plezier zult hebben van een Wii omdat daar Zelda (al te koop), Mario (volgende maand te koop) en Paper Mario (al te koop) voor verschijnen en je klinkt alsof je daar nogal fan van bent.

    Aan de andere kant is een Playstation 3 voor 250 euro wel een ERG goede deal. Zo goedkoop krijg je hem nooit meer, dus om die reden zou je daar nog voor kunnen kiezen en dan later alsnog een Wii kopen (als je goed zoekt kun je tegenwoordig ook al wel een Wii in de winkel vinden voor MINDER dan 250!). Wat voor spellen spreken je nog meer aan voor de PS3? (Je moet altijd als eerste naar de spellen kijken). Buiten Kingdom Hearts, wat wil je nog meer graag spelen?

      /   Beantwoorden  / 
  13. RemyZ

    oow maar ik ben geen fanboy:)ik speel met alle plezier op mn 360,ik zou zelfs niet zonder mn 360 kunnen,ik wil nl alle goeie titels spelen..alleen spreken de top titels van Sony me veel vaker aan dan de 360 titels..magoe ut maakt mij nie uit als ut goed is speel ik het:)

      /   Beantwoorden  / 
  14. RemyZ

    en ze hoeft zelf trouwens maar 250eurie te sparen Erik de rest legt iemand anders erbij:)as ik een PS3 voor 250 nieuw kon krijgen dan zou ik er 1 kopen voor in de wc haha

      /   Beantwoorden  / 
  15. erik

    “en ze hoeft zelf trouwens maar 250eurie te sparen Erik de rest legt iemand anders erbij:)”

    Maar dan kost het haar evengoed maar 250 euro. ;) Dat is al het geld dat ze zelf hoeft te betalen, en ik denk niet dat ze ooit weer voor zo weinig van haar eigen geld aan een PS3 kan komen.

    Ik hou zelf vooral van de kleurrijke fantasiespellen. Het is daarom dat de Xbox 360 me altijd wat minder heeft aangesproken. Buiten Viva Pinata en Blue Dragon kan ik er weinig spellen voor verzinnen die ik echt heel erg graag wil spelen. Bij Sony voel ik me beter thuis en bij Nintendo nog beter. Maar inderdaad wat jij ook al zegt… als het goed is speel ik het.

      /   Beantwoorden  / 
  16. maaike

    maar ik heb een playstation 2 en toen ik de kingdom hearts spellen uit gespeeld had stond hij maar een beetj voor helemaal niets een beetj bij de tv..
    de wii lijkt me gwn leuk om wat vrienden uit te nodigen en lkkr mario party 8 te gaan doen dus ik denk dat ik toch maar voor de wii ga..

    mijn zelda obsessie is gwn te groot XD

      /   Beantwoorden  / 
  17. maaike

    toch iedereen bedankt voor zijn goede hulp :)

      /   Beantwoorden  / 
  18. pangea

    terring wat een hoop ge o h over r en c

      /   Beantwoorden  / 
  19. Will

    Maar, als ze maar 250 hoeft bij te leggen kost een WIi haar dus niks ;)

      /   Beantwoorden  / 
  20. maaike

    maar kijk als ik een wii koop moet ik wel zelf 250 euro betalen want mijn ouders denken dat ik meer aan een ps3 heb
    volgens mij willen ze gwn niet zelf met een kastj voor de tv gaan staan -_-

      /   Beantwoorden  / 
  21. erik

    Als je een Wii koopt zullen je ouders er vast ook wel verslaafd aan raken. Ik heb dat verhaal nu al zo vaak gehoord. Het lijkt erop dat niemand Wii Sports kan weerstaan. ;)

      /   Beantwoorden  / 
  22. maaike

    maar mijn moeder raakt ook al verslaafd aan spellen zoals kingdom hearts -_-
    maar als ik zelda koop kan ik helemaal niet meer bij de wii want ze is echt heel erg zelda en puzzel spellen verslaafd..

      /   Beantwoorden  / 
  23. danny

    ik heb rc ook van de amerikaanse store gehaald en was ook verbaasd dat r&c nederlands spraken,maar toen heb ik de systeemtaal van de PS3 op engels gezet en nu praten ze engels. Nou wil ik het ook proberen int japans ofzo maar ik ben bang dat ik dan het nederlands niet meer terug kan vinden ;)

      /   Beantwoorden  / 
  24. joost

    op alle ratchet en clank spelen moet een demo
    van ieder ratchet en clank

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.