Sony’s 2006 keynote vergeleken met 2000 keynote

David Cole van DFC Intelligence (marketing & research) was ook aanwezig bij Phil Harrison’s GDC keynote. Maar daar waar de meeste mensen erg onder de indruk waren van wat Harrison allemaal liet zien, kwam David Cole een stuk pessimistischer naar buiten.

Waar Sony het bijvoorbeeld heeft over het "Open Internet beleid" van de PS3 vertaalt hij dat als: "Wij gaan niet nauwelijks investeren in een online service, maar iedere ontwikkelaar staat vrij om dat voor zijn spel wel te doen." Het PS2 beleid dus. Nou is dat op belangrijke punten gewoon niet waar, en Phil Harrison heeft wel degelijk dingen beloofd voor de PS3 die zeker nog niet op de PS2 aanwezig waren. Maar de vergelijkingen die David Cole trekt met de keynote op de GDC van 2000, toen de Playstation 2 werd aangekondigd, zijn wel bijzonder treffend.
Dit jaar zei Phil Harrison bijvoorbeeld dat het Sony Playstation 3 Network Platform (PNP, de werktitel) een betere manier van online gamen zal gaan verzorgen dan Xbox Live. Online games waren dan ook prominent aanwezig in zijn speech, en hij had het ook over revolutionaire nieuwe concepten zoals games die in afleveringen worden aangeboden. (Waardoor alle gamers wereldwijd op hetzelfde moment dezelfde verhaallijnen meemaken, en dergelijke games dezelfde sociale status kunnen krijgen als populaire tv-programma’s als Lost en 24. Nieuwe afleveringen/levels die enthousiast besproken worden rond de watercooler). Dat klinkt allemaal behoorlijk vooruitstrevend, maar Cole kreeg er vooral een sterk gevoel van déjà vu bij.

Eenmaal thuis gekomen pakte hij zijn oude aantekeningen uit 2000 er weer eens bij. Lees even mee wat Phil Harrison toen allemaal beloofde voor de PS2.

Op dat moment waren de rollen omgedraaid. De Playstation 2 zou als eerste op de markt komen, pas later gevolgd door Microsoft’s Xbox. En het zag er toen al naar uit dat de Xbox krachtiger zou worden dan de Playstation 2.

Om dat te compenseren legde Phil Harrison in 2000 vooral de nadruk op het feit dat Sony een volledige breedband online network strategie voor de Playstation 2 had ontwikkeld. Hoeveel krachtiger de Xbox misschien ook zou worden, tegen de online service van de de PS2 zouden ze toch niet op kunnen.

Harrison heeft het ook gehad over het digitale downloaden van klassieke Playstation (PSone) games naar de PS2, en hij was bijzonder trots op het concept van "entertainment in losse afleveringen", waar games in afleveringen zouden worden uitgegeven zoals een televisie serie.

De vergelijkingen zijn inderdaad frappant, en David Cole is dan ook nog niet bepaald overtuigd (om het voorzichtig uit te drukken) dat de PS3 wel zo’n fantastische online service zal krijgen. Volgens hem zal de Xbox360 op dat gebied de beste console blijven.

Maar misschien nog wel opvallender, hij denkt ook dat het niets uit zal maken en dat de PS3 evengoed zal uitgroeien tot de populairste console. Want de online-service van de PS3 wordt gratis, en dat is voor de meeste consumenten belangrijker dan de kwaliteit van de service.

Ter illustratie geeft hij dit voorbeeld:
Consument: "Wow, de Xbox360 heeft wel veel meer games dan de PS3 zeg."
Verkoper: "Ja, op dit moment wel. Maar de Playstation 3 is net nieuw en veel krachtiger."
Consument: "En kunnen die consoles ook online?"
Verkoper: "Ja, ze kunnen allebei online, maar bij de PS3 is het gratis. Op de Xbox360 moet je er extra voor betalen."

Waarna de keuze voor de gemiddelde consument eenvoudig wordt. Dankzij die gratis online service vindt men het misschien zelfs niet erg om wat meer te moeten betalen voor een Playstation 3, omdat je die extra kosten uiteindelijk wel weer terug verdient doordat er geen abonementsgeld betaald hoeft te worden.

Bron: Next-Gen

Win een Nintendo DS + Animal Crossing: Wild World!

Zie ook:
- Sony prikt 8 mei voor E3 persconferentie
- Bekijk hier het Warhawk (PS3) filmpje
- Ratchet & Clank 5 video
- Must See! Bekijk hier het Lair (PS3) filmpje
- Bekijk hier het real time Motorstorm filmpje
- Bekijk hier twee Beowulf (PS3) trailers
- Playstation 3 wordt regiovrij

Lees ook:Downloadbare PS3 content zal fysiek verpakte games uiteindelijk vervangen
Lees ook:Europese PS3 launch “still very much on track” voor maart
Lees ook:PS3 online gaming gratis. Geen addertjes onder het gras
Lees ook:Zo ziet de PS3 Online HUB interface eruit
Lees ook:Phil Harrison over het Playstation Network Platform

4 reacties op “Sony’s 2006 keynote vergeleken met 2000 keynote

  1. Niels

    Er zijn nu wel screens te zien geweest, op de E3 zullen er meer details volgen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. mumu

    Ja, klopt!

    Die consument ben ik! :)
    Gratis? En de online service is net zo snel als een 28k8 modem? No problemo! :)

    Is er al een xbox360spel voor Erik uit of in ontwikkeling (waarvoor je een xbox360 zou willen kopen)? :)
    Voor mij misschien die animalcrossing-achtige titel van Rareware.

    En voor de ps3? Alleen gta3 zal ervoor zorgen dat ik een ps3 fanboy word. :)

      /   Beantwoorden  / 
  3. mumu

    Oeps, ik bedoel gta4 denk ik. :)

      /   Beantwoorden  / 
  4. erik

    “Die consument ben ik! :)
    Gratis? En de online service is net zo snel als een 28k8 modem? No problemo! :)

    Lol. Als het net zo gaat als bij de PS2 zou ik denk ik toch liever betalen voor Xbox Live. Maar we zullen er maar vanuit gaan dat sony toch van plan is om een leuke centrale service te gaan leveren om makkelijk contact te kunnen houden met je vrienden. Als het ongeveer hetzelfde werkt als Xbox Live gaat het gratis argument zeker meetellen ja. :)

    “Is er al een xbox360spel voor Erik uit of in ontwikkeling (waarvoor je een xbox360 zou willen kopen)? :)
    Voor mij misschien die animalcrossing-achtige titel van Rareware.”

    Viva Pinata inderdaad. En dan zou ik Kameo ook wel willen proberen. Oblivion ook. En ik heb een zwak voor racegames dus PGR3 zou er ook wel komen. :)

    Maar mij persoonlijk spreken de tot nu toe aangekondigde PS3 titels me wel meer aan. Een kwestie van smaak.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.