De ultieme Xbox One versus Playstation 4 spelcomputer vergelijking

spelcomputersSpelcomputers worden meestal aangeduid volgens generaties waarin zij zijn uitgekomen. De nieuwe apparaten van Microsoft (Xbox) en Sony (Playstation) komen namelijk vrijwel altijd rond dezelfde tijd uit. Ook Nintendo-spelcomputers komen vaak rond dezelfde tijd uit.

Op dit moment bevinden we ons in de achtste generatie, met de Xbox One, Playstation 4 en Wii U. Met name de eerste twee spelcomputers, de Xbox One en Playstation 4 zijn erg populair en directe concurrenten van elkaar. Beide modellen worden nog altijd continu verbeterd om elkaar af te troeven. De vraag is: welke spelcomputer is anno 2016 de beste keuze wanneer je één van de twee wilt kopen?

De Xbox One werd tot dusver wereldwijd ongeveer twintig miljoen keer verkocht. De Playstation 4 deed het hier aanzienlijk beter, met liefst veertig miljoen verkopen. Maar betekent dit dan ook dat de Playstation 4 beter is dan de Xbox One? We gaan er in dit artikel uitgebreid op in met een vergelijking tussen beide spelcomputers.

Exclusieve spellen per console: is er een winnaar?

Dat zowel Sony als Microsoft veel te bieden hebben op het gebied van een goede game-ervaring, heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Zowel de naam Playstation als Xbox is al bijna twintig jaar een begrip. Sony en Microsoft besparen dan ook kosten noch moeite om met het beste model spelcomputer aan te komen. De twee spelcomputers ontlopen elkaar om deze reden ook vrij weinig, maar toch zijn er wel enkele verschillen duidelijk.

Zo hebben beide bedrijven deals gesloten met ontwikkelaars van bekende spellen, waardoor de Xbox One en Playstation 4 spelcomputers elk exclusieve titels aanbieden. Voor Xbox One is dit onder meer de Forza-serie, Titanfall, de Gears of War-serie en de wereldberoemde Halo-serie. Hier staat tegenover dat Playstation met titels als The Last of Us, Uncharted 4, Until Dawn en Bloodborne flink wat spelers weet te trekken.

Op dit punt ontlopen beide spelcomputers elkaar eigenlijk nauwelijks. Beide merken hebben goed scorende exclusieve titels, waarbij het dus met name een kwestie van smaak is welk apparaat hier de voorkeur krijgt. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat veel eveneens grote hits voor beide spelcomputers beschikbaar zijn, zoals Destiny, Far Cry 4, Fallout 4 en The Witcher 3.

Mooier, sneller en geavanceerder: verschillen en overeenkomsten

Zonder enige twijfel kan met zowel de Xbox One als de Playstation 4 uren gespeeld worden zonder verveling. De spellen zijn mooi, de apparaten werken goed en de mogelijkheden van elke spelcomputer zijn bijna eindeloos. Toch zijn er tussen beide modellen kleine verschillen zichtbaar. Zo is de hardware van de Playstation 4 net iets zwaarder, waardoor de graphics van spellen in theorie mooier zijn dan die van de Xbox One.

De resolutie van de Playstation 4 is hoger en de CPU snelheid is een stuk groter. Dit maakt de spelcomputer over het algemeen mooier en sneller dan de Xbox One. Hoewel Microsoft met updates verbeteringen heeft uitgevoerd, gaan ze het op dit punt niet winnen van Sony.

Een belangrijke kanttekening is dat lang niet alle spellen het maximale uit de mogelijkheden van een spelcomputer halen. Zo zal er niet of nauwelijks een verschil zichtbaar zijn tussen de Xbox One en Playstation 4 wanneer er gekeken wordt naar een immens populair spel als FIFA 17.

Het feit dat Playstation 4 iets betere eigenschappen heeft op dit punt, maakt de spelcomputer hier wel de winnaar. Zeker met het Playstation-exclusieve Uncharted 4, dat prachtige graphics heeft, weet Sony met de Playstation 4 de concurrentie te verslaan.

De spelcomputer zelf en de technische aspecten

Ook wanneer er gekeken wordt naar de overige hardware van beide spelcomputers is het lastig om een winnaar te kiezen. Een voordeel van de Playstation 4 is dat deze aangesloten kan worden met enkele simpele kabels. Hoewel de aansluiting van de Xbox One niet ingewikkeld is, heeft deze wel een zogenoemde power brick, een component van de accu waaraan de stekkerkabel is verbonden. Dit redelijk logge ding is net wat lastiger weg te werken dan de paar kabeltjes van de Playstation 4.

Hier staat tegenover dat uit tests is gebleken dat de Xbox One zuiniger omgaat met energie dan de Playstation 4: een piekwattage van 125W voor de Xbox tegenover 140W van de Playstation. Dit is een niet te onderschatten verschil, met name op de lange termijn. Ook is de spelcomputer van Microsoft net iets stiller dan die van Sony.

Wederom is het lastig om een winnaar aan te kiezen. Het gaat met name over de keuze tussen het hebben van een power brick en een iets minder zuinige en luidere spelcomputer.

Multimediamogelijkheden met beide consoles

De tijd dat je met spelcomputers alleen spellen kon spelen ligt al even achter ons. Met de huidige spelcomputers is er een stuk meer mogelijk, zoals surfen op het internet, YouTube-videos bekijken, bestanden opslaan en muziek en films afspelen. Zowel de Playstation 4 en Xbox One hebben een Blu-ray-speler waarmee de nieuwste Blu-ray films afgespeeld kunnen worden. Hierbij kunnen beide spelcomputers zonder enige problemen 4K-videos afspelen, waardoor je zeker bent van prachtig scherpe beelden.

De Xbox One wint het hier echter van de Playstation 4, omdat de Microsoft spelcomputer het mogelijk maakt om bestanden binnen het lokale netwerk te streamen op de Xbox. Ook kunnen CD’s zonder problemen worden afgespeeld, wat niet mogelijk is met de Playstation 4.

Het lijkt erop dat Microsoft er meer dan Sony mee bezig is om haar spelcomputer daadwerkelijk een multimediaplatform te maken. Switch zonder problemen van een spel naar Netflix en vervolgens naar Skype: het gaat allemaal steeds soepeler. Hoewel ook Playstation veel te bieden heeft, lijkt de focus bij Sony nog wat meer te liggen op het leveren van een goede game-ervaring.

Wil je de spelcomputer voor meer dan alleen gamen gebruiken, dan is de Xbox One duidelijk de betere keuze.

Accessoires en uitbreidingen

Bij de zevende generatie spelcomputers was de controller van de Xbox 360 duidelijk beter dan die van de Playstation 3. Met de achtste generatie spelcomputers is Sony een stuk dichterbij Microsoft gekomen. Onze ervaring is echter dat de controller van de Xbox One nog steeds wat prettiger in de hand ligt dan de Playstation-controller, hoewel ook hier het verschil klein is. Groot voordeel is echter het touchpad dat de Playstation-controller heeft, waarmee onder meer sneller getypt kan worden.

Op het gebied van uitbreidingen ontliepen beide spelcomputers elkaar ook al nauwelijks, maar inmiddels heeft de Xbox One een voorsprong. Spellen kunnen namelijk ook rechtstreeks naar laptops en computers met Windows 10 gestreamd worden. Ook zonder een beschikbare televisie kan er zo plezier worden beleefd aan de Xbox One. De Playstation 4 heeft deze optie niet en krijgt deze waarschijnlijk ook niet binnen afzienbare tijd, gezien het geen eigen computermerk heeft, zoals Microsoft.

Gebruiksgemak: de doorslag in de strijd?

Zoals tot nu toe is gebleken, ontlopen beide spelcomputers elkaar weinig en hebben ze elk sterke en minder sterke punten. Eén vlak is nog niet belicht: het gebruiksgemak van beide apparaten. Bij het uitbrengen van beide modellen was Sony hier de duidelijke winnaar. De Playstation 4-interface was makkelijk te begrijpen, snel en met name gestructureerd. De Xbox One scoorde op dit gebied minder, met het bekende blokkenschema dat we onder meer kennen van Windows 8 en de Xbox 360.

Met een nieuwe update van Xbox One kwam hier echter verandering in. De interface van de Xbox is nu gebruiksvriendelijker en sneller dan voorheen. Wederom is er eigenlijk geen winnaar aan te wijzen tussen beide spelcomputers en is het met name een kwestie van smaak.

Eindoordeel: wat past het beste bij je?

Het eindoordeel? Een echte winnaar uitroepen blijft lastig. Voor de optimale spelervaring heeft de Playstation 4 een kleine voorsprong op de Xbox One. Voor multimediagebruik zit je bij de Xbox juist weer wat beter. Welke spelcomputer het beste bij je past hangt dus met name af van persoonlijke voorkeuren.