DSi heeft twee camera’s, leest SD-kaartjes, speelt geen GBA meer


Als je al een Nintendo DS had, dan kon je de DS Lite makkelijk overslaan. Vond ik. Dat veel mensen toch de upgrade hebben gemaakt moeten ze zelf weten, mijn 'DS phat' uit 2005 werkt nog steeds prima en kan alle nieuwe spellen aan.

Maar de DSi? Ja, die gaat me geld kosten. Niet vanwege de twee ingebouwde camera's (zelfs al verschijnen er spellen die daar gebruik van maken) en niet vanwege de grotere schermen (al speelt dat natuurlijk net iets lekkerder), maar wel vanwege de ingang voor SD-kaartjes aan de zijkant van de DSi.

Wii Points worden omgedoopt tot Nintendo Points en de DSi krijgt meteen bij de lancering zijn eigen winkelkanaal. Een gratis internetbrowser wordt de eerste applicatie, maar de hoop is natuurlijk dat de DSi ook zijn eigen 'DS Ware' krijgt. Kleine goedkope downloadbare spelletjes voelen zich op een handheld misschien nog wel beter thuis dan op de Wii.

En dat alles wordt dus opgeslagen op SD geheugenkaartjes. Geen intern geheugen dat binnen no-time volloopt, maar kleine kaartjes waarvan je er zoveel kunt kopen als je wilt. Eindelijk! Nintendo begint het te leren. Ook de ingebouwde MP3-speler werkt via SD-kaartjes zodat het misschien nog een interessante muziekspeler wordt ook. Er passen in ieder geval zoveel liedjes op als je maar wilt.

Oude GameBoy-spelletjes aanbieden in een DS-versie van het winkelkanaal lijkt een inkoppertje. Nintendo heeft de mogelijkheid nog niet officieel aangekondigd, maar dat kan nooit lang duren. Wie wil vergeten klassiekers als Super Mario Land, Link's Awakening en Donkey Kong 94 nu niet opnieuw spelen?

Kwalijker (maar niet echt verrassend) is dat Nintendo de GBA-opening uit de DSi heeft gesloopt. Die extra ruimte kwam ze vast goed van pas bij het dunner en lichter maken, maar dat exemplaar van F-Zero: Maximum Velocity dat standaard in mijn DS is geplugd heeft me al heel vaak gered van de verveling. Ik zal hem missen!

Als je heel cynisch wilt zijn kun je speculeren dat Nintendo nu ook GBA-spelletjes kan aanbieden in de hypothetische DS Virtual Console, maar dat is gevoelsmatig wel heel erg vroeg. Misschien moet ik dan toch maar ergens een GameBoy Micro zien te vinden.

De DSi verschijnt al volgende maand al in Japan, de rest van de wereld moet nog even wachten tot 2009. In Amerika, waar de DS Lite momenteel $110 kost, moet voor een DSi ongeveer $180 betaald worden. Niemand weet nog hoe die prijzen naar het Europees vertaald worden, maar dat hij ook hier een slag duurder wordt dan de DS Lite mag duidelijk zijn.

Zie ook:
- DS in 2009: Mario & Luigi 3, nieuwe Wario Ware, Picross 3D
- The Another World: screenshots en een foto van Het Boek

[games.blog forum]

Lees ook:DSi op 3 april naar Europa
Lees ook:DS Lite “binnenkort” in Frankrijk
Lees ook:DS Lite verschijnt één week voor New Super Mario Bros
Lees ook:Nintendo DS Opera Browser video
Lees ook:Nintendo haalt DS Lite reclames van de Japanse televisie

22 reacties op “DSi heeft twee camera’s, leest SD-kaartjes, speelt geen GBA meer

  1. Mark

    Veeeeeeet!!
    NINTENDO maakt gewoon weer iets waar ik nu al naar uitkijk! Ik wis wel dat ze et konden! :D
    Dit is gwoon echt vet :P
    Vet vet vet! :)

      /   Beantwoorden  / 
  2. arvind

    shit !
    ik heb 2 maanden geleden een nieuwe ds lite gekocht >.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jeffrey

    Cool! Maar ik ga heb niet kopen ben ik bang. Heel cool, dat gratis internetkanaal + camara + ds ware + muziekspeler, maar ik heb dat soort dingen al, maar dan niet in 1. Alhoewel, hij is natuurlijk wel superdeluxe! Ik hoop ook op een nieuwe interface van het menu!

    Laten we zeggen: als die minder dan 200 euro is en een nieuwe interface heeft koop ik hem (misschien).

      /   Beantwoorden  / 
  4. Luc

    hoe speel je dan guitar hero

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jeffrey

    Niet meer.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Gulzt

    Leuk, maar niet echt overdonderend. Het spelaanbod vind ik ronduit treurig op de DS; daar had ik echt veel meer van verwacht. Ik heb nog niks gehoord over betere graphics en online gamen! Die virtual console gaat daar vast wel wat aan toevoegen (kunnen ze zo kopiëren vanaf de Wii), maar goed, dat hoef ik niet “Persé” op een handheld te doen.

    2 camera’s en Mp3speler, dan mis je haast alleen nog een belfunctie.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Jeffrey

    Lees net dat het bovenste scherm ook touchscreen zal worden!

      /   Beantwoorden  / 
  8. erik

    Bovenste scherm wordt geen touchscreen, waar komt dat verhaal vandaan? :p Nintendo wil de DSi in grote lijnen ‘compatible’ houden met de andere versies van de DS (al worden spellen als Guitar Hero On Tour inderdaad onmogelijk te spelen). Spellen die gebruik maken van twee touchscreens zouden niet werken op een DS Lite, dus dat gaat sowieso niet gebeuren. De DSi is geen nieuwe handheld, gewoon weer een andere versie van dezelfde hardware.

    Betere graphics hoef je dus ook niet te verwachten. Het is gewoon een DS… met externe geheugenopslag. Zodra er ook spelletjes voor gaan verschijnen als Lost Winds en Star Soldier R ben ik in ieder geval om. ;)

      /   Beantwoorden  / 
  9. Shitbull55

    Om eerlijk te zijn ben ik ook nog niet toe aan een compleet nieuwe handheld met verbeterde graphics e.d.

    Ben nog lang niet uitgespeeld op de DS.
    En wat graphics betreft. Ik heb ook een PSP, maar die krijgt heel wat minder liefde dan m’n DS…

      /   Beantwoorden  / 
  10. Gulzt

    Nou goed, de graphics zijn niet doorslaggevend, ik heb geen PSP :) Maar dat neemt niet weg dat het spelaanbod over het algemeen vies tegen valt voor de DS. Ik wil graag zien dat ze dat veranderen.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Kikujiro

    @ Shitbull55

    Same here. Ik gebruik mijn PSP voornamelijk om in bad mee te internetten (gaat toch wat lastig met de laptop).

    Misschien dat ik met de tijd een nieuwe DS koop, maar dat hangt met name af van het feit of er originele DS Virtual Console games verschijnen of games die op een innovatieve manier gebruik maken van de camera’s.

    Nu is het wachten op de volgende versie van de DS. Waarschijnlijk kun je er mee bellen en televisie kijken… ;)

      /   Beantwoorden  / 
  12. Shitbull55

    “Maar dat neemt niet weg dat het spelaanbod over het algemeen vies tegen valt voor de DS.”

    Gek. Dat vind ik nu juist het sterkste punt van de DS. Is het wel de juiste handheld voor je dan?

      /   Beantwoorden  / 
  13. Shitbull55

    @Kikujiro: terug van weggeweest? Zeker lang in bad gezeten :-)

      /   Beantwoorden  / 
  14. Gulzt

    @Shitbull55 Blijkbaar niet, al ligt dat compleet anders met de GBA, GCN en Wii.

    Voor mij springen deze paar eruit:

    Mario Kart DS en Meteos heb ik grijs gespeeld. M’n vriendin heeft zich nog vermaakt met Animal Crossing & Nintendogs, maar dat was het dan ook.

    We hebben opzich ook PacPix, Mario and the Marching Minis 2, Another Code, Pac-Pix, Zelda DS, Opzich goede titels, maar allemaal binnen 10 uur uitgespeeld.

    Vorig jaar nog gezocht tussen alle spellen die van IGN een 9 kregen: Lunar Knights. Sinds die miskoop vangt ie eigenlijk alleen nog maar stof.

    Advance Wars DS speel ik nog eens in de 2 maanden, omdat ik me verplicht voel ‘m uit te spelen. ‘t is eigenlijk gewoon weer meer van hetzelfde, de voorgangers heb ik ook beide voltooid.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Shitbull55

    Een 9?
    Misschien zit ‘m daar de clou.

    Er zijn weinig echte topgames voor de DS, maar wagonladingen goede games. Tussen de 7 en 9 bijvoorbeeld. Goed speelbaar, unieke gameplay, maar nét geen absolute toppers.

    Kijk maar eens op http://www.metacritic.com en doe ‘n advanced search naar games tussen die scores en selecteer je favoriete genres…

    Er is genoeg om je mee te vermaken, ook al zijn het niet allemaal AAA games…

      /   Beantwoorden  / 
  16. erik

    Voor mij is de DS nog steeds Nintendo’s beste spelcomputer sinds de SNES. :) Ik ben gek op dat apparaat. Speel er meer op dan de Wii en PS3. In de beginperiode kwamen er wel méér goede spellen voor uit, maar recentelijk waren Soul Bubbles, Space Invaders Extreme en Bangai-O Spirits ook nog steeds heel erg de moeite waard.

    Mario & Luigi 3 verheug ik me niet heel erg op (ik weet niet wat het is met die franchise, op één of andere manier vind ik Paper Mario altijd leuker) maar de nieuwe Wario Ware wordt ook vast weer leuk.

    Professor Layton komt eindelijk naar Europa (en ik heb hem nog niet geïmporteerd), Contra 4 moet ook nog komen (die GA ik binnenkort maar eens importeren denk ik, verdorie nog steeds geen releasedatum aangekondigd). TrackMania heb ik heel veel zin in, de nieuwe Castlevania lijkt me weer erg tof… ik ben voorlopig nog niet uitgespeeld. ;)

    Liefhebbers van Japanse RPG’s komen trouwens ook behoorlijk goed aan hun trekken met de DS! Dat had ik vooraf echt nooit durven voorspellen. :p Ik heb zelf eigenlijk de tijd en het geduld niet meer voor zulke spellen, al lees ik overal dat Dragon Quest IV echt iets speciaals is… ik vrees dat ik die ook nog wel een keer per ongeluk in mn boodschappenmandje laat glijden.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Kikujiro

    @ Shitbull55

    Yep, back from the dead. Paar dagen in Parijs geweest en lig nu met griep in bed. Vermoedelijk hebben al die rochelende clochards in de Parijse metro mijn gezondheid geen goed gedaan.

      /   Beantwoorden  / 
  18. Shitbull55

    Bij de Sacre Kuch geweest zeker ;)

    Anyway. Griep sucks…beterschap dus!

      /   Beantwoorden  / 
  19. killer

    hmm.. zou je ook onlinegames kunnen doen?

      /   Beantwoorden  / 
  20. oscar

    coool!!
    die ga ik zeker kopen,
    ik speel nog steeds op de DS van de release (met de demo van mph xD) en die begint een beetje vies en oud te worden..

      /   Beantwoorden  / 
  21. Jasmin

    Ik wilde een nintendo ds lite halen maar nu ik over deze nieuwe ds lees; besluit ik toch maar te wachten…
    Erg leuke verbeteringen, vooral dat sd kaartje :D

      /   Beantwoorden  / 
  22. kiara

    ja echt geweldig!! :D
    misgien een stomme vraag maar je kunt toch nog de vorige ds spellen spelen zoals animal crossing,nintendogs,harvest moon,mario kart enzo??
    Want anders moeten ze een nieuwe soort sd kaart verzinnen die net zo een groote heeft als de ds spellen ;)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.