Waar ziet Nintendo ons wel niet voor aan?

Cultuurbarbaren?

Dus ik kocht vanmiddag het nieuwste nummer van de [N]Gamer, en al meteen op de eerste bladzijde werd ik begroet door een paginavullende New Super Mario Bros advertentie van Nintendo.

Leuke advertentie. Wel voor de zoveelste keer een compleet andere stijl (iemand zou toch eens met Nintendo om tafel moeten gaan zitten om ze uit te leggen wat het hebben van een huisstijl inhoudt), maar toch een leuk plaatje dat werkt op verschillende niveau’s. Een koelkast vol met paddestoelen… Mario is er klaar voor. Maar ook: een spellenserie die een hele tijd "in de ijskast" gestaan heeft. Of in de tekst erboven: "20 jaar oud maar cooler dan ooit!" Het is leuk gevonden allemaal. Ook de DS Lite als een openstaande koelkastdeur is een beeld dat me nog wel een tijdje bij zal blijven.

Maar dan ga je de pagina wat aandachtiger bekijken.
Sprites

Aan de linkerkant van de groene tekstbalk staan klassieke sprites uit Super Mario Bros, en aan de rechterkant soortgelijke afbeeldingen van New Super Mario bros. Ook daar kan ik me nog helemaal in vinden. Het is tenslotte een update van die klassieker, logisch dat het origineel er ook even bij gehaald wordt.

Maar juist dan, als het reclameburo zich duidelijk in de materie heeft verdiept en goed weet wat ze moeten verkopen, verwacht je dat ze ook echt sprites uit Super Mario Bros gebruiken voor de klassieke referentie. Geen figuren uit een compleet ander spel…

Knollen

Als eerste viel Mario zelf me op. Dat is helemaal niet de sprite uit Super Mario Bros, dat is de Mario uit Super Mario Bros. 2! En kijk eens, daar helemaal links, bijna verstopt in de vouw van het papier… dat is Toad (ook de klassieke Super Mario Bros 2 sprite) die een knol gooit! Hallo? Dat is gewoon een Super Mario Bros 2 situatie! In een Super Mario Bros level, dat dan weer wel.

Klassiekers

Je moet misschien wel een beetje een neurotische zeurpiet zijn om je aan zoiets te ergeren… maar mijn God, wat stoort het me! Juist in deze advertentie, juist bij dit spel… je verwacht het gewoon niet. Het is een, om de [N]Gamer even te citeren, ‘sterk gemoderniseerde versie van Mario Bros. 1, gelardeerd met zeer vele elementen uit de latere vervolgen maar uiteindelijk met de toegankelijkheid en rechtlijnigheid van het origineel het hoogst in het vaandel.‘ Dan mag je toch op z’n minst verwachten dat de advertentie laat zien welk spel er dan precies gemoderniseerd is? Ken je klassiekers Nintendo! Helemaal als je ze zelf gemaakt hebt.

Zie ook:
- New Super Mario Bros recensie
- Final Fantasy III boxart
- Nintendo DS speelt hoofdrol in film
- Hot! Mensen die New Super Mario Bros spelen
- Pirates of the Carribean: Dead Man’s Chest trailer
- Geïllustreerd Animal Crossing dagboek

Lees ook:Japan’s populairste Mario-spellen
Lees ook:Dit is de wereldkaart van New Super Mario Bros.
Lees ook:Toffe Japanse commercial Super Mario 3D World
Lees ook:Veel New Super Mario Bros. screenshots uit de Famitsu
Lees ook:Amerikaanse New Super Mario Bros boxart

13 reacties op “Waar ziet Nintendo ons wel niet voor aan?

  1. denise

    lol, wat een stelletje koekie’s bij elkaar ..

      /   Beantwoorden  / 
  2. SinnardoCode

    hahah, erik is about kicking asses

      /   Beantwoorden  / 
  3. wackman

    maar new super mario bros is toch niet persee alleen maar een ode aan deel 1… Voor het gootste gedeelte wel natuurlijk, maar het is geen remake ofzo.
    Neemt niet weg dat er geen knollen in voor komen….

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jelle

    “maar mijn God” kun je dat veranderen? Ik geloof niet streng hoor, ik heb alleen een beetje bezwaar tegen dat soort taalgebruik

      /   Beantwoorden  / 
  5. Yoshi-Fan!

    Ik heb ook de [N]Gamer vanmiddag gekocht. Het viel me wel op, maar ik heb er verder geen aandacht aan besteed. Maar nu heb ik nog even goed gekeken en idd, het komt nogal behoorlijk stom over. NSMB is de game die Super Mario Bros. opvolgt met wat elementen uit SMB3 en SMW. SMB2 is een compleet andere game. Het oogt dan ook als goedkoop knip en plakwerk. Zo van, zoek jij ff een paar oude Mario plaatjes op internet dan plak ik ze wel ff aan elkaar. Dat de mensen van het reclame bureau deze fout maken kan ik me voorstellen. Als je niks van oude Nintendo games weet zie je het ook niet. Maar ik neem aan dat ze bij Nintendo Nederland advertentie’s toch eerst keuren voordat ze gepubliceerd worden? Jammer dat ze zo’n fout maken. De rest van de advertentie is behoorlijk sterk bedacht.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Wisse

    Ze hebben dit juist expres gedaan, New Super Mario Bros is gewoon een vervolg op alle andere delen, dus hebben ze het door elkaar gegooid. Ik vind het juist wel leuk :)

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    “opvolgt met wat elementen uit SMB3 en SMW. SMB2 is een compleet andere game. Het oogt dan ook als goedkoop knip en plakwerk. Zo van, zoek jij ff een paar oude Mario plaatjes op internet dan plak ik ze wel ff aan elkaar.”

    Precies! Zo stelde ik het me ook voor. Ik zou het eigenlijk behoorlijk stoer gevonden hebben als er wat subtiele verwijzingen naar SMB3 en SMW in gezeten hadden. Bijvoorbeeld een rechtopstaande Koopa Troopa om te laten zien dat het meer is dan alleen een remake. Maar juist SMB2 heeft er helemaal niks mee te maken.

    “New Super Mario Bros is gewoon een vervolg op alle andere delen, dus hebben ze het door elkaar gegooid.”

    Maar stel dat ze Yoshi hadden laten zien, omdat die ook in een eerder deel voorkwam? Dat klopt toch ook niet? Dan zou iedereen zich vervolgens afvragen waarom Yoshi niet in het spel zat.

    Elementen uit andere delen gebruiken –> goed.

    Elementen gebruiken waarvan Nintendo bewust heeft besloten ze niet mee te nemen –> dom.

    ;)

    Zo zie ik het.

    “Ik geloof niet streng hoor, ik heb alleen een beetje bezwaar tegen dat soort taalgebruik”

    Ik geloof niet, maar ik wil ook niemand kwetsen. Alleen dit is toch geen kwetsend taalgebruik? Alleen het opschrijven van het woord God kan toch geen kwaad? No offense, maar je kunt ook te ver doorschieten in het willen tegengaan van dit soort dingen. :-S

      /   Beantwoorden  / 
  8. denise

    “maar mijn God” kun je dat veranderen? Ik geloof niet streng hoor, ik heb alleen een beetje bezwaar tegen dat soort taalgebruik

    er wordt toch niemand beledigt ?

      /   Beantwoorden  / 
  9. mumu

    Sommige mensen vinden het al een belediging om het woord God te gebruiken, toch?
    Joden, geloof ik?
    Nee? :)

      /   Beantwoorden  / 
  10. erik

    “Sommige mensen vinden het al een belediging om het woord God te gebruiken, toch?
    Joden, geloof ik?
    Nee? :)

    Dat gaat dan geloof ik weer om de echte naam van God die je niet mag uitspreken in sommige religies.

      /   Beantwoorden  / 
  11. denise

    vaag gedoe al die geloven ..
    verder ben ik wel vanplan om het spel te gaan halen, maar op het moment ben ik toch te veel into animal crossing, ik heb bomberman en the sims 2 ook nog op mijn liggen wachten.. dus ik wacht nog eventjes

      /   Beantwoorden  / 
  12. Wisse

    Ik zie het zo, als ze Yoshi links hadden geplaatst, zou ik het gewoon zo zien dat links de oude versies stonden, hoe het was enzo. En rechts het vervolg, NSMB.

    Ik denk niet dat het reclamebureau er helemaal geen verstand van had en maar wat plaatjes heeft gebruikt.

    Oud Nieuw

    Zo zie ik het.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Jelle

    Ik ben geen jood :) maar jullie zullen wel gelijk hebben :|

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.