Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 25

Nog 5 nachtjes slapen.

Om heel eerlijk te zijn heb ik pas vandaag, vlak nadat ik had besloten om erover te schrijven, voor het eerst de minigames van New Super Mario Bros bekeken. Ik vraag me af wat dat over het spel zegt. Het is in ieder geval geen negatieve opmerking over de minigames. Hoe zou dat ook kunnen? Ik had ze nog nooit gespeeld! Waarschijnlijk is het vooral een compliment voor het hoofdspel. New Super Mario Bros is gewoon zo leuk dat het als tijdverspilling aanvoelt om de kostbare uren die je met deze cartridge mag doorbrengen te verspillen aan een paar simpele minigames.

Daar staat tegenover dat ik de meeste van deze spelletjes ten tijde van Mario64 DS al wel vaak en met veel enthousiasme heb gespeeld. Maar toen had ik ook nog nauwelijks andere games voor mijn DS, en Mario64 DS zelf interesseerde me niet. Precies de tegenovergestelde situatie eigenlijk.
Ook anders dan toen is hoe er een jaar geleden bij ieder spel voor de Nintendo DS nog ernstig werd bekeken of het wel optimaal gebruik maakte van de innovatieve mogelijkheden van het apparaat. Iedereen geloofde nog in Nintendo’s mooie verhalen, over hoe de DS en de Gameboy als volwaardige “pilaren” naast elkaar zouden blijven bestaan. Kom, weet je dat niet meer? Het was vlak voordat Nintendo plotseling ophield met het uitbrengen van Gameboy-spelletjes om zich volledig op de DS te richten.

En die DS moest zich destijds dus nog nadrukkelijk zien te onderscheiden van de Gameboy. Gebruik van het touchscreen was uiteraard verplicht. Een innovatieve toepassing van het tweede schermpje was ook wel noodzakelijk, en een spel was pas echt helemaal af wanneer ook de microfoon erbij betrokken werd. Mario64 DS deed geen van allen, maar was wel tot de nok toe volgestouwd met minigames die uiteraard wél speciaal voor de DS ontworpen waren.

Tegenwoordig doet iedereen hier gelukkig al een stuk relaxter over. Een spel moet vooral een goed spel zijn. De mogelijkheden van de DS kunnen gebruikt worden als dat zo uitkomt, maar we hebben leren accepteren dat niet ieder spel automatisch beter van wordt van een touchscreen besturing. Laten we ook allemaal dankbaar zijn dat New Super Mario Bros je niet lastig valt met dergelijke verplichte innovaties, en Mario gewoon laat doen waar Mario goed in is. Hallelujah!

En die minigames? Die zijn nog steeds verrassend leuk en verslavend. Je zou je kunnen afvragen of het niet beter was geweest om ze wat meer met de hoofdgame te combineren (in plaats van de debiele "raad het juiste vraagtekenblokje" spelletjes waar je nu af en toe mee geconfronteerd wordt in de paddestoelhuisjes). Maar waarom zou je je dat willen afvragen als je ondertussen ook een leuke minigame kunt spelen? Soms moet je gewoon toegeven dat iets leuk is, zelfs als je het gevoel hebt dat er iets niet helemaal klopt.

De hier aanwezige selectie kan het beste omschreven worden als een “best of” van de minigames uit Mario64, aangevuld met een paar nieuwe spelletjes. Daarvan is in al zijn simpelheid vooral Danger, Bob-omb! Danger! een vreselijk verslavende belevenis geworden. Playing is believing! Ik heb het veel langer gespeeld dan ik eigenlijk van plan was. Maar dat geldt, als je er eenmaal in zit, voor bijna al deze spelletjes. Ze zijn stuk voor stuk van het type dat ongemerkt al je tijd opeet.

Daarnaast, en hier worden we helemaal blij van, kunnen de minigames ditmaal ook met twee spelers tegelijk gespeeld worden. Zoals dat hoort hoeft maar één speler een exemplaar van het spel te hebben, waarna iedereen gratis mee kan doen. Dat is dan gelukkig weer een innovatieve eigenschap van de DS waar dit spel wél gebruik van maakt.

- (Overzichtspagina met links naar alle voorgaande berichten).
- Geïllustreerd Animal Crossing dagboek

Lees ook:Voor de liefhebbers: Mario Party 8 filmpjes
Lees ook:Twee nieuwe Wario Ware spellen voor Nintendo DS
Lees ook:Wie wil er nieuwe minigames voor Wii Play?
Lees ook:Mario Party 8 snelstverkopende Mario Party ooit
Lees ook:Online spelletje: A Dralien Day

10 reacties op “Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 25

  1. Adam

    ik speel ze nog steeds elke dag maar die luigi minigames zijn een beetje lastig het is gewoon gokkenmaar ja daarom is de achtergrond waarschijnlijk ook een gokhal

      /   Beantwoorden  / 
  2. ErikdB

    krijg je hierbij ook de minigame van Luigi die je alleen maar kon halen als je alle sterren had???

      /   Beantwoorden  / 
  3. Rubdstar

    hmm..minigames zijn leuker dan ik eerst d8 het spel opzich ja daar gaat het eigenlijk om maar ik vind die minigames toch leuk bed8.

      /   Beantwoorden  / 
  4. denise

    arme kat geeft gister niks geeten !

    erik: vandaag geen eten, ik moet er op schilderen !
    kat: mieuw! *stuiptrekt van honger*

    Danger, Bob-omb! Danger!:

    dat spel heb ik ook helemaal plat gespeeld
    het werdt zelfs zo erg dat mijn ouders eraan begonnen…

      /   Beantwoorden  / 
  5. Anne

    Die mini games zijn altijd een leuke afwisseling. Vooral met Mario64DS was het super leuk om bij te houden op internet hoe goed je was.

    Gourmet, doe maar duur. Onze kat krijgt gewoon Tompoes. Daar zit tenminste geen groente in. De laatste jaren zie je dat veel, groente in katteneten. Typerend is dan dat mijn kat de groente juist laat liggen. Nee, geen mais of boontjes voor meneer. Mijn kat is oldskool.

      /   Beantwoorden  / 
  6. petje

    krijg je trouwens alle mini-games in 1 keer, of krijg je er steeds meer als je verder komt in het spel?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Rubdstar

    we hebben net samen NSMB gespeeld en die minigames van LUIGI zijn echt mega saai…
    de andere zijn heel verslavend en leuk zoals
    sneeuwballen naar elkaar gooien.

    had tegen wesley gespeeld…met 5 – 1 gewonne ik 5 minigames hij 1 (^^)

      /   Beantwoorden  / 
  8. erik

    “ik speel ze nog steeds elke dag maar die luigi minigames zijn een beetje lastig het is gewoon gokkenmaar ja daarom is de achtergrond waarschijnlijk ook een gokhal”

    Ja, het is inderdaad gewoon gokken. Niet mijn favoriete spelletjes, maar Luigi ziet er wel erg grappig uit in z’n smoking.

    “krijg je hierbij ook de minigame van Luigi die je alleen maar kon halen als je alle sterren had???”

    Ik heb alle sterren in Mario64DS nooit gehaald, dus ik weet niet welk spelletje dat dan is?

    “erik: vandaag geen eten, ik moet er op schilderen !
    kat: mieuw! *stuiptrekt van honger*”

    Haha! Ja, je hebt gehoord van kunstenaars die lijden voor hun kunst. Maar je moet hun huisdieren ook niet onderschatten. ;)

    (Natuurlijk heb ik wel gewacht met schilderen totdat het pak leeg was).

    “Gourmet, doe maar duur. Onze kat krijgt gewoon Tompoes”

    Normaal gesproken krijgt hij nog duurder voer van Royal Canin. Dat werd aangeraden in het assiel. Alleen maar gezonde ingredienten en geen zoute “vulling” zoals (volgens hen) bij het meeste andere kattenvoer. Omdat het zo goed vult zou hij er ook minder van eten en was het dus per saldo niet duurder. Maar dat is moeilijk in te schatten. Je koopt dat spul in gigantische zakken waar je dan een paar maanden mee doet.

    Maar hij is er vooral gek op. Bij elk ander voer zie je dat hij beduidend minder enthousiast begint te eten.

    “krijg je trouwens alle mini-games in 1 keer, of krijg je er steeds meer als je verder komt in het spel?”

    Alles wat ik nu heb was er al vanaf het begin. Het zou kunnen dat er misschien nog wat unlockt wordt als je alle 240 star coins hebt verzameld. Misschien. Zover ben ik nog niet dus dat weet ik niet.

    “de andere zijn heel verslavend en leuk zoals
    sneeuwballen naar elkaar gooien.”

    Leuk! Heb je ook het gewone multiplayer-spel gedaan? Dus dat je gewoon door levels heen loopt en wie de meeste sterren kan verzamelen?

      /   Beantwoorden  / 
  9. Rubdstar

    ja ik had een beetje gelogen.
    mijn vriend had hem alleen gekocht en ik ga hem zo rond 12 uur halen.

    hopelijk is die nog niet uitverkocht :C
    maar dat sterrenspel hebben we ook gedaan.
    eigenlijk zijn alle minigames leuk.

    behalve die van luigi..vind ik

      /   Beantwoorden  / 
  10. Wisse

    Ik vind de luigi mini-games ook leuk, met een beetje tactiek kan je het winnen zonder echt te gokken… Vooral multiplayer zijn ze leuk. Maar de leukste vind ik nog wel de 1 on 1 spellen! :D

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.