Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 14

Nog 16 nachtjes slapen.

New Super Mario Bros is een spel dat op veel verschillende niveaus gespeeld kan worden. Er is weliswaar geen optiescherm waar de moeilijkheidsgraad ingesteld kan worden (easy, normal, hard), maar toch kun je het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Om te beginnen kun je je eigen route uitstippelen op de wereldkaart. Het spel heeft daarbij enigszins de neiging om de moeilijke levels te “verstoppen”. Spelers die dat willen kunnen van makkelijk level tot makkelijk level reizen en zo het spel lekker snel uitspelen. Dat bedoelde Nintendo dus toen er werd gezegd dat een nieuw Mario-spel op de DS zowel de hardcore fans als de nieuwkomers tevreden moest stellen. Ook mensen zonder Mario-ervaring moesten het spel uit kunnen spelen. Spelers die wel op zoek zijn naar een uitdaging zullen die vinden in de verborgen levels en alternatieve routes.

Maar daarmee zijn we er nog niet.
Het is moeilijk om te zeggen wanneer het precies is begonnen, maar op een goede dag heeft Nintendo ontdekt dat mensen het leuk vinden om dingen te verzamelen. Om lijstjes af te vinken. Het verhoogt de herspeelbaarheid van het spel (natuurlijk kun je het uitspelen, maar kun je het ook uitspelen met een 3 sterren beoordeling?), en het geeft je het gevoel dat je iets nuttigs aan het doen bent. Je doet het immers “ergens” voor. Er is een gevoel van beloning. In het begin was er soms ook nog een echte beloning in de vorm van een bonuslevel of een unlockable personage, maar gaandeweg kwam men erachter dat ook dat eigenlijk niet echt noodzakelijk is. Als de prestaties maar ergens afgevinkt worden zijn mensen al tevreden.

Gelukkig geeft New Super Mario Bros niet echt een directe beoordeling van de speelstijl (we hebben in Mario Kart DS al mogen ondervinden hoe frustrerend dat is), maar men heeft het spel wel volgestopt met zogeheten Star Coins. U vraagt zich af wat in Harman’s naam een Star Coin nu weer is? Het woord zegt het eigenlijk al. Het is een extra grote munt waarop een ster staat afgebeeld. In elk van de 80 levels liggen er drie. Je kunt ze her en der gebruiken om poorten op te kaart te openen (voor telkens 5 Star Coins), maar dat is eigenlijk maar een façade. Hun werkelijke functie is om verzameld te worden.

Waar je ook gaat of staat, het spel brengt continu in beeld hoeveel van de drie Star Coins in het huidige level je al hebt gevonden. Stel dat je er al twee hebt, vanuit je ooghoek zie je dan constant die lege plek die je lijkt toe te schreeuwen: “Nog eentje! Nog eentje!” De drang om dan maar simpelweg alle 240 Star Coins in het spel te verzamelen is gigantisch. Wat je er aan hebt? Helemaal niks, behalve een 3 Star rating naast je naam. (…een gevoel van beloning).

Als een drugdealer die je je eerste shot gratis geeft, liggen de Star Coins in de eerste levels van het spel letterlijk voor het oprapen. Je komt ze gewoonweg tegen en je hoeft er geen enkele moeite voor te doen. Eigenlijk zonder er bij na te denken pak je ze alledrie op. In vrijwel de hele eerste wereld is dat nog goed te doen. Soms doet het spel net alsof er eentje verstopt ligt, maar dat is altijd op zo’n voor de hand liggende plaats dat het eigenlijk de naam verstopt niet mag dragen. Pas in het grote kasteel van wereld 1 ligt één van de Star Coins (de laatste) echt goed verstopt. Het heeft mij persoonlijk in ieder geval heel wat pogingen gekost voordat ik die eindelijk vond.

Het is nog maar het begin.

Vanaf dat moment worden de Star Coins steeds slechter bereikbaar. Vaak liggen er nog wel één of twee op voor de hand liggende plaatsen, maar in bijna ieder level moet je voor minstens één van de Star Coins extra moeite doen. Wat die extra moeite inhoudt kan variëren van level tot level, maar grof gesteld zijn er twee varianten.

1. De Star Coin is verstopt op een onlogische plaats. Na een tijdje begin je er een zesde zintuig voor te ontwikkelen. Je gaat net zo denken als de levelontwerpers. Als je een doorgang naar recht ziet, ga je automatisch kijken of er geen onopvallende afslag naar links is. Wanneer een platform er onbereikbaar uitziet, gaan er meteen alarmbellen rinkelen. Waar is het onzichtbare blokje? Waar kan ik hier een walljump maken? Toeval bestaat niet in New Super Mario Bros. Als iets er onbereikbaar uitziet, dan ziet het er waarschijnlijk expres zo uit. Wat zie je over het hoofd?

2. De Star Coin ligt op een lastige plaats. En dat zeg ik zo stoer en onverschillig mogelijk om u geen angst aan te jagen. Maar “lastig” betekent meestal 2 millimeter boven een kolkende lavapoel. Of ergens boven een diep en groot ravijn waar je alleen maar kunt komen door van vijand naar vijand te springen. En het zijn ook altijd van die plekjes die je makkelijk kunt negeren. Er is altijd wel een eenvoudigere route naar het einde van het level. Maar hoe uitnodigend dat er soms ook uit ziet, reken maar dat het spel er dan wel voor zorgt dat het je altijd een blik gunt op die ene Star Coin waar je te laf voor was. Het lacht je eigenlijk gewoon uit. Niet op de letterlijke manier waarbij je iemand hoort lachen. Maar de levels zitten zo akelig goed in elkaar dat het spel je uitlacht in z’n levelontwerp. Het drukt je met je neus op de Star Coins die je niet durfde te pakken (bijvoorbeeld omdat de timer bijna op is, of je hebt de andere twee Star Coins al wel en wilt liever eerst een keer saven), en daagt je uit om het later vooral nog een keer te proberen. En doe je. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Net zolang totdat het je is gelukt, en je weer een level kunt afvinken op je 100% compleet lijstje.

Welkom in New Super Mario Bros, uw nieuwe verslaving voor de komende weken.

- (Overzichtspagina met links naar alle voorgaande dagen).
- Geïllustreerd Animal Crossing dagboek

Lees ook:Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 21
Lees ook:New Super Mario Bros. Wii-filmpjes voor gevorderden
Lees ook:Shigeru Miyamoto’s New Super Mario Bros Wii-savegame
Lees ook:Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 17
Lees ook:Yoshi mag niet mee naar andere levels en meer New Super Mario Bros Wii-feitjes

18 reacties op “Aftellen naar New Super Mario Bros, dag 14

  1. idoru

    Ik vind het verzamelen in ACWW al zo een verslaving. Als ik een dag geen tijd en heel af en toe geen zin heb, moet ik toch in ieder geval de winkel van Nook en die van Mabel checken voor nieuwe spullen. Wat heb ik er uiteindelijk aan als ik mijn catalogus eindelijk compleet zal hebben…..
    Dat wordt nog wat met NSMB!!!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. mumu

    Hey, ik kan ook een route kiezen die gemakkelijk is?
    Eigenlijk wil ik nsmb wel stiekem kopen nu… :(

    ik haat eriku ! (in ‘t japans^^)
    ^^

      /   Beantwoorden  / 
  3. erik

    “Eigenlijk wil ik nsmb wel stiekem kopen nu… :(

    Wat houdt je tegen? :p Het spel is geweldig, ik zou er zeker voor gaan!

    Hoewel, of had jij nu een keer gezegd dat je eigenlijk niet van 2D games hield? In dat geval kun je het misschien toch beter bij Mario64 DS houden. NSMB is volledig 2D en ouderwets opgezet.

      /   Beantwoorden  / 
  4. jasper

    cool nog 16 nachtjes, ik kan niet wachten. Maar waarom zit er altijd een stukje van een etiket van eten ofzo op jou tekeningen

      /   Beantwoorden  / 
  5. mumu

    “Hoewel, of had jij nu een keer gezegd dat je eigenlijk niet van 2D games hield? In dat geval kun je het misschien toch beter bij Mario64 DS houden. NSMB is volledig 2D en ouderwets opgezet.”

    Weet ik, maar nu er alternatieve routes zijn en het dus niet vreselijk moeilijk hoeft te zijn, wil ik’t maybe kopen.
    Wat houdt me tegen? Ik moet eigenlijk ook nog een basgitaar kopen! :D
    En de Wii (red steel), en *denk*…
    gta 4 :(

      /   Beantwoorden  / 
  6. Nick

    Oh, ik wist niet dat er 80 levels waren.. Best veel!:)

    Ehmmm, Berry van Zeeland iets zegt me dat dat géén Nintendo site is..

      /   Beantwoorden  / 
  7. max

    je meent het?

      /   Beantwoorden  / 
  8. Sunny

    Volgens mij is die Berry bezig met iedereen zn leven zuur te maken…..

      /   Beantwoorden  / 
  9. Sunny

    Erik, kun je geen IP-ban ofzo op Berry zetten???

      /   Beantwoorden  / 
  10. erik

    “Erik, kun je geen IP-ban ofzo op Berry zetten???”

    Ja, heb ik net gedaan. Ik heb geen idee waar die opeens vandaan kwam. Voor zover ik weet heeft hij hier nog nooit eerder berichten geplaatst.

    Maar goed, hopelijk zijn we nu van hem af.

    “Wat houdt me tegen? Ik moet eigenlijk ook nog een basgitaar kopen! :D
    En de Wii (red steel), en *denk*…
    gta 4 :(

    Ik weet wat je bedoelt. Het leven is duur huh. :( Zeker als je af en toe wat leuke dingen wilt kopen.

      /   Beantwoorden  / 
  11. erik

    “waarom zit er altijd een stukje van een etiket van eten ofzo op jou tekeningen”

    Om de schoonheid van het alledaagse te laten zien. Normaal gesproken zou je dat soort papiertjes gewoon weggooien zonder er naar te kijken. Maar zodra je ze ergens op plakt en in een tekening verwerkt en inscant dan kijken mensen er opeens met hele andere ogen naar.

    Plotseling zien ze het wel en hebben er een mening over. Of ze het vervolgens mooi of lelijk vinden maakt dan niet uit.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Jasper Raaijmakers

    ERIK JIJ BENT ECHT GESTOORD, ZELFS IK HEB LIGGEN LACHEN VOOR MIJN COMPUTER.

    Om de schoonheid van het alledaagse te laten zien. Normaal gesproken zou je dat soort papiertjes gewoon weggooien zonder er naar te kijken. Maar zodra je ze ergens op plakt en in een tekening verwerkt en inscant dan kijken mensen er opeens met hele andere ogen naar.

    Plotseling zien ze het wel en hebben er een mening over. Of ze het vervolgens mooi of lelijk vinden maakt dan niet uit.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Kikujiro

    In feite “hedendaagse” Pop-Art. Vergelijk Erik’s artwork maar ééns met het werk van kunstenaars als Robert Rauschenberg of Jean Michel Basquiat (www.basquiat.net). Ik waardeer de “kunstwerkjes” in ieder geval zeer. Eigenlijk zou Erik af en toe eens iets moeten verloten of (proberen te) verkopen… *hint*hint* Zou ik wel cool vinden eigenlijk…

      /   Beantwoorden  / 
  14. erik

    Kikujiro, jij hebt smaak! :) Met Rauschenberg maar helemaal met Basquiat! Daar kan ik echt uren naar staren.

    Echt tekeningen uitdelen heb ik ook weleens aan gedacht, ik weet alleen nog niet wat daarvoor een goede vorm is en of er wel voldoende animo zou zijn. Maar het idee is zeker interessant.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Jasper

    hej ik heb alle star coins en bij elke wereld staat er op mn onderste schermpje ook: Star complete
    heb alleen geen 3 sterretjes achter mn save file:S

      /   Beantwoorden  / 
  16. erik

    “heb alleen geen 3 sterretjes achter mn save file:S”

    Heb je ook alle geheime levels unlockt?

    En heb je ook bij het speciale mushroom house in world 1 de extra wallpaper opgehaald?

      /   Beantwoorden  / 
  17. Wesley

    Aftellen voor New Super Mario Bros herinner me ik maar al te goed, Super Mario Galaxy aftellen was vanaf de laatste 16 dagen en dit van een paar weken ofzo

      /   Beantwoorden  / 
  18. rick

    he mijn neef hebt hem al

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.