Je 10 gratis NES-spellen downloaden op de 3DS, hoe doe je dat?


Gamers opgelet: vanaf vandaag kan iedereen die vóór de prijsverlaging een 3DS heeft gekocht zijn of haar 10 gratis NES-spelletjes claimen. Maar als je dacht dat Iwata’s goedmakertje op een makkelijke, duidelijk herkenbare plaats in de eShop zou staan, dan had je het mis. Jij naïeveling. Je kent Nintendo zeker nog niet zo lang? Anders had je wel geweten dat dit bedrijf voor hun online toepassingen altijd kiest voor de minst voor de hand liggende oplossing. Echt altijd. Ook op de handheld die digitale distributie makkelijker zou maken is de gratis content verstopt op een onmogelijke plek. Je vindt ze alleen als je precies weet waar je moet zoeken.

  • Open de Nintendo eShop.
  • Klik op het op het knopje ‘Menu‘, linksboven op het onderste scherm.
  • Scroll omlaag naar ‘Instellingen en meer‘.
  • Kies voor de optie ‘Gedownloade titels‘.
  • Er verschijnt een lijst met alle software die je ooit hebt gedownload. Scroll omlaag en je ziet (tot je verbazing) dat de 10 NES-spellen er ook tussen staan. Ook al had je die nog nooit gedownload.
  • Download de spellen één voor één door steeds op ‘Opnieuw downloaden‘ te klikken.

Klaar! Je kunt nu de oorsprong ontdekken van al je favoriete Nintendo-series. Naar mijn bescheiden mening zijn alleen Super Mario Bros., Mario & Yoshi (een verrassend leuk puzzelspel – ik kende hem nog niet) en The Legend of Zelda nog écht leuk om te spelen. Zelda II is absurd moeilijk, Metroid is bijna niet te doen zonder een plattegrond en de rest (Donkey Kong Jr., Ice Climber, Balloon Fight, Wrecking Crew) is 25 jaar later gewoon te primitief. Hooguit leuk voor wie er nostalgische herinneringen aan koestert. Jongere spelers haken waarschijnlijk snel af.

Maar vooruit, het blijft natuurlijk een sympathiek gebaar van Nintendo. Vergeet ook niet dat early adopters later dit jaar nog 10 gratis Game Boy Advance-spellen krijgen (Yoshi’s Island! Metroid Fusion!) die de tand des tijds waarschijnlijk een stuk beter hebben doorstaan.

[g.forum]

Lees ook:Twilight Princess-remake voor Wii U?
Lees ook:Nintendo’s gratis Zelda-cadeautje nu in de eShop
Lees ook:3DS eShop nu beschikbaar
Lees ook:Gratis GBA-spellen voor 3DS Ambassadeurs vanaf vrijdag beschikbaar
Lees ook:Fairune 2 ziet eruit als een leuke Zelda-kloon

21 reacties op “Je 10 gratis NES-spellen downloaden op de 3DS, hoe doe je dat?

  1. Kikujiro

    Prachtig plaatje ook… *raakt in een nostalgische bui*

      /   Beantwoorden  / 
    1. Berend Jan

      Ik heb al mijn retro nintendo’s verkocht afgelopen zomer. Hoppa allemaal weg allen de Wii de DS(en) en de 3DS zijn over… van het geld heb ik een Android Tablet gekocht en daar draai ik nu een emulator op en zo kan ik met mijn USB SNES pad lekker alle spellen spelen die ik heb weggedaan (behalve de N64 zooi). Een aantal GameCube spellen heb ik niet weggedaan en mijn WaveBird ook niet die waren te fijn :)
      .
      Een hele kast over en ik kan ze dankzij Nintendo ook nog eens straks op mijn 3DS spelen… Maar ik kan je zeggen als je ze in dozen doet om weg te doen is het toch wel lastig…

        /   Beantwoorden  / 
      1. Kikujiro

        Ik verkocht altijd mijn oude console(s)/handheld(s) als er weer eens iets nieuws op de markt kwam… Aangezien ik doorgaans vrij zuinig ben op mijn spullen, altijd alles in de originele (onbeschadigde) verpakking. Heb ik achteraf wel spijt van… Ik wou dat ik mijn originele Game Boy/NES/SNES/Megadrive en N64 nog had…
        .
        Maar ja… aan de andere kant… een Android Tablet is ook niet verkeerd…

          /   Beantwoorden  / 
        1. Erik

          Ik deed dat ook altijd, maar dan onder dwang van mijn ouders. Alleen mijn oorspronkelijke GameBoy heb ik weten te bewaren. Waarschijnlijk omdat die zo lang meeging. Als de GBA eerder was gelanceerd had ik hem vast ook moeten verkopen.
          .
          Je hebt er eigenlijk niks aan. Maar als ik af en toe die doos tegenkom en al die oude handleidingen doorblader is dat toch weer tof. :D Wat Berend Jan heeft gedaan is de rationele oplossing, maar ik kan er gewoon geen afstand van nemen.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Berend Jan

            Ik ga dit jaar verhuizen en ze staan al 3 jaar in een kast zinloos te staan… Dus waarom dan niet wegdoen en dan een kast overhebben…

              /  
          2. Erik

            Ja dat komt me bekend voor. ;) Het schermpje is ook kapot trouwens, dus ik heb er niets meer aan. Maar het is wel de originele die vroeger meeging tijdens alle autoritjes!

              /  
  2. Berend Jan

    Ook is de tand tes tijds minder erg op die spellen, en zijn het 16 bit games. In mijn ogen zijn de 8bit games te erg verouderd om nog echt tof te zijn, uitzonderingen daargelaten (o.a. Mario Bros 2 en 3, Snake Rattle n Roll, Double Dragon 3, Ninja Gaiden 3, Mega Man vanaf deel 3).
    16 Bit games verouderen gewoon veel beter, daarom is de SNES ook nog zoveel populairder dan de NES als je die spellen terugziet zien de graphics er altijd nog goed uit als je een NES game terugziet (vooral de early lifcycle zut) is het echt niet fijn voor je ogen. Hier in de PAL regio al helemaal niet. Weer iemand of deze games op 60 FPS lopen of op 50 FPS. M.A.W. zijn het de USA versies of de Euro PAL versies. Ik hoop dat het de USA versies krijgen, waarom weet ik ook eingelijk niet.
    .
    Wat ik altijd zo raar vindt aan Nintendo is dat ze je laten onderteken dat ze zut naar je 3DS laten pushen (staat in de EULA als je online gaat met het ding) maar dat ze niet gewoon even deze spellen naar je hoofdmenu pushen.
    .
    Ook zijn deze spellen allemaal erg leuk en all maar ik wil nu wel eens spellen zien op de 3DS die echt nieuw zijn. Tot nu toe hebben we echt alleen maar geherkauwde zooi gezien. Of het is een port of het is een versie met dingen uit andere spellen. Ik wil unieke games, maakt me niet uit waar ze over gaan…
    .
    Ow trouwnens ook in de eShop de trailer van de nieuwe Way Forward game Mighty Switch Force.. die ziet er dan weer erg tof uit. Maarja in mijn ogen kan je alles van Way Forward blind kopen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Dat is wel een erg boute uitspraak. Die lijst met “uitzonderingen” kan wat mij betreft nog veel langer (Kirby’s Adventure, DuckTales, Chip ‘n Dale, Teenage Mutant Hero Turtles, Probotector, Little Nemo, Blaster Master, Bionic Commando, Castlevania…). Nintendo heeft gewoon niet zo’n opwindende selectie gemaakt. Waarschijnlijk omdat ze de beste spellen later nog willen verkopen ipv weggeven. ;)
      .
      (En ik zou Double Dragon II en Mega Man 2 ook eens proberen op die tablet van je. Wat mij betreft beter dan hun respectievelijke opvolgers).
      .
      “Ook zijn deze spellen allemaal erg leuk en all maar ik wil nu wel eens spellen zien op de 3DS die echt nieuw zijn. Tot nu toe hebben we echt alleen maar geherkauwde zooi gezien. Of het is een port of het is een versie met dingen uit andere spellen. Ik wil unieke games, maakt me niet uit waar ze over gaan…”
      .
      Komt later dit jaar goed. Terugkijkend op 2011 had ik beter nog geen 3DS kunnen kopen, maar vanaf Mario Kart 7 wordt het aanbod toch steeds interessanter.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Berend Jan

        Je begrijpt dat het niet de spellen zijn maar de engines die de spellen zo tof maken. Mega man, Ducktales en Chip n Dale draaien allemaal op dezelfde motor. en mijn lijst met games die de tand de tijds doorstaan is inderdaad veel langer. Persoonlijk vindt ik New Ghostbusters 2 er ook erg mooi uitzien. En DD2 is ook een game die absoluut in mijn “beste ooit” lijst staat maar deel 3 ziet er nu beter uit, Deel 2 heeft van die rare artifacts de onderste balk die meescrolt met de bovenste balk… vreemd allemaal…
        .
        En dan vergeet ik nog de konami spellen inderdaad Nemesis 2 was erg mooi en Life Force.
        .
        Maar als ik naar mijzelf kijk, dan vindt ik de SNES versies van Mario Bros 3 mooier en beter speelbaar. Ookal vindt ik de NES versie vanuit nostalgisch oogpunt gewoon indrukwekkender.
        .
        Er is ook een persconferentie in Japan 17 September van Nintendo over de 3DS. En het “internet” denkt dat er nieuwe hardware komt of nieuwe software omdat dat is terug te lezen uit de naam van het evenement.
        .
        Ik echter denk dat ze daar gaan aankondigen dat ze Virtual Console Spellen op de 3DS gaan aanbieden. En dat ze de 3DS meer gaan positioneren als “portable retro nintendo” ze zijn al een stuk op weg. Ook willen ze waarschijnlijk minder gaan toeleggen op 3D en dan de geruchten over de 2e analoogpad…
        .
        Internet verwacht een 3DS lite/XL ik verwacht de nieuwe software lijn. Vraag is alleen ga ik nu weer een digitale versie van Mario Kart SNES aanschaffen ja of nee???
        .
        Antwoord Als hij via Wifi internet maches kan dan wel zo nee dan niet. Vandaag speelde ik Metroid en mijn lampje knipperde, het bleek een zekere Erik te zijn die ook Metroid speelde op zijn 3DS. Hoe tof is het dan Erik aan te klikken en hem te porren om een spelletje te spelen… Daar moeten ze nu eens tijd in gaan steken, die berichten service en meer van dat ik vermoed dat ze daarmee gaan komen.
        .
        En dan als er nieuwe hardware komt, hooguit een 3DS met 3G erin om altijd en overal die berichten te kunnen versturen… Maar nog altijd met 1 sliderpad…

          /   Beantwoorden  / 
        1. Randolph

          @erik: Wat is teenage mutant hero turtles…?

            /   Beantwoorden  / 
          1. Erik

            De oorspronkelijke europese naam van de NINJA Turtles. ;) Als ik me goed herinner omdat bepaalde instanties het woord “ninja” te geweldadig vonden voor tere kinderzieltjes. Later werd het toch toegestaan, maar het eerste spel is hier nog verschenen als Teenage Mutant Hero Turtles.

              /  
          2. Randolph

            och och waar leer je dat soort dingen toch…

              /  
        2. Erik

          “En DD2 is ook een game die absoluut in mijn “beste ooit” lijst staat maar deel 3 ziet er nu beter uit,”
          .
          Ah bedoel je primitief op die manier. Ik had het echt over de gameplay. Omdat ik me niet kan voorstellen dat iemand nu nog voor z’n lol Ice Climbers of Wrecking Crew gaat spelen. Die zijn speltechnisch gewoon achterhaald.
          .
          Qua graphics heb je natuurlijk gelijk, al vind ik de 16-bit All Stars-versies van Mario 1 t/m 3 er juist verschrikkelijk uitzien! Generieke achtergronden, de mario-sprites volledig verkracht… brrr. Geef mij de originele NES-versies maar.
          .
          “En dat ze de 3DS meer gaan positioneren als “portable retro nintendo” ze zijn al een stuk op weg.”
          .
          Haha, dat klinkt meer als wishful thinking dan iets dat je serieus verwacht. ;) Ik geloof nooit dat Nintendo daarvan zou kunnen leven. De retro-spelletjes zijn een leuke exta, maar ik neem aan dat ze toch vooral vooruit blijven kijken.
          .
          “Vandaag speelde ik Metroid en mijn lampje knipperde, het bleek een zekere Erik te zijn die ook Metroid speelde op zijn 3DS. Hoe tof is het dan Erik aan te klikken en hem te porren om een spelletje te spelen… Daar moeten ze nu eens tijd in gaan steken.”
          .
          Ga er maar vanuit dat dat op de PlayStation Vita allemaal wel mogelijk is. Je zou je bijna gaan verheugen op de dag dat Nintendo stopt met hardware maken.
          .
          Maar goed, je moet toegeven dat de 3DS een stap in de goede richting is. Er gaan weliswaar nog geen lampjes branden, maar ik kan als jij online bent wel precies zien welk spel je speelt. Een uitnodiging sturen om samen te Mario Karten is ook zo gebeurd. Nu de spellen nog. ;)

            /   Beantwoorden  / 
      2. Gulzt

        @Erik Hoe schrijf je cursief? Of is dat een moderator bonus?

          /   Beantwoorden  / 
        1. Erik

          Ja sorry, cursief maken kan alleen vanuit het CMS. Helaas! Het citeert veel lekkerder.

            /   Beantwoorden  / 
  3. Niels de Rijk

    Het is inderdaad knullig dat je op ‘Opnieuw downloaden’ moet tikken om games te downloaden die je nog niet gedownload had. Toon maar weer eens aan hoe er bij Nintendo over het ontwerp van de eShop is nagedacht…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      De eShop is sowieso een ramp om te navigeren. Ik wilde gisteren 3D Space Tank kopen, maar die is dus in geen enkele categorie te vinden. Niet bij “DSiWare hoogtepunten”, niet bij “Terug naar de jaren ’80″ en ook niet bij “Kwaliteitssoftware” (leuke categorie is dat, vooral voor al die spellen die er niet in staan!). Je vindt hem alleen als je handmatig de titel invoert in de zoekbalk. Gebruiksvriendelijk is anders. Als je niet weet dat een spel bestaat zul je er in de eShop ook niet achterkomen.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Randolph

    Ik heb op mijn Xperia Play een NES emulator, een PSX emulator, een N64 emulator en een GBA emulator.

    Nostalgie is voor mij een ware drug. En dat terwijl ik eigenlijk veel te jong er voor ben. Ik ben opgegroeid met een PS1. Maar voor ik die had, hadden mijn broers een NES en als ik daar was, speelde ik altijd 999 spellen op 1 cartridge, of super mario bros 3, of Teenage mutant ninja turtles, wat vond ik die tof! En Xcite bike, ook een van mijn favorieten (track editor!!)

    Nu speel ik ze overal :D

      /   Beantwoorden  / 
  5. Gerrie de Wolf

    Mijn dochter heeft de 10 spellen vorige week gedownload.
    Nu werkt geen van de spellen
    Als je deze opent heb je de mogelijkheid om te drukken op “starten” of verder gaan

    Maakt niet uit op welke je drukt, maar je komt steeds weer terug in dit zelfde scherm.

    Wie weet wat er verkeerd is gegaan?
    Of hebben meer mensen dit probleem?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jessie

    wtf, bij mij staat er maar 1?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.