Edge verwacht in 2012 een nieuwe generatie spelcomputers


“Delivery of the first iteration of genuine devkits, running custom hardware, is expected to reach studios before Christmas, and all signs point to the finalised console arriving at retail in late 2012.”

Volgens Edge ontwikkelt Ubisoft Montreal (bekend van o.a. Assassin’s Creed, Prince of Persia en Splinter Cell) al spellen voor de opvolger van de Xbox 360. Nu nog op zogenaamde “target boxes” (door Microsoft gebouwde pc’s die de hardware van de volgende Xbox zo dicht mogelijk benaderen), maar de eerste échte development kits worden binnen een paar weken verwacht. Als alles volgens planning verloopt hoopt Microsoft hun volgende spelcomputer eind 2012 te lanceren.

Sony heeft volgens hetzelfde artikel een soortgelijke planning in gedachten voor hun nieuwste PlayStation. Minstens één “major” first party ontwikkelaar houdt zich volgens Edge al geruime tijd exclusief bezig met de opvolger van de PS3. Het idee is dat Sony koste wat kost wil voorkomen dat ze weer als laatste moeten lanceren – een strategische fout die er de vorige keer voor zorgde dat het PlayStation-merk afzakte van marktleider naar een derde plaats in de console wars.

Verrassendste conclusie uit het artikel: als alle geruchten kloppen zou Nintendo weleens de grote verliezer kunnen zijn. De bedoeling was immers dat de Wii U nog een flinke tijd naast de Xbox 360 en PS3 zou bestaan (zodat ontwikkelaars makkelijk hun spellen konden porten). Dat plan valt in het water als ontwikkelaars nu al voorzichtig hun aandacht moeten verplaatsen naar Sony’s en Microsoft’s nog krachtigere hardware. Of zoals Edge het formuleert: “putting new consoles on shelves next year could leave Nintendo scrambling for thirdparty support.”

Van welke ontwikkelaar je ook fan bent: 2012 lijkt hoe dan ook een duur jaar te worden.

[g.forum]

Lees ook:Volgende generatie spelcomputers nog ver weg
Lees ook:Alle geruchten over de volgende Xbox en PlayStation op een rij
Lees ook:Nog minstens vijf jaar Xbox 360 dankzij Kinect
Lees ook:“Microsoft’s Project Natal ongeveer 120 euro”
Lees ook:Firmware upgrades terwijl PS3 laatste drie levensjaren ingaat

13 reacties op “Edge verwacht in 2012 een nieuwe generatie spelcomputers

  1. Gulzt

    Ik zie mezelf dan ook nog geen PS4 kopen, nog genoeg backlog. Dat is een ander “probleem” van deze generatie. Er is nog nooit ZOVEEL te spelen geweest wat echt de moeite is

      /   Beantwoorden  / 
  2. Inno Vation

    Ik vind de conclusie van Edge te ‘kort door de bocht’. Om Nintendo nu al op voorhand als de grote verliezer te bestempelen is, als de geruchten werkelijk kloppen, te simpel gedacht.
    .
    De Wii is (in tegenstelling wat de ‘hardcore’ gamers altijd denken) behoorlijk succesvol gebleken. Door zich te richten op de ‘casual’ gamer, heeft Nintendo een hele nieuwe user-base aangeboord. Een user-base die Microsoft en Sony dol graag zou willen hebben, getuige de nadruk op Kinect en de Move.
    .
    Als we dit doortrekken naar de Wii U, dan zal die user-base ook warmlopen voor deze console. Vooral als Nintendo de Wii U prijstechnisch goed in de markt zet. De 3DS lijkt nu al succesvoller te zijn dan de DS.
    .
    Nu de z.g. thirdparty support…
    Nintendo wil met de Wii U de ontwikkelaars zoveel mogelijk tegemoet komen, door nu te luisteren naar de wensen en waar zonodig support te geven. Omdat niemand nog de werkelijke specificatie weet van de Wii U kan dit nog alle kanten op gaan.
    Ik geloof dat op grafisch vlak ongeveer de top al is bereikt en daar zal een opvolger van de Xbox 360 en PS3 weinig aan veranderen. De meeste veranderingen zal bijvoorbeeld in het aantal gig werkgeheugen zitten.
    Ook vraag ik mij af of de opvolger van de Xbox 360 (codenaam Xbox Loop) zoveel krachtiger zal wezen als de Wii U. Microsoft heeft aangegeven dat zij Xbox Loop kleiner zullen maken, minder op power gerichten (dus een lagere prijs) en meer op Motion Gaming.
    De PS4 zal, om niet weer als laatste op de proppen te komen, haast moeten maken en een relatief kleine hardware update hebben. In ieder geval geen ‘power house’.
    .
    Maar dat de opvolgers eraan zaten te komen, was voor Nintendo en de grote spelontwikkelaars natuurlijk geen verassing. Immers, de Xbox 360 is alweer zes jaar oud en de PS3 vijf jaar. In ieder geval zal het verschil tussen de drie consoles niet zo groot zijn als vijf jaar geleden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. The Dude

      “De 3DS lijkt nu al succesvoller te zijn dan de DS.”

      Hoe bedoel je? Er zijn wereldwijd 149 miljoen DS’en verkocht en tot nu toe 6.68 miljoen 3DS’en. Het zou vast kunnen dat er tijdens deze ‘start’ van de 3DS meer units verkocht zijn dan in dezelfde beginperiode van de DS, maar dat is juist aan het succes van het origineel te danken. Of het ooit de 149 miljoen zal passeren is nog maar de vraag.

        /   Beantwoorden  / 
        1. Erik

          Huh, dat is wel een opvallend bericht na alle verhalen over de moeizame start van de 3DS. Die prijsdaling heeft behoorlijk wat effect dan. Ik ben benieuwd of hij echt de year one-sales van de DS gaat overtreffen.

            /   Beantwoorden  / 
    2. Inno Vation

      Heerlijk al die kromme zinnen van mij terug te lezen. Erik, waar kan ik die edit knop vinden?

        /   Beantwoorden  / 
  3. Mithrandir

    Inno vation is duidelijk geen pc gamer. Game graphics hebben loeihard stilgestaan omdat de x360 en ps3 inmiddels oeroude hardware bevatten. Graphics zullen nog lange tijd veel mooier blijven worden. De rek is er nog lang niet uit.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Inno Vation

      Het klopt dat ik geen (fanatiek) pc gamer bent, maar hier had ik het over met name de game consoles.
      Naar verwachting zal de Wii U 1080p via HDMI aankunnen. Dat is dus Full HD kwaliteit. Daar de nieuwe televisies tegenwoordig ook Full HD zijn, is dit op het ogenblik toch wel de top.
      Veel hoger dan 1080p zie ik (voor met name game consoles) in de nabije toekomst niet gebeuren, omdat je toch afhankelijk bent van de televisie. Dat pc monitoren hogere resoluties (zoals 1440p en 1600p)aankunnen, doet in dit verhaal niet tezake.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Gulzt

        @innovation graphics worden niet alleen gedefinieerd door de resolutie………

          /   Beantwoorden  / 
        1. Inno Vation

          Touché Gulzt.
          Het was beter geweest om het woord resolutie te noemen in plaats van graphics. Ik begin die edit knop toch wel te missen.

            /   Beantwoorden  / 
      2. berend jan

        De tv die ik kocht voor ik een wii had heeft al hdmi 1080 dus dat is ook alweer achterhaalde techniek. Er zijn al 4x hd tv’s dus 1080 x 2 beeldpunten nu nog zinloos maar over 15 jaar compleet normaal.

          /   Beantwoorden  / 
      3. Mithrandir

        Een goed voorbeeld is CoD: Modern Warfare 3, tegen de huidige maatstaven echt een lelijke game. Dit komt voor een deel omdat de focus op de consoles lag. Vergelijk deze met Battlefield 3 en je ziet echt een wereld van verschil. Beide 1080P :)

        Er is gewoon nog heel erg veel ruimte voor verbetering, en zoals Gulzt ook aangeeft, niet alleen met resolutie. Ik wacht nog steeds op realtime raytracing engines :)

        http://en.wikipedia.org/wiki/Ray_tracing_%28graphics%29

          /   Beantwoorden  / 
  4. Randolph

    Ik geloof er geen snars van. De nieuwe consoles kopen absoluut niet eerder dan 2013. GTA V wordt volgens verschillende sites waar je al kan preorderen sowieso ontwikkeld voor de ps3 en xbox360. Nou zou het nu ik er over nadenk ook niet zo raar zijn als de nieuwe GTA voor een nieuwe console uitkomt, aangezien dat de laatste paar jaar steeds het geval was.
    Maar ik denk in ieder geval niet dat de nieuwe consoles volgend jaar al op de markt zijn. Dat duurt nog ietsjes langer. En dan moet ik er ook maar weer aan geloven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.