Online spelletje: Sweatshop


De sokken die je draagt, de computer waarop je deze site bekijkt, de M&M’s waarvan je zit te snoepen… de kans is groot dat ze zijn geproduceerd in ontwikkelingslanden. Onder erbarmelijke omstandigheden, voor bijna geen geld en vaak door jonge kinderen. Je weet dat het gebeurt, maar je denkt er liever niet te veel bij na. Of misschien weiger je je schuldig te voelen over iets waar mensen volgens jou zelf voor kiezen. Hoe je er ook tegenaan kijkt, dit spel laat zien wat er zoal komt kijken bij het runnen van een Sweatshop.

Sweatshop is een tower defense-spelletje met een boodschap. Lappen stof rollen over een lopende band en jij zet er medewerkers naast om t-shirts, handtasjes en sportschoenen te produceren. Als je wilt kun je volwassenen aannemen en die zelfs opleiden tot professionals, maar erg efficiënt is dat niet. Met achievements en bonuspunten probeert Sweatshop je juist te verleiden tot het inhuren van goedkope kindarbeiders. Als gamer wil je het liefst in ieder level een gouden medaille scoren, maar hoe ver ben je bereid daarvoor te gaan?

Aan het begin lijkt er nog niet zoveel aan de hand. Je sweatshop oogt als een vrolijke fabriek en de woedeaanvallen van de directeur zijn vooral grappig. Pas na een paar levels wordt de sfeer grimmiger. Koop je een ventilator voor je oververhitte personeel of zet je liever een paar extra kinderen langs de band? Huur je die dure onderhoudsmonteur of waag je de gok dat iemand zich misschien verwondt aan de verouderde apparatuur? Al je beslissingen hebben invloed op de afloop van het spel, al vrees ik dat niet iedereen zo ver komt. Dat is misschien het enige minpunt van Sweatshop: het duurt te lang. Hoe onderhoudend en leerzaam het ook is, je moet wel écht van tower defense houden om de levels alle 30 uit te spelen. Wie ervoor gaat ontdekt echter wel een prachtig uitgewerkt spel dat een verrassend genuanceerd beeld schetst van het leven in een Sweatshop. (Met dank aan Simon die mij overhaalde om het een kans te geven).


Kijken op YouTube

Speel: Sweatshop

Bekijk alle Online Spelletjes

[g.forum]

Lees ook:Online spelletje: Treadmillasaurus Rex
Lees ook:Roguelike bullet hell FPS Tower of Guns naar PS3, PS4 & Xbox One
Lees ook:Online spelletje: Cream Wolf
Lees ook:Maar ik ben Luigi helemaal niet!
Lees ook:Online spelletje: Tower of Heaven

Eén reactie op “Online spelletje: Sweatshop

  1. Wormpaul

    Ik hou van dit soort spellen en ga deze ook absoluut spelen!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.