Nintendo’s nieuwe spelcomputer heet de Wii U


Nintendo heeft vanavond de Wii U aangekondigd. Een nieuwe spelcomputer met een bijzondere controller. Deze is zo’n 30cm breed en heeft een eigen touchscreen. Op het plaatje hierboven zie je hoe dat werkt: op de televisie speel je een nieuwe Legend of Zelda met stoere High Definition graphics. Ondertussen zijn Link’s hartjes, het voorwerpenmenu en de plattegrond allemaal verplaatst naar de controller. Het is bijna alsof Nintendo de DS opnieuw heeft uitgevonden; je televisie is het bovenste scherm en de controller het touchscreen.

Maar dat is nog niet alles. Nintendo’s grote verrassing is dat je niet per se een televisie nodig hebt. De Wii U (de U staat voor You) kan zijn graphics ook draadloos naar de controller sturen. Straks kun je dus overal in huis gamen. Stel je voor: het is acht uur ‘s avonds, je vriendin wil haar stomme soap kijken en jij gaat toch verder met die nieuwe Legend of Zelda. Gewoon, op het scherm van de controller. (Het is me alleen niet helemaal duidelijk waar in dat geval de hartjes, de voorwerpen en de plattegrond blijven). Is de soap afgelopen? Met één druk op de knop verplaats je de actie weer terug naar de televisie om in het groot verder te gamen.


Toen ik vanavond met een paar vaste games.blog-bezoekers Nintendo’s persconferentie bekeek ontstond er in de chatbox wat verwarring over de vraag wat de Wii U nu precies was: een nieuwe spelcomputer of alleen een extra controller voor de Wii? Met deze foto is de verwarring hopelijk opgelost. Het is écht een nieuwe spelcomputer en hij is écht een stuk krachtiger dan de Wii. De lijst met third party spellen (o.a. Darksiders II, Batman: Arkham City, Assassin’s Creed, Dirt, Ninja Gaiden 3, Battlefield) suggereert een console die vergelijkbaar is met de Xbox 360 en PlayStation 3.


Voor bepaalde spellen is de Wii U ook compatible met de oude Wii-controller + Nunchuck. Concrete voorbeelden kon Nintendo nog niet geven, maar Reggie schetste een situatie waarin vier spelers met Wiimotes een multiplayer-game spelen, terwijl een vijfde persoon met de extra informatie op zijn Wii U-controller kan optreden als een soort dungeon master. Klinkt leuk, maar het had misschien meer indruk gemaakt als Nintendo nu al een overtuigende killer app had getoond.


De controller in het groot. Merk op dat de twee analoge knoppen platte schijfjes zijn zoals op de 3DS. Daarmee wordt de Wii U Nintendo’s eerste thuiscomputer sinds de Nintendo 64 zonder echte controlsticks.

Merk ook op: de camera boven het scherm. Daarnaast heeft de controller bewegingsensors, een oplaadbare batterij, zijn eigen speakers en twee extra triggers aan de achterkant.

Een techdemo die volgens Nintendo representatief is voor de graphics van de Wii U. Een goed advies is meestal om techdemo’s met een korreltje zout te nemen; de uiteindelijke spellen halen het zelden bij de graphics die je hier ziet.


Beeld van alle third party-games die zijn aangekondigd voor de Wii U. Opeens krijgen Nintendofans toegang tot allerlei hippe franchises die de afgelopen jaren waren voorbestemd voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Goed nieuws!


Dat nieuwe Zelda-spel van dichtbij. Grote kans dat deze eindbaas gewoon een mock-up is die misschien helemaal niet representatief is voor het uiteindelijke spel (als hij er überhaupt in zit), maar toch wil ik nog even opmerken dat die spin wel een metalen robot lijkt. Een teken dat Link op de Wii U naar de toekomst reist, of zoek ik teveel achter een snel in elkaar geflanste screenshot?

[g.forum]

Lees ook:Draadloze bereik Wii U-controller waarschijnlijk beperkt tot één kamer
Lees ook:Maak kennis met de Nintendo Switch
Lees ook:“Opvolger Wii krachtiger dan Xbox 360 en PlayStation 3.”
Lees ook:Nintendo DS-spellen naar de Wii U Virtual Console
Lees ook:Nvidia maakt een eigen handheld spelcomputer

25 reacties op “Nintendo’s nieuwe spelcomputer heet de Wii U

  1. Berend Jan

    Ik vindt het net alsof de Xii en de oude Xbox 360 een baby hebben gemaakt. Niet een heel mooi apparaat IMHO, wel leuk om het verschil te zien tussen de 3DS aankondiging (OMG GENIAAL FANTASTISCH) en de Wiiu aankondiging (huh wat is dit, hoe werkt dit) in de altijd gezellige chatkist van de games.blog.nl’ers
    .
    Volgend jaar weer mannen ???

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Zeker! Maar misschien moet ik volgend jaar maar ergens zo’n gratis chatbox plakken. Ik zie in het forum dat minstens twee mensen niet in onze Steam-chat kwamen. :(

        /   Beantwoorden  / 
  2. Niels

    Als Zelda WiiU er zo uit gaat zien val ik vast flauw.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Zaaltje

    Nou, de games die voor de WiiU worden aangekondigd zijn ook niet de minste hoor.. Darksiders II, Tekken, Dirt, Aliens: Colonial Marines, Ghost Recon Online, Assassin’s Creed, Metro: Last Light, and Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge, Batman: Akrham City, Super Smash (Zowel op de 3DS en de WiiU).
    Wat betreft de controller, ik weet ook nog niet wat ik ermee aan moet, de vergelijking met de DS had ik ook al gemaakt en vind ik wel vet, geen onnodige dingen meer op het scherm, gewoon genieten van de actie!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Shitbull55

    Supervet! Speelt in op een probleem dat binnen veel families bestaat (delen van de tv) en zet Nintendo qua graphics naast Sony en MS (voor nu althans). Innovatieve gameplay, tabletachtige multimediamogelijkheden…helemaal 2011/2012 wat mij betreft!
    Ben alleen erg bang voor de prijs :)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kikujiro

      Shitbull55? U hier? Aan de aandacht van vrouw en kinderen ontstnapt? ;) Ja… het ‘delen-van-de-tv probleem’ was ook het eerste wat mij te binnen schoot bij het zien van deze tablet-achtige controller. Ben ook wel benieuwd naar de digitale bordspellen eigenlijk…

        /   Beantwoorden  / 
  5. Inno Vation

    Je moet toegeven, dat het weer knap is van Nintendo lukt om vooraf totaal geen informatie te geven over de Wii U. Vervolgens wordt het onthuld en blijf je nadien nog met vragen zitten. Je weet iets van de controller maar de spelcomputer zelf blijft nog een geheim. Zo is Nintendo verzekerd dat de hype (en intresse) nog wel maanden blijft voortduren. Terugkijkend naar alle geruchten en ‘gelekte’ informatie, blijkt dat slechts een deel van de hardware klopt. Maar hoe je die hardware vervolgens gebruikt, dat bleef een puzzel. Ook third party’s hielden de lippen stijf dicht.
    Bij Nintendo is de hardware nooit het belangrijkste punt geweest. Unieke speelervaring, daar lag/ligt de focus. Ook met de Wii U zijn ze daar in mijn ogen in geslaagt. De grafische kracht is gewoon het toefje slagroom op de taart.
    .
    “Voor bepaalde spellen is de Wii U ook compatible met de oude Wii-controller + Nunchuck. Concrete voorbeelden kon Nintendo nog niet geven…”
    Ik zag zelf in de debut trailer, dat in het begin de Super Mario game op de tv werd gespeelt met de Wii controller en vervolgens op de Wii U werd verder gespeelt. Later zie je een Wii Sport Golf-achtige game, waarbij de Wii U controller die op de grond ligt de ‘golfbal’ is.
    .
    Die nieuwe Zelda game leek mij eerder op een demo. Kan jij je nog de Zelda herinneren op de Spaceworld 2000?
    .
    http://www.youtube.com/watch?v=wBtAvX4Pkyk&feature=related
    .
    Ook hier kan je natuurlijk naar gissen, en dat maak je alleen maar nieuwsgieriger.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Inno Vation

    Ik zie de Wii U controller als een bundeling van onder andere:
    - DSi
    - uDraw GameTablet
    - gameplay a la ‘The Legend of Zelda: Four Swords Adventures’
    Maar dan op een hoger plan.
    .
    Maar dat de U van Wii U voor ‘You’ staat, ben ik niet mee eens. Zei Reggie niet zelf dat de U ook voor Unique en Utopia? En dat de Wii U bedoeld was voor ‘gaming all around’?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Het centrale punt was toch dat de Wii U een console is voor iedereen (Wii/wij) en voor jou persoonlijk (U/jij). Dat is het contrast waar Nintendo de naam op heeft gebaseerd. De rest waren gewoon wat positieve woorden die toevallig met een U beginnen. ;) Hij had net zo makkelijk kunnen zeggen Unbelievable en Userfriendly, of zoiets.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Inno Vation

        Door de nu de nadruk te leggen op You, lijkt het wel dat de Wii U speciaal voor jou is en dat is niet de juiste benadering, denk ik. Maar misschien raaskal ik nu vanwege mijn slaapgebrek. :D

          /   Beantwoorden  / 
          1. As

            Ben ik het niet mee eens, maar smaken verschillen.

              /  
  7. Mithrandir

    Erik er is geen enkele indicatie dat de wiiu vergelijkbaar is met de x360 of ps3. Lijkt er meer op dat men er overheen gaat. Dat de huidige games dit nog niet tonen is op zich niet gek.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Inno Vation

      Volgens Vigil Games, makers van Darksiders II, is de Wii U sterker dan de Xbox 360 en de PlayStation 3. In een interview zeiden ze dat Darksiders II waarschijnlijk op de Wii U er het best uit gaat zien, aangezien die console volgens hen een stuk sterker is dan de huidige consoles. De quote kun je hieronder lezen.

      “When we asked Bonstead if he thought it was possible that the Wii U version of Darksiders II would be the best version of the game, he said, “Yeah, just because the hardware is more powerful and it will have some extra features that I think will actually be useful to people playing the game. With it’s controller, [the Wii U version of Darksiders II] might be the best version of the game.”

      (bron: Gamekings)

        /   Beantwoorden  / 
  8. Inno Vation

    De eerste specs van de nieuwe console van Nintendo is bekendgemaakt. Het lijkt erop dat de console geen harde schijf krijgt maar flash geheugen, die je zelf kunt upgraden door middel van SD-kaartjes of een externe HDD. De controller werkt alleen in dezelfde kamer als waar de Wii U staat, dus het is geen handheld die je mee de trein in neemt. De controller ondersteunt ook geen multi-touch. De Wii U speelt de spellen af in HD, dit kan tot 1080p. De controller heeft een scherm van 6,2”, oftewel 15,7 centimeter. De games worden afgespeeld op een media dat lijkt op Blu-ray, met daarop ruimte tot 25 GB.
    .
    – High definition display, up to 1080p resolution via HDMI output
    – 6.2″ touchscreen on New Controller, running in non-HD resolution
    – Internal flash-based media storage, upgradeable via USB and SD carts
    – Games ship on proprietary iDensity discs of unspecified, but “large capacity”
    – Games will also be available as downloadable content
    – Console compatible with Wii games and devices
    – Release date between April 1, 2012 to December 31, 2012; or after the end of Nintendo’s fiscal year
    .
    http://www.gamekings.tv/wp-content/uploads/b16s.png

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gulzt

      Interessant. Helaas dus geen Retina display op de Controller. Da’s wel jammer, want als dat ding 6,2″ groot is had het best HD kunnen hebben.
      -
      Ik ben benieuwd hoe de WiiU controller in dit rijtje staat:

      The 3DS has a 3.5″ 400 x 240 screen on top (that’s 3D mode resolution; it would be 800 x 240 in 2D) and the second screen below is 320 x 240. The PS Vita has a single 5″ screen with a resolution of 960 x 544. The iPhone 4 (and likely the iPhone 5) has a 3.5″ screen with a resolution of 960 x 640. The PS Vita has the largest screen that’s close to the highest resolution screen, which is the iPhone screen.

        /   Beantwoorden  / 
  9. Oscar

    De Zelda demo schijnt een opgepoetste baas van twilight princess te zijn. Volgens Kotaku.. (Ik herken het niet)
    -
    Ik hoop dat de beelden echt 1080p gevormd worden, en niet zoals de meeste games op de Ps3 en Xbox360 gewoon upscaled naar full HD of HD ready. Anders komen ze na 6 jaar ineens aanzetten met graphics kwaliteit vergelijkbaar met de Xbox360 / Ps3. :P ..

      /   Beantwoorden  / 
  10. Inno Vation

    “Killer Freaks From Outer Space” Een Wii U exclusieve titel.
    .
    In 2012, the world is going down the drain, fast…
    .
    Reams of alien ships have crashed into our planet, and these big wads of diseased, planet-eating, phlegm are spawning hordes of insanely vicious killers! The dangerous and degenerate creatures from outer space we call FREAKS seek to eradicate the human species with single-minded fury.
    .
    You’re a survivor; a winner — humanity’s only freaking hope! Those raunchy aliens missed their chance to put you and your buddies down. And now you’re going to make them regret it — one slimy alien body-part at a time!
    .
    Immerse yourself in this psychotic, arcade-style, 4-player co-op shooter; and just try and keep your head…
    .
    http://www.youtube.com/watch?v=fZorJhbtTzk

      /   Beantwoorden  / 
  11. Basioh

    Ze houden bij nintendo wel van touchscreen.
    Maar is het hier niet net alsof je een ipad vast hebt!?!?

      /   Beantwoorden  / 
  12. Mandy

    Zo lijkt het wel he! Ik vraag me af of ik dat juist leuk of erg irritant ga vinden.. Ben vaak zo ingedachte aan het spelen dat continu naar zo’n controller scherm kijken misschien wel een enorme afleiding is. Ik ben benieuwd!

    Al koop ik de Wii U alleen als er Animal Crossing voor uit komt, iemand een idee? :)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.