Nintendo geeft geschiedenisles: Yoshi’s spellen

woollyhistory
Waarom zijn deze filmpjes nooit compleet? Hartstikke leuk dat Nintendo hun jongere fans geschiedenisles geeft, maar het is niet eerlijk om alleen de succesverhalen te vertellen. (En Yoshi’s Story voor de Nintendo 64 een “klassieker” noemen is eigenlijk ook gewoon geschiedvervalsing. Volgens mij was niemand in 1998 blij met dat spel). Daarom hieronder ook trailers van de spellen die Nintendo liever vergeet.

Eerlijk is eerlijk: Woolly World, Yoshi’s meest recente avontuur, ziet eruit als een van zijn betere spellen. De eerste recensies zijn ook wel okee (niet super-enthousiast, maar bijna iedereen noemt het een degelijke Nintendo-platformer), dus ik denk dat ik deze maar weer een kans ga geven.

Yoshi’s Woolly World is vanaf 26 juni verkrijgbaar. Een maand eerder dan Japan en zelfs 4 maanden eerder dan Amerika!

Kijken op YouTube
Nintendo’s versie van de geschiedenis, met achtereenvolgens Super Mario World 2: Yoshi’s Island (SNES), Yoshi’s Story (N64), Yoshi’s Island DS (DS), Yoshi’s New Island (3DS) en Yoshi’s Woolly World (Wii U).

Kijken op YouTube
Een leuk overzicht, maar waar is Yoshi’s Universal Gravitation? Dit spel verscheen in 2004 voor de Game Boy Advance. In de extra dikke spelcassette was een bewegingssensor ingebouwd waardoor je de zwaartekracht kon veranderen. Kantelde je de Game Boy, dan kon Yoshi in het spel bijvoorbeeld over muren lopen. Een leuk idee dat helaas matig was uitgewerkt. Yoshi bestuurde stroef, de graphics waren rommelig en al dat kantelen was op den duur vooral vermoeiend.

(Het viel niet mee om goede beelden van dit spel te vinden, daarom een Japans reclamefilmpje).

Kijken op YouTube
Het leek zo mooi: een vervolg op Yoshi’s Island voor de toen nog gloednieuwe Nintendo DS. Helaas bleek Yoshi Touch & Go een soort endless runner avant la lettre. Yoshi wandelde door een eindeloze wereld zonder alle verrassingen en gekke eindbazen uit zijn andere spellen. Anno 2015 zou dit voor een klein prijsje best een leuk eShop-spel zijn, maar voor 40 euro was dit in 2005 een grote teleurstelling.

Kijken op YouTube
Ik twijfel of ik deze ook moet noemen. Officieel is Super Mario Advance 3 hetzelfde spel als Yoshi’s Island, maar dan voor de Game Boy Advance. Stiekem zijn er echter toch een paar verschillen. De resolutie is lager, de kleuren zijn fletser, de achtergrondmuziek klinkt minder goed en alle speciale effecten (op de SNES mogelijk dankzij de extra FX-chip in de spelcassette) zijn in SMA3 verwijderd.

Het vervelende is dat de echte Yoshi’s Island langzaam wordt verdrongen door deze inferieure versie. Nintendo krijgt het niet voor elkaar om de FX-chip te emuleren, dus iedereen die Yoshi’s Island downloadt in de Virtual Console (Wii U of 3DS) krijgt eigelijk dit GBA-spel. Als dat zo doorgaat zijn gamers over een paar generaties vergeten hoe Yoshi’s Island écht hoort te spelen.

Neo-games.blog forum

Lees ook:De geschiedenis van Yoshi in schattige trailer
Lees ook:Verkleed Yoshi met je amiibo’s
Lees ook:Yoshi’s Woolly World naar de 3DS
Lees ook:Nog even over Yoshi’s New Island
Lees ook:Alles is gehaakt en gebreid in Yoshi’s Woolly World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.