Super Mario RPG NU te koop in winkelkanaal


Super Mario RPG, de legendarische samenwerking tussen Nintendo en Squaresoft (toen nog zonder Enix) uit 1996, is vanaf vandaag te downloaden in het Winkelkanaal. Best een bijzonder moment want dit markeert de allereerste keer dat het spel verkrijgbaar is in Europa. In al die jaren is een GameBoy- of DS-versie er nooit van gekomen zodat dit voor de meeste van ons zal aanvoelen als een gloednieuw avontuur; het lang verloren achterneefje van Paper Mario.

Veel dingen waar wij in 2001 pas mee kennismaakten toen we Paper Mario op onze Nintendo 64's speelden waren eigenlijk letterlijk overgenomen uit Super Mario RPG. Zoals het revolutionaire battle system: ouderwets turn-based, maar met 'timed action commands' om je actiever bij de actie te betrekken. En misschien nog wel belangrijker: Super Mario RPG was het eerste Mario-spel met een gevoel voor humor. Mario en Bowser vechten zij aan zij, niemand in het Mushroom Kingdom neemt zichzelf al te serieus en er zijn kleine verwijzingen naar F-Zero, Starfox en Metroid.

Aan de andere kant: je merkt wel dat het spel tien jaar oud is en Nintendo's eerste poging om een RPG te maken. De besturing voelt nog wat stroef, de graphics zijn een beetje achterhaald en de opbouw van het spel lijkt meer op die van een traditionele RPG. Er is in de beste Square-traditie zelfs een World Map om tussen de verschillende gebieden te reizen. De plot is ook nogal vergezocht en Mario's nieuwe sidekick, een wit poppetje met de naam Mallow, is een vervelend figuur waarvan ik nog steeds dankbaar ben dat hij geen vast onderdeel van het Mario universum is geworden.

Het blijft een bijzonder spel en voor 900 Wii Points mag je eigenlijk de kans niet laten liggen om een onbekend stukje geschiedenis mee te maken, maar Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars is nog geen onverdeeld meesterwerk zoals Paper Mario dat later wel zou worden.

Het andere nieuwe Virtual Console spel van vandaag is Super Mario Bros 2.: The Lost Levels. Die was inderdaad twee jaar geleden ook al verkrijgbaar in het winkelkanaal, maar toen was het een tijdelijke actie. Het originele Japanse vervolg op Super Mario Bros krijgt vandaag een herkansing en is vanaf nu 'voor vast' te koop in het Winkelkanaal. (Maar weet waar je aan begint: volgens de legende was Shigeru Miyamoto depressief toen hij dit vervolg maakte en dat vertaalt zich naar een krankzinnig moeilijk spel dat speciaal bedoeld lijkt om kleine kinderen aan het huilen te maken. Leuk is anders!)

Verder weet je met zoveel zeldzame retro-spellen natuurlijk al hoe laat het is: Nintendo's Hanabi Festival is terug. Jay! In de komende drie weken mogen we ons verheugen op zulke nooit in Europa uitgebrachte spellen als:

- Bio Miracle Bokutte Upa
- Dig Dug
- DoReMi Fantasy: Milon's DokiDoki Adventure (Verheug je hier vooral op!)
- Spelunker

Zie ook:
- Earthbound krijgt ESRB keuring
- Trap er niet in: Yoshi's Story in het winkelkanaal
- Reminder: niet vergeten Paper Mario te downloaden

[games.blog forum]

Lees ook:Mario RPG naar Japanse Virtual Console
Lees ook:Super Paper Mario, interview + speluitleg
Lees ook:Nog meer Super Paper Mario
Lees ook:Super Paper Mario verschuift naar Wii
Lees ook:Nieuwe Super Paper Mario screenshots

8 reacties op “Super Mario RPG NU te koop in winkelkanaal

  1. Kikujiro

    Leuk! Mario RPG heb ik op minder legale wijze al gespeeld en vond het best wel een aardig spel, maar ben niet zo’n RPG fan. The Lost Levels is echt belachelijk moeilijk. Niet voor mensen met weinig geduld. Ik heb het spel tijdens het vorige Hanabi Festival gedownload en ben tot level 4-2 gekomen. Daarna wordt het allemaal wel erg frustrerend. Ik ben benieuwd wat er de komende weken wordt uitgebracht. Morgen trouwens met de auto naar de GC in Leipzig. Ben benieuwd of daar nog wat leuks te zien is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. erik

    Onderaan het bericht staat welke vier spellen de komende weken nog worden uitgebracht. ;) Inclusief links naar youtube-filmpjes. Vooral DoReMi Fantasty schijnt echt de moeite waard te zijn.

    Ik heb The Lost Levels weleens uitgespeeld in de All Stars-versie van de SNES. Met de originele Virtual Console versie is het me niet gelukt. Dat spel is echt genadeloos.

    Veel plezier in Leipzig! :)

      /   Beantwoorden  / 
  3. anthony

    wow. nu alleen nog chrono trigger en eartbound en ouwe oom anton hier heeft voorlopig niks te klagen over NoE.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Berend Jan

    Wat is dat voor een trofheid is dat DOREMI soms een mario platformer met een link achtig character erin…

      /   Beantwoorden  / 
  5. David B.

    Ik heb Super Mario RPG vroeger helemaal doodgespeeld. :)

      /   Beantwoorden  / 
  6. Gulzt

    Ik raad ‘m af hoor. Ik heb ‘m vroeger tot wereld 6 uitgespeeld op een emulator, en het spel is echt te makkelijk voor woorden. Als je Paper Mario al makkelijk vind, doe je dit met je ogen dicht. Daarbij ontbreekt de paper-mario humor, en is het – naar mijn smaak – een van de saaiere mario belevingen.

      /   Beantwoorden  / 
  7. erik

    Het is inderdaad makkelijk, maar dat vond ik wel prettig. Ik hou niet zo van moeilijke rpg’s. Onderuitgezakt en moeiteloos door het verhaal heen vliegen bevat me meestal wel.

    Qua humor komt het inderdaad niet in de buurt van Paper Mario, maar ik ben toch wel een paar keer in de lach geschoten. Het is te lang geleden om me alle momenten exaxt te herinneren, maar de scene waar Mario zich achter een gordijn moet verstoppen was bijvoorbeeld best lollig imo.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Gulzt

    @Erik Een Feel-Good-Game :)
    Ach ik heb Papermario ook helemaal uitgespeeld, zowel voor de cube als voor de wii, en daarvan weerhield het gebrek aan uitdaging me ook niet om het tot het eind te spelen.

    Toch moet ik bij beide spellen weer bekennen dat ik mezelf moest dwingen de laatste werelden uit te spelen. Ze zijn tenslotte overbodig lang, zo goed is het verhaal niet.

    Final Fantasy VII is bijvoorbeeld zo’n RPG die ik wel 3x heb uitgespeeld. Die was niet overdonderd moeilijk, maar in zekere zin wel een uitdaging, en met al die slots in je wapens waar je dan weer elementen in m’n doen om je wapens te boosten, dat soort dingen verrijken de gameplay enorm. En natuurlijk het veel betere verhaal!

    Final Fantasy IV was zelfs mijn favoriete RPG omdat het voor die tijd al zoveel verhaal had, en daarnaast flink moeilijk werd naar verloop van tijd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.