Ouya, de 99 dollar spelcomputer, begint een Kickstarter-campagne


Update 3: Twee miljoen dollar, aantal pakketten verhoogd met nog eens 10.000. Het lijkt erop dat iedereen een Ouya mag bestellen.

Update 2: meer dan een miljoen dollar ingezameld. Binnen één dag! Is dat al een record?

Update: het doel van 950.000 dollar is gehaald. Om dat te vieren hebben de makers 5000 extra exemplaren van het $99,- pakket beschikbaar gesteld. Op het moment van schrijven zijn er daarvan nog 4243 beschikbaar.

Wow! Het bedrijf achter Ouya heeft binnen één dag een half miljoen dollar ingezameld op Kickstarter. (Update: inmiddels al $715.906 – dit gaat krankzinnig hard). Er zijn nog 29 dagen te gaan en het einddoel is een schamele 950.000 dollar. Met andere woorden: dit kan haast niet meer mislukken. Alles wijst erop dat de nieuwe spelcomputer daadwerkelijk in productie wordt genomen. Wil jij er ook vanaf het begin bij zijn? Dan zou ik nu naar Kickstarter gaan om een donatie te doen. Van het felbegeerde $99,- pakket (vanaf dat bedrag krijg je een Ouya thuisgestuurd) zijn er nog maar 1077 beschikbaar. Dat lijkt veel, maar morgenochtend is hij gegarandeerd uitverkocht. Houd er wel rekening mee dat wij als niet-Amerikanen 20 dollar extra moeten betalen voor verzendkosten. De totaalprijs voor een Ouya wordt voor ons dus 119 dollar.

De Ouya is een nieuwe spelcomputer die draait op Google’s besturingssysteem Android. De makers willen het systeem zo open mogelijk houden wat betekent dat iedereen ervoor mag ontwikkelen. Elke console is automatisch een dev kit, dus je kunt meteen aan de slag. (Als je verstand hebt van programmeren). Er is geen toelatingsprocedure en ontwikkelaars mogen zelf de prijs bepalen. De enige eis die Ouya stelt is dat elk spel op een of andere manier gratis speelbaar moet zijn. Dat mag zijn via een demo, of volgens het “freemium” model (het spel is gratis maar in-game items kosten geld). Via een touchpad kan de controller overweg met alle bestaande Android smartphone-spellen, maar ontwikkelaars kunnen uiteraard ook gebruik maken van de traditionele knoppen en controlsticks.

Voor de techneuten onder ons: Ouya heeft 1GB RAM, 8GB flash storage, een ingebouwde WiFi-ontvanger en hij draait op Nvidia’s Tegra 3 quad-core processor. Hieronder een filmpje met spellen die mogelijk zijn op zo’n Tegra 3.

Update: het doel van 950.000 dollar is gehaald. Om dat te vieren hebben de makers 5000 extra exemplaren van het $99 pakket beschikbaar gesteld. Op het moment van schrijven zijn er daarvan nog 4243 beschikbaar.

Kijken op YouTube

[g.forum]

Lees ook:De Ouya: een Android-spelcomputer voor 99 dollar
Lees ook:Nog meer Revolution
Lees ook:En zo ziet de controller van de Ouya eruit
Lees ook:Google kondigt een soort spelcomputer aan
Lees ook:De honderdmiljoenste Nintendo DS is verkocht

4 reacties op “Ouya, de 99 dollar spelcomputer, begint een Kickstarter-campagne

  1. Randolph

    Het blijft een interessant project, maar ik wacht toch totdat er betere games voor komen. Van die goede ellenlange indy rpg games vol content. Als daar veel van komen, dan koop ik het. Nu lijken het me alleen veredelde Tablet games.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Berend Jan

    het blijft een lelijk doosje. En ik zie het verschil niet tussen mijn android tab en een 360 controller d’r aan.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Erik

    Die controller IS het verschil. Ik zal wel ouderwets zijn, maar dat gamed voor mij toch echt lekkerder dan een touchscreen. Zelfs als er alleen maar ports van mobiele spellen voor verschijnen zou ik er nog 99 dollar voor overhebben als ontwikkelaars voortaan standaard een controller-optie inbouwen.
    .
    Maar zoals Randolph zegt is het aanbod nu nog erg onzeker. Ik hoop dat Ouya al dat extra geld (de teller staat inmiddels op 3,16 miljoen!) gebruikt om een paar first party spellen te bestellen bij bekende indie ontwerpers. Dat zou het apparaat een stuk interessanter maken.
    .
    En natuurlijk: hoe meer mensen zo’n ding kopen, hoe meer ontwikkelaars er spellen voor willen maken. Deze vliegende start op Kickstarter is wat dat betreft erg veelbelovend. Ik krijg bijna zit om ook mee te doen. :)
    .
    Zo lelijk vind ik dat doosje trouwens niet. Ik krijg er GameCube flashbacks van.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Randolph

      Ja ik vind het doosje ook niet lelijk. Ik wacht het af en ben benieuwd.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.