Bob’s Game

Dit is het bizarre verhaal van één man die vijf jaar lang heeft gewerkt aan een ouderwetse RPG (grotendeels gekleed in alleen een onderbroek, aan de trailer te zien). Eigenlijk wilde ik pas over Bob’s Game schrijven als het zeker was dat het spel echt zou uitkomen, maar die kans wordt met de dag kleiner nu de maker in een hoog tempo zijn eigen glazen ingooit. Zelf noemt Robert Pelloni Bob’s Game een meesterwerk. ‘Het laatste grote consolespel dat is gecreëerd in de visie van één persoon.’ Tot zover niets aan de hand. Kunstenaars zijn wel vaker een beetje excentriek. Bovendien waren de omstandigheden nog nooit eerder zo gunstig voor eigenwijze indie-games. Er is een publiek, er zijn verschillende platformen en voor het eerst is er een reële mogelijkheid om geld te verdienen. Maar geld verdienen is niet genoeg voor Robert Pelloni. Hij heeft zijn spel ontwikkeld voor de Nintendo DS en nu zal hij niet rusten voordat er een plastic doosje in de winkel ligt met de titel ‘Bob’s Game’ op de hoes.

Robert nam contact op met Nintendo om een DS development kit aan te vragen. Naar eigen zeggen had hij zelfs een ontmoeting met Nintendo’s Senior Director of Project Development. Die zag echter in een oogopslag dat Robert geen professionele ontwikkelaar was en stuurde hem met een ‘bel ons niet, wij bellen jou’ terug naar huis. Sindsdien heeft Robert niets meer gehoord van Nintendo.

Veel mensen zouden zo’n gebeurtenis misschien opvatten als een hint om dan maar een andere oplossing te zoeken (helemaal omdat Robert, alweer naar eigen zeggen, interessante aanbiedingen heeft gehad van verschillende grote uitgevers), maar dat zou de verstandige oplossing zijn. In plaats daarvan besloot Robert Pelloni zichzelf op te sluiten in zijn slaapkamer.

In een protestactie die hem al veel internet-aandacht opleverde (niet allemaal even positief) sloot hij zichzelf op in een ruimte met een douche en een bed. Honderd dagen lang óf totdat Nintendo hem een development kit geeft. Eén keer per week komt er een vriend langs om eten te bezorgen, en verder ziet of spreekt Robert niemand. Hij beweert zelfs geen internet-toegang te hebben, al slaagt hij er wel op mysterieuze wijze in om regelmatig zijn blog te updaten.

Het biedt een fascinerende blik in de geest van een duidelijk niet-zo-stabiele spellenmaker. Geleidelijk aan raakt Robert er steeds meer van overtuigd dat Reginald Fils-Aime zijn spel persoonlijk probeert tegen te houden. Niet omdat Bob’s Game niet goed genoeg is, maar vooral omdat Nintendo jaloers is dat zij niet eerder op het idee zijn gekomen voor zo’n revolutionair spel.

De laatste paar dagen schrijft Robert vooral over zijn plannen om Bob’s Game desnoods illegaal uit te brengen als ‘homebrew’ software voor de DS. Hij hoopt echter dat het niet zover hoeft te komen omdat de verkoop van Flash-kaartjes omhoog zouden schieten met de release van zo’n “Killer App”. Bob’s Game zou zelfs zo populair kunnen worden, denkt Robert, dat niemand nog belangstelling heeft voor de DSi (de opvolger van de DS lite met een ingebouwde beveiliging tegen homebrew software). Het is maar dat Reggie het weet.

Het meest tragische aan dit alles is nog wel dat Bob’s Game er niet eens oninteressant uitziet. Het is een RPG zonder vijanden. De uitdaging wordt vooral gehaald uit puzzels, voorwerpen verzamelen en communicatie. Er lopen meer dan tweehonderd personages in rond met afgeronde karakters die in de loop van het spel veranderen en tot nieuwe inzichten komen. Niemand heeft het ooit gespeeld (Robert is paranoïde en weigert het spel door andere mensen te laten testen uit angst dat iemand er met zijn ideeën vandoor gaat), maar de trailer is intrigerend genoeg om het in ieder geval te willen proberen.

Zie ook:
- Eduardo the Samurai Toaster een 2D sidescrolling shooter met 4player co-op multiplayer
- Dit is een nieuwe Dragon Quest IX trailer

[games.blog forum]

Lees ook:Een handheld voor indiegames?
Lees ook:Citaat: Jeremy Parish over 3D Dot Game Heroes
Lees ook:Activision werkt al vanaf oktober 2005 aan Revolution-game
Lees ook:Geen paniek, research naar volgende Xbox begonnen
Lees ook:3DS krijgt Virtual Handheld voor Game Boy-spelletjes

31 reacties op “Bob’s Game

  1. Kikujiro

    Nu weet ik na het kijken van een filmpje van de Angry Videogame Nerd op Gametrailers dat er vroeger (zie zijn aflevering over Bible Games) ook games onofficieel werden uitgebracht (o.a. zonder Nintendo’s Seal of Quality). Als er inderdaad geen interesse is van Nintendo of een andere publisher, zou hij natuurlijk ook zelf deze game kunnen publishen. Al die Bible games hadden volgens mij ook een ander soort cartridge die gewoon in de NES/SNES paste.

      /   Beantwoorden  / 
    1. berend jan

      Hij schijnt (jaja schijnt) een aanbieding te hebben van een falshkaart maker die zijn spel op een micro SD met een flashkaart in een doosje wil doen en het zo voor minder dan een normaal spel in de winkel wil droppen. En ik kan met indenken dat bijvoorbeeld Datel het zou kunnen doen die hebben het netwerk en die hebben de knowhow over hoe je dat zou kunnen doen.

      Ik zou het geniaal vinden, maar ook weer te eng er is al zoveel troep op de DS als nu ook alle onafhankelijke thuishobyisten hun spel gaan uitbrengen voor een paar knaken dan wordt het wel heel lastig om de goede spellen van de slechte spellen te onderscheiden.

      Gelukkig heb ik al een R4 dus BOB breng het uit als Digitaale download voor 5 dollar en ik ben je man :)

      Mocht het wel in de winkel komen dan overweeg ik ook serieus het spel te kopen. Maar of het zo goed gaat worden als onze Bob hier beweerd…

      neuuuhhhh dacht het niet het lijkt op al die MSX RPG’s die ik vroeger speelde (Pumpkin Adventure 3, YS, Xak enz enz) erg lekker…

        /   Beantwoorden  / 
  2. Erik

    Mja, maar dat moeten dan wel spellen zijn die argeloze winkelaars echt zouden oppikken (want reclame maken lijkt me erg lastig voor een illegaal product). Van een bijbelspel kan ik me voorstellen dat Christelijke ouders het graag kochten voor hun kinderen. Maar een spel dat Bob’s Game heet? Dat mag dan wel een HELE aantrekkelijke hoes hebben. ;)

    Hij schrijft ergens dat hij een aanbieding heeft gehad van een Koreaans bedrijf om het spel uit te brengen op een standaard flash cardtridge. In een mooi hoesje dat wel, en dat bedrijf zou er zelfs voor kunnen zorgen dat de Amerikaanse winkelketen wallmart hem in de schappen legt.

    We zullen zien. Voorlopig maakt hij in ieder geval eerst zijn 100 dagen vol om Nintendo op andere gedachten te brengen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kikujiro

      Ja… veel verder dan distributie via een (eigen) website zal hij in dat geval niet komen.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Shitbull55

    Tsja, Bob’s game. Daar kun je mee thuis komen!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Linkster/G.Tom

    waar gaat het spel nou over?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Oscar

    licentie’s geven op prul games (crazy frog racer..) doen ze wel, maar dit dan weer niet…

    gekke japanners :P

      /   Beantwoorden  / 
  6. Kikujiro

    Er komt straks toch een soort van WiiWare voor de DSi, is dat misschien geen optie voor onze Bob?

      /   Beantwoorden  / 
  7. G.basioh

    ongelooflijk dat ie dat heeft opgenomen :P

      /   Beantwoorden  / 
  8. Allan

    ziet er wel redelijk uit voor 1 persoon maar die gast heeft wel eigendunk! En hij heeft waarschijnlijk heel erg gelogen…

      /   Beantwoorden  / 
  9. nynk

    ds?? lijkt meer op de gba.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Erik

    quote van bobsgame.com:

    How can I say this to make them understand?
    THE GAME IS TREMENDOUSLY GOOD. IT’S EXTRAORDINARY! IT MIGHT SELL A MILLION COPIES!
    I’VE BARELY SHOWN ANYTHING AT ALL FOR A REASON. I’M NOT GOING TO SPOIL IT TO PROVE IT TO YOU.
    YOU WILL FIND OUT WHEN IT’S RELEASED. I AM TELLING THE TRUTH! IT’S GREAT!
    ARE YOU HONESTLY GOING TO FORCE ME TO RELEASE IT FOR FLASHCARTS? ARE YOU INSANE?!
    THE GAME IS ABSOLUTELY FANTASTIC!

    :D
    Wat een optimist. Ik ben nieuwsgierig naar het spel, maar Bob verwacht er echt veel te veel van. Een paar weken geleden (ik volg het project al een tijdje) was er een forum waar Bob ook rondhangt iemand die aanbood om er eens serieus naar te kijken en het te laten zien aan zijn connecties in de game-industrie. (Het was een journalist die daadwerkelijk zulke connecties had en hem dus écht had kunnen helpen…) maar Bob had geen belangstelling. Werd weer bang dat zijn ideeën gestolen zouden worden etc. De kans dat het op die manier op de DS verschijnt lijkt mij nihil. Maar goed, als hij de rom ergens dumpt ben ik ook al tevreden. Ik blijf zoals gezegd nieuwsgierig.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Linkster/G.Tom

    quote van zijn website:
    Nintendo, you cannot continue ignoring me.

    There is nobody like me. I have created the entire game, start to finish.
    I am far better than Miyamoto, Itoi, Kojima, Carmack, and Wright COMBINED.
    NONE of these “designers” could create the entire thing if their lives depended on it!
    They rely on the assistance of others- and take all the credit. They don’t even deserve their titles! I have bested them all by far.

    “bob’s game” is a game by ONE PERSON, and it’s one of the GREATEST GAMES EVER MADE- if not THE BEST.
    I stand alone on a mountain no other has even dared to climb. I have swam across the ocean only cruise ships could cross.
    I have walked through the desert of no return. I have stepped in the footprints of none, a path never taken.
    I have MADE HISTORY, and history cannot be undone. It’s too late, Nintendo.

    No man has ever accomplished what I have accomplished at 25 years old- it’s no wonder you fear accepting this truth!
    My work has humiliated your teams of engineers. One young man- singlehandedly- has made their lifetime of work seem like child’s play.
    How can they possibly compete with such overwhelming skill? It’s not even fair, is it? That’s too bad, Nintendo. I’m real, and I’m here.
    You can’t ignore me forever. I AM RIGHT, AND IT WILL WORK.

    I am the GREATEST GAME DEVELOPER THAT EVER LIVED.
    I am a GENIUS, and I will be around for the next 40 years- eating away at your company until it exists no longer.
    I will find way after way to slowly destroy your bottom line, and your business will fail.
    The name NINTENDO will be forgotten, a discarded husk like so many others.
    “bob’s game” will live on FOREVER.

    THOSE WHO DOUBT ME- YOU WILL BE PROVEN WRONG.
    IN TIME THE TRUTH WILL PREVAIL.
    PREPARE TO EAT YOUR WORDS.

    YES, I AM COMPLETELY SERIOUS!

    WHO’S TAKING NAMES NOW, REGGIE?!

    Die gast is wel arrogant zeg!

      /   Beantwoorden  / 
    1. berend jan

      ik wilde dit net posten GEWELDIG

      Ik had nog best wat sympathie voor BOB’s Game maar ehh hij is het nu wel in rap tempo aan het verliezen. Als hij het spel nu gewoon als download had aangeboden OKAY maar meneer moet er een hele fuzz omheen maken, buiten dat beledigt meneer ook nog even Miyamoto. Dan ben je echt op de weg terug, wie denkt hij wel niet dat hij is GOD ofzo???

      mafkees, maar toch wil ik zijn spel wel eens spelen…

        /   Beantwoorden  / 
  12. Allan

    Hmmm… misschien wil hij een heleboel mensen lokken en die uit nieuwsgierigheid hem maar downloaden en dan stuurt hij een virus naar iedereen en dan kan hij iedereens geld stelen via hun rekening… Of hij spreekt de waarheid en is het spel zo verslavend dat je de oplader van je DS continu bij het stopcontact moet hebben en dat je probeert te blijven spelen tot je als een mummie weer levend word (je bent al doodgegaan en benty nog niet gestopt) maar dat lijkt mij sterk onlogish…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Allan

      Haha! Ik zie nu pas in de titel:
      Nintendo DS (mocht hij willen):P:P:P:P:P

        /   Beantwoorden  / 
  13. berend jan

    Miyamoto (en tolk aangezien bob waarschijnlijk geen Japans kan) langs sturen en het spel even laten zien. Dan goedkeurend knikken naar oom Bob, schouderklopje geven een paar broeken om aan te doen tijdens het spellen maken. Even zijn zelda collectie van handtekeningen voorzien. Daarna de rechten van zijn spel kopen en hop in de grijze container ermee :)

    Nou das wel heel gemeen, ik leef best met Bob mee. Hij wist vooraf (van deze actie) niet dat hij zo labiel was dat hij ging raaskallen en flippen gedurende 100 dagen zonder zonlicht.

    Ik ga me ook andere dingen afvragen.

    Wie is drie vriend die eten brengt?
    Wat vinden zijn ouders hiervan?
    Kan je Bob niet gewoon opnemen in een kliniek voor zieke game makers?
    Hoe bleek komt hij uit zijn bunker?
    Mist zijn baas hem niet op zijn werk, 100 dagen zoveel vakantie heb ik niet.
    Heeft Bob soms familie in Oostenrijk?

    Slechte pointmaker die Bob maar een fascinerende actie dat is het wel :)

    Make name BOB :) make NAME

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      “Hij wist vooraf (van deze actie) niet dat hij zo labiel was dat hij ging raaskallen en flippen gedurende 100 dagen zonder zonlicht.”
      *
      Ik krijg eigenlijk sterk de indruk dat hij zich in de vijf jaar vóór die honderd dagen ook heeft opgesloten in z’n kamer (misschien wel dezelfde kamer!) om non-stop aan dat spel te werken.

        /   Beantwoorden  / 
  14. Erik

    ““bob’s game” is a game by ONE PERSON”

    Ik snap niet waarom hij daar zo op blijft hameren. Het is misschien wel knap en ik kan me voorstellen dat hij er trots op is, maar het is in mijn ogen niet echt een aanbeveling. Alleen al de muziek in het filmpje (die hij zelf heeft geschreven en die ook terugkomt in het spel) is nauwelijks iets speciaals. Er bestaan zeker muzikanten die Bob’s Game hadden kunnen voorzien van veel betere deuntjes. Goed teamwork maakt een spel niet slechter. In tegendeel, zou ik bijna zeggen. :p

      /   Beantwoorden  / 
  15. Linkster/G.Tom

    de post na degene waarbij hij miyamoto beledigd:

    Oh man.. did I really write that?!
    That’s not like me! I can’t even remember.
    My head hurts…
    73 more days. I can do it. I’m fine. I’ll be fine.
    I need that SDK! Please, Nintendo! I’m begging you!

    komen we nou met excuses aan?

      /   Beantwoorden  / 
    1. erik

      “komen we nou met excuses aan?”
      *
      één dag later:
      *
      DON’T YOU DARE IGNORE ME, NINTENDO.
      I DEMAND THE SDK- AND IF YOU DO NOT OBEY I WILL TAKE MY REVENGE, YOU MISERABLE FOOLS!
      I WILL RUN YOUR PATHETIC LITTLE COMPANY INTO THE GROUND AND SPIT ON THE SMOLDERING REMAINS!
      I WILL CRUSH YOU INTO DUST AND FLUSH AWAY THE ASHES LIKE ANY OTHER FILTH! ROTTING, PUTRID SEWAGE- THAT’S ALL YOU ARE!
      *
      Blijkbaar toch niet! :p

        /   Beantwoorden  / 
      1. MetroidPrime

        Ik denk dat het hele verhaal over zijn eenzame opsluiting een hoax is. Het licht in die kamer staat verdacht vaak uit, zodat je niet kunt zien of er überhaupt wel iemand in die kamer zit. Op dit moment staat het beeld van de webcam zelfs helemaal stil.

        Die laatste reactie van hem is ook wel een teken dat er iets niet helemaal klopt. Of het nu serieus is bedoeld of als grap, iedere developer die bij zijn gezond verstand is snapt wel dat je het daarmee alleen maar makkelijker en makkelijker voor Nintendo maakt om je te negeren.

          /   Beantwoorden  / 
        1. MetroidPrime

          In de post van vandaag maakt hij duidelijk dat die van gisteren een grap was, wat mijn vermoedens dat dit allemaal een hoax is alleen maar versterkt.

          Als het echt geen hoax is, dan is het zwaar naïef van hem om te denken dat dit zijn kansen om een devkit te krijgen niet zal schaden.

            /   Beantwoorden  / 
  16. Linkster/G.Tom

    ohhhh….. *zucht hoofdschuddend*

      /   Beantwoorden  / 
  17. Linkster/G.Tom

    het lijkt of hij gek wordt en een soort jeckyll and hyde meemaakt.

    I sincerely apologize to all Nintendo staff, and all “bob’s game” fans.
    I don’t know what’s come over me lately!
    I would never try to damage you, Nintendo! I’m a huge fan!

    I’m trying really hard here… I believe in you, Nintendo.
    You know how hard this is on me, right? It’s practically torture! What else can I do, Nintendo? You won’t ignore my protest, I know you won’t!
    Your company must hear my pleas! A young hero trying his best- like Mario, or Link- won’t be abandoned and tossed aside, will he?
    A kindhearted company like Nintendo would never ignore the pleas of a distressed young talent! I have faith in you, Nintendo!
    In fact, I… Ugh… My head… This pain! Why won’t this pain go away?! DON’T YOU DARE IGNORE ME, NINTENDO.
    I DEMAND THE SDK- AND IF YOU DO NOT OBEY I WILL TAKE MY REVENGE, YOU MISERABLE FOOLS!
    I WILL RUN YOUR PATHETIC LITTLE COMPANY INTO THE GROUND AND SPIT ON THE SMOLDERING REMAINS!
    I WILL CRUSH YOU INTO DUST AND FLUSH AWAY THE ASHES LIKE ANY OTHER FILTH! ROTTING, PUTRID SEWAGE- THAT’S ALL YOU ARE!

      /   Beantwoorden  / 
  18. Lufia Comic

    Wanneer je alleen in een vacuüm blijft werken zoals deze bob, blijft je game daar ook in steken. Juist de medewerking en mening van anderen zullen een game helpen denk ik. Dit blijft allemaal in zijn gedachtewereld, op zich interresant, maar vind het aan de andere kant ook een beetje zielig dat ie 5 jaar van zijn leven vergooit heeft. Maak dan een World of Goo ofzo, of zoek iemand die je kan helpen met je game. Ga een samenwerking aan.

      /   Beantwoorden  / 
  19. Allan

    Misschien heeft hij 5 jaar lang gewerkt aan het promofilmpje (hij heeft wel meer gelogen, dus wie weet) en misschiem heeft hij ook een stand in voor die 100 dagen…

      /   Beantwoorden  / 
  20. Linkster/G.Tom

    hij heeft het opgegeven!

      /   Beantwoorden  / 
    1. MetroidPrime

      Hij zit inmiddels weer in de kamer opgesloten, tenminste, dat zegt hij zelf. De webcam staat weer aan, maar van de vernielingen die hij zou hebben aangericht in de kamer(toen hij het protest zou hebben opgegeven), is geen spoor. Hij zegt zelf dat hij alleen maar grappen maakte over die hoofdpijn en het feit dat hij het protest zou hebben opgegeven.

      Ik weet nu vrijwel zeker dat het 1 grote hoax is. Ik geloof best dat hij een spel heeft ontwikkeld(of in ieder geval geprobeerd heeft een spel te ontwikkelen), maar het verhaal dat hij 100 dagen in die kamer opgesloten zou zitten rammelt duidelijk aan alle kanten. Het trieste hieraan is dat de kans dat hij ooit nog een devkit kan krijgen of serieus kan worden genomen door een echte uitgever, het absolute nulpunt heeft bereikt.

        /   Beantwoorden  / 
  21. Linkster/G.Tom

    de dwaas daagt nintendo uit. hij wil een toernooi houden. nou, fijn toernooi met je eentje!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.