Kojima heeft het mis – games zijn wel kunst

In het meest recente nummer van het Amerikaanse Official Playstation Magazine heet Hideo Kojima gezegd dat hij games geen vorm van kunst vindt. Het is nog niet eens iets dat hij zomaar even roept ook. Nee, hij heeft er echt over nagedacht en wijdt er een paar alinea’s over uit waarom hij vindt dat het niet zo is.

Zijn uitspraak verbaast me eerlijk gezegd. Ik vind dat games wel kunst kunnen zijn. Net zoals bij alle andere media (literatuur, muziek, films) zit er een hoop pulp tussen, maar sommige games vind ik absoluut kleine kunstwerkjes. Ironisch genoeg zou ik misschien juist een paar van Kojima’s games daar ook wel tussen scharen.
Het hangt er denk ik van af hoe je tegen kunst aankijkt. Kojima vindt zo stellig dat games geen kunst zijn omdat ze per definitie worden gemaakt om zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Hij heeft blijkbaar een hele klassieke opvatting van kunst als iets dat je in een museum aan de muur hangt en waar je vervolgens vanaf moet blijven. Terwijl ik het veel breder bekijk. In mijn ogen kan bijna alles kunst zijn.

Films worden ook gemaakt om voor veel mensen toegankelijk te zijn. Maar toch kun je tijdens het bekijken ervan het gevoel krijgen dat de film speciaal voor jou bedoeld was. Zo is het ook met games. Hoe massaal het medium ook is, tijdens het spelen kun je soms toch het gevoel krijgen dat jij de enige bent die echt begrijpt wat de makers gedacht hebben. Je kan het aan anderen proberen uit te leggen, misschien zullen ze zelfs zeggen dat ze het snappen. Maar je weet dat niemand anders precies diezelfde ervaring gehad kan hebben als jij. Jij bent de enige die het echt door heeft. En dat gevoel, dat is volgens mij het gevoel dat aangeeft dat je met een kunstwerk te maken hebt

Kojima’s bescheidenheid siert hem. Maar ik denk dat de geschiedenis uiteindelijk wel zal erkennen dat (zijn) games ook een serieuze vorm van kunst zijn.

Bron: Next Gen

Zie ook:
Training voor Metal Gear Solid 4

Lees ook:Filmhuis-films op je PS3 vanaf oktober
Lees ook:UMD movies een totale mislukking, Sony ziet nog mogelijkheden
Lees ook:PvdA wil spel Bully tegenhouden.
Lees ook:Will Wright interview op Wired
Lees ook:Otomedius niets bijzonders

Eén reactie op “Kojima heeft het mis – games zijn wel kunst

  1. MH3M3D

    Hij zei dat het geen kunst was omdat hij niet 100% zichzelf kon uiten, want hij moet altijd rekening houden met de gamers. Een echte schilder denkt bijvoorbeeld niet wat anderen willen, hij uit alleen maar zichzelf.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.