Het eerste spel in de Virtual Console met online multiplayer


Sega heeft gisteren aangekondigd dat één van hun oude spellen naar de Wii Virtual Console komt met online multiplayer. Dat lijkt misschien niet wereldschokkend, maar het is best interessant nieuws. Puzzelspel Puyo Puyo is daarmee het eerste Virtual Console-spel dat twee spelers over het internet tegen elkaar kunnen spelen. Dat mocht tot nu toe niet omdat Nintendo wilde dat spellen in de Virtual Console precies zo spelen als vroeger. Daarom krijgen we in Europa ook steevast de inferieure PAL-versies (17,5% langzamer dan de Amerikaanse NTSC-versies – vooral goed merkbaar bij racespellen). Net als in de jaren tachtig. Lang leve de nostalgie.

Hoe dan ook: het gaat om de arcadeversie van Puyo Puyo uit 1992. Destijds konden twee spelers het alleen op dezelfde arcadekast tegen elkaar opnemen, maar in de Wii-versie is het uitwisselen van Friend Codes voldoende. Althans, in Japan. Deze versie van Puyo Puyo is nog niet aangekondigd voor Europa en Amerika. Het is jammer dat Nintendo de optie nu pas toevoegt. Alle leuke spellen staan inmiddels al lang en breed in de Virtual Console. Vooral Super Mario Kart. Met een online versie van Super Mario Kart zou ik de komende tien jaar geen andere spellen meer nodig hebben. Had ik al gezegd dat ik van Super Mario Kart hou?

Gelukkig hebben we Stunt Race FX nog, dat andere briljante 16-bit racespel. Nintendo heeft vast zo lang gewacht met de Virtual Console-versie omdat ze per se online multiplayer wilden toevoegen. Ja, dat moet de reden zijn. Ik hou mijn mailbox vanaf nu extra scherp in de gaten voor het verlossende persbericht. (Met een Europese versie van Puyo Puyo zou ik trouwens ook genoegen nemen. Dat spel is verslavend!)

[g.forum]

Lees ook:Speciale Mario Kart-trailer voor Europese Virtual Console-release
Lees ook:Super Mario Kart vrijdag in het winkelkanaal
Lees ook:Super Mario Kart in Japanse Virtual Console
Lees ook:Mario Kart Wii’s downloadbare wedstrijden
Lees ook:New Super Mario Bros Wii gaat niet online

12 reacties op “Het eerste spel in de Virtual Console met online multiplayer

  1. Gulzt

    Huh, dat spel zat ook in een sonic onder de naam dr robotnic. Favoriete spel van m’n zusje

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      He grappig, daar ken ik het ook van. Met afstand mijn meest gespeelde spel op die hele collectie. ;) Het verschil met andere vallende blokjes-spellen is dat je echt gigantische kettingreacties kunt veroorzaken. Eerst per ongeluk, maar later ook expres.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Ruud

        Of Kirby’s Ghost Trap op de SNES.

          /   Beantwoorden  / 
  2. Gulzt

    Herstel: Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine

      /   Beantwoorden  / 
  3. Berend Jan

    Stunt cars FX is alleen leuk als je hem op 60 FPS speelt de europese versie geeft mij koppijn omdat het zo traag gaat. Ik verwacht niet dat nintendo ook maar iets aan zijn SNES poorten gaat veranderen.
    .
    Waarschijnlijk willen ze deze online opties bewaren voor de speciale 3d versies die je voor de 3DS kan kopen ;)
    .
    En ik ga het maar eerlijk toegeven als ze een echte 3d versie (al was het maar een simpele overelkaar heen liggende lagen 3d) van Super Mario Kaert 16 bit maken met online racen erin en online leaderboards dan koop ik hem gewoon weer ookal vragen ze me er 10 euro voor… tja want zo zijn de echte fans van nintendo die kopen elke 1st party titel 7 keer.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Ha! Die 3D Mario Kart zou ik ook nog kopen als ze het voor €51,99 in de winkel leggen. Gewoon omdat ik nu al weet dat ik mezelf daar honderden uren mee zou vermaken.
      .
      En wat Stunt Race FX betreft, ik ben nog steeds van plan om een keer de Amerikaanse of Japanse versie te kopen. Kijken of die iets soepeler draait. De PAL-versie gaat inderdaad erg schokkerig, maar als ik daar na een kwartiertje aan ben gewend is het iedere keer weer een geweldig spel. Het wordt echt tijd voor een vervolg.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Berend Jan

        Volgens mij kunnen ze ook die FXchip niet goed emuleren, is starwing al op de VC te vinden? anders kunnen ze ook Yoshi’s island op CV gooien en dat hebben ze ook nog niet gedaan. Of Doom (Snes versie) ;) zijn er nog meer FXchip spellen de moeite waard ???

          /   Beantwoorden  / 
        1. Erik

          Die FXchip is inderdaad het probleem. Al is er volgens mij wel een verschil tussen “het kan niet” en “het kan alleen als we de tijd nemen om de FXchip te emuleren.” Onmogelijk zal het vast niet zijn, alleen niet zo makkelijk als Nintendo graag wil.
          .
          Ik vraag me hoe ze GBA-versie van Yoshi’s Island hebben aangepakt. Zat er dan ook een kleine FXchip in die cartridge, of hebben ze toen wel een manier gevonden om het te emuleren?
          .
          En zoveel FX-spellen zijn er volgens mij niet verschenen. Ik herinner me nog één andere third party titel over een robot die kon transformeren in een tank en een vliegtuig. Leek heel erg op Starfox, maar ik ben de titel vergeten.
          .
          Oh en Starfox 2 natuurlijk. Spel was zo goed als af maar is nooit uitgebracht. :(

            /   Beantwoorden  / 
          1. Kikujiro

            Dat spel met die robot heet Vortex.

              /  
          2. Inno Vation

            Over StarFox 2 gesproken, programmeur Dylan Cuthbert gaf als reden:
            “StarFox 2 was fully completed. I was the lead programmer and while Giles made Stunt Race FX, myself and the rest of the original Starfox team (ie. Nintendo’s artists and designers) expanded Starfox into a full 3D shooting game. The reason for non-release was the then impending Nintendo 64 which of course was intended to be released a lot sooner than it actually was. Miyamoto-san decided he wanted to have a clean break between 3D games on the SNES and 3D games on the new superior 64-bit system. In retrospect, he could have released Star Fox 2 and there would have been over a year and a half before the N64 came out. But hindsight is always 20/20.”
            .
            De uitgelekte Starfox 2 (Beta) ROM is met Google makkelijk te vinden Ook is er een patch uitgekomen, dat een aantal bugs eruit werkt en vertaald. The Snes9X emulator is your wapon of choice.
            .
            Een leuke geschiedenis les over de Super FX Chip (http://www.youtube.com/watch?v=AmHsQfXwppE&feature=player_embedded#at=370)

              /  
          3. Erik

            Leuk filmpje, maar hij heeft z’n huiswerk niet helemaal goed gedaan. ;) Hij vergeet X voor de Game Boy helemaal! Nintendo zocht geen contact met Argonaut vanwege een Commodore64-spel, maar Argonaut klopte juist bij Nintendo aan met hun demo voor een 3D vliegspel op de Game Boy. Ik heb weleens een interview met Dylan Cuthbert geplaatst waarin hij daarover vertelt, zie:
            .
            http://games.blog.nl/nintendo-ds/2010/03/04/waarom-dsi-bezitters-zich-moeten-verheugen-op-dit-spel-3d-space-tank
            .
            Starfox 2 blijft een tragisch verhaal, al zijn veel van de ideeën uit dat spel uiteindelijk wel verwerkt in Star Fox Command voor de Nintendo DS – achteraf een soort gepimpte port van Starfox 2. Ik zal binnenkort eens kijken of mijn computer die emulator aan kan. Ben wel benieuwd hoe dat spel speelde.

              /  
  4. Kikujiro

    Tsjonge… Giles Goddard… Na 1080° Snowboarding nooit meer iets van weer gehoord.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.