Hallo Mario’s Super Picross, vaarwel vrije tijd


Ik zal mijn situatie eens even kort samenvatten: Super Paper Mario is eindelijk uitgekomen en na een maandenlange speurtocht kreeg ik vorige week ook mijn allereerste Phoenix Wright-spel opgestuurd. Ondertussen probeer ik Pokémon Diamond zo snel mogelijk uit te spelen om plaats te maken voor een My Sims Dagboek. Ik ben nog een soort van plan om de Japanse Super Mario Bros. 2 uit te spelen en over The Legend of Zelda: Twilight Princess zullen we maar helemaal zwijgen (nog steeds niet uitgespeeld).

Dus drie keer raden in welk spel ik dit weekend de meeste tijd heb gestoken? Het heet Mario's Super Picross en het zou eigenlijk helemaal geen prioriteit mogen hebben.

Het is tenslotte maar een puzzelspelletje. Alle spellen die hierboven genoemd worden zijn veel spannender en langverwachter. Dat zijn de spellen waar ik eigenlijk mijn tijd aan zou moeten besteden.

Bovendien heb ik de puzzels in Mario's Picross (de voorganger van Super Picross op de oude zwart/wit GameBoy) al meerdere keren allemaal opgelost. Deze nieuwe Super Picross kent verder weinig verrassingen, het zijn gewoon meer puzzels. Nog steeds erg goed, maar wel meer van hetzelfde. Ik had helemaal niet verwacht dat ik er opnieuw zo verslaafd aan zou raken.

(Dit is een versnelde opname, normaal gesproken zou de muziek niet zo zenuwachtig zijn).

Maar zo gaat dat met verslavende games. Of je er nu tijd voor hebt of niet, je wilt toch niet meer ophouden met spelen. Andere games spelen is ook best leuk. Een tekening voor het Pokémon Dagboek maken kan ook heel bevredigend zijn en ook jezelf even losrukken van Mario's Super Picross om op te schrijven hoe verslaafd je er aan bent kan een goed gevoel geven. Het gevoel dat je iets nuttigs gedaan hebt met je dag, er is maar heel weinig wat daar tegenop kan.

Alleen geeft Mario's Super Picross je dat gevoel na iedere opgeloste puzzel. Niet dat mijn leven al daadwerkelijk beter is geworden na het oplossen van een stuk of 100 Picross puzzels binnen 48 uur, maar het geeft wel iedere keer een fantastisch gevoel als je eindelijk doorkrijgt wat je al die tijd over het hoofd hebt gezien. Als je dan dat laatste vakje inkleurt en de overwinnigsmuziek schalt uit de speakers… ik zweer dat ik me iedere keer weer heel eventjes een genie waan.

Picross is alweer een puzzelspelletje met cijfers, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Sudoku voelt Picross geen moment aan als wiskunde-huiswerk. Je hoeft ook helemaal geen rekenwonder te zijn om goed in Super Picross te worden. Het enige wat je hoeft te doen is zorgvuldig tellen en logisch nadenken. Ieder vakje wat je invult of wegkrast is weer een aanwijzing voor een volgend vakje dat je weg zou kunnen krassen en als je daar eenmaal een beetje inzicht voor hebt ontwikkeld wordt Super Picross vanzelf steeds makkelijker. En leuker!

(Naast Mario's Super Picross is er ook nog een Wario's Super Picross stand. Hier zijn de puzzels over het algemeen iets moeilijker en krijg je ook geen aanwijzingen meer. Maar Wario brengt gelukkig ook zijn bizarre gevoel voor humor mee. Deze "onbewoond eiland" puzzel moet wel één van de geniaalste in het hele spel zijn.)

Mario's Super Picross spelen is niet ingewikkeld, maar wel erg lastig om uit te leggen. Het komt er in het kort op neer dat je in het grote veld blokjes moet weghakken om een tekening te maken, en de getallen naast het veld geven aan hoeveel blokjes er in iedere horizontale rij of verikale kolom weggehakt moeten worden. Het spel begint gelukkig met een aantal kinderlijk eenvoudige velden van slechts vijf bij vijf groot. Die slagen er heel goed in om je het concept uit te leggen. Tegen de tijd dat de moeilijke velden (vijftien bij vijftien, later zelfs twinig bij twintig) opduiken, weet je precies wat je moet doen. Ik beloof het, iedereen kan Picross onder de knie krijgen. En als je eenmaal zover bent, nou ja, dan is er dus geen weg meer terug. Voor je het zie je de hele dag door kansen om nog even snel een puzzeltje op te lossen.

Mario's Super Picross is daarom niet geschikt voor mensen die binnenkort ook nog andere spellen hopen uit te spelen. Download het spel vooral niet (voor 900 Wii Points ook nog, Nintendo vond het Hanabi Festival blijkbaar een goede aanleiding om de prijzen met honderd punten omhoog te gooien) als je de komende weken nog andere plannen hebt.

(Bovendien heb je een Classic Controller nodig om Mario's Super Picross überhaupt te kunnen spelen. Zelfs al worden er maar twee actieknoppen gebruikt en zou het dus een kleine moeite voor Nintendo geweest zijn om de game ook compatible te maken met de Wiimote).

Zie ook:
- Hanabi Festival! Japanse spellen in PAL winkelkanaal

Lees ook:Mario’s Super Picross: uitgespeeld
Lees ook:Rittai Picross komt eraan, maakt Picross driedimensionaal
Lees ook:Picross 3D trailer + demo in Nintendo kanaal
Lees ook:Picross 3D (je nieuwe verslaving) komt in februari naar de DS
Lees ook:Mario’s Super Picross: ik geef het op

14 reacties op “Hallo Mario’s Super Picross, vaarwel vrije tijd

  1. Linkster

    ik snap er nog steeds niks van…

      /   Beantwoorden  / 
  2. viktor

    hahaha ik ook niet:P

      /   Beantwoorden  / 
  3. Kikujiro

    Voordeel is wel dat je bij SMB2 voor de VC niet steeds weer helemaal opnieuw hoeft te beginnen na het uitzetten van je computer. Spoort mij in ieder geval aan om na een poging te hebben gewaagd op de SNES (SM All Stars) en de GBA (Japanse Classics serie), het maar weer eens te proberen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. thom

    wie weet waneer my sims uit komt?

      /   Beantwoorden  / 
  5. Bou

    haha! dat onbewoond eiland is egt briljant! Ik speel nu picross ds, en het is inderdaad erg verslavend :P

      /   Beantwoorden  / 
  6. erik

    “Spoort mij in ieder geval aan om na een poging te hebben gewaagd op de SNES (SM All Stars) en de GBA (Japanse Classics serie), het maar weer eens te proberen.”

    Die All-Stars versie heb ik zelfs eens een keer uitgespeeld, maar op één of andere manier heb ik met deze versie veel meer moeite. Ik ben nog niet voorbij level 3-4 geweest. Misschien ben ik het gewoon verleerd? Of ik had beter geen Luigi-game kunnen beginnen…

    “wie weet waneer my sims uit komt?”

    Aanstaande vrijdag 21 september!

    “haha! dat onbewoond eiland is egt briljant! Ik speel nu picross ds, en het is inderdaad erg verslavend :P

    Ik ben net begonnen aan de eerste 20×20 puzzels… whoa… echt wel een heel stuk pittiger ineens!

      /   Beantwoorden  / 
  7. maaike

    las dit net en heb een paar puzzels op het internet opgezocht inderdaad erg verslafend (of hoe je dat ook sgrijft XD)
    k denk dat ik aan mijn moeder die ook graag puzzel games speelt ga vragen of ze de helft mee betaalt van de ds versie XD

    dan heb ik al 2 spellen gekocht door games.blog!!
    k zag het pokemon dagboek en ben dezelfde dag nog pokemon diamond gaan halen en dan zie ik nu iets over picross en ga gelijk dezelfde dag picross ds halen XD

      /   Beantwoorden  / 
  8. Linkster

    erik, welk phoenix wright spel krijg je?
    ace attorney, justice for all, of trials and tribulations? ze zijn allemaal GE-WEL-DIG!!!

      /   Beantwoorden  / 
  9. Raymond von mani

    Dat zeg je graag of niet linkster?

      /   Beantwoorden  / 
  10. Linkster

    he? wat graag?

      /   Beantwoorden  / 
  11. Raymond von mani

    GE-WEL-DIG.

    zoals in:
    Tingle-Tingle-Koolo-Limpah!

      /   Beantwoorden  / 
  12. Remkje

    En ik snap nog steeds geen ene kikkervis van het spel… :p

      /   Beantwoorden  / 
  13. MNC

    Holy crap, een aanstekelijk deuntje heeft dat filmpje.

      /   Beantwoorden  / 
  14. erik

    “k denk dat ik aan mijn moeder die ook graag puzzel games speelt ga vragen of ze de helft mee betaalt van de ds versie XD”

    Kijk, dat heb je slim bekeken. En was je moeder enthousiast over dat plan? Als ze puzzel games houdt zal ze Picross vast ook leuk vinden.

    “dan heb ik al 2 spellen gekocht door games.blog!!”

    Nintendo mag me wel dankbaar zijn. ;)

    “k zag het pokemon dagboek en ben dezelfde dag nog pokemon diamond gaan halen en dan zie ik nu iets over picross en ga gelijk dezelfde dag picross ds halen XD”

    Gelukkig zijn het ook allebei games waar ik nog steeds achtersta. ;) Daar kan niemand een miskoop aan hebben volgens mij.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.