Gerucht: werkt Valve aan een eigen spelcomputer?


Interessant artikel op technologiesite The Verge. Journalist Joshua Topolsky hoorde een gerucht over ontwikkelaar Valve (bekend van Half-Life, Portal en het distributieplatform Steam), combineerde dat met een paar opvallende uitspraken van Gabe Newell (oprichter van Valve), haalde er een recente patentaanvraag bij en kwam tot de volgens hem enige logische conclusie: Valve ontwikkelt een eigen spelcomputer.

Dit zijn volgens Topolsky de belangrijkste aanwijzingen:

  • Dit inteview met Penny Arcade waarin Gabe Newell niet uitsluit dat Valve ooit hardware gaat verkopen. Citaat: “If the only way to get these kind of projects started is by us going and developing and selling the hardware directly then that’s what we’ll do.”
  • Anonieme bronnen die beweren dat Valve in januari een prototype van de “Steam Box” heeft gedemonstreerd aan potentiële partners. Het was in feite gewoon een pc (met een Intel Core i7 CPU, 8 GB RAM en een NVIDIA videokaart), maar dan met een gestroomlijnd besturingssysteem speciaal gericht op games.
  • Deze patentaanvraag voor een controller met verwisselbare onderdelen. Afhankelijk van het type spel kunnen spelers kiezen uit alle mogelijke combinaties van analoge controlsticks, vierpuntsdruktoetsen, trackballs of extra actieknoppen. Op die manier zou één controller geschikt zijn voor bijna alle spellen op Steam.
  • Valve bereidt ontwikkelaars al een tijdje voor op iets dat ze “The Big Picture” noemen. Details zijn opzettelijk vaag, maar het klinkt nadrukkelijk als een manier om bestaande Steam-spellen te spelen op een televisie. “Big-picture mode will let gamers kick back and enjoy their favorite games on the biggest screen in the house.” Valve belooft dat ontwikkelaars alleen hoeven te zorgen dat hun spellen bestuurbaar zijn met een controller, zij regelen de rest.


Het interessantste gerucht is misschien nog wel dat Valve de ontwikkeling van hun spelcomputer compleet anders wil aanpakken dan Sony, Microsoft en Nintendo. In plaats van één magische doos moeten we de “Steam Box” meer zien als een pakket systeemeisen. Iedere fabrikant mag zelf consoles ontwerpen en verkopen, zolang ze maar voldoen aan Valve’s regels. Vergelijk het met het enorme aanbod aan DVD-spelers. Ze zien er allemaal anders uit en sommigen hebben zelfs extra functies, maar je kunt erop vertrouwen dat ieder model overweg kan met alle soorten DVD’s.

Spellen ontwikkelen voor de Steam Box gaat al net zo eenvoudig. Simpel gezegd: alles dat werkt op een pc, werkt ook op de nieuwe spelcomputer. Een dure “devkit” (die voor de huidge spelcomputers vele tienduizenden euro’s kosten) is dus niet nodig. Is een spel eenmaal geaccepteerd, dan staan ontwikkelaars bij ieder verkocht exemplaar een gedeelte van de opbrengst af aan Steam. Het exacte percentage is een van Valve’s bestbewaarde geheimen, maar wordt door de meeste ontwikkelaars omschreven als “redelijk.”

Ik weet dat verstokte pc-gamers mij nu voor gek gaan verklaren, maar ik vind dit dus erg aantrekkelijk klinken. Het zal best zo zijn dat ik voor minder geld ook een pc kan kopen die dan ook nog meer kan, maar dat weegt allemaal niet op tegen het gemak van één apparaat dat altijd werkt, nooit onderhoud nodig heeft en dat compatible is met alle ervoor ontworpen spellen. De console-ervaring dus. Waarschijnlijk moet je ermee opgegroeid zijn om dat te begrijpen.

[g.forum]

Lees ook:Uitpakfilmpje: Valve’s Steam Machine spelcomputer
Lees ook:Valve’s uitlegfilmpje voor de Steam Controller
Lees ook:Is deze mini-computer een voorbeeld van Valve’s Steam Box?
Lees ook:Is dit toeval of hint Valve stiekem naar Half-Life 3?
Lees ook:Steam-spellen op je tv met Big Picture Mode

3 reacties op “Gerucht: werkt Valve aan een eigen spelcomputer?

  1. JohnnyBNL

    Mooi artikel ;) . Van mij mag die er komen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Inno Vation

    Wat ik nu niet begrijp is, op welke doelgroep richt Valve zich nu? De Casual? Hardcore? De console gebruikers zie ik niet zo snel overstappen. De “verstokte” PC gamers hebben zelf wel een idee wat ze in de PC willen hebben. Dus dan maar de PC gebruiker die geen verstand heeft van PC’s maar wel lekker wilt gamen?
    .
    Op wat voor OS draait dit allemaal? Windows? Dan wordt het een indirecte concurrent van Microsofts Xbox 360/720. Of wordt het een op Unix/Linux-gebaseerd OS (wat de compatibiliteit niet echt bevorderd).
    .
    “Het zal best zo zijn dat ik voor minder geld ook een pc kan kopen die dan ook nog meer kan”
    De Intel Core i7 CPU kost tussen de € 293 en € 890 en een NVIDIA videokaart kost tussen de € 199 en € 799.
    Tel daarbij op dat Dells Alienware X51, dat gezien wordt als de vroege versie van de “Steam Box”, in de goedkoopste versie voor € 799 de deur uit gaat.
    Kortom, veel geld voor een PC gebruiker die een “console-ervaring” wilt hebben in deze crisis tijd.
    .
    Als laatste denk ik niet dat je de PC gebruiker over de streep krijgt met uberhaubt een controller. Die zweert gewoon bij een muis en toetsenbord van bijvoorbeeld Razer.
    .
    For the record, ik juich elke initiatief toe, maar zet hier toch wel vraagtekens.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tjapo93

    WE NEED MORE HATS!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.