Kijk dit: Minecraft uitgeprint op een 3D printer


Flickr-gebruiker Post-apocalyptic Research Institute heeft zijn Minecraft-dorpje uitgeprint met een 3D printer. In kleur ja, want dat kan tegenwoordig ook al. Fabrikanten van plastic spullen gaan het nog lastig krijgen als 3D printing over een paar jaar is ingeburgerd.

Aanvankelijk ziet het uitgeprinte dorp eruit als een Lego-bouwwerk, totdat er op een van de onderstaande foto’s een hand in beeld komt en je je realiseert hoe belachelijk klein dit alles is. We hebben het over huisjes met flinterdunne muren en boomstammen van 1 milimeter dik. Een prachtig schaalmodel, al is het vast een hel om iedere week af te stoffen.

Ik verwacht dit jaar nog veel meer van dit soort foto’s. Vooral de wat oudere driedimensionale spellen (uit het PSone- en Nintendo 64-tijdperk) schijnen ideaal te zijn om uit te printen. Nog niet zo hypergedetaileerd als moderne spellen en ook zonder alle trucjes (filters, bump mapping etc) die buiten het beeldscherm hun effect zouden verliezen.


Zo zag het dorp eruit in het spel.


Het wegblazen van de losse stofdeeltjes. Hierbij sneuvelden volgens de maker wel een paar bomen.


Voor extra stevigheid wordt het broze schaalmodel na afloop bedekt met een laagje superlijm. Zoals je ziet komen hierdoor ook de kleuren (veel) beter tot hun recht.

[g.forum]

Lees ook:Is dit de controller van Nintendo’s NX spelcomputer?
Lees ook:Verklein de kijkhoek van je DS
Lees ook:Kijk dit: retro-futuristisch schietspel Vektropolis
Lees ook:Iemand heeft Rapture (BioShock) nagebouwd in Lego
Lees ook:Bekijk Tilt Brush VR-tekeningen in je browser

6 reacties op “Kijk dit: Minecraft uitgeprint op een 3D printer

  1. Randolph

    Wow, amazing! Kan iemand mij vertellen hoe dit nou eigenlijk werkt? Waar haalt de 3D printer haar materiaal weg en hoe plaatst zij het?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Inno Vation

      De 3D printer maakt gebruik van poeder (b.v. gips of polyester) en een soort inkt. Het deel dat moet worden afgedrukt bestaat uit vele dunne doorsneden van een 3D model. Een inktjet-achtige printerkop beweegt over een bed van poeder en deponeerd selectief een beetje vloeistof dat de poeder onderling aan elkaar verbindt. Hierna wordt er weer een laag verse poeder over verspreid en het proces begint overnieuw. Wanneer het 3D model klaar is, wordt al het ongebonden poeder weggezogen. Dat poeder kan weer opnieuw gebruikt worden. De onderdelen worden opgebouwd met een snelheid van 1 cm per uur.
      .
      Dat deze 3D printer ook in kleur kan afdrukken, komt door de bindende vloeistof te variëren in kleur.
      .
      http://www.youtube.com/watch?v=Ak7IQ8c-dbk

        /   Beantwoorden  / 
      1. Randolph

        Ah dat klinkt eerlijk gezegd vrij simpel! Maar meestal zijn de simpelste uitvindingen ook de beste.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Kars

          Een computer dit op de juiste manier laten doen is denk ik niet zo simpel;) Maar de manier waarop het werkt is dat wel ja.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Randolph

            Voor de mensen die daar voor zijn opgeleid is het simpel :P Je moet nooit in je eigen denkkracht oordelen, maar in dat wat mogelijk is.

              /  
  2. Erik

    Ik zag vandaag toevallig een 3D printer bij de Media Markt. Wel niet zo geavanceerd als die uit Inno Vation’s filmpje, maar toch, het gaat hard dit. Amper een jaar geleden was 3D printing nog echt een hobbyproject dat alleen nerds via internetinstructies zelf in elkaar knutselden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.