Gevaarlijke games

En jij dacht dat je moeder een grapje maakte toen ze zei dat al die computerspelletjes slecht voor je waren? Een meisje uit de Amerikaanse staat Iowa heeft het afgelopen weekend aan den lijve ondervonden. De geschrokken moeder vertelt hoe ze haar dochter Kopaska vond op bed terwijl ze spastische bewegingen maakte met haar hele lichaam. "Ik draaide haar om en haar ogen waren wijd opengesperd, het schuim stond op haar mond en ze lag naar adem te happen." Na een tijdje hield het meisje zelfs helemaal op met ademen en was haar moeder overtuigd dat ze dood zou gaan. "Het was heel beangstigend."

Uiteindelijk heeft Kopaska het voorval wel overleefd. En na een paar tests en wat gerichte vragen kwamen de doktoren tot de conclusie dat de aanval was veroorzaakt door overmatig gebruik van computerspelletjes. "Het komt niet vaak voor, maar sommige mensen zijn er wel gevoelig voor. De lichtpatronen zorgen voor een abnormale reactie in de hersenen die de aanval veroorzaken," aldus dokter Joel Waymire. Kopaska zelf kan zich niets meer van de aanval herinneren.
Als je zo’n bericht leest als gamer, dan vraag je je onwillekeurig toch gelijk af welk spel Kopaska zat te spelen toen dit gebeurde. Ik had dat tenminste wel. We kennen dit soort verhalen natuurlijk allemaal. Bij de meeste spellen zit tegenwoordig ook een folder om je te waarschuwen tegen de gevaren van lang achter elkaar doorspelen. Allemaal leuk en aardig, maar dat is toch nog een beetje abstract. Welk spel is nu echt gevaarlijk?

Het blijkt in dit geval te gaan om de recente game True Crime Streets of New York. Als je in dat spel met een auto door de sneeuw rijdt gedragen de sneeuwvlokjes op het scherm zich blijkbaar als een stroboscoop. En dat kan, op mensen die daar gevoelig voor zijn, die gevaarlijke reactie in de hersenen veroorzaken.

Maar gooi nu nog niet meteen je pas gekochte exemplaar van True Crime in de vuilnisbak. Het is namelijk wel goed om te weten dat Kopaska, voordat het zover kwam, eerst 5 uur lang non stop achter elkaar heeft zitten gamen met haar broer. Die broer nam nog af en toe een pauze, maar Kopaska bleef er de hele tijd bij. Ook als haar broer aan het spelen was bleef zij zitten om toe te kijken. Dat zijn best wel extreme omstandigheden dus.

Bij normaal gebruik zijn de risico’s verwaarloosbaar. Speel dus gerust verder, of lees desnoods die bijgeleverde folder toch eens een keer door. Kopaska laat weten dat ze voortaan maximaal 2 uur achter elkaar zal gamen, en daarna een pauze in zal lassen.

Lees ook:Online spelletje: Gamer Mom
Lees ook:Animal Crossing dagboek – dag 228
Lees ook:Animal Crossing dagboek – dag 190
Lees ook:Turbo controllers voor de NES Classic Edition
Lees ook:Animal Crossing dagboek – dag 210

8 reacties op “Gevaarlijke games

  1. Mithrandir

    Je vergeet te vermelden dat het simpelweg om epilepsie gaat. Iets wat toch al sinds de NES als waarschuwing in o.a. de Nintendo boekjes staat… Dit komt wel vaker voor.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Erik

    Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Maar als iemand van te voren niet weet dat hij of zij die vorm van epilepsie heeft is het toch behoorlijk schrikken als zoiets je opeens overkomt.

    En evengoed is het ene spel blijkbaar makkelijker in staat om een epileptische aanval te triggeren dan het andere.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Mithrandir

    Felle witte flitsen he…

    Dit weet ik niet zeker meer maar volgens mij…

    —>

    is er ooit een rel geweest om de pokemon series op tv in japan. Daar zaten in eerste instantie gigantisch drukke witte flitsen in. Werd gauw weggehaald want er begonnen wat mensen te schuimbekken..

      /   Beantwoorden  / 
  4. Mithrandir

    ah rofl..gevonden:

    http://www.snopes.com/radiotv/tv/seizure.htm

    Hier staat bij status: false, alsof het niet waar is, maar het hele verhaal ondersteund dat het wel waar is?

    Ah, het is wel waar alleen de originele legende was dat het epilepsie veroorzaakte. (zo lijkt het in dat artikel) Wat uiteraard onzin is, de kinderen hadden het al / a mather of time gevallen.

    http://www.webmd.com/content/article/91/100966

    http://www.sciencedaily.com/releases/1999/06/990601080722.htm

    Er zijn nog veeeel meer links :)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Erik

    Dat verhaal kende ik nog niet van die pokemon aflevering. Wel fascinerend.

    “One evening in Japan in 1997, at precisely 6:50 in the evening, 685 people, most of them children, simultaneously suffered epileptic seizures.”

    Het lijkt wel een aflevering van The Twilight Zone als je het zo leest. :p

    Ik heb het beruchte fragment bekeken op die eerste link. Het is inderdaad de hele achtergrond die rood/blauw knippert.

    Volgens mij kreeg je een dergelijk effect ook als je de allereerste Legend Of Zelda uitspeelde? Je had sowieso al die triforce pieces die heel snel van kleur wisselden voor een soort gloei-effect. Maar volgens mij als je Ganon had verslagen ging het hele scherm even zo knipperen. Maar ik heb daar nog nooit verhalen over gehoord dat iemand er last van had.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Mithrandir

    Nu speelde als het goed is ook niet iedereen op hetzelfde moment Zelda uit en viel het dus niet zo op :D

      /   Beantwoorden  / 
  7. Erik

    Hm, slim bedacht ja. :)

      /   Beantwoorden  / 
  8. Melvin

    Wel grappig. Bij Mario 3 (NES) gaat het beeld ook heel fel knipperen als je een eindbaas hebt verslagen. Mijn vrienden en ik keken dan nooit in het beeld omdat we dachten dat dit slecht voor je was…blijkt ook gewoon waar te zijn. Kids van 8 zijn best slim, haha

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.