Super Nt is de ultieme high definition Super Nintendo


Super Nintendo’s (en eigenlijk alle oude spelcomputers) gaan niet goed samen met moderne televisies. De reden: hun video-signaal was bedoeld voor analoge beeldbuizen. Op een moderne high definition flatscreen levert dat een wazig beeld op, met trillerige sprites en kleuren die in elkaar overlopen. Afhankelijk van je toestel kan het interpreteren van dat ouderwetse signaal zelfs zorgen voor een vervelende lag, die de besturing in de war schopt.

De enige legale oplossing is om een moderne third party SNES te kopen. Een apparaat waar je oude spelcassettes in passen, maar dat vervolgens wel een kraakhelder HDMI-signaal uitzendt. Er zijn er de afgelopen jaren al meerdere verschenen, en nu heeft Analogue Co. aangekondigd dat ook zij een alternatieve SNES gaan maken. Je kent dat bedrijf misschien nog van de Analogue Nt, een apparaat dat hetzelfde deed met 8-bit NES-spelcassettes.

Volgens kenners was die Analogue Nt de allerbeste third party NES. De spellen speelden precies zoals vroeger, en hij was 100% compatible met alle spelcassettes die ooit voor de NES zijn uitgebracht. Hoe het precies werkt moet je mij niet vragen, maar het verschil met andere clone consoles is dat Analogue de hardware emuleert in plaats van de software. Software-emulators proberen de ervaring zo goed mogelijk te benaderen, maar alleen de consoles van Analogue zijn precies hetzelfde… en 100% lag-vrij. Het bedrijf belooft dat de Super Nt net zo goed werkt als de Analogue Nt.

En hij is betaalbaar! De Analogue Nt was met zijn prijskaartje van 499 dollar alleen geschikt voor de allerfanatiekste retrogamers, maar voor 189,99 dollar is de Super Nt een realistisch alternatief voor iedereen die af en toe een SNES-spel speelt.

De Super Nt is nu te pre-orderen op de website van Analogue in vier verschillende kleuren. De verwachte releasedatum is in februari 2018. Draadloze controllers kosten 39,99 per stuk, maar je kunt ook gewoon je oude SNES-controllers inpluggen.

Neo-games.blog forum

Lees ook:NES-kloon speelt oude spellen in High Definition
Lees ook:Nintendo onthult nieuwe spelcomputer om 16:00 uur
Lees ook:72 Pins verandert nieuwe spellen in retro-klassiekers
Lees ook:Kijk dit: Super Hexagon op een Commodore 64
Lees ook:Playstation 3 pas over 14 maanden in Europa

3 reacties op “Super Nt is de ultieme high definition Super Nintendo

 1. Kikujiro

  Puur uit interesse, waarom is zo’n apparaat wel legaal eigenlijk en een emulator niet?

  Zo’n ding zou ik ook wel willen hebben (i.p.v. een SNES classic mini bedoel ik). Lijkt me wel leuk om in mijn “gamekast” weer een rij SNES-spellen te hebben staan. De Super Nt is zelfs regiovrij toch? In Nederland vind ik SNES games bij gamewinkels met een retro afdeling altijd vrij duur, maar in Japan vallen de prijzen best wel mee. Alleen jammer dat zowel in Nederland als Japan de doosjes er vaak heel belabberd uitzien of ontbreken. Toen de N64 uitkwam heb ik mijn SNES met een heleboel spellen (in puntgave doosjes) verkocht om een N64 te kunnen kopen, maar daar heb ik nog steeds spijt van (idem met de N64 trouwens).

  Waarom maakt Nintendo zelf niet zo’n apparaat eigenlijk?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Dat komt, als ik het me goed herinner, omdat de patenten op oude spelcomputers op een gegeven moment verlopen. Volgens mij na 20 jaar. Op software zit copyright, dat veel langer blijft gelden, maar voor hardware kunnen bedrijven alleen patent aanvragen.

   En de Super Nt is inderdaad regiovrij. Ik zit er zelf ook over te denken. Ik heb nog een la vol SNES-spellen. Het zou leuk zijn om die weer fatsoenlijk te kunnen spelen.

   (Overigens wel allemaal spelcassettes die ik door de jaren heen opnieuw heb gekocht, want ik heb mijn verzamelingen vroeger ook allemaal verkocht. Ik mocht van mijn ouders nooit een nieuwe spelcomputer kopen zonder eerst de oude weg te doen. Eeuwig zonde! Maar dat konden zij ook niet weten).

     /   Beantwoorden  / 
 2. Berend Jan

  Of je koopt een SNES mini en via de Hakchi2 hack zet je daar alle spellen op die je zou willen voor onder de 100 euro :)

  Helaas ben je dan wel al je safegames kwijt, er is niets zo leuk als een oude cart in je machine proppen en dan een safgame zien staan van 10 jaar geleden…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.