Japanse diorama’s van oude Nintendo-spellen


In Japan is momenteel een tentoonstelling aan de gang van kleine diorama’s die zijn gebaseerd op oude computerspellen. Het leuke is dat geen enkel spel letterlijk wordt weergegeven zoals het er vroeger uitzag. Alle kunstenaars maakten een eigen interpretatie van hun jeugdherinneringen. Zoals de realistische loodgieters hierboven. Het exacte moment waarop Mario en Luigi besloten om hun waterpomptang aan de wilgen te hangen en voortaan prinsessen te gaan redden. (Het papier in Luigi’s handen is een vermist-poster van prinses Peach).

Klik verder voor nog een paar leuke diorama’s.Het complete Mario Bros. diorama.


De personages van Balloon Fight zoals je ze nog nooit eerder hebt gezien. Tenzij je bekend bent met de illustraties uit de Japanse handleiding, waar dit diorama op is gebaseerd. Maar in Europa kennen wij deze poppetjes alleen als blokkige pixels.


Urban Champion. Misschien wel het slechtste spel dat Nintendo ooit heeft uitgegeven, maar dat maakt dit straatgevecht in jaren ’80 decor niet minder gaaf. Het leuke is dat alle details (de brandtrappen, de politiewagen, het open riooldeksel) letterlijk uit het spel komen.


En dit is eh… Spelunker II. Totaal onbekend en nooit buiten Japan uitgebracht, maar ik vond dit een leuk kunstwerkje. De Japanse hoes driedimensionaal tot leven gebracht in een spelcassette.


Foto’s van He-Man uit een oude speelgoedcatalogus? Neen! Het is Simon Belmont die het in Castlevania opneemt tegen eindbaas Dracula. (Niet dat ik ooit zo ver ben gekomen – wat een krankzinnig moeilijk spel was dit).


Altijd al willen weten hoe Mega Man er vanbinnen uitziet? In deze dwarsdoorsnede zie je alle scharnieren, pompjes en brandstofslangen die Capcom’s robot laten bewegen. Luguber en fascinered tegelijk.


Ik hou van het contrast tussen de tekenfilmgraphics in de blokken, en de hyperrealistische gorilla die er bovenop staat. (Dit is Donkey Kong btw, maar dat hoor je eigenlijk al te weten).


En laatst maar niet least, dit eerbetoon aan The Legend of Zelda. Een gedeeltelijke plattegrond van Hyrule, met daarboven een diorama waarin alle vijanden er net iets te realistisch uitzien. Vooral die lange slierten op de Peahat (de vliegende plant) ogen erg onsmakelijk.

Neo-games.blog forum

Lees ook:Club Nintendo sterrencatalogus krijgt nieuwe cadeautjes
Lees ook:Nintendo Japan stopt met productie oude model DS
Lees ook:Pokemon Diamond/Pearl filmpje
Lees ook:Zo’n kleine Pikachu heb je nog nooit gezien
Lees ook:Honderdduizend nieuwe DS-bezitters in een week

4 reacties op “Japanse diorama’s van oude Nintendo-spellen

 1. benny

  Eh, daar neemt Simon Belmont het op tegen Death. Dracula komt pas een level later aan de beurt.

  Tot zover deze betweter modus.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Oeps. Je hebt helemaal gelijk. Dat krijg ik ervan als ik schrijf over eindbazen waar ik zelf nooit tegen heb gevochten.

     /   Beantwoorden  / 
 2. G.Tom

  Wat gaaf! Zouden ze nog meer hebben daar of is dat alles? Een van Final Fantasy of Ninja Gaiden bijvoorbeeld?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Je kan meer plaatjes vinden als je op twitter zoekt naar de hashtag #16bitmodels. Maar de interessantste staan hierboven al. Ik heb geen Final Fantasty en Ninja Gaiden gezien. ;)

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.