Alle geruchten over de volgende Xbox en PlayStation op een rij


Verplicht online gamen? Het einde van tweedehands spelletjes? Het internet stond de afgelopen dagen vol met geruchten over Sony’s en Microsoft’s nieuwe spelcomputers. Meestal vermijd ik onbevestigde geruchten, maar aangezien deze afkomstig zijn van een bron die bekend staat als betrouwbaar (het tijdschrift Edge) is het misschien toch interessant om eens naar deze verhalen te kijken. Wat staat ons te wachten met de volgende generatie spelcomputers?

 • Edge weet het zeker: de volgende Xbox accepteert geen tweedehands games. Al je spellen worden permanent gekoppeld aan jouw Xbox Live-account zodat geen enkele andere Xbox het schijfje meer kan lezen. Beurshandelaren namen dit gerucht zo serieus dat de aandelen van de Amerikaanse winkel GameStop meteen omlaag gingen. Overigens werd vorige maand bekend dat Sony een vergelijkbaar patent heeft aangevraagd, al houdt Edge vol dat de volgende PlayStation nog wél tweedehands games zal afspelen.

 • Om die nieuwheidstest uit te voeren is het volgens Edge noodzakelijk dat de volgende Xbox altijd online is. Zelfs als je in je eentje een singleplayer spel speelt. In de praktijk verandert er dus weinig (wie is er tegenwoordig niet altijd online?), maar toch heeft het iets benauwends: je internetprovider heeft een storing en meteen werkt je spelcomputer niet meer.
 • Microsoft blijft geloven in bewegingsgevoelige spellen en dus wordt de volgende Xbox standaard geleverd met een (verbeterde versie van) de Kinect-camera.
 • De volgende PlayStation is toegankelijker dan de eigenwijze Cell Processor van de PS3. Volgens Edge’s anonieme bronnen heeft de PS4 veel weg van een standaard pc zodat programmeurs er meteen mee aan de slag kunnen. Goed nieuws voor ontwikkelaars, al zul jij als gamer hier weinig van merken.
 • De controller van de nieuwe PlayStation ziet er volgens Edge ongeveer hetzelfde uit als de DualShock 3. Het enige verschil is een kleine touchpad (vergelijkbaar met die van de PS Vita) in het midden van de controller – waar nu de Start-, Select- en PS-knoppen zitten.
 • Een van de wonderlijkste geruchten is dat de PlayStation 4 constant opnames zou maken van alles wat er op het scherm gebeurt. De meest recente 15 minuten zijn altijd terug te kijken en kunnen als filmpjes of screenshots gedeeld worden op het internet.
 • Voor de techneuten onder ons: de volgende Xbox beschikt over een 8-core x64 CPU geklokt op 1.6Hz, een D3D11.x 800MHz GPU en 8GB RAM-geheugen. Sony heeft gekozen voor een 8-core R10XX CPU met 4GB GDDR5 RAM-geheugen. Ik heb ook geen idee wat dat allemaal betekent, maar volgens experts is Sony’s spelcomputer op papier iets krachtiger dan die van Microsoft.
 • Voor de volgende Xbox zijn nog geen richtlijnen bekend, maar Sony zou van plan zijn om hun nieuwe spelcomputer aan het einde van dit jaar te lanceren in Amerika en Japan, en begin 2014 in Europa.

[g.forum]

Lees ook:Edge verwacht in 2012 een nieuwe generatie spelcomputers
Lees ook:PlayStation 4 verschijnt eind 2013, kost €399,-
Lees ook:PS3 online gaming gratis. Geen addertjes onder het gras
Lees ook:De opvolger van de Xbox 360 is de Xbox One
Lees ook:Alles wat je moet weten over de PlayStation 4

11 reacties op “Alle geruchten over de volgende Xbox en PlayStation op een rij

 1. Gulzt

  “Goed nieuws voor ontwikkelaars, al zul jij als gamer hier weinig van merken.”

  Waarom denk je dat? Als het makkelijker ontwikkelen is kan dat toch een positief effect hebben op het aanbod?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Erik

  Hm ja, daar heb je misschien wel een punt. Maar aan de andere kant: ik heb altijd begrepen dat de Xbox 360 in feite ook een veredelde pc was. Buiten de door Microsoft gefinancierde exclusives heeft dat ook weinig effect gehad op het spelaanbod. Valve is de enige ontwikkelaar (die ik zo snel kan bedenken) die duidelijk voor de Xbox koos omdat programmeren voor de PS3 zo’n gedoe was. Al is dat later gelukkig ook weer bijgelegd.
  .
  Neemt natuurlijk niet weg dat ik wel hoop dat je gelijk krijgt. :)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Randolph

  Erik, even wat anders:

  Ik ga zoals gebruikelijk naar games.blog.nl toe en ineens zegt google: STOP! Malware gedecteerd op deze website! Games.blog.nl bevat inhoudt van us.blablabkla.us, een site die bekend staat als verspreider van malware…

  En dan nog wat van dat gedoe. Ik heb dit hier nog nooit eerder gehad, is er wat aan de hand?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Erik

  Randolph, gebruik je toevallig Chrome als browser? En stond er in plaats van blablabla de naam “us.bernerverein.ch”? Ik lees hier dat meer mensen daar vandaag last van hadden. Zelfs grote sites als YouTube werden in sommige gevallen ineens geblokkeerd.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Kikujiro

  Ik heb praktisch geen tweedehands games in mijn collectie (ooit eens twee DS-titels op een rommelmarkt gekocht), maar heb er wel problemen mee dat beide bedrijven mij op voorhand al ‘verbieden’ tweedehands software aan te schaffen (mits de geruchten kloppen). Ik moet zeggen dat het continu on-line aspect mij ook niet echt aanstaat. Je geeft het zelf al aan, wat als je (tijdelijk) geen verbinding hebt met internet. Niet dat dit vaak voorkomt, maar toch…

    /   Beantwoorden  / 
 6. Kikujiro

  Vraag me vooral met de PS4 af hoe men, wat die tweedehands software betreft, hier in Japan tegenover staat. Als het aantal tweedehandsgameswinkels een graadmeter is, moeten daar toch wel enorme hoeveelheden tweedehands software worden verkocht. Zouden beide bedrijven écht zoveel geld mislopen door mensen die geen nieuw exemplaar kopen? Je kunt je afvragen of die mensen sowieso de desbetreffende game zouden hebben gekocht als deze alleen nieuw verkrijgbaar was. Nou ja, zomaar wat willekeurige gedachten. We wachten het officiële nieuws maar eerst af. Tot nu toe ben ik nog niet echt onder de indruk van de aankondigingen. Beter graphics zijn o.k., maar ik was eigenlijk al tevreden met de huidige generatie graphics.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Randolph

  Ja dat is het precies, Erik. Hmmm… Ik heb het verder nog nooit gehad… beetje raar. Hoop dat dat snel wordt opgelost dan, want verder is Chrome ideaal.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Erik

  Ja dat blijft raar van die malware-waarschuwing. Google heeft volgens mij ook nog geen commentaar gegeven. Ik ben benieuwd of het een fout is van Chrome, of dat alle niet-Chromegebruikers nu ongemerkt zijn geïnfecteerd met een eng virus.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Erik

  Kikujiro verwoordt mijn gevoelens perfect; ik persoonlijk zou van allebei die maatregelen nauwelijks last hebben, maar toch lijkt het me niet prettig als Microsoft zoveel controle houdt over iedere verkochte Xbox. Hopelijk blijkt het onzin.
  .
  De tweedehands “scene” is in Nederland volgens mij nog niet zo groot (al doet Game Mania wel heel erg z’n best om daar verandering in te brengen), maar in Amerika schijnt het veel meer ingeburgerd te zijn. En in Japan ook, als ik jouw verhaal lees. Ik snap ook wel dat Sony en Microsoft daar niet blij mee zijn, maar met zo’n maatregel maak je volgens mij een hoop gamers kwaad. Als ik hen was zou ik het toch nog één keertje door de vingers zien. Dit wordt waarschijnlijk toch de laatste generatie spelcomputers met spellen op fysieke schijfjes, daarna is het probleem permanent opgelost. Hou je fans te vriend, zou ik dan zeggen.

    /   Beantwoorden  / 
 10. X

  een paar weken het game nieuws niet gevolgd en er is zoveel gebeurdt

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.