De mierenvanger van Nova Prospekt


Ja kids, mieren, dat zijn rare beesten. Tot voor kort kon ik ze niet uitstaan. De rillingen liepen over m'n rug als ik hun aanvalskreet hoorde. Mijn haren vlogen overeind als ik ze zag lopen op die enge dunne pootjes van ze. Nee echt, ik kan niet genoeg benadrukken hoe ik walgde van Ant Lions. Ik zou het helemaal niet erg vinden moest er per ongeluk iets gebeuren waardoor ze allemaal werden uitgeroeid.

Waarom ik precies zo gruwelde van een paar mieren? Ik denk dat het er iets mee te maken had dat ze me steeds probeerden te vermoorden. Sinds ze besloten om daar mee op te houden en mij voortaan te helpen vind ik ze al een stuk sympathieker. Sterker nog, ik begin allerlei gevoelens voor die beestjes te ontwikkelen waarvan ik niet eens wist dat ik ze in me had.

Zo heb ik in het echte leven een kat. Het is niet moeilijk om te bedenken waarom ik zo gehecht ben aan mijn Minoes. Hij is pluizig, zacht, niet groot en als hij begint te spinnen voel ik me ook meteen een stuk gelukkiger. Geen wonder dat zoveel mensen een kat als huisdier nemen. Maar een Ant Lion? Zelfs nu ik van mening ben veranderd schrik ik af en toe nog steeds als ze gillend en snuivend voor me staan. Er is niets vertederends aan een anderhalve meter hoge mier met giftige slagtanden.

En toch ben ik van ze gaan houden. Ik kan er niks aan doen. Iedere keer als ik een mier vooruit stuur om een boobytrap onschadelijk te maken breekt mijn hart een beetje. Vroeger had ik er geen enkele moeite mee om hele mierenfamilies uit te roeien met mijn machinegeweer. Nu voel ik al medelijden als er per ongeluk eentje sneuvelt. Gelukkig zorgt het spel dat er te allen tijden een eindeloze voorraad mieren tot mijn beschikking staat. Het is dus niet zozeer een praktisch probleem. Misschien is het überhaupt niet echt probleem, maar ik vind het triest om te zien hoe ze zichzelf voor mij opofferen.

Maar wat is er gebeurd?

Dat zou ik ook wel eens willen weten. De volgende keer dat ik Half-Life 2 speel mag ik niet vergeten om de ondertiteling aan te zetten. Ik verstond er namelijk geen woord van.

Ik had zojuist een extra grote mier vermoord. Geen zorgen, dit verhaal speelde nog voordat ik van ze begon te houden. En deze mier, zij was echt een monster. Waarschijnlijk was het de koningin, ze was groter en sterker dan alle andere Ant Lions en het duurde lang om haar te verslaan. Pas nadat ik een hele tijd op haar had geschoten viel ze dood op de grond.

Meteen kwam er een buitenaards wezen op ons af. Zo eentje die blijkbaar aan onze kant staat. Hij zei iets, wat ik dus niet verstond, en deed iets onsmakelijks met de dode mier. Wat daar precies gebeurde, ik heb geen flauw idee. Ik weet alleen dat hij me na afloop een sponsachtig ding gaf en sindsdien staan alle Ant Lions aan mijn kant.

Krankzinnig verhaal, ik weet het. Maar wel leuk! Net als je denkt dat je alles hebt gezien wat Half-Life 2 te bieden heeft, gebeurt er zoiets. Alle spelregels worden overboord gegooid en je mag weer aan de slag met een hele nieuwe gimmick. Eerst de Gravity Gun, toen een Dune Buggy en nu dus mieren. What's next?

Dat vraag ik alleen uit nieuwsgierigheid trouwens, ik bedoel er niets mee. Ik ben de mieren nog niet zat. Het is een leuke gimmick. Okee, het mist misschien een beetje de diepgang van een Gravity Gun waar je echt hele gave trucjes mee kon uithalen. Maar de mieren hebben zo hun eigen charme. Het is een heerlijk kwaadaardig gevoel om de vijand alleen maar te hoeven aanwijzen en vervolgens van een veilige afstand toe te kijken hoe ze worden verscheurd door mijn trouwe Ant Lions. Vervolgens knijp ik één keer in mijn sponsachtige ding en alle mieren verzamelen zich. Klaar voor hun volgende opdracht. Ze denken niet na, ze geven niks om hun eigen veiligheid, ze doen alleen wat ik wil. Een machtig gevoel, maar toch probeer ik er zo min mogelijk te laten sneuvelen. Ik geef om mijn mieren.

Wat een vreemd spel is Half-Life 2 toch. Niet alleen heeft Valve het voor elkaar gekregen dat ik nu al een paar weken bezig ben met een first person shooter (waar ik nog steeds niet echt fan van ben maar okee, het grootste gedeelte van de tijd heb ik het naar mijn zin), er wordt ook constant op een hele effectieve manier met mijn gevoelens gespeeld. Haat de Ant Lions! Hou van de Ant Lions! Wees bang voor de Combine Soldiers! Heb medelijden met de Combine Soldiers! Ik weet inmiddels echt niet meer wat ik moet denken, behalve dat er volgens mij hele vreemde dingen zijn gebeurd in Nova Prospekt.

Zie ook:
- Hoe ik al na twee levels ophield met Half Life 2
- Hoe ik op dringend advies van mijn lezers verder ging met Half-Life 2
- Hoe lang gaat dat Water Hazard level eigenlijk nog duren?
- Hoe ben ik nu weer terechtgekomen in Ravenholm?
- Hoe ik in Ravenholm iets over mezelf leerde
- Bijna een hartaanval langs Highway 17
- Ik begon me net af te vragen waarom dit level Sandtraps heet
- Hoe een houten plank mijn leven redde in Sandtraps
- De mierenvanger van Nova Prospekt
- Lemme get out of your way Freeman
- Hoe Dr. Breen hulp krijgt van Electronic Arts
- Het einde van Half-Life 2

Lees ook:Ik begon me net af te vragen waarom dit level Sandtraps heet
Lees ook:Left 4 Dead interview, gameplay beelden
Lees ook:Hoe een houten plank mijn leven redde in Sandtraps
Lees ook:Black Mesa (Half-Life remake) trailer
Lees ook:Hoe ik al na twee levels ophield met Half Life 2

12 reacties op “De mierenvanger van Nova Prospekt

 1. cas_09

  Eerst maar eens af zien te kicken van m’n Portal/TF2-verslaving, daarna kan ik met een gerust hart beginnen aan de HL-games :P

    /   Beantwoorden  / 
 2. DK

  hoe ver wil je gaan met je liefde?
  bedoel de mieren liefde!
  want dat is de eerste semtoom van een miereneuker!
  hoor je dat!een M I E R E N N E U K E R !
  dus ga niet te ver met je mieren liefde
  (niet dat ik het meen maar ik kon het niet laten!)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Berend Jan

  Ik ben met de eppisodes bezig en ik vraag me af waar ik mijn sponsding heb gelaten.

  Even voor de goede orde

  Al die mieren moeten dood…

    /   Beantwoorden  / 
 4. Kars

  Je hebt een lokaas gekregen wat die ant lions niet kunnen weerstaan, daarom lopen ze nu als makke hondjes achter je aan;) Het wordt allemaal zoveel makkelijker met die beestjes aan jouw kant!

    /   Beantwoorden  / 
 5. erik

  Lokaas huh? Hm… okee, dat klinkt logisch. Blijft wel vaag dat Gordon hem ook weg kan gooien en daarna gewoon weer een nieuwe in zijn hand heeft. ;)

  En over zijn hand gesproken, het verbaasde me enigszins dat we die gewoon te zien krijgen. Je zou eerder verwachten dat dat lokaas los in de lucht bleef zweven zoals alle voorwerpen die Gordon opraapt.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Roland

  @erik
  bij de shotgun zie je toch ook zn handen/vingers? als ie reload?

    /   Beantwoorden  / 
 7. Roland

  of is dat mij die tweede handgun?

    /   Beantwoorden  / 
 8. MetroidPrime

  In Nova Prospekt zit een stuk dat behoorlijk frustrerend kan zijn. Ik ben er zelf ook een paar uur mee bezig geweest, totdat ik een vrij onconventionele oplossing bedacht had, die het stuk ineens ongelofelijk makkelijk maakte. Ik kwam er ineens voorbij zonder ook maar 1 kogel te hoeven afvuren.

  Zodra je bij dat stuk zit, zul je wel merken wat ik bedoel met frustrerend, maar ik kan je aanraden om alternatieve manieren te zoeken om er voorbij te komen.

    /   Beantwoorden  / 
 9. ErikdB

  ik zit volgens mij nog in Ravenholm. nu moet ik een diep gat in springen maar ik val de hele tijd dood :’)
  ben ik nou al bijna uit ravenholm of moet ik nog een stuk?

    /   Beantwoorden  / 
 10. erik

  “In Nova Prospekt zit een stuk dat behoorlijk frustrerend kan zijn.”

  Weet je zeker dat je niet Entanglement bedoelt? Dat level vind ik tot nu toe één groot frustrerend stuk. >:(

  ” Ik ben er zelf ook een paar uur mee bezig geweest, totdat ik een vrij onconventionele oplossing bedacht had, die het stuk ineens ongelofelijk makkelijk maakte. Ik kwam er ineens voorbij zonder ook maar 1 kogel te hoeven afvuren.”

  Ik eh… heb eigenlijk geen idee over welk gedeelte je het hebt? :p Ik ben vrij probleemloos door Nova Prospekt gewandeld. Misschien heb ik per ongeluk al meteen jouw onconventionele oplossing gebruikt zonder het te weten?

  “ik zit volgens mij nog in Ravenholm. nu moet ik een diep gat in springen maar ik val de hele tijd dood :’)
  ben ik nou al bijna uit ravenholm of moet ik nog een stuk?”

  Nope, dat is het einde. Het is mij niet gelukt om daar af te dalen zonder gewond te raken, maar als je jezelf een beetje langs de rand laat vallen zodat je val af en toe wordt gebroken door een steunbalk of een uitstekend randje kun je het wel overleven.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Schaap

  Je kan die Ant Lions helemaal niet rondbevelen door een lokaas, maar wel door feromonen(gland). Nadat je die koningin gedood had, heeft die vortigaunt haar anale klieren eruit gehaald en aan jou gegeven. Ze denken dus dat je een koningin bent, omdat je op dezelfde manier (dus d.m.v. geuren) plaatsen markeert.

    /   Beantwoorden  / 
 12. MetroidPrime

  “Weet je zeker dat je niet Entanglement bedoelt? Dat level vind ik tot nu toe één groot frustrerend stuk. >:(“

  Ik denk dat het inderdaad het level Entanglement is geweest, maar volgens mij speelt dat zich ook af in Nova Prospekt?

  Waarschijnlijk ben je al bij het stuk geweest in de control room? Het stuk waar ik het over heb, toont wat overeenkomsten met dat stuk, maar is alleen een heel stuk moeilijker. Ik was van plan om een filmpje van mijn oplossing op Youtube te zetten, maar ben daar nog niet aan toegekomen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.