Hoe een houten plank mijn leven redde in Sandtraps


Hey kids, geloof de geruchten niet. Ik ben nog niet gestopt met Half-Life 2. Als het al een tijdje geleden is sinds mijn vorige update dan is dat Burnout Paradise's schuld. Dat spel is verslavender dan Tetris. Hoe lang het zo leuk blijft weet niemand, maar voorlopig kan ik er geen genoeg van krijgen. Ik ben nu zelfs gestopt met de missies. Het leukste is om gewoon de straten te verkennen en op ieder kruispunt voor zoveel mogelijk chaos te zorgen met Show Time (ook een stuk grappiger dan verwacht).

Maar om deze week niet te hoeven afsluiten met het gevoel dat ik niets heb bereikt met mijn leven, heb ik me gisteravond tijdelijk losgerukt van Paradise City om weer een paar uur met Half-Life 2 door te brengen. Ik ga niet liegen, erg veel zin had ik niet. Ik wist dat ik door een irritant stukje springwerk heen moest voordat het weer leuk zou worden en daar zag ik tegenop. Die vervloekte Ant Lions ook.

Het ging ongeveer zoals ik had verwacht. Gordon sprong vaak mis en werd dan meteen opgevreten. Verbazingwekkend hoe snel het kan gaan als de mieren allemaal tegelijk aanvallen. Een losse Ant Lion is amper gevaarlijk, maar zet er zes of zeven om Gordon heen en hij is meteen kansloos. En geloof het of niet, dáár had ik geen problemen mee. Ja, het is een frustrerende manier om dood te gaan en als het in een ander level was gebeurd zouden hier nu drie alinea's met gezeur staan. Maar ik snap dat Valve een uitdaging wilde maken waarbij ik de grond niet mocht raken. De mieren waren niet het probleem. Er had net zo goed lava kunnen liggen of drijfzand. Het waren Gordon's onzichtbare voeten die me frustreerden, niet de mieren.

Uiteindelijk heb ik het wel gehaald, maar ik voelde me net een verwende moderne gamer toen ik na iedere succesvolle sprong snel alles moest quicksaven. Hopelijk was dit het enige platformgedeelte in Half-Life 2. Ik zou natuurlijk niet durven suggereren dat er misschien iets mis is met Valve's grote onfeilbare meesterwerk, maar toch was first person platforming misschien niet het allerbeste idee.

Pas toen ik de plank had gevonden begon ik weer een beetje lol te krijgen in Sandtraps. De plank, als je dat nog niet wist, is precies wat het woord al zegt: een grote houten plank. Dat was echt weer Half-Life 2 op z'n best. Ik was net bezig om met veel moeite van eilandje naar eilandje te springen toen daar opeens een plank lag tussen wat ander grof vuil. Ik raapte hem op met de Gravity Gun en hing hem voorzichtig tussen twee eilandjes om veilig over te steken. Het is zo subtiel in het spel gebouwd dat ik een paar minuten rondliep met het idee dat het mijn eigen geniale ingeving was om die plank voor iets nuttigs te gebruiken.

Dat was natuurlijk niet zo. Als een brave pion heb ik precies gedaan wat Valve wilde dat ik zou doen. Maar het feit dat ik dat niet meteen doorhad is toch wel grappig. Ik was er serieus van overtuigd dat alle andere spelers moeilijk deden met rennende aanlopen en extra lange sprongen terwijl ik moeiteloos naar de overkant kon wandelen over mijn plank. Om eerlijk te zijn, ik voelde me er behoorlijk slim onder.

In eerste instantie wilde ik hier een veer in Valve's achterste steken voor dat geniale stukje spelontwerp, maar dat leek me achteraf een beetje overdreven. Het is eigenlijk een trieste conclusie om te bereiken, maar het feit dat ik zo onder de indruk was van een plank zegt meer over alle andere spellen die ik de afgelopen vijf jaar heb gespeeld dan over Half-Life 2. Ik bedoel, verdient Valve nu echt een compliment alleen omdat ze zo beleefd waren mijn spelplezier niet te vergallen met een hint?

Meer spellen zouden het zelfvertrouwen moeten hebben om mijn handje los te laten en er niet vanuit te gaan dat ik meteen stop met spelen als het even tegenzit. Het spel is leuk genoeg jongens, ik krijg de volgende miljoenenverslindende cutscene heus wel te zien. Ik ben in ieder geval wat blij dat Gordon geen elfje bij zich heeft tijdens zijn avontuur.

Zie ook:
- Hoe ik al na twee levels ophield met Half Life 2
- Hoe ik op dringend advies van mijn lezers verder ging met Half-Life 2
- Hoe lang gaat dat Water Hazard level eigenlijk nog duren?
- Hoe ben ik nu weer terechtgekomen in Ravenholm?
- Hoe ik in Ravenholm iets over mezelf leerde
- Bijna een hartaanval langs Highway 17
- Ik begon me net af te vragen waarom dit level Sandtraps heet
- Hoe een houten plank mijn leven redde in Sandtraps
- De mierenvanger van Nova Prospekt
- Lemme get out of your way Freeman
- Hoe Dr. Breen hulp krijgt van Electronic Arts
- Het einde van Half-Life 2

Lees ook:Left 4 Dead interview, gameplay beelden
Lees ook:Ik begon me net af te vragen waarom dit level Sandtraps heet
Lees ook:Is dit toeval of hint Valve stiekem naar Half-Life 3?
Lees ook:Hoe ben ik nu weer terechtgekomen in Ravenholm?
Lees ook:Het einde van Half-Life 2

28 reacties op “Hoe een houten plank mijn leven redde in Sandtraps

 1. Mark

  Ik vind deze stukjes die je schrijft altijd erg leuk!
  Mooie tekening trouwens!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Daniël

  Hai Erik

  Ik zag een filmpje van je, waarin je een schetsboek liet zien met de tekeningen die je had gemaakt (annimal crossing dagboek geloof ik).

  Hoe heb je die ingescant? Of maak je er een digitale foto van… Hoe…

    /   Beantwoorden  / 
 3. erik

  Nee geen foto’s, ik leg ze gewoon onder de scanner.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Wouter

  Geweldige stukjes over Half-Life 2. Het enige nadeel… Ze zijn niet dagelijks

    /   Beantwoorden  / 
 5. master L

  Those Antlions will be your friend someday… for now better watch your back.

  a friend from the rebellions

    /   Beantwoorden  / 
 6. Daniël

  Dat boek? Ok thanx. Ga het met1 proberen. (kheb zelf ook zo’n boek maar ben bang om hem te beschadigen, vandaar)

    /   Beantwoorden  / 
 7. Daniel

  Heey Erik, op zo’n beetje geen enkele site kan ik deze vraag stellen, want of mensen gaan hun eigen console alleen maar promoten, of er ontstaan hele ruzies, maar vind jij persoonlijk de xbox360 of de ps3 beter? Ik wil één van beide kopen maar weet nog niet echt welke..

    /   Beantwoorden  / 
 8. Daniel

  en het is ook weer een geweldig stukje trouwens :P

    /   Beantwoorden  / 
 9. Dennis

  Heey Erik, op zo’n beetje geen enkele site kan ik deze vraag stellen, want of mensen gaan hun eigen console alleen maar promoten, of er ontstaan hele ruzies, maar vind jij persoonlijk de xbox360 of de ps3 beter? Ik wil één van beide kopen maar weet nog niet echt welke..

  kmag erik dan wel niet zijn maar ben aso en bemoei me ermee omdat ik ze alle drie heb:P

  X360 is een console met enorm goede games, maar ik denk dat hij langzaamaan zijn top aan het bereiken is qua grasische beelden. Ook maakt hij veel lawaai en is de hardware niet altijd even stabiel, toch is de console echt wel tof.

  PS3 is duurder, maar momenteel wel mijn meest gebruikte, naast de blu-ray speler is de grafische kracht van de playstation echt enorm hoog, iets wat we komende jaren zeker gaan merken. Ook de games die eraan zitten te komen zijn zeker niet mis, en vergeet niet dat we al Uncharted en Ratchet en Clank gehad hebben. Gezien het feit dat Metal Gear en Final Fantasy ook nog bij de Playstation 3 gaan komen denk ik dat ik op dit moment voor de Playstation zou kiezen, alleen de Xbox heeft een iets breder scala aan games en online ondersteuning. Iets waar de PS3 nog op achterloopt

    /   Beantwoorden  / 
 10. erik

  @Daniel: het wordt steeds moeilijker om ze uit elkaar te houden met al die spellen die multiplatform gaan. Volgens mij vallen de grafische verschillen nogal mee, ik zou echt alleen kijken welke exclusives je het meeste aanspreken.

  Ik ben bijna geneigd om de Xbox 360 aan te bevelen omdat daar nu al heel veel goede games voor te krijgen zijn. Een Playstation 3 koop je eigenlijk nog steeds voor alle goede spellen die er nog voor gaan uitkomen… maar dat is ergens wel eng. Wat als ze tegenvallen?

  Aan de andere kant vind ik zelf de PS3 interessanter omdat ik het gevoel heb dat de meeste “rare” spellen daarvoor uit zullen komen. Vrolijke, bizarre, aparte Japanse concepten, terwijl de nadruk bij de Xbox 360 meer ligt op realisme. Het is maar net waar je van houdt. Mijn PS3 heb ik gekocht voor Final Fantasy, Ratchet & Clank, LittleBigPlanet, WipeOut, LocoRoco, het nieuwe project van Team Ico… etc.

  Een Xbox 360 koop je voor de de serieuze shooters en racesimulaties (heel grof gezegd) en af en toe een vrolijk spel van Rare er tussendoor. Dus de vraag is eigenlijk… wat voor spellen hou je van?

    /   Beantwoorden  / 
 11. Daniel

  Nou, ik heb ook al een Wii, omdat ik
  1. gewoon altijd al Nintendo consoles heb gehad en
  2. niet eindeloos shooters wil spelen, maar ook andere dingen.

  dus dan zou de ps3 beter zijn? (waarom moet die nou weer zo duur zijn..)

    /   Beantwoorden  / 
 12. Mithrandir

  “is de grafische kracht van de playstation echt enorm hoog”

  Dramatisch om al die mensen te zien die de marketingmachine van Sony blind volgen.

  De PS3 is amper beter dan de X360 en zal zeker niet grandioos mooiere games leveren dan de X360. Het enige voordeel van de PS3 is de grotere opslag (Blu-ray) de rest is min of minder gelijk aan de X360. PS3 heeft een betere CPU, maar is minder eenvoudig om vol te benutten. De X360 heeft een CPU die eenvoudiger is qua opzet en eenvoudiger om volledig te benutten. De X360 heeft een betere grafische kaart. Ergo..ze zijn erg aan elkaar gewaagd.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Mithrandir

  *Min of meer dus :P

    /   Beantwoorden  / 
 14. Remy

  Ik ben nu net begonnen met Episode Two..En ik weet nu echt waarom Halflife wereldwijd gezien word als de beste FPS ooit:)SFEER,en niet alleen dat,DETAIL..Potverdrietjes,een vuilniscontainer in het HL universum is niet zomaar een VC nee er staat een recyclelogo op lol,schijn Alyx eens in haar ogen met je zaklamp en ze zal haar hand voor haar ogen doen..Ik bespeur hier enige vergelijking qua kwaliteit met MGS,het zijn de kleine dingetjes he:)En Erik ik weet wanneer jij zal zeggen tegen jezelf dat HL meesterlijk is,op het einde,eerder niet!!Want the Citadel op het endje is iets wat je nooit meer gaat vergeten,dat beloof ik je!!Overigens vind ik episode One iets vetter dan HL2 magoe

    /   Beantwoorden  / 
 15. Remy

  @Mithrandir ik denk helaas toch echt dat je het mis hebt hoor..Want volgens de laatste berichten is er nog geen eens 50% vd kracht van de Cell gebruikt in een spel en heb ik gelezen dat toekomstige games revolutionaire dingen zullen laten zien..Er staat echt heel veel moois in de planning voor PS3 en heel interessante projecten:)Maar ik ben nu al tevreden eigenlijk,na Uncharted,HeavenlySword en R&C staat er al weken een grote lach op mijn gezicht:)Alleen MGS nog,het spel der spellen en God of War3,mijn god dit is gamers heaven,Sony take it away:)

    /   Beantwoorden  / 
 16. erik

  Hint: ontwikkelaars overdrijven graag. ;) Dat verhaal van “we hebben nu nog maar zoveel en zoveel procent van de totale rekenkracht gebruikt” heb ik nu al zo vaak gehoord. Bij elke nieuwe generatie consoles proberen ze mensen weer gek te maken.

  Toekomstige spellen zullen heus nog wel iets mooier worden naarmate spellenmakers de hardware beter leren kennen. Maar echt niet twee keer zo mooi (hoe je dat ook zou meten meten ;) ) Koop een PS3 als je verwacht dat daar de beste spellen op verschijnen, maar doe het niet omdat je de krachtigste spelcomputer wilt. Hier en daar een paar polygonen extra, iets scherpere textures… meer hoef je er echt niet van te verwachten.

    /   Beantwoorden  / 
 17. erik

  “dus dan zou de ps3 beter zijn? (waarom moet die nou weer zo duur zijn..)”

  Het is inderdaad geen goedkope hobby. Je kunt het nog even aankijken, misschien komt er binnenkort weer een leuke bundel met spellen die je echt wilt hebben (Ratchet & Uncharted, dat zou een mooie bundel zijn als ze hem niet te duur maken).

  Op de Xbox 360 verschijnen natuurlijk niet alleen maar shooters, maar ik verwacht op de PS3 wel meer variatie. Al zal het nooit meer zo grandioos worden als op de PS2 toen Sony nog marktleider was en bijna alle interessante spellen hun kant op kwamen. Het is jammer dat ze de backwards compatibility eruit gesloopt hebben. Als je hiervoor alleen maar Nintendo consoles had ik je anders nog een hele berg onmisbare PS2-titels kunnen aanbevelen!

    /   Beantwoorden  / 
 18. Remy

  Nee nee,ik ben het er toch niet mee eens..Ik weet het niet,ik heb helaas sinds de lagere school al de bijnaam PlayStation-Man,ja echt waar:)Maar das niet voor niks natuurlijk,ik ben al vanaf mn geboorte een gamer,ik speel op alle consoles maar de PlayStation heeft vanaf het begin al mijn hart gestolen en ik kan het niet onder woorden brengen maar Sony voldoet altijd aan mijn verwachtingen,en ik heb al van voor het begin gezegd dat de PS3 na een ruime tijd dingen zal laten zien die nog nooit vertoond zijn..En dit gaat volgens mij echt gebeuren en ik steek mn handen ervoor in het vuur dat er nog iets achter de hand is in de hardware van de PS3,ik weet het zeker!!Ik heb het niet zozeer over de graphics maar over innovaties waar je mond van open zal vallen,bv Home gaat heel veel doen voor Sony,Home word meer dan wij nu denken,ik kijk er alvast naar uit:)

    /   Beantwoorden  / 
 19. Daniel

  ok, *twijfelt nog meer*, het verschil in graphics doet er niet toe, wat er volgens mij ook zo’n beetje niet is lijkt me, maar het is sowieso wel goed, als je een Wii gewend bent. Maar ik hoorde nu net dat de opvolger van Bioshock weer niet naar de PS3 komt, en dat lijkt me dan weer net zo’n leuke game. Aan de andere kant, die twee nieuwe FF’s zien er wel weer geweldig uit, (ook al komen ze waarschijnlijk pas in 2009..) komen dr nog veel meer van dat soort games of niet?

    /   Beantwoorden  / 
 20. erik

  Uh… ook Bioshock zelf is exclusief voor de Xbox 360 ;) Over een opvolger is eigenlijk nog niks bekend.

  Bioshock, Gears of War, Halo 3, Mass Effect, Viva Piñata, Dead Rising, Crackdown. Dat zijn wat mij betreft ongeveer de interessante exclusives voor de 360. In de toekomst komen daar nog bij: Lost Odyssey, Fable 2, Alan Wake, Too Human, Ninja Gaiden 2 als veelbelovende titels. Ik ben er ongetwijfeld een paar vergeten en misschien moet Project Gotham er nog bij als je van racen houdt. En een paar erg toffe XBLA spelletjes.

  Voor de PS3 zijn de enige musthaves op dit moment: Uncharted, Ratchet & Clank en Ninja Gaiden Sigma als je die nog niet kent van de Xbox. Misschien ook nog Heavenly Sword als je niet op zoek bent naar diepgang. (En wellicht Warhawk als je houdt van online shooters). In de toekomst komen daarbij: LittleBigPlanet, Nieuwe WipeOut, Killzone 2, Metal Gear Solid 4, Final Fantasy XIII (en Versus XIII), God Of War 3, White Knight Story nieuwe project van Team Ico en uh… hm… tja. Gran Turismo 5 nog, als je van simulatieracers houdt. :p Terwijl ik zo een lijstje opmaak lijkt de Xbox 360 er toch iets gunstiger voor te staan. Een paar van die toekomstige “musthaves” voor de PS3 hebben we nog geen enkele screenshot van gezien. Ik denk dat veel mensen er gewoon vanuit gaan/hopen dat het PS3-aanbod uiteindelijk weer net zo breed wordt als op de PS2. Als je me vorige generatie had gevraagd of je beter een Xbox of een PS2 had kunnen kopen, had ik zonder twijfel PS2 geantwoord. Nu is het nog een beetje onbeslist. Op dit moment en voor de nabije toekomst zou ik zeggen Xbox 360.

  Wat je ook beslist, GTA IV, Devil May Cry 4, Bionic Commando, Lost Planet, Orange Box (!) en Burnout Paradise kun je in ieder geval spelen. :)

    /   Beantwoorden  / 
 21. erik

  @Remy… tja, wie weet? Home ziet er zeker veelbelovend uit. Ik hoop dat het net zo leuk is als het klinkt. Maar ik vind het voorlopig nog niet ZO veelbelovend dat mensen het zouden moeten laten meewegen in hun beslissing. Het lijkt me een grappige extra, meer niet. Ik verheug me er zelf wel op! :)

  @Daniel: voor iedereen die niet Erik Roggeveen heen komt Banjo Kazooie 3 trouwens ook nog uit als veelbelovend Xbox 360 spel. ;) Hij zal vast wel aan jullie verwachtingen voldoen.

    /   Beantwoorden  / 
 22. Remy

  Hehe tja ik vind die lijst exclusives van MS zeker groot maar das dan ook het enige wat ik ervan vind..Halo3 kan mij sowieso niet bekoren,weinig mensen eigenlijk(achteraf)wel goed op de markt gezet,eerlijk is eerlijk..Maar die sneer(als je geen diepgang zoekt)naar HeavenlySword toe vind ik echt onterecht,het is kort okee,maar ik heb echt met 3lagen kippevel gezeten op sommige momenten,vooral als al die krijgers opje af komen,OMG das echt ZO vet!!En qua verhaal heeft het mij erg geboeid,ontroerend zelfs vooral door het personage Kaj als ze naar haar moederwil gaan en het die galbak is,weinig games die je zo kunnen raken maar HS is er 1 die het ook kan:)Halflife heeft het ook wel,je wilt gewoon wat terug zeggen tegen Alyx want Gordon houdt stijf zijn lippen op elkaar..Nee hoor,naar mijn mening kanje met een gerust hart een PS3 kopen,voor de magie zeker denk maar even na over wat voor titels ik het dan heb,echt te vet:)Trouwens Erik,zorg datje snel episode1 gaat spelen want die is echt goed!!

    /   Beantwoorden  / 
 23. Remy

  HeavyRain ontbrak nog op je lijstje trouwens:)En MetalGearSolid4 telt voor 3 vind ik want spellen uit deze serie zijn spellen die je NOOIT van je leven meer vergeet,PsychoMantis capriolen verwacht ik wel weer of eindbazen ala theOne:)

    /   Beantwoorden  / 
 24. Mithrandir

  “@Mithrandir ik denk helaas toch echt dat je het mis hebt hoor..Want volgens de laatste berichten is er nog geen eens 50% vd kracht van de Cell gebruikt in een spel en heb ik gelezen dat toekomstige games revolutionaire dingen zullen laten zien.”

  Dat geld dus ook voor de X360…voor de X360 is bij de gemiddelde game nu 33% in gebruik.

  De PS3 is echt geen magische doos en is vergelijkbaar met de X360. (Bluray is de enige plus!).

    /   Beantwoorden  / 
 25. Daniel

  Ben ik eerst zo goed als zeker door Erik dat ik een xbox 360 ga kopen, krijg je daarna weer zo’n verhaaltje hoe geweldig de ps3 wel niet is :P nou ja, eerst maar even afwachten hoe m’n ouders m’n cijferlijst met zes onvoldoendes vinden.. Dat was niet helemaal ingecalculeerd :P

    /   Beantwoorden  / 
 26. Remy

  Oow dat gaat niet echt rap bij Microsoft dan want Insomniac zei precies hetzelfde over een console die een klein jaartje later kwam,maar goed bij deze zeg ik dan dat Erik gelijk heeft,ze willen je gewoon gek maken..Trouwens mensen met een PS3 hier,als je nooit je visuele speler gebruikt dan zou ik nu es gaan kijken,sinds de laatste update is er een geweldige bijgekomen in volle 1080p glorie:D

    /   Beantwoorden  / 
 27. Remy

  die Virtual Reality gaan ze ook nog wel uitwerken in PSN games,t*ring je zag het effect zelfs al in een slecht YouTube filmpje..

    /   Beantwoorden  / 
 28. Jean

  Het is heel simpel….wil je een console die betrouwbaar is, mooi afgewerkt, superstil en helemaal compleet is, dan kies je voor de ps3.

  Bovenstaande is de 360 namelijk niet. Hij is incompleet, zit knullig in elkaar, maakt ongelooflijk veel herrie en gaat regelmatig kapot.

  De games zijn op de 360 nog wat talrijker, maar dat duurt niet lang meer.

  Na een jaar 360 ben ik overgestapt op de ps3………………en ben daar heel blij mee

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.