Kijken naar games op Xbox TV

Microsoft heeft gisteren haar 5000ste patent toegewezen gekregen. Al in 2001 aangevraagd, is het idee nu eindelijk auteursrechtelijk beschermd. Het gaat om een online toeschouwer stand, die gamers in staat moet stellen om sessies van online games "te bekijken op dezelfde manier als een sportevenement dat op televisie wordt uitgezonden."

Zoals bekend hebben games als Project Gotham Racing 3 en DOA4 hier alvast een voorschot op genomen. Maar Microsoft’s plannen gaan nog veel verder. De service moet uiteindelijk zelfs samenvattingen van gespeelde wedstrijden gaan aanbieden. En het patent beschrijft ook hoe toeschouwers live hun camera-perspectief kunnen aanpassen en alle hoogtepunten direct terug kunnen kijken via instant replays. Ik weet niet hoe Bill Gates doorgaans zijn sportevenementen bekijkt, maar dit klinkt eerder als science fiction.
Dit alles moet bovendien los komen te staan van de games zelf. Dat wil zeggen, ‘Xbox TV‘ (een oude werknaam van het project) wordt een op zichzelf staande service. Belangrijke wedstrijden en evenementen worden in kaart gebracht, zodat toeschouwers in een programmagids kunnen zien wat er allemaal te beleven valt. Wie geen zin heeft om zich daar uitgebreid in te verdiepen kan ook direct overschakelen naar de populairste wedstrijd van het moment.

Het ligt voor de hand dat toeschouwers in de toekomst ook mee kunnen kijken met games die ze zelf (nog) niet gekocht hebben. Een betere reclame is tenslotte nauwelijks denkbaar. Toeschouwers die het spel al wel in hun bezit hebben kunnen op elk moment besluiten om zelf verbinding te maken en mee te gaan doen met de actie.

Het klinkt nu misschien nog als een leuke gimmick, maar wacht maar af. Gamen als sport wordt steeds serieuzer genomen. Over 10 jaar bieden de omroepen gigantische bedragen tegen elkaar op om dit soort wedstrijden te mogen uitzenden. Populaire spelers gaan toegangsgeld vragen om hun matches te komen bekijken. En Microsoft? Die wrijven zich in hun handen dat ze deze week patent nummer 6,999,083 hebben weten veilig te stellen.

Bron: Next Gen

Zie ook:
- Over de neuzen in Brothers In Arms 3
- Rockstar Games Presents Table Tennis
- Ninety Nine Nights geen briljant meesterwerk?
- Wat in de naam van Harman is er op de Xbox360 met Bomberman gebeurd?!

Lees ook:Bill Gates niet bang voor Playstation 3
Lees ook:Binnenkort Xbox games downloaden naar Xbox 360
Lees ook:Nog dit jaar TV kijken via Xbox360
Lees ook:Xbox One alsnog backward compatible met Xbox 360
Lees ook:Square-Enix gaat ons leren programmeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.