Over X en GX


Pas na vier jaar F-Zero GX gespeeld te hebben (nog steeds het beste racespel dat ooit is gemaakt, laat niemand je iets anders wijsmaken), begin ik met terugwerkende kracht in te zien wat er destijds zo goed was aan F-Zero X, de voorganger van GX.

Voordat ik X vorige week weer downloadde uit het winkelkanaal vroeg ik me nog wel heel eventjes af, ik durf het best toe te geven, of ik soms mijn verstand aan het verliezen was. Ik stond op het punt om tien Euro uit te geven aan een spel dat overduidelijk was overtroffen… nee wat zeg ik overbodig was gemaakt door zijn opvolger.

Een opvolger die, laten we dat vooral niet vergeten, ook nog gewoon speelbaar is op de Wii. Met een beetje creatief winkelen (marktplaats, eBay) moet het bovendien mogelijk zijn om ook F-Zero GX te vinden voor tien Euro of minder. Wat voor achterwaardse logica is er dan nodig om iemand nu nog zover te krijgen dat hij geld uitgeeft aan F-Zero X?

In mijn geval is het simpel: ik ben gewoon een hopeloos geval. Hopeloos verslaafd aan F-Zero. Met alle delen nu al in de kast, in sommige gevallen zelfs meerdere keren (Japanse versies, NTSC, 10% sneller) kon tien Euro voor deze Virtual Console versie er ook nog wel vanaf. De onmiddellijke voordelen hiervan zijn dat ik de Nintendo64 niet iedere keer hoef aan te sluiten als ik het wil spelen, maar vooral ook dat het er zo waanzinnig goed uitziet op de Wii. Alle spellen zien er beter uit in Nintendo's emulatie, maar de Nintendo64-spellen profiteren er helemaal veel van. Het is alsof iemand je TV heeft schoongemaakt en je ineens alles weer scherp ziet. Een verademing na de wazige blur die standaard over alle N64-spellen wordt gesmeerd!

Dus dat is mijn excuus, maar waarom zou jij F-Zero X moeten downloaden?

Wel om heel eerlijk te zijn…

…de allerbeste optie is nog steeds om F-Zero GX ergens tweedehands op de kop te tikken! Kan ik je echt niet overhalen?

Nee?

Nou om dan toch maar iets positiefs over F-Zero X te zeggen…

Ik hou van de kale graphics!


Ik weet best dat ze er vooral om technische redenen zo uitzien, maar ze zijn echt tof. In al hun wijsheid besloot Nintendo in 1998 dat een soepele framerate (60 frames per seconde – de hele tijd - geen haperingen) belangrijker was dan gedetaileerde achtergronden. Het resultaat is één van de kaalste racegames ooit. Maar toch, het werkt. De "achtergronden" bestaan vooral uit kale vlaktes met hier een daar een los voorwerp (gebouwen, bergen, reclameborden – maximaal 18 per track). Het ziet er heel leeg uit. Simpel en kaal, maar ook deze kale graphics hebben beslist hun charme. Uitgestrekte racebanen die hoog boven de grond hangen. Geen afleiding. Alleen jij en de weg. Het ziet er mooi uit. Het ziet eruit als… wel…

Het ziet eruit als F-Zero!

Met de extra rekenkracht van de GameCube werd de actie later bij F-Zero GX wat meer in de stad getrokken. Banen die zich kris kras tussen de wolkenkrabbers slingerden, behoorlijk spectaculair (en nog steeds met een vloeiende 60 frames per seconde, ja jongens, GX is geweldig). Maar in hun kale eenvoud doen de graphics in F-Zero X veel meer denken aan de graphics van het allereerste F-Zero spel op de Super Nintendo.

Met het geluid van de televisie helemaal uitgedraaid (X heeft een afschuwelijke soundtrack vol met krijsende hardrock en heavy metal) en een mooie CD naar keuze op de achtergrond is het bij F-Zero X veel gemakkelijker om "in the zone" te geraken.

Dat wil zeggen, een trance-achtige toestand waarin je het spel kunt spelen bijna zonder erbij na te denken. Dat kun je bij F-Zero GX wel vergeten. "Don't blink and drive," was niet voor niets de slogan van dat spel. Het is veel te snel en opwindend om ooit op die manier bij weg te dromen. Laat je aandacht zelfs maar een seconde verslappen en je wordt meteen gestraft.

F-Zero X is beter geschikt. Zodra je het een beetje onder de knie krijgt laat je de negentwintig tegenstanders al snel achter je en voelt het aan alsof je helemaal alleen op de baan bent. Een baan die veelal bestaat uit lange rechte stukken met veel flauwe bochten. Het is, als je er eenmaal goed in bent, een ontspannen en ook een beetje een eenzaam gevoel. Jij en de weg, niemand anders in zicht. Bij het juiste tempo lijken de textures op het baanoppervlak in slow-motion achteruit te glijden en langzaam raak je in die trance. Het is een unieke en hypnotiserende ervaring. Misschien niet zo overweldigend als het spelen van GX, maar tegen mijn verwachtingen in blijft F-Zero X ook na vier jaar GX nog verrassend goed overeind. De beide spellen kunnen probleemloos naast elkaar bestaan en zijn allebei om hun eigen redenen nog steeds de moeite van het spelen waard.

Speelbaar genoeg in ieder geval om mij weer van voor af aan verslaafd te maken. Ik moet en zal die X-Cup unlocken!

Zie ook:
- Medelijden met de Eledees
- Een lang verhaal over Mario Strikers Charged
- Mamma Mia! Ik kan niet voetballen!
- Verder met Twilight Princess
- Vaarwel Kratos, welkom nachtrust
- Van je vrienden moet je het maar hebben
- Meer van hetzelfde
- 4 mei 2007: The Story Of Thor
- Erik speelt Lost In Blue
- Ik kan het nog!
- Die rot Turtles!
- Terug naar TMNT

Lees ook:Verkoopcijfers Xbox One verdubbeld na prijsverlaging
Lees ook:Kijk dit: retro-futuristisch schietspel Vektropolis
Lees ook:Wario Land boxart: Europa heeft de mooiste
Lees ook:Een God of War Collection voor nieuwkomers
Lees ook:Schieten en tijdreizen in Capybara’s Super Time Force

18 reacties op “Over X en GX

 1. Wouter

  Deze bijna hypnotiserende schrijfstijl maakt mij toch erg nieuwsgierig naar F-Zero.

    /   Beantwoorden  / 
 2. otherotter

  mooi geschreven,.. niet veel herhaald, en ja ik ben idd weer benieuwd naar x,.. heb hem voor de 64 gehad maar hij is me de 10 euro ff niet waard. misschien komt die wel op 1 disk als er een nieuwe versie komt voor de wii, zou echt geweldig zijn en dat zouden meer ontwikkelaars moeten doen, dan kan je het nostalgie gevoel wat beter herleven.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Mithrandir

  Mja..snelle framerate…
  Ik vond Xtreme-G dan een stuk mooier eigenlijk..in zijn tijd. Niet een betere game maar wel mooier. Had dus niet zo kaal gehoeven denk ik…

    /   Beantwoorden  / 
 4. IR

  Heerlijk, die X-cup. Vooral als er onmogelijke banen tussen zaten waarbij je eerst een sprong had en dan een veel te scherpe bocht, zodat er na 3 rondes minder dan 10 tegenstanders over waren.

    /   Beantwoorden  / 
 5. IR

  Overigens was die muziek wellicht niet geniaal, maar toch zit ie nog steeds in m’n hoofd, terwijl ik het al jaren niet gespeeld heb.

  *neuriet*

    /   Beantwoorden  / 
 6. Tom

  Ik vindt die Muziek in X best wel redelijk hoor,
  soms zijn ze inderdaad een beetje te erg Heavy Metal, maar vooral de bekendere deuntjes (Big Blue, Mute City) en alle Menu Muziekjes zijn wel vet hoor… Vind ik ;)

  Maar je hebt er wel gelijk dat het soms juist goed is om kale achtergronden te hebben, de achtergronden in GX waren soms wel een beetje te hyperactief, dan wordt je snel afgeleid enzo… Misschien moeten ze het maar als optie maken in de nieuwe F-Zero. Ik hoop trouwens dat ze wat aankondigen over de nieuwe F-Zero, misschien op deze E3?

    /   Beantwoorden  / 
 7. IR

  Nou, ik wil eerst GX helemaal uitspelen voor ik toe ben aan een nieuwe.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Linkster

  succes met de x cup erik!

    /   Beantwoorden  / 
 9. Lottie

  Ik heb die sountrack gehoord bij n vriend van mij, vond hem nieteens zo erg. x]

    /   Beantwoorden  / 
 10. dk

  ik heb een vraag er komt een pokemon spel
  uit pokemon pearl en nog een maar
  je kan met pokemon ranger een pokemon over ruilen
  naar die spellen. dus er is een code om die level
  tespelen om die tekrijgen is een heelf van die code in jetix magazine tevinden en de
  rest op de site maar ik wou vraagen of je
  die code (de hele code) voor me wilt op zoeken? toe wil je dat doen karel of iemand anders? ik ben een goed van je site games.blog de vriendelijke groeten DK

    /   Beantwoorden  / 
 11. erik

  “Ik vond Xtreme-G dan een stuk mooier eigenlijk..in zijn tijd. Niet een betere game maar wel mooier. Had dus niet zo kaal gehoeven denk ik…”

  Xtreme-G zag er inderdaad verrassend goed uit voor een N64 spel, maar toch vind ik F-Zero X echt niet lelijk. Als de volgende F-Zero weer een beetje teruggaat naar die kale achtergronden zou ik er geen bezwaar tegen hebben. Natuurlijk wel iets gedetaileerder allemaal, maar de leegte bevalt me opzich goed.

    /   Beantwoorden  / 
 12. erik

  “Deze bijna hypnotiserende schrijfstijl maakt mij toch erg nieuwsgierig naar F-Zero.”

  Missie geslaagd ;) Hoe meer mensen er nieuwsgierig naar worden hoe beter!

  “Heerlijk, die X-cup. Vooral als er onmogelijke banen tussen zaten waarbij je eerst een sprong had en dan een veel te scherpe bocht, zodat er na 3 rondes minder dan 10 tegenstanders over waren.”

  Om serieus te racen zijn de echte banen leuker, maar ik vond het af en toe wel heel grappig om te kijken wat de computer met die random generator voor elkaar kreeg. Soms best indrukwekkend!

  “Waarmee je de banen zelf kan editeren!!!
  Vandaar had ik vroeger hierom gemopperd haha
  Importeren?”

  Ik weet het, ik weet het… dat is zo ongeveer mijn heilige graal ;) Het is alleen zo duur. Om een 64DD te importeren ben je gerust 700 Euro kwijt, en dan moet je ook nog een japanse versie van F-Zero X hebben en die Expansion Kit… ik weet zeker dat ik het fantastisch zou vinden, maar zoveel geld… daarvan kun je ook een PS3 met een PSP erbij kopen! :p

  Ik ken iemand (een Nederlander) die er eentje heeft, maar hij houdt (!) niet (!) van (!) F-Zero ! Dus die Expansion Kit wil hij er niet bij kopen. Echt ongelooflijk. Hij is al zooo dichtbij. ;)

    /   Beantwoorden  / 
 13. Wesley

  Ik heb nog nooit een F-zero gespeeld, en misschien wordt dat wel eens tijd.. *denkt* ik ga hem denk ik downloaden voor de Virtual Console, en daarna een recensie op mijn website. (www.mario.nl)

  Groeten Wesley (P.S. welke f-zero adviseren jullie om te downloaden)

    /   Beantwoorden  / 
 14. IR

  F Zero X. Ik heb volgens mij al eens eerder gezegd dat ik niks heb met die SNES-versie, maar ik denk dat je ook als je allebei leuk vindt eerlijk moet zeggen dat de SNES-versie toch wel redelijk achterhaald is, en dat vind ik van X helemaal niet.

    /   Beantwoorden  / 
 15. erik

  Wesley, als je er één wilt downloaden zou ik zeker voor F-Zero X gaan. Ik denk niet dat mensen die het vroeger niet hebben meegemaakt ooit nog op dezelfde manier van de eerste SNES F-Zero kunnen genieten. Het is een degelijk spel maar zoals IR al zegt redelijk achterhaald. Vijf laps per race is ook echt teveel, ik ben blij dat Nintendo daar later drie van heeft gemaakt.

  F-Zero X is nog steeds goed speelbaar maar wees gewaarschuwd dat het wel een pittig spel is. Het zal je een paar uur duren voordat je er echt handigheid in krijgt.

    /   Beantwoorden  / 
 16. Wesley

  Bedankt voor de tip Erik, ik moet eerst nog wat Wii Points kopen en dan download ik F-zero X en een leuke Mario SNES game ofzo.

  Groeten Wesley

    /   Beantwoorden  / 
 17. Wesley

  Bedankt voor de tip Erik, ik moet eerst nog wat Wii Points kopen en dan download ik F-zero X en een leuke Mario SNES game ofzo.

  Groeten Wesley

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.