Nintendo’s speelgoed uit jaren ’60 en ’70


Veel Nintendo-fanaten zijn wel bekend met het feit dat Nintendo al vrij lang bestaat (opgericht in 1889) en ooit begon met het maken van speelkaarten. De iets fanatiekere hobbyist weet allicht ook dat het Japanse bedrijf een tijdlang speelgoed heeft gefabriceerd. Iedereen die Wario Ware Inc. helemaal uitspeelde heeft zelfs al kennis gemaakt met een paar voorbeelden daarvan. Maar dit is nog veel beter, een verzamelaar die foto’s online plaatst van zijn verzameling vintage Nintendo speelgoed!
Maak vooral zelf een uitstapje naar zijn site, maar ik kon het niet laten om hieronder ook alvast een paar voorbeelden te plakken. Foto’s uit een onschuldigere tijd, toen men zich nog niet druk hoefde te maken om wereldwijde launches en een netwerk van blogsites die elke stap die Nintendo doet uitgebreid analyseren en beoordelen.


Electronic Love Tester. Waarschijnlijk (een gokje van mijn kant) doet het weinig meer dan de temperatuur opmeten van de handen waarin de bolletjes worden vastgehouden en is het verder niet erg wetenschappelijk. Wel een schattige foto op de handleiding. Bedacht door Gunpei Yokoi, Nintendo’s eigenzinnige uitvinder die vooral herinnerd wordt voor het bedenken van de GameBoy.


Ultra Scope. Een draagbare periscoop! Gebruik hem om stiekem over muurtjes heen te gluren.


Ultra Hand. Een prototype hiervan had Gunpein Yokoi voor zijn eigen plezier in elkaar geknutseld. Toen Hiroshi Yamauchi, destijds president van Nintendo, dat zag besloot hij het ding onmiddellijk in productie te nemen en bracht het uit in de kerst van 1966. Eén van Nintendo’s eerste grote successen.


Chiritory. Een radiografisch op afstand bestuurbare stofzuiger. Vooral bedoeld als kinderspeelgoed en niet zozeer om echt vloeren mee te reinigen. Wel een erg leuk idee.


Beam Game – Custom Lion. Nintendo had een hele serie van deze "Beam Games". Met behulp van zonnecellen kreeg Yokoi het voor elkaar dat het pistool en de leeuw elkaar konden zien. Als je precies op de opening aan de zijkant van de leeuwe schoot stortte hij in elkaar. Met een beetje fantasie kun je in dit speelgoed misschien een verre voorloper zien van DuckHunt en alle andere Zapper-games op de NES.

Voor nog veel meer leuk Nintendo speelgoed: Squirl.info

Zie ook:
- Miyamoto kondigt "Health Pack" aan + Wii details
- Nintendo gekte circa 1988
- Animal Crossing dagboek – dag 302

Lees ook:Leven en werk van Gunpei Yokoi – deel 1
Lees ook:Over het ontstaan van de Game Boy en de DS
Lees ook:De Wii die eruitziet als een Animal Crossing-dorpje
Lees ook:Dus zo ziet een PlayStation3-supercomputer eruit
Lees ook:De driedimensionale pixels van Tibori Design

3 reacties op “Nintendo’s speelgoed uit jaren ’60 en ’70

 1. denise

  haha, wat gaaf eigenlijk

    /   Beantwoorden  / 
 2. otherotter

  heerlijk,.. echt goed bezig geweest,. vooral die leeuw is zo cool.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frency Metiary

  Ik heb hier de Nintendo 1988 Game and Watch. Donkey Kong JR en SNOOPY.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.