Sony onthult nieuwe draagbare spelcomputer: de NGP


Het is je vast niet ontgaan dat Sony vandaag een nieuwe PlayStation Portable aankondigde. Het ding heet voorlopig de NGP (Next Generation Portable) maar later volgt nog een officiële naam. Misschien wel gewoon PSP2. Verrassend genoeg blijken bijna alle geruchten te kloppen:

 • Touch Pad aan de achterkant. Exact zo groot als het scherm aan de voorkant en daarom (volgens Sony) even intuïtief als een echt touchscreen.
 • Maar ook: een echt touchscreen. Het scherm aan de voorkant is gewoon óók aanraakgevoelig. Ontwikkelaars kunnen alle kanten op met de NGP.
 • Twee controlsticks. Eindelijk. Sony roept dan wel dat de NGP even krachtig is als de PS3, maar die extra controlstick lijkt me veel belangrijker voor de “console ervaring.” Het zijn overigens echte, extra korte, controlsticks. Geen platte schijfjes zoals op de oude PSP.
 • Motion sensors en accelerometers. Simpel gezegd: alles wat de PS3 Sixaxis-controller kan, kan de NGP ook.
 • Een OLED-scherm met ruim vier keer zoveel pixels als de originele PSP (950 x 544 om precies te zijn). Voordelen van OLED t.o.v. een LCD-display zijn het lage energieverbruik, de hoge contrastwaarde en de extreem grote kijkhoek.
 • Alle NGP’s kunnen online via Wi-Fi, maar er komt een apart model dat ook compatible is met het 3G-netwerk dat overal om ons heen in de lucht hangt. Wie dat gaat betalen werd mij alleen niet duidelijk. Ter vergelijking: 3G-abonnementen voor Apple’s iPad kosten tussen de 15 en 30 euro per maand.
 • Spellen worden verkocht op speciale flash-kaartjes. UMD’s worden dus afgeschaft maar de NGP is geen ‘download only’ handheld zoals de PSP Go.
 • Alle PSN-spelletjes die je al had gekocht voor de PSP kun je gratis opnieuw downloaden. Netjes!
 • Hoe lang gaat de batterij mee? Er was gisteren een gerucht dat de NGP al na 4 of 5 uur gamen aan de lader moet. Sony’s Europese directeur reageerde daar op door te stellen dat de NGP een “good, solid battery life” heeft. Maar wat betekent dat?
 • De prijs is nog niet bekend. De NGP verschijnt aan het einde van dit jaar, maar niemand weet voor hoeveel geld. Sony wilde alleen beloven dat het apparaat betaalbaar zou zijn, maar dat kan natuurlijk alles betekenen.

[g.forum]

Lees ook:PSP doet DS na
Lees ook:Is dit de controller van Nintendo’s NX spelcomputer?
Lees ook:Project Café controller mock-ups
Lees ook:Kijk dit: de interface van de PlayStation Vita
Lees ook:Maak kennis met de PlayStation Phone

6 reacties op “Sony onthult nieuwe draagbare spelcomputer: de NGP

 1. Berend Jan

  Zo vonden de PS3 ook goed betaalbaar en “a good bang for your buck” bij de release en die vond ik veel te duur. Ik verwacht een prijskaartje van €350 tot €400. En dat je met 4 tot 5 uur met een accu doet.
  .
  Ik verwacht dus dat het mobiele platform naar de 250+ prijs gaat met de 3DS en de NGP. Geheel in lijn met de smartphones die ook allemaal ongeveer even veel dingen kunnen als de NGP en die kosten ook 500 euro maar die prijs wordt door de telecom aanbieders hoog gehouden…
  .
  Als we allemaal €250 willen betalen voor een set met plastic gitaren en drumkits kunnen we ook best €250 tot €400 betalen voor een compleet platform…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kikujiro

  “maar er komt een apart model dat ook compatible is met het 3G-netwerk”
  .
  Daar gaan we weer… een apart model alleen om van het 3G-netwerk gebruik te kunnen maken? Vraag me af of de gemiddelde consument dit snapt en of winkeliers hier op zitten te wachten. Keep it simpel… gewoon 1 model.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Daar verbaasde ik me vroeger ook over, maar het begint steeds meer te wennen. Ik vrees dat het trucje gewoon werkt. Waarom blijven Sony en Microsoft anders zoveel verschillende modellen uitbrengen?
   .
   Het zal wel iets psychologisch zijn. Je ziet in alle folders dat een Xbox 360 199 euro kost. Later ontdek je pas dat je eigenlijk de versie van €249,- moet hebben. En als je je had voorgenomen om tweehonderd euro uit te geven lijkt 50 euro extra opeens niet meer zo erg. Ofzo.
   .
   Maar goed, gewoon een kwestie van vooraf informeren. :) Als blijkt dat er extra abonnementskosten aan die 3G-versie vastzitten hoef ik die functie eigenlijk niet eens. Misschien pakken die verschillende SKU’s voor mij wel goed uit!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Iemand van Ergens

   ik ben anders blij dat ik de keuze heb hoor. ik ben (meestal) niet zon online gamer. dus ik ga lekker voor de wifi. ik zou het anders erg dom vinden van sony dat je verplicht bent geld te betalen voor 3g terwijl je het misschien heel weinig gebruikt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Erik

    Ja als het daarbij blijft valt het inderdaad nog mee. Maar als Sony dit ding net zo behandeld als de PS3 moeten we straks weer kiezen tussen versies met meer of minder geheugen, versies die niet compatible zijn met oude PSN-spellen, een nieuwe versie met rumble-support, etc etc. Ik denk dat Kikujiro (net als ik) terugverlangt naar de tijd dat je je bij de aanschaf van een spelcomputer alleen zorgen hoefde te maken over wat je eerste spel werd.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Gulzt

  Ik vind al die gimmicks eerder afschrikken dan dat het me enthousiasmeert…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.