Alles wat je moet weten over de PlayStation 4


Dus Sony onthulde vannacht de PlayStation 4. Nog niet het apparaat zelf, maar wel de specificaties, de DualShock 4-controller en de bijbehorende Kinect-achtige camera. Dit is wat je moet weten:

 • De controller heeft inderdaad een aanraakgevoelige touchpad voor “more ways to interact with games.” Op papier een leuke toevoeging, al kregen we helaas niet te zien hoe de eerste PS4-spellen van deze nieuwe functie gebruikmaken. Is het alleen een handige manier om menu’s te navigeren, of gaan we er ook raketten mee richten en zombies op onthoofden?
 • De camera lijkt in eerste instantie vooral bedoeld om de bewegingen van de controller te registreren (via een gekleurd lampje bovenop de DualShock 4), al is hij volgens de specificaties ook in staat om zijn directe omgeving driedimensionaal te scannen. Daarnaast beschikt het ding over vier (!) microfoons om nauwkeurig te bepalen waar alle geluiden in je woonkamer vandaan komen. Ik ben benieuwd hoe Sony die informatie denkt te gebruiken.


 • Verreweg de belangrijkste toevoeging is volgens Sony de “Share” knop. Zodra je hier op drukt wordt het spel dat je op dat moment speelt rechtstreeks uitgezonden op Ustream. Vrienden kunnen meekijken, commentaar leveren en in sommige gevallen zelfs te hulp schieten door tijdens moeilijke stukjes jouw spel op afstand te besturen. (Via Gaikai’s in de PS4 ge├»ntegreerde Cloud Gaming-service).
 • De PlayStation 4 is niet compatible met PlayStation 3-spellen. De Cell Processor van de PS3 zou te complex zijn om goed te emuleren. Om al die oude spellen niet verloren te laten gaan roept Sony ook hier de hulp in van Gaikai. Het plan is om PS1-, PS2-, en PS3-spellen vanuit de cloud te streamen naar de PlayStation 4. Hoe veel dat gaat kosten en of je opnieuw moet betalen voor spellen die je al een keer hebt gekocht is nog niet bekend.
 • Sony heeft weer eens grote plannen met Remote Play. De PS Vita moet een verlengstuk worden van de PlayStation 4. Een apparaat waarop je, als was het een Wii U Gamepad, alle PS4-spellen draadloos kunt spelen. Dat klinkt supertof, het is alleen jammer dat Sony geen harde beloftes durfde te doen. Het bleef bij vage “long term goals” om uiteindelijk alle PS4-spellen geschikt te maken voor Remote Play. Ongeveer dezelfde ambities dus als destijds met de PS3/PSP Remote Play, waar uiteindelijk maar een handvol spellen voor geschikt bleek te zijn.

 • Even wat geruchten de kop indrukken: de PlayStation 4 blokkeert geen tweedehands games en hoeft ook niet altijd online te zijn. Een hele geruststelling dus. Hopelijk volgt Microsoft later dit jaar Sony’s goede voorbeeld. Het slechte nieuws is dat Sony nog niet zeker weet wanneer de PlayStation 4 in Europa wordt gelanceerd. In Amerika en Japan staat de nieuwe spelcomputer gepland voor “eind 2013″, maar volgens Shuhei Yoshida is het nog te vroeg om te zeggen of die deadline ook haalbaar is voor Europa.
 • Het is nog niet bekend hoe veel de PlayStation 3 gaat kosten. De eerste signalen zijn dat het apparaat waarschijnlijk wel goedkoper wordt dan de PlayStation 3 (destijds 599 euro bij de lancering).

[g.forum]

Lees ook:Remote Play in alle PlayStation 4-spellen
Lees ook:Gaat de PlayStation Vita Remote Play wel echt ondersteunen?
Lees ook:PlayStation Phone aangekondigd met bizarre reclame
Lees ook:Kijk dit: de Xperia Play (PlayStation Phone) in actie
Lees ook:Speel Vita-spellen op het grote scherm met Vita TV

8 reacties op “Alles wat je moet weten over de PlayStation 4

 1. Berend Jan

  hmmzzz ze hebben dus al hun technologie bij elkaar gegooid en het out of the box meegeleverd.
  .
  Dat is in iedergeval een beter idee dan het later bijkopen.
  .
  Ik heb nog geen PS4 speldemo’s gezien maar die ga ik nu bekijken. Ik ben tot nu toe niet echt onder de indruk…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Inno Vation

  http://www.eurogamer.net/articles/2013-02-21-the-big-interview-sonys-shuhei-yoshida-on-ps4
  .
  Er werden twee vragen gesteld aan Shuhei Yoshida. Op de vraag of tweedehands games worden geblokt, kwam een wedervraag. Op de vraag of Sony het doorverkopen van games gaat tegen houden, werd na enige tijd gezegt dat tweedehands games op de PS4 kunnen draaien (wat niet de vraag was).
  Persoonlijk denk ik dat PS4 games digitaal verkocht gaan worden of via Cloud Gaming worden aangeboden. Dus daarmee verdwijnt het fysiek kopen van games.

    /   Beantwoorden  / 
 3. lolol

  er staat: het is nog de vraag hoeveel de playstation 3 gaat kosten.
  moet ps 4 zijn, laatste alinea

    /   Beantwoorden  / 
 4. Gulzt

  Niet backwards compatible verbaast me nogal. Zeker in deze tijd. Al m’n digitale aankopen dan? Doen m’n PSN games het zelfs niet meer?? Ik had gedacht dat ze bij het ontwerp wel rekening hadden gehouden met de PS3 ondersteuning.

  De belofte Vita/PS4 combi stelt me ook teleur. Ze hadden exact dit beloofd voor Vita/PS3 . Ik zie niet in waarom “elk” spel op de PS4 op de vita zou kunnen streamen, en dat eenvoudige PSN games voor PS3 dat niet zouden kunnen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.