Firmware 2.40 nu beschikbaar


Meestal word ik niet echt vrolijk als de PlayStation 3 aankondigt dat hij weer eens een firmware update nodig heeft. Het is altijd de zoveelste update in net zoveel weken en als eindgebruiker merk je het verschil toch nooit. Firmware 2.40 is anders. Voor deze update heb ik de PS3 vanmorgen speciaal even opgestart.

Het is één van de grootste firmware-updates tot nu toe en hij is vanaf vandaag beschikbaar. Sony heeft geluisterd naar zijn gebruikers en voegt twee dingen toe waar gamers al sinds de lancering van de PlayStation 3 om hebben gevraagd.

In-game XMB

XMB, oftewel de Cross Media Bar, is het centrale menu van de PlayStation 3. Voorheen was de XMB alleen beschikbaar buiten de spellen om. Wie tijdens het spelen van Metal Gear Solid 4 een waarschuwing kreeg dat één van zijn vrienden een bericht had gestuurd, moest Metal Gear Solid volledig afsluiten om daarna in de XMB het nieuwe berichtje op te zoeken.

In firmware 2.40 wordt dat allemaal anders. Met één druk op de PS-knop open je de XMB over het huidige spel heen. Niet alle functies zijn in deze vorm beschikbaar, maar berichten sturen en ontvangen is bijvoorbeeld wel mogelijk. Ook de muziek vanaf je harde schijf tijdens het gamen beluisteren is een erg welkome aanvulling. Het zijn allemaal functies die voor Xbox 360 bezitters allang vanzelfsprekend waren, maar daar had je als PlayStation-gamer altijd verdraaid weinig aan. Vanaf nu kan het ook op de PS3 en dat is leuk. En gratis.

Trophies

Het andere grote nieuws van firmware 2.40 zijn de Trophies. Letterlijk (plaatjes van) trofeeën die zijn vrij te spelen door bepaalde doelen te halen in games. Als het nut je ontgaat dan ben je niet de enige, maar op de Xbox 360 zijn de achievements al sinds de lancering een waar fenomeen. Microsoft moest zelfs al maatregelen treffen tegen hackers die hun 'gamerscore' kunstmatig probeerden op te krikken. Het getal achter je naam is in zulke kringen een niet te onderschatten statussymbool.

Omdat de Trophies pas zo laat in de levenscyclus van de PS3 worden geïntroduceerd is het onvermijdelijk dat niet alle spellen er gebruik van maken. Sterker nog: op een paar uitzonderingen na geven de meeste van je oude titels geen recht op trofeeën. Het is een systeem dat vanaf nu ingaat en waar vooral toekomstige spellen als LittleBigPlanet, MotorStorm Pacific Rift en Pixeljunk Eden gebruik van gaan profiteren.

Dual Shock 3

Helaas geen gratis functie bij de nieuwe firmware, maar hij wordt toevallig wel op precies dezelfde dag gelanceerd: de nieuwe Dual Shock 3 controller met rumble én motion sensors. Eindelijk trilt de controller weer mee tijdens grote explosies. Het kost wat, maar iedereen die zijn PlayStation 3 helemaal in het nieuw wil steken kan vanaf vandaag een Dual Shock 3 oppikken voor €55,-

Zie ook:
- Herinneren we ons White Knight Story nog?
- Life With PlayStation: weer en nieuws op je PS3

[games.blog forum]

Lees ook:PS3 firmware 2.41 nu online
Lees ook:Nieuwe Metal Gear Solid 4 screenshots
Lees ook:Metal Gear Solid 4 te koop vanaf 12 juni, ook in Europa
Lees ook:Metal Gear Solid Touch verschijnt voor de iPhone
Lees ook:MGS4 wordt het laatste avontuur van Solid Snake

10 reacties op “Firmware 2.40 nu beschikbaar

 1. G.Basioh

  o, ff updaten :)

    /   Beantwoorden  / 
 2. G.Randolph

  YES EINDELIJK!

  nu nog een nieuwe ps3 kopen… -_-’

  ik haat het echt… het schijnt dat ik geen DVD’s op me ps3 moest kijken, en dat daardoor de bluray laser kapot is…

    /   Beantwoorden  / 
 3. G.Basioh

  slim…
  ;)

    /   Beantwoorden  / 
 4. wesley

  Hey gasten. Ik kom net van werk. En wil update 2.40 downloaden. Maar hij kan helemaal niks vinden. wel beetje gehoord dat er problemen zijn. Maar zal update 2.40 vandaag nog online komen. Of ligt dat aan mij??? Kan iemand mij dat uitleggen???

    /   Beantwoorden  / 
 5. wesley

  Ik weet het ze hebben update offline gehaald dus moet ik even wachten helaas op 2.41 waarschijnlijk hehe

    /   Beantwoorden  / 
 6. Schaap

  Je kan ook naar be.playstation.nl gaan en daar via netwerk de update downloaden. Gaat gewoonlijk een pak sneller ook.

    /   Beantwoorden  / 
 7. G.Basioh

  wat voorn problemen dan?

    /   Beantwoorden  / 
 8. Schaap

  Blijkbaar zorgt hij voor freezes bij sommige mensen. Hier geen last van, en ik moet zeggen, de firmware update is echt cool. :)
  Ingame XMB is handig, trophies zijn mooi uitgewerkt(nu nog blanco bij mij natuurlijk), en nu is het gewoon nog wachten op gamles die custom music ondersteunen.

    /   Beantwoorden  / 
 9. G.Basioh

  ja, nou, ik hoop dat ze dr wat op vinde

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.