Dawn of Mana (Seiken Densetsu 4) geen RPG?


Eerder vandaag postte gamesjournalist Chris Kohler op zijn blog dat hij de Japanse versie van Square-Enix's nieuwe PS2 spel Seiken Densetsu 4 binnen had. Enthousiast schreef hij: "Mijn verwachtingen zijn hoog. Kijk toch eens naar die titel: Seiken Densetsu 4. Dat is als het ware een boodschap aan de speler die zegt: 'weet je nog al die andere Mana-spellen die na Seiken 3 uitkwamen? Fuck all that. That was bullshit en het spijt ons. Hier is het echte vervolg." En hij beloofde later op de dag wat impressies te plaatsen.

Nu is het later op de dag.

En kijk aan, Chris heeft woord gehouden. Square-Enix blijkbaar niet.

De eerste impressies zijn dat het best een tof spel is… maar geen RPG. Waarom is deze game dan gebombardeerd tot het vervolg? Als je deze impressies leest klinkt het alles bij elkaar meer als weer een nieuwe spin-off…

"Als je begint met spelen voelt het absoluut als een action RPG. Een 3D versie van de klassieke slash-en-level-up avonturen van weleer. Je bent een stijlvol gekleed mannetje genaamd Eldy. Je hebt een zwaard. Er is een bos vol met schattige monstertjes. Je raakt de monstertjes en je wordt beloond met voorwerpen en mana points. Tot zover is alles okee!

Je hebt ook een zweep, en die zweep wordt steeds krachtiger naarmate je hem vaker gebruikt. Uiteindelijk krijg je ook toegang tot nieuwe en betere zweep-aanvallen. Nog steeds okee!

Je komt ook behulpzame wezentjes tegen die je magische krachten geven, en binnen de kortste keren verhoog je met magie tijdelijk je stats en gebruik je magische windvlagen om grote vijandelijke krabben omver te blazen waardoor je ze kunt raken. Nog steeds is alles in orde!

Maar dan, net alsof je Super Mario Sunshine of een andere platformer aan het spelen bent, versla je de eindbaas, en het "hoofdstuk" is afgelopen. En je wordt beloond met scores afhankelijk van hoe goed je het hoofdstuk gespeeld hebt, hoeveel items je hebt verzameld, hoevaak je bent geraakt en dat soort dingen. Daar zou nog mee te leven zijn, ware het niet dat al je statistieken aan het eind van een hoofdstuk terug naar 0 worden gezet. Je raakt al je magie kwijt, al je nieuwe zweep-aanvallen, alles. Je kunt in dit spel simpelweg niet steeds sterker worden zoals in iedere andere RPG."

Een actie-spel dus. Een vervolg dat meer overeenkomsten heeft met God of War dan met zijn eigen voorgangers. Kohler benadrukt dat hij niet zozeer is teleurgesteld, maar vooral verrast door deze genre-wisseling. Ik voorspel dat een hoop mensen bij het lezen van dit nieuwe wél teleurgesteld gaan zijn. Mezelf inclusief, al blijf ik erbij dat de game er nog steeds veelbelovend uitziet.

Als een bonus plaatste Chris ook het onderstaande filmpje op zijn blog van de eerste bossfight. Inderdaad duidelijk bewijs dat deze game is gebaseerd op echte Japanse veldslagen die echt hebben plaatsgevonden.

Bron: Game|Life

Zie ook:
Nieuwe Pocky & Rocky 2 screenshots
Final Fantasy XII video review
Amateuristische Dawn of Mana beelden

Lees ook:Nieuwe God of War II trailer
Lees ook:Online spelletje: The Dream Machine (beta)
Lees ook:Japanse Seiken Densetsu Collection aangekondigd voor Switch
Lees ook:Mooie Motorstorm impressies, klachten over de controller
Lees ook:Gaat het dan toch nog goedkomen met Too Human?

7 reacties op “Dawn of Mana (Seiken Densetsu 4) geen RPG?

 1. Poeh

  De Graphics zien er heel erg mooi uit. Ik voel toch enigszins wat prikkelingen om een playstation hiervoor aan te schaffen :D . ik stond wel op het punt om the children of mana te kopen, maar haakte af, vanwege de stroeve gameplay.

    /   Beantwoorden  / 
 2. erik

  Er is imo nooit een beter moment geweest om een PS2 aan te schaffen. :) (tenzij hij straks in maart nóg goedkoper wordt). Er zijn gigantisch veel goede games voor te krijgen, bijna allemaal voor 40 euro of minder.

    /   Beantwoorden  / 
 3. midas

  oh ik wou bijna ps2 kopen voor die eyetoy spellen die zijn fun!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Poeh

  lol, je hebt me bijna overtuigt :D . Misschien vandaag toch maar even langs de Mediamarkt. Aangezien het toch koopavond is in Utrecht:D.

    /   Beantwoorden  / 
 5. erik

  We Love Katamari, God of War, Metal Gear Solid 2 & 3, Ico, Shadow of the Colossus, Guitar Hero, Final Fantaxy X, Dragon Quest VIII, Jak & Daxter 1 t/m 3, Rez, Maximo, R-Type Final, I-Ninja…

  En Final Fantasy XII en Okami nog in het vooruitzicht! :p

    /   Beantwoorden  / 
 6. idoru

  Ik vind het er wel leuk uitzien hoor, misschien heeft het op deze manier wel wat weg van zelda wat gameplay betreft?

    /   Beantwoorden  / 
 7. Bou

  giant crab, attack his weak point for massive damage!!! XD

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.